Баш за тоа е ризик, за нив. Купувачот си е заштитен (до негде). И навремено да стигне со UB, има мајмуни што не ја потврдуваат, чекаат и отвараат спор. Нормално за поскапи работи сакаат да имаат повратна информација дека е земена пратката за да ти ја потврди автоматски. Било би лепо да со UB.Не е ризик супер е со UB тракинг. Стигат за 3-5 месеци што значи можеш да правеш диспјут и без пари ќе го имаш производот.
По мое, си чекаат да наполнат контејнер со вреќи и да го пратат. Ипак така ги е поевтино, и секако тука нема бунење, така си функционира economy shipping. Нема тракинг за UB и тоа ти е потенцирано, само за RR. За бунење се ненормалните рокови за испорака додека некој те мота дека ке ти стигне за 45 дена. Ако е проблем со МК пошти нека ги праќаат сите пратки преку приватна пошта како Виа Пост (не дека се асални, него ај). Со RR пратки кој што грабне, тоа носи, дел пошта, дел Виа Пост. Па мисли си кај ти е пратката.1. Пратките што се испратени до ELS преку ECSC Logistics пристигнуваат за неколку дена по излез од ECSC Logistics и според мои сознанија не се појавуваат на тракинг во Маџар пошт. Сигурен си дека е проблемот кај ECSC?
Ваљда, ама и да ги потенцираш на прoдавачите дека сакаш со Yanwen или Sunyou, они си праќаат со Cainao. Зошто се форсира толку Cainao појма немам, а ги оштетува и Алиекпрес и највеќе продавачот. Ако се ќути и се чека како ти што кажа, тогаш нема никад да ги текне да направат некој баланс помеѓу шипинг сервиси.2. Yanwen? Да речеме стигаат помалку вреќи и не одат преку Унгарска пошта?
Знаеш како, замисли да си продавач и денеска ти стигнуваат 100 ситни нарачки. 98 треба да ги пратиш стандардно преку пошта а останатите две преку Виапост. Не знам дали дали сами ги носат или имаат логистика за двата вида шипинга, меѓутоа ќе употребиш малку мајки и шајки во случајов нели? И тоа не е само еден ден.Баш за тоа е ризик, за нив. Купувачот си е заштитен (до негде). И навремено да стигне со UB, има мајмуни што не ја потврдуваат, чекаат и отвараат спор. Нормално за поскапи работи сакаат да имаат повратна информација дека е земена пратката за да ти ја потврди автоматски. Било би лепо да со UB.
По мое, си чекаат да наполнат контејнер со вреќи и да го пратат. Ипак така ги е поевтино, и секако тука нема бунење, така си функционира economy shipping. Нема тракинг за UB и тоа ти е потенцирано, само за RR. За бунење се ненормалните рокови за испорака додека некој те мота дека ке ти стигне за 45 дена. Ако е проблем со МК пошти нека ги праќаат сите пратки преку приватна пошта како Виа Пост (не дека се асални, него ај). Со RR пратки кој што грабне, тоа носи, дел пошта, дел Виа Пост. Па мисли си кај ти е пратката.
Незнам за други, мене Виа Пост не ме ни известува дека имам пратка стигнато на Вибер/СМС, само ми се јавува курир, "ја сум во близина, дома ли си, имаш пратка од Алиекспрес". Немаат база, мора на достава на врата, а ако го прашаш да го однесе кај друг да ја земе што не е тука во близина, одбива и вика дека он бил денеска само овој реон. Одложувам достава за утре и му кажувам дека од сабајле не бива, дека сум на работа, ми вика попладне не доставувам, ми вика дека на колега ке му ја даде да ми ја достави. Утредента истиот курир се јавува пак исто време, заборавил да му ја даде. Јеби ветар.
Ваљда, ама и да ги потенцираш на прoдавачите дека сакаш со Yanwen или Sunyou, они си праќаат со Cainao. Зошто се форсира толку Cainao појма немам, а ги оштетува и Алиекпрес и највеќе продавачот. Ако се ќути и се чека како ти што кажа, тогаш нема никад да ги текне да направат некој баланс помеѓу шипинг сервиси.
Еве што прават. Одбрав Sunyou, ми наплатиа поскапо за Sunyou, пратено по Cainao со цена на Sunyou. И после сум отварал диспјут за без везе кога сум можел да чекам пошто пази ке прекинеле со праќање во МК. Они мене како муштерија не ме еваат и не ми го почитуваат изборот, ја ке ги им се секирам за нив. До кр ако прекинат да праќаат, нема сигурно и дома да ми дојдат да ми го испразнат фрижидерот. Еве ти чист доказ како се играат со пари, ситни пари да, ама што сум платил, тоа го сакам, а не они што сакаат.
Друже, не ги тумачиш работите. Виа Пост зима препорачани пратки од Maѓарска пошта со RR во тракинг бројот. Не сите, моја претпоставка помал дел идат преку Виа пост, а поголем преку пошта. Со RR пратки нема проблем, стигаат како што треба навремено, па и за 20 дена ми се има десено да стигне. Проблемот е у тоа незнаеш каде ти е пратката дали ке ти стигне у пошта дали ке ти се јави курир на Виа пост. Нема врска Виа пост со пратки пратени со Yanwen и Sunyou кои одат претежно преку Чешка. Кинезот не ни знае што е Виа пост.Знаеш како, замисли да си продавач и денеска ти стигнуваат 100 ситни нарачки. 98 треба да ги пратиш стандардно преку пошта а останатите две преку Виапост. Не знам дали дали сами ги носат или имаат логистика за двата вида шипинга, меѓутоа ќе употребиш малку мајки и шајки во случајов нели?
Не знае а и нема потреба да знае продавачот. Тоа треба платформата да си води статистики и да види за која држава, кој шипинг сервис е најдобар. Или да си направат лоад балансинг.А може и дел од нив да се само посредници, па проблемот е кај тој што ги испраќа.
Така да јас не се ни обидувам да менувам, ако доцни пишувам да ми продолжат рок и толку. По одговорите се главно задоволни и се заблагодаруваат на стрпливоста.
Системот и е таков фаличен како државата...некогаш известува на вибер некогаш неВиа Пост не ме ни известува дека имам пратка стигнато на Вибер/СМС, само ми се јавува курир, "ја сум во близина, дома ли си, имаш пратка од Алиекспрес". Немаат база, мора на достава на врата, а ако го прашаш да го однесе кај друг да ја земе што не е тука во близина, одбива и вика дека он бил денеска само овој реон. Одложувам достава за утре и му кажувам дека од сабајле не бива, дека сум на работа, ми вика попладне не доставувам, ми вика дека на колега ке му ја даде да ми ја достави. Утредента истиот курир се јавува пак исто време, заборавил да му ја даде. Јеби ветар.
Ништо не ме разбра.Друже, не ги тумачиш работите. Виа Пост зима препорачани пратки од Maѓарска пошта со RR во тракинг бројот. Не сите, моја претпоставка помал дел идат преку Виа пост, а поголем преку пошта. Со RR пратки нема проблем, стигаат како што треба навремено, па и за 20 дена ми се има десено да стигне. Проблемот е у тоа незнаеш каде ти е пратката дали ке ти стигне у пошта дали ке ти се јави курир на Виа пост. Нема врска Виа пост со пратки пратени со Yanwen и Sunyou кои одат претежно преку Чешка. Кинезот не ни знае што е Виа пост.
Да повторам, пошто гледам дека не ме разбра. Пратки со UB се ситни пратки што транзитираат преку Унгарија и ти доаѓаат стриктно преку пошта. Ако како ти што викаш е проблем до МК пошта, ако тврдат дека се неспособни (се, не да не) тогаш што не склучат договор се да се праќа по приватна пошта како Виа пост што презима дел, само нормално не дел, него све што има. И да кошта за нијанса повеќе, не би се бунел, знам дека ке стигне навремено.
Не знае а и нема потреба да знае продавачот. Тоа треба платформата да си води статистики и да види за која држава, кој шипинг сервис е најдобар. Или да си направат лоад балансинг.
Од нивно фала немам ништо искрено, додека ме мотаат за доставен рок и ми менуваат шипинг ке го сметам како превара и ке си ги барам парите назад. И ја едно време вака размислував и се правев добар, али едно нешто што ке ти кажам е дека ке ти дојде и на тебе преку глава. Чисто да потенцирам, не ти пунам глава, што си правиш твое право нормално.
Јасно. Ама не треба да има опција да бираш друг поскап шипинг ако се запнале со Cainao. Ако е само таа опција нека си стои, а не ти даваат избор, плаќаш, па ти менуваат. Тоа е целата работа.Ништо не ме разбра.
МК пошта не беше спомната.
Еве да ги поедноставам работите.
Ти си Македонски Кинез, продавач на македонски Алиекспрес.
МК пошта е Cainiao
Виапост е Yanwen.
Сега врати се на претходното што го напишав, да не пишувам реферати, не вреди за пратки од 2$.
А и не можеш да очекуваш сите да бидат толку организирани, направиле еден логистички центар во Унгарија. Што знаат па тие?![]()
А тој што ја пратил, платил и преплатил. Сега ти си на ред.Па јас од ДХЛ Експрес пратка за 3 дена од Дубаи до Македонија стигна. А 4 дена ја чека кај нас да ја царинат...Одвај денеска пратија ми фактура да платам 2100 денара за шпедиција нивна што многу брзо ја процесираа за 4 дена..
Ама во цел свет ако доцне нарачката луѓето ќе барат диспјут. Сосема нормална работа, никој не сака парите му се изгубат а 3 месеца да го нема пакетот...Мислам нема смисла 21-век е...Еве што почна да се случува од кога сите дознаа дека пратките доцнат, па удрија на нарачки и отварање диспјути. Кај продавачов сите поевтини производи беа со Cainiao, сега скоро се е со Aliexpress Standard. Уште малку и сите ќе имаат само еден избор. Можда Федекс и ДХЛ евентуално.
Епа Маледонче, епа чорба!
Јас сум убеден дека има проблем и од двете страни и дека Маѓарите не ги фермаат многу пратките преку economy и си чекаат да си го наполнат контејнерот. Х5 пратки стигнуваат за поголеми држави, тука си го ставаат они приоритетот, а ако не се лажам е дека они се за цела Европа. Еден логитички центар за цела Европа, нормално е дека побрзо ке се полни контејнер со пратки за пр. Германија него ли за Македонија. Кај нас уште се плашат да ја остават платата на сметка и 80% од картиците не виделе ништо освен банкомат за кеширање. За RR е супер доставен рок тука немам жалби, па и да се способни од МК пошти, можда би стигнувале и побрзо. Евентуално ако не ги се замара со нас можно и комплетно да не откачат, ништо чудно.роблемот е кај нас. Nе е кај маџарите...И јас прво мислеше дека е кај маџарите проблемот ама не е...Многу пратки престигнува од кина кај нас со RR и UB тракинг..И нашите не можат да ги обработат нормално оти се неспособни партиски ботови и немат персонал за работа. И затоа доцнат.
Не фунцкионира кај нас ништо, ние сме puppet state...
Сега со приватните пошто тие со RR тракинг повторно престигнува во нормален рок зошто работат 2 приватни пошти и државната пошта и така нема гужва.
Приватните пошто не се одлични ама добри се јбг...Ако порано пристугнувало дневно по 3000 пратки во македонска пошта сега распоредуват се по 1000 пратки за секоја пошта и така намале се теретотот.
Имало и ке има за поевтино, само треба да се седне и детално да се претражи и сигурен сум дека ке уловиш нештоЕве што почна да се случува од кога сите дознаа дека пратките доцнат, па удрија на нарачки и отварање диспјути. Кај продавачов сите поевтини производи беа со Cainiao, сега скоро се е со Aliexpress Standard. Уште малку и сите ќе имаат само еден избор. Можда Федекс и ДХЛ евентуално.
Епа Маледонче, епа чорба!
Еве гледам доњи веш сегаИмало и ке има за поевтино, само треба да се седне и детално да се претражи и сигурен сум дека ке уловиш нешто![]()
И што ќе очекува некој да му нарачува или ќе му стои огласот само.Еве ги последиците од сета оваа ситуација. Нема веќе Али стандард за 3-4 долари, што беше прва опција во оваа продавница до скоро.
Погледнете го атачментот 138856
Погледнете го атачментот 138857
Да.Прв пат го гледам овој статус на пратка.
Ова значи дека е во Македонија?
Односно во некое од приватните пошти?
Погледнете го атачментот 138863
Која е оваа апликација?Прв пат го гледам овој статус на пратка.
Ова значи дека е во Македонија?
Односно во некое од приватните пошти?
Погледнете го атачментот 138863
Ќе му нарачуваат од други земји каде што има нормална и навремена испорака и за кои си ја има нормалната цена за поштарина.И што ќе очекува некој да му нарачува или ќе му стои огласот само.![]()
Ако хабот е Маѓар пост, пак ќе имаат диспјути.Ќе му нарачуваат од други земји каде што има нормална и навремена испорака и за кои си ја има нормалната цена за поштарина.
Ќе му нарачуваат од други земји каде што има нормална и навремена испорака и за кои си ја има нормалната цена за поштарина.
Ако хабот е Маѓар пост, пак ќе имаат диспјути.
17trackКоја е оваа апликација?
Тие се хаб за Балкан, а тоа е отприлика 0,3% од светскиот пазар.Ако хабот е Маѓар пост, пак ќе имаат диспјути.
Погледнете го атачментот 138877
Па ништо нема везе, нема да праќа во централна, источна Европа и Балкан или едноставно кажано 70% од купувачи од Европа.
17track
Читнете малце: Frequently Asked Questions - ECSC. Си пишува убаво дека за UB пратки од прием во Унгарија може да е потребно до 30 дена (што може да биде и да биде и повеќе никој не ти гарантира) за да се прати до крајната дестинација, а од Кина до Унгарија и треба на пратката сигурно едно 10 дена според тракинг. И кога ке си стигне кај нас додека ги распределат слепците едно 10 дена, и ете ти го рокот што ти обеќа алиекспрес.
Читкаме и ние по нешто, не се лути веднаш.Инфо од Маџариан Пост. Јавно објавено на нивниот веб сајт.
Important informations! When your tracking number starts UB you received a Super- Economy parcel tracking service. This means you will be able to track your parcel until it arrives to the Hungarian logistic center. With this conditions, orders from China take longer time to be delivered. This possibly be 6- 8 weeks from the time it arrives to Hungary!
Не бе таман работа, чисто си водиме дискусија.Читкаме и ние по нешто, не се лути веднаш.![]()
Во ред. Според тоа нели алиекспрес треба да си стави содветен доставен рок? Или веќе ако бидат искрени ке изгубат клиенти?Инфото е од ECSC ама за жал изгледа е веќе тргнато или јас не можам да го најдам.
Chargeback колку што знам е невозможно да се направи кај нас, нека ме исправи некој ако грешам.Не бе таман работа, чисто си водиме дискусија.
Во ред. Според тоа нели алиекспрес треба да си стави содветен доставен рок? Или веќе ако бидат искрени ке изгубат клиенти?
За мене не би претсавувало проблем, мене на почеток кога почнаа со Маѓариве ми стигаа ококу 45 дена, за разлика пред тоа кога стигаа за 25 - 30 дена, и ЕТА си беше прецизно прикажано. Знам поскапо е од тука да го купам или пак уопште нема такво нешто, не ми го треба итно(за 90% работи ме мрзи да се бафтам да тражам). Едноставно си знам дека нема да стигне за 45 дена и не го очекувам и готово и плус сум си заштитен. Сега шибаат без везе ЕТА, бутај нека чури, па после диспјути, фала богу дека ке има.
Спомна за лутење, ја не се лутам на тебе или кој било што размислува различно, секако твои пари се, твое право. Ја сум си само изреволтиран, пошто ме изгореа за неколку пратки, евентуално ке почнат и други да горат, а кај конкуренција не е тоа тоа. Порано беа по компетентни и стручни за што и да е, и да не ти стигне нешто исправно, знаеш дека нема да те остават, сега му доделуваат у мој случај диспјут на некој што не разбира ништо од електроника, му докажуваш дека не е во ред, он му верува на кинезот. Нормално дека кинезот ке си вика дека купувачот не е у право. Друг случај што ме изгореа ми пратија погрешен производ, замисли слики, пакување со стикер декларација, солуција No refund.
Додека сум на оваа тема, дали некој има искуство со враќање на пратка ако се дојде до солуција Refund and Return. Како иде тоа, до сега не сум враќал, а знам ако е проблем до производот трошокот иде на продавачот и како тој плаќа за тоа? Друго што сум читал по странски форуми, можело да се направи chargeback преку банката у случај ако алиеспрес не сака да ти ги врати парите, има тоа кај нас и дали некој успеал да си ги поврати парите?
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
MICROPHONE ELGATO WAVE 3 BLACK, 10MAB9901
11.280,00 ден
USB Flash Drive 3.2 512GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-512G-G46
3.220,00 ден
DOCKING STATION TYPE-C 3 in1, HDMI / USB 2.0 / USB 3.1 / Type-C PD max 90W/ CABLEXPERT/ Space gray/ A-CM-COMBO3-05
1.560,00 ден
MONITOR 25" AOC 25G3ZM/BK , VA, 1ms, 240Hz , Full HD, 2xHDMI, DP
8.190,00 ден