Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

A1 (поранешно VIP)

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
А каде тоа имало двојна фактура?
Различна на веб и на меил.

Едит: сега прочитав погоре. Епа или е двојна фактура или преписот не е препис зашто не одговара на фактурата што ја добил на меил. Во секој случај БАНДИТИ

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.179
Информирање преку емаил и притоа немање на одговор од втората договорна страна дали ги прифаќа новите услови или се откажува од договорот не е ситуација која може да подразбира дека новите услови се прифаќаат од корисникот.

Која е логиката да имаме договор со кој јас како сопственик на стан, ќе му пратам емаил на кираџијата. Па да можам автоматски по 30 дена да почнам да наплаќам повисока рента иако тој ништо не ми одговорил на емаилот. Никој со здрав разум нема да ми потпише таков договор ако знае што потпишува.

Без согласност од двете страни не смее да може да се продолжи договор со нова цена. Јас мислам дека институциите затаиле ако ова се дозволува на големо.

Можеби меилот завршил во спем. Можеби не го проверувам. Можеби сум изгубил пристап во тој период. Обврските по фактурите може да се подмирени на повеќе начини без тој фамозен емаил. Со траен налог во банка. Со онлајн плаќање на сајтот кое е можно дури и без логин на акаунт ако не се лажам. Во салон, на банкомат итн.

Договорни услови не треба да може да се сменат во текот на времетраење на договорот еднострано. Верувам дека вака како што се клаузулите можеби и ги штитат од тужби. Но ако е така тогаш надлежните органи треба да преземат мерки какви договори се нудат на корисниците. Треба да прочиташ што се е наведено во договорот што го потпишуваш. Но во случај на услуги за широки народни маси јас сум сигурен дека треба да има заштита од страна на институциите.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Едит: сега прочитав погоре. Епа или е двојна фактура или преписот не е препис зашто не одговара на фактурата што ја добил на меил. Во секој случај БАНДИТИ
Не може да се каже дека е двојна фактура...просто фактурата од сајтот и фактурата од маилот не се исти..зошто?
Тоа не знам да го одговорам, тука почнува целата работа. Ги буни луѓето...
btw и во телеком е слична процедура ако има промена во договорот само ме интересира како го обавестуваат корисникот...на маил или на телеком апликацијата каде исто ги има сметките како на а1 сајтот и маилот...
Мислењето е автоматски споено:

Информирање преку емаил и притоа немање на одговор од втората договорна страна дали ги прифаќа новите услови или се откажува од договорот не е ситуација која може да подразбира дека новите услови се прифаќаат од корисникот.

Која е логиката да имаме договор со кој јас како сопственик на стан, ќе му пратам емаил на кираџијата. Па да можам автоматски по 30 дена да почнам да наплаќам повисока рента иако тој ништо не ми одговорил на емаилот.

Без согласност од двете страни не смее да може да се продолжи договор со нова цена. Јас мислам дека институциите затаиле ако ова се дозволува на големо.

Можеби меилот завршил во спем. Можеби не го проверувам. Можеби сум изгубил пристап во тој период. Обврските по фактурите може да се подмирени на повеќе начини без тој фамозен емаил. Со траен налог во банка. Со онлајн плаќање на сајтот кое е можно дури и без логин на акаунт ако не се лажам. Во салон, на банкомат итн.

Договорни услови не треба да може да се сменат во текот на времетраење на договорот еднострано. Верувам дека вака како што се клаузулите можеби и ги штитат од тужби. Но ако е така тогаш надлежните органи треба да преземат мерки какви договори се нудат на корисниците. Треба да прочиташ што се е наведено во договорот што го потпишуваш. Но во случај на услуги за широки народни маси јас сум сигурен дека треба да има заштита од страна на институциите.
Тоа е целата работа со маилот. Не сите го отвораат или знаат, посебно не постари. Ако имам пристап до сајтот мојот а1 а имам и го користам 13 год..зошто да не плаќам сметки од таму? Зошто сметката од сајтот е различна од сметката на маил (која има додаток Известување во случајов).
Како и да е мислев дека излезе прилика да раскинам порано (договорот е до декември) ама ето не бидна ништо поради едно Известување. Ќе почекам до декември (секако така ми беше планот).

Иначе како кажав погоре и телеком има слична политика на менување услови во сред договор.
Вие што користите телеком долго време како ви стига Известување ако има некоја измена на договорот? пример се покачи цената за x денари?
И телеком има сајт и мобилна апликација..прашањето ми е дали на двете места ќе дојде известување или не?
Јас лично од сајтот гледам кога доаѓа сметка ама плаќам од апликација на мобилен. И досега колку имам приметено Фактурата иста е од маил и од апликацијата.

Ставив слики погоре од Преписот и Фактурата. Единствена разлика е што фактурат има + страница со известување. Истото можеле и вопреписот да го стават

Атачменти

• tel dog1.jpg
    tel dog1.jpg
    31 KB · Прегледи: 26
  • tel dog1.jpg
    tel dog1.jpg
    31 KB · Прегледи: 25
Последна промена:

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Во фактурата за март месец пратена по меил уште на првата страна постои известување дека има дополнителна информација, јас сосема случајно го видов ова и го отворив PDF-от каде конкретно известуваат за покачување на две ставки, +100 денари за побрз интернет (100/100 mbps) и уште +100 денари за дополнителни 4,5Gb мобилен интернет со назнака дека промената ќе стапи во сила од 1 јуни и дека јунската сметка ќе биде повисока за 200 денари.
Имав опција да го раскинам договорот без никакви обврски или да си преќутам и да ја прифатам новата понуда, го одбрав второто бидејќи ми одговара новата понуда.

Имам комбо пакет TV, домашен интернет и едно мобилно бројче, и да, надвор сум од договорна 24 месечна обврска од поодамна. :)

Screenshot from 2024-07-11 16-41-21.png

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Во фактурата за март месец пратена по меил уште на првата страна постои известување дека има дополнителна информација, јас сосема случајно го видов ова и го отворив PDF-от каде конкретно известуваат за покачување на две ставки, +100 денари за побрз интернет (100/100 mbps) и уште +100 денари за дополнителни 4,5Gb мобилен интернет со назнака дека промената ќе стапи во сила од 1 јуни и дека јунската сметка ќе биде повисока за 200 денари.
Имав опција да го раскинам договорот без никакви обврски или да си преќутам и да ја прифатам новата понуда, го одбрав второто бидејќи ми одговара новата понуда.

Имам комбо пакет TV, домашен интернет и едно мобилно бројче, и да, надвор сум од договорна 24 месечна обврска од поодамна. :)

Погледнете го атачментот 138854
Точно ама Дополнителното известување колку гледам само на маил го пише ама не и на сајтот мојот а1.Стварно незнам зашо вака прават со фактурите а1. Можеа фино лепо на двете места да го стават известувањето..

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Можеби имало бонус, можеби не. Се однесува на сите. Вака операторот еднострано во било кое време може да си зголеми цени независно од тоа што договорот треба да гарантира услови во рок од две години. И плус истиот договор си останува на сила без писмена согласност од корисникот за повисоката цена. Додека пак корисникот нема право да иницира промени со претходно известување до операторот без притоа да не плати пенали.

Ако гледаме од аспект кој што губи, ризикува итн. прашањето ми е зошто има договори кои со себе носат ризик и за двете страни? Нели договорот е да ги заштити интересите на двете страни и да гарантира услови. Да бидеме реални, ризикот од повисока цена е многу повеќе кај корисниците. Многу од нив се пензионери, луѓе кои патуваат и се во странство. Па има болни луѓе итн. Верувам голем број од нив не разбрале дека се промениле условите.

Си нашле тие добра финта со известувањето, со рокот и со продолжувањето на важењето на договорот ако не реагираш. Не сум правник па не можам да ги познавам сите можности и инструменти. Но ако двата оператори во земјава даваат вакви договори, сите ние сме во подредена ситуација.
Бонус имало сигурно. За другото да, има право операторот на тоа, затоа што така стои во договорот.

Еве ја клаузулата од стандардниот договор на А1:

1720727323136.png
Истото го има и кај другите оператори, можеби само е поинаку формулирано.
Овие договори одат прво во АЕК на одобрување, па потоа стапуваат во сила.
Вакла клаузула има и во сите договори за комунални услуги, банки итн. И банките праќаат писмено известување дека провизиите ќе се покачат и ако не се согласуваш со тоа имаш 30 дена да си ја затвориш сметката. Во спротивно се смета дека си согласен со промените.

Во таа фамозна фактура што ја праќаат на маил го има известувањето на крајот. Ама во Преписот од сајтот мојот а1 го нема. Тоа е целата работа. Тешко било и во Преписот да го стават известувањето? Или просто да прателе една порака на сајтот мојот а1 (има сандаче за системски известувања).
Значи и преписот и фактурата се ИСТИ (види слики погоре) освен што во фактурата има + страна Известување.

Игнорирано да..не отворам маил. Просто го гледам сајтот каде ги има сите информации за сметката (кога иде, колку е за наплата, активирани пакети и слично). И пак да се повторам: зошто и на сајтот ги нема истите страници како на маил-от? Ова е проблемот за мене. Ако не е валиден сајтот нека го укинат скроз.
Ајде и по трет пат. НЕ е известувањето на крајот од фактурата, туку е испратено заедно со фактурата. Различни документи се. Да го има и во фактурата, ќе го има и во преписот. На сајтот имаш увид во фактурите. Како што и сам кажуваш, идентични се. Да, го нема известувањето, затоа што не е дел од фактурата. Не го ставиле на сајтот затоа што немаат таква обврска. Имаат обврска писмено да те известат, тоа и го сториле.
Тоа што ти си одлучил да ги игнорираш, не ја пренесува нивната обврска на друго место, ниту те ослободува од твојата.

Не е различна, ете и корисникот потврди дека се идентични.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Бонус имало сигурно. За другото да, има право операторот на тоа, затоа што така стои во договорот.

Погледнете го атачментот 138855
Вакла клаузула има и во сите договори за комунални услуги, банки итн. И банките праќаат писмено известување дека провизиите ќе се покачат и ако не се согласуваш со тоа имаш 30 дена да си ја затвориш сметката. Во спротивно се смета дека си согласен со промените.

Ајде и по трет пат. НЕ е известувањето на крајот од фактурата, туку е испратено заедно со фактурата. Различни документи се. Да го има и во фактурата, ќе го има и во преписот. На сајтот имаш увид во фактурите. Како што и сам кажуваш, идентични се. Да, го нема известувањето, затоа што не е дел од фактурата. Не го ставиле на сајтот затоа што немаат таква обврска. Имаат обврска писмено да те известат, тоа и го сториле.
Тоа што ти си одлучил да ги игнорираш, не ја пренесува нивната обврска на друго место, ниту те ослободува од твојата.

Заедно со фактурата беше во ист документ..ја имам и ја гледам моментално. Значи прво фактурата за услугите за плаќање бла бла и трета страна од документот е Известувањето. Во преписот нема такво нешто.
Џабе муабет со тебе. Не гледам маил, сум немал потреба...сум ги гледал Фактурите или Преписот од сајтот ..од нивни сајт..и сум плаќал..то е све..значинивниот сајт не е валиден? На едно место нека стојат фактурили а не на две места.

kirev..фактура од сајт и фактура од маил не се исти т.е на фактура од маил има плус една страница Известување...на фактура од сајт го нема тоа..тоа сакам да го објаснам.. Што ствара забуна кај корисници..ствара
Реков и вчера и пак денес..Баталете...

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Заедно со фактурата беше во ист документ..ја имам и ја гледам моментално. Значи прво фактурата за услугите за плаќање бла бла и трета страна од документот е Известувањето. Во преписот нема такво нешто.
Ај сега внимателно види што пишува во долниот десен агол на фактурата.

Џабе муабет со тебе. Не гледам маил, сум немал потреба...
На тоа си се согласил кога си склучил договор.

1720729822117.png

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
На првите две страници од документот со три. Или на која било од документот со две. Долу десно.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Атачменти

• faktura01.jpg
    faktura01.jpg
    130,2 KB · Прегледи: 21
  • faktura02.jpg
    faktura02.jpg
    104,3 KB · Прегледи: 21
18 август 2019
1.224
1.199
Не, не се идентични. Ќе бидат идентични ако е посебно фактурата, посебно известувањето. Овде фактурата и известувањето се пратени во ист документ. На едно место документот има две страни, на друго место е со три страни.

Кај мене известувањето е пратено заедно со фактурата од февруари. Јас ја преземам фактурата од мејл, ама не сум забележал дека има трета страна. Ме интересира бројот на фактурата и сумата, ништо повеќе. Вешто манипулираат, ако известувањето беше на посебен документ, ќе го забележев, вака го прикриле.

Уште не разјаснивме што значи известување во пишана форма. Дали мејлот е пишана форма?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ништо нема. Освен ако не мислиш на нешто специфично
Ај може вака ќе е појасно:

faktura01.jpg

Не, не се идентични. Ќе бидат идентични ако е посебно фактурата, посебно известувањето. Овде фактурата и известувањето се пратени во ист документ. На едно место документот има две страни, на друго место е со три страни.

Кај мене известувањето е пратено заедно со фактурата од февруари. Јас ја преземам фактурата од мејл, ама не сум забележал дека има трета страна. Ме интересира бројот на фактурата и сумата, ништо повеќе. Вешто манипулираат, ако известувањето беше на посебен документ, ќе го забележев, вака го прикриле.
Значи јасно пишале во мејлот дека во прилог на фактурата има и известување. Читајте.
Уште не разјаснивме што значи известување во пишана форма. Дали мејлот е пишана форма?
Нема што да се разјаснува, пишана форма е.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.179

Погледнете го атачментот 138855

Ти благодарам што ја сподели конкретната клаузула. Супер се заштитени во секој поглед. Може да испраќаат пораки и по пошта ако не сакаш по емеил. Поштите во нашава земја се хаос и има места каде сметки доцнат со месеци. Но тоа не е грижа на операторот.

Ако истово го има и во договорите со телеком кога ти треба постпејд број ти како корисник немаш избор. Тој е договорот кој ти го нудат и мора да го потпишеш. А потоа следи си. Јас само не разбирам како може институциите да дозволуваат еднострано менување на условите во тек на времетраење на договор со клаузула која вели ако не си реагирал или не си видел тоа ти е. Автоматски си прифатил. Замисли ваква клаузула да има за автоматски продолжување на договор по истекот на две години. Но зошто таква нема?

Комунални услуги се сосема различен тип. Кај банките договорите за кредит имаат точно дефинирани услови. Или каматната стапка е фиксна. Или по еурибор па се менува транспарентно, не по воља на банката туку според еурибор. Има надворешен фактор. Бар јас тие договори што сум видел. Има голем број на финансикси услуги но сепак било какви измени кај комерцијалните услови верувам дека се под надзор на регулаторот.

Не викам дека измените кои операторот ги нуди не може да се случи да се поволни за корисникот. Но јас сум само против можноста за менување на услови во договор за телекоминикациски услуги за широките народни маси без согласност од двете страни. Плус сто денари месечно од ете да речеме 100.000 корисници симултано независно од нивните договори се многу пари нели. Како корисник кој избор го имаш дури и да си видел а не ти се потребни тие други услови што и да се. Ќе одиш кај друг оператор, ќе портираш броеви, ќе се префрлиш припејд, ќе откажеш услуги? Нема да се малтретираш за сто денари месечно најверојатно. Дури и тие кои се шлепаат на необновен договор. Ова е одлично разработен систем. Но се додека се толерира нема што да се направи.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ти благодарам што ја сподели конкретната клаузула. Супер се заштитени во секој поглед. Може да испраќаат пораки и по пошта ако не сакаш по емеил. Поштите во нашава земја се хаос и има места каде сметки доцнат со месеци. Но тоа не е грижа на операторот.

Ако истово го има и во договорите со телеком кога ти треба постпејд број ти како корисник немаш избор. Тој е договорот кој ти го нудат и мора да го потпишеш. А потоа следи си. Јас само не разбирам како може институциите да дозволуваат еднострано менување на условите во тек на времетраење на договор со клаузула која вели ако не си реагирал или не си видел тоа ти е. Автоматски си прифатил. Замисли ваква клаузула да има за автоматски продолжување на договор по истекот на две години. Но зошто таква нема?
Ако се сеќаваш, така беше на почетокот. Мораше да се побара престанок на договорот еден месец пред да истече, инаку автоматски се обновуваше за уште две години. Беше тоа член во договорот. Па се формираше АЕК, воведе некаков ред во овие работи и меѓу другото го исфрлија тој член и овозможија да продолжи договорот на неодредено под истите услови.

Еве го истото од договорот на Телеком:
1720779745649.png

Комунални услуги се сосема различен тип. Кај банките договорите за кредит имаат точно дефинирани услови. Или каматната стапка е фиксна. Или по еурибор па се менува транспарентно, не по воља на банката туку според еурибор. Има надворешен фактор. Бар јас тие договори што сум видел. Има голем број на финансикси услуги но сепак било какви измени кај комерцијалните услови верувам дека се под надзор на регулаторот.
Еве известување од банка:
1720779920930.png

Не викам дека измените кои операторот ги нуди не може да се случи да се поволни за корисникот. Но јас сум само против можноста за менување на услови во договор за телекоминикациски услуги за широките народни маси без согласност од двете страни. Плус сто денари месечно од ете да речеме 100.000 корисници симултано независно од нивните договори се многу пари нели. Како корисник кој избор го имаш дури и да си видел а не ти се потребни тие други услови што и да се. Ќе одиш кај друг оператор, ќе портираш броеви, ќе се префрлиш припејд, ќе откажеш услуги? Нема да се малтретираш за сто денари месечно најверојатно. Дури и тие кои се шлепаат на необновен договор. Ова е одлично разработен систем. Но се додека се толерира нема што да се направи.
Од тоа што сум забележал, не се менувале договорите (читај поскапеле) за актуелните понуди, туку за стари понуди и тарифи, за договори што се веќе одамна истечени. Или можеби обновени од страна на корисникот под истите услови, со цел користење на бонус. Ама во тој случај бонусот се задржува, не се губи. Така што корисникот не е оштетен, може дури и ќар да излезе, ако ова се случи во почетниот период на обнова на договорот. Ама тоа е занемарлив процент на случаи.

Тоа со согласноста за измените е и од практични причини. Замисли го хаосот ако треба сите тие 100000 корисници да одат во салон во рок од еден месец за да потпишат нови договори. Бетер него за пасошите. Што со тие што нема да отидат? Ќе мора да им ги исклучат услугите затоа што не се согласиле. Па после плачки зошто ме исклучиле, па не сум го видел известувањето инаку ќе потпишев, па јас не отворам мејл како така смеат да исклучат... Мислам дека ја гледаш поентата.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Па после плачки зошто ме исклучиле, па не сум го видел известувањето инаку ќе потпишев, па јас не отворам мејл како така смеат да исклучат... Мислам дека ја гледаш поентата.
Ова е далеку подобра ситуација отколку да му наплатиш на дечкото повеќе пари зошто не отишол во салон да раскине договор. Бар нема да добива поголема сметка или никаква сметка се додека не отиде и избере или направи нов договор со новите или ажурираните пакети.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.179
Ако се сеќаваш, така беше на почетокот. Мораше да се побара престанок на договорот еден месец пред да истече, инаку автоматски се обновуваше за уште две години. Беше тоа член во договорот. Па се формираше АЕК, воведе некаков ред во овие работи и меѓу другото го исфрлија тој член и овозможија да продолжи договорот на неодредено под истите услови.

Еве го истото од договорот на Телеком:
Погледнете го атачментот 138875

Еве известување од банка:
Погледнете го атачментот 138876

Од тоа што сум забележал, не се менувале договорите (читај поскапеле) за актуелните понуди, туку за стари понуди и тарифи, за договори што се веќе одамна истечени. Или можеби обновени од страна на корисникот под истите услови, со цел користење на бонус. Ама во тој случај бонусот се задржува, не се губи. Така што корисникот не е оштетен, може дури и ќар да излезе, ако ова се случи во почетниот период на обнова на договорот. Ама тоа е занемарлив процент на случаи.

Тоа со согласноста за измените е и од практични причини. Замисли го хаосот ако треба сите тие 100000 корисници да одат во салон во рок од еден месец за да потпишат нови договори. Бетер него за пасошите. Што со тие што нема да отидат? Ќе мора да им ги исклучат услугите затоа што не се согласиле. Па после плачки зошто ме исклучиле, па не сум го видел известувањето инаку ќе потпишев, па јас не отворам мејл како така смеат да исклучат... Мислам дека ја гледаш поентата.

Ти благодарам за клаузулите и појаснувањето. Тие 100000 корисници условно ионака кога ќе заврши договорот ќе треба да појдат во салон, да добијат понуда од агент итн.

А причината поради која го укинаа автоматското продолжување на договорите беше баш оваа за која разговараме сега. Заради заштита на корисниците од една страна но и за можност за операторот да може да понуди други услови. Но согласноста од корисникот за обновување е задолжителна. Со оваа клаузула сега тоа повторно се прескокнува. Па во тек на времетраење на договорот операторот да може да си наметнува други услови. И ова би било во ред ако условите се подобруваат но цената да остане непроменлива на пример. Значи барем да има насока во заштита на корисниците од кои знаеме дека има и такви до кои информацијата во рок од 30 дена нема да стигне.

Во врска со банките, договорните страни при отворање на трансакциска сметка засноваат однос кој може да трае се до затворање на сметката. Сметката може да ја затворам во било кое време, независно од условите. Можам и воопшто да не ги користам услугите и трошоците тогаш се нула. Кај операторот сум обврзан да плаќам секој месец во рок од две години. Јас гледам разлика.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ова е далеку подобра ситуација отколку да му наплатиш на дечкото повеќе пари зошто не отишол во салон да раскине договор. Бар нема да добива поголема сметка или никаква сметка се додека не отиде и избере или направи нов договор со новите или ажурираните пакети.
Да беше така, дечкото сега ќе кукаше како му исклучиле телевизија на сред утакмица. Па тука ќе муабетеше дека другиот (сегашниов) начин е подобар, дека не смеат да го исклучат без да се согласи итн.

Ти благодарам за клаузулите и појаснувањето. Тие 100000 корисници условно ионака кога ќе заврши договорот ќе треба да појдат во салон, да добијат понуда од агент итн.
Многу од тие нема веднаш да појдат, а секако договорите не им завршуваат на сите во истиот месец, туку се распределени низ подолг период.

А причината поради која го укинаа автоматското продолжување на договорите беше баш оваа за која разговараме сега. Заради заштита на корисниците од една страна но и за можност за операторот да може да понуди други услови. Но согласноста од корисникот за обновување е задолжителна. Со оваа клаузула сега тоа повторно се прескокнува. Па во тек на времетраење на договорот операторот да може да си наметнува други услови. И ова би било во ред ако условите се подобруваат но цената да остане непроменлива на пример. Значи барем да има насока во заштита на корисниците од кои знаеме дека има и такви до кои информацијата во рок од 30 дена нема да стигне.
Порано не праќаа известување, немаа таква обврска. Автоматски се продолжуваше без можност да се раскине.

Сега во договорите стои дека корисникот мора да е известен и дека е согласен ако не се изјасни поинаку. Изјаснувањето е праќање еден мејл или едно одење во салон во рок од 30 дена по приемот на известувањето. Можеш да го утнеш само ако го игнорираш или го занемариш.

Но не е ова нешто што редовно и постојано се случува. Колку пати ти се случило кој било оператор да те извести дека менува услови во договорот?
Сите сакаме повеќе услуги за помалку пари, ама треба да сме реални.

Во врска со банките, договорните страни при отворање на трансакциска сметка засноваат однос кој може да трае се до затворање на сметката. Сметката може да ја затворам во било кое време, независно од условите. Можам и воопшто да не ги користам услугите и трошоците тогаш се нула. Кај операторот сум обврзан да плаќам секој месец во рок од две години. Јас гледам разлика.
Примерот беше да се види дека ова е пракса и во други дејности. Секако дека се работи за сосема различни услуги и услови.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Туку денес е почната уште една постапка за портирање од А1 постпејд на Лајка па после за после.

Мислење во тема "A1 (поранешно VIP)" A1 (поранешно VIP)

А вие верувајте дека случајно фактурата и преписот случајно се разликуваат...

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Туку денес е почната уште една постапка за портирање од А1 постпејд на Лајка па после за после.

Мислење во тема "A1 (поранешно VIP)" A1 (поранешно VIP)

А вие верувајте дека случајно фактурата и преписот случајно се разликуваат...
Taman 236,sto ke ti gi vratat ke si aktiviras super200 /30 dena,ke ti se zaarni na lyca...haaaa
A ako si dopolnis uste 100ka ke imas 236+100gratis +100 =436mkd,tvoite uste 30 dena super 200 mozis 60 dena ,imas pa posle mozis da se vrajkas na a1...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Taman 236,sto ke ti gi vratat ke si aktiviras super200 /30 dena,ke ti se zaarni na lyca...haaaa
A ako si dopolnis uste 100ka ke imas 236+100gratis +100 =436mkd,tvoite uste 30 dena super 200 mozis 60 dena ,imas pa posle mozis da se vrajkas na a1...
Не сум 100% сигурен ама кога портирв припејд број од телеком на а1 (со 236 ден на сметка) парите отидоа јабана..на а1 имав 0. Мислам само лајка ги враќа назад тие 236 ден ама и ова не сум сигурен баш, кажете вие што користите лајка

Ај може вака ќе е појасно:

Погледнете го атачментот 138874

Значи јасно пишале во мејлот дека во прилог на фактурата има и известување. Читајте.

Нема што да се разјаснува, пишана форма е.
Касно прочитав одговорот...еве ја и втората страна..во атачмент..3та страна е Известувањето кое не се води како страна 3

Го фатив ова со автоматсково продолжување и јас. а1 и тогаш беше заебан за овој дел, ако можеше да помине со минимално известување..поминуваше и многу не знаеа дека автоматски имаат продолжување на договорот. Е тогаш пратев детално од месец до месец пред крај на договор ахахха. И мислам само а1 упорно инсистираше на автоматсково продолжување, го фураа на големо и покрај тоа што се жалеа луѓе ама за среќа оваа пракса е укината ваљда од аек, не ми текнува баш.

Атачменти

• faktura02.jpg
    faktura02.jpg
    104,3 KB · Прегледи: 15
Последна промена:

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Не сум 100% сигурен ама кога портирв припејд број од телеком на а1 (со 236 ден на сметка) парите отидоа јабана..на а1 имав 0. Мислам само лајка ги враќа назад тие 236 ден ама и ова не сум сигурен баш, кажете вие што користите лајка

Касно прочитав одговорот...еве ја и втората страна..во атачмент..3та страна е Известувањето кое не се води како страна 3

Го фатив ова со автоматсково продолжување и јас. а1 и тогаш беше заебан за овој дел, ако можеше да помине со минимално известување..поминуваше и многу не знаеа дека автоматски имаат продолжување на договорот. Е тогаш пратев детално од месец до месец пред крај на договор ахахха. И мислам само а1 упорно инсистираше на автоматсково продолжување, го фураа на големо и покрај тоа што се жалеа луѓе ама за среќа оваа пракса е укината ваљда од аек, не ми текнува баш.
Ako prv pat brojot se portira na lycamobile ke ti gi vratat tie 236mkd, +100 gratis so prvo nadopolnuvajne... za drugite ne znam, samo od telekom/a1 sum portiral na lyca...

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно