Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

beta-7

read-only
27 мај 2019
25
13
Да споделам еден експеримент со вас, ми требаа капачиња за гуми, па се решив да порачам 10тина да се најде. Продавачот имаше опција за шипинг со Јенвен, Каинао, Каинао Глобал и Алиекспрес Стандард. Порачав јас од сите од овие понудени различни тракинг броеви, не беа пратени со иста пратка. Порачката беше направена на 17ти Октомври. Пратката што беше испратена со Јанвен пристигна за околу 10 дена, беше во МК околу 30ти, Каинао Глобал околу 25ти Ноември, Каинао Економи околу 3ти Декември, а Алиекспрес Стандард денеска пристигна, а ова беше и најскапата пратка со 10 пати поскап шипинг од цената на капачињата. Значи нешто е очигледно труло со Алиекспрес Стандард.
А DHL шипинг?

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Да бе DHL...Која будала порачува со DHL шипинг на алиекспрес? Ете и што ако порачаш преку DHL? Ќе селектираш DHL ама од каде ќе бидеш сигурен дека ќе пратат навистина преку DHL? На крајо гледаш кинеските цигани пратиле ти преку AliExpress Standard Shipping....Унгарски DHL ќе добиеш...:ROFLMAO:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Да бе DHL...Која будала порачува со DHL шипинг на алиекспрес? Ете и што ако порачаш преку DHL? Ќе селектираш DHL ама од каде ќе бидеш сигурен дека ќе пратат навистина преку DHL? На крајо гледаш кинеските цигани пратиле ти преку AliExpress Standard Shipping....Унгарски DHL ќе добиеш...:ROFLMAO:
Ете гледаш ! 0.46$ капа-чиња а 30$ ДХЛ ;)
Дека морало брзо да стигнат - му пуштале ѕиваните малку иначе со обична ? Ќе издишеле - бандаш ... :p

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Ете гледаш ! 0.46$ капа-чиња а 30$ ДХЛ ;)
Дека морало брзо да стигнат - му пуштале ѕиваните малку иначе со обична ? Ќе издишеле - бандаш ... :p
Kинезите и преку трошоците за достава малкучку крадат...Не е 30 долара DHL. Скапо е 140 долара е DHL shipping...Селектираш тоа. Платеш.
На крајо гледаш кинезите пратиле ти со унгарски DHL(RR*HU) експресна 60 дена испорака.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
DHL имат други бројчиња, пратката ја добиваш за неколку дена.
Е сеа шо е скупо, скупо је. :D
Крдат кинезите и на достава. Неможе да е толку скапо 140 долара за 1 долар капачки. Па од едни Jomashop(продавница за часовници) една омега мунвач од америка да порачаш 4350 долара, DHL shipping e 35 долара а со опцијата "Fast & Easy Pre-Pay" со комплет платени даноци(давачки) испаѓа 1074 долара.
DHL.png

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Ова само за шипинг е толку?
Околу 35 долара е DHL Express ама тоа само за шипинг...После имаш други измислени трошоци кај нив кога ќе стигне...Не вреде преку експресна пошта да чекате нешто што кошта 10-100-1000 евра...Уствари за ништо уопште не вреде..Крадат та нема кај...Преку нивна пошта кај треба да платеш 8 посто данок, 18 посто царина уште па ќе треба и за нив да платеш за лежарина и дополнителни нивни измислени трошоци....Најдобро е да избегавате такви експресни пошти како што се DHL/Fedex. Типични криминалци се тоа..Лопови та нема крај....можеби се брзи за 2-3 дена доставата ама затоа со триста трошоци газето ќе ви го изгорат :ROFLMAO:

А има и DHL/Fedex Standard услуги. Тие коштат околу 20 долара шипинг...Имам искуство порачувано со такви Standard услуги и стигат пратките обично за 20-30 дена. Тие услуги(пратки) не се експресни и таму не те крадат пошто распоредува се пратката кај македонски пошти нема се дополнителни трошоци освен ако ве фанат за царина само даноци да платете.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Врска ти нема логикава.
Не е логика него пишувам од искуство што имам порачувано. А имам порачувано преку 20+ пати со DHL и Fedex.
Неможам да најдам тракинг броевите..некој и стари се повеќе не се валидни...те одвај два тракинг броја најде..
Од прилика стига пратката со DHL/Fedex Standard за 10-20-30 дена..Зависно...

А DHL/Fedex Express се наголема лоповска криминална работа што може да постое....
Да можеби стига брзо за 2-3 дена ама кожата ќе ви ја одерат со трошоци...Ќе платете многу пари и шетање лево десно ко на шалтер у социјално...
fx.png

DHLzz.png

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
JonnyDark може си право за се што напиша ама ако не ти чини и не ти се чека од алија не нарачувај, само кукаш. ДХЛ исто не ти чине скапо било ова она...
пс (не ме сфаќај погрешно немам ништо против тебе и се слагам со тебе дека премногу се чекаат пратки ама то е..евтини се, шо би се рекло колку пати толку музика)

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
евтини се, шо би се рекло колку пати толку музика)
Оти мислиш дека се евтини? Јас би рекол за многу работи се дупло поскапи, него ли кинезаријата што се продава овде.
Единствено на Али имаш работи, ситници и делови, што нема шанси да ги најдеш овде!

П.с еве ти брз пример, од рандом страница на ФБ и истиот производ на Алиекспрес. Screenshot_2023-12-26-12-41-29-927_com.facebook.katana.jpg Screenshot_2023-12-26-12-41-39-195_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
JonnyDark може си право за се што напиша ама ако не ти чини и не ти се чека од алија не нарачувај, само кукаш. ДХЛ исто не ти чине скапо било ова она...
пс (не ме сфаќај погрешно немам ништо против тебе и се слагам со тебе дека премногу се чекаат пратки ама то е..евтини се, шо би се рекло колку пати толку музика)
На алиекспрес нема никакво ДХЛ...Глупост е 140 долара ДХЛ достава тоа што и пишува...Само будала би порачал со дхл на алиекспрес...И да селектираш ДХЛ достава на алиекспрес прашање е дали навистина кинезите ќе ти пратат со ДХЛ. Пратките не се евтини...50-100-200 евра пратки од алиекспрес не е евтино и недозволиво е да чекаме 50-60 дена за таа сума...Реално што треба да чекаме е 20-30 дена...А за тие евтините обични пратки од 1-2 долара од алиекспрес океј оправдано е да се чека 50-60 дена...Ама за овие скапите...со RR*HU тракинг и претераа со чекање 50-60 дена...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
На алиекспрес нема никакво ДХЛ...Глупост е 140 долара ДХЛ достава тоа што и пишува...Само будала би порачал со дхл на алиекспрес...И да селектираш ДХЛ достава на алиекспрес прашање е дали навистина кинезите ќе ти пратат со ДХЛ. Пратките не се евтини...50-100-200 евра пратки од алиекспрес не е евтино и недозволиво е да чекаме 50-60 дена за таа сума...Реално што треба да чекаме е 20-30 дена...А за тие евтините обични пратки од 1-2 долара од алиекспрес океј оправдано е да се чека 50-60 дена...Ама за овие скапите...со RR*HU тракинг и претераа со чекање 50-60 дена...
Изгледа не му е битно на продавачот или алиекспрес дали пратката е ефтина или скапа, во секој случај ќе се чека
Мислењето е автоматски споено:

Оти мислиш дека се евтини? Јас би рекол за многу работи се дупло поскапи, него ли кинезаријата што се продава овде.
Единствено на Али имаш работи, ситници и делови, што нема шанси да ги најдеш овде!

П.с еве ти брз пример, од рандом страница на ФБ и истиот производ на Алиекспрес.Погледнете го атачментот 133287Погледнете го атачментот 133286
Мислев на ситниците што сите ги купуваме. За техника незнам баш

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Дури и ситници што ги има овде, се поскапи на Алиекспрес.

Пробај со кинески впн, разбарај кинески онлајн продавници и ке видиш што е навистина евтино! Па направи споредба со цените на Али.....
Страшно не дупат Кинезите ем парите ти ги лапа ем да ти се одмили додека да стигне..

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Изгледа не му е битно на продавачот или алиекспрес дали пратката е ефтина или скапа, во секој случај ќе се чека

Обично купуваме од алиХ само работи што не се достапни тука. Ама како само не дупат кинезите не сме свесни....Цените и се изгор скапи за разлика од порано....ништо алиХ не е како порано што е било. Порано и обични ситни пратки од 2 долара стигаа за 30 дена.

Незнам веќе и дали вреде од алиХ да порашуваме обичните ситници...Па во кинеска продавница кога ќе идеш обичните ситници се по евтини од алиХ.

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Обично купуваме од алиХ само работи што не се достапни тука. Ама како само не дупат кинезите не сме свесни....Цените и се изгор скапи за разлика од порано....ништо алиХ не е како порано што е било. Порано и обични ситни пратки од 2 долара стигаа за 30 дена.

Незнам веќе и дали вреде од алиХ да порашуваме обичните ситници...Па во кинеска продавница кога ќе идеш обичните ситници се по евтини од алиХ.
Сепак подобар спорт е од тоа да да уплаќаш лото
Малце поголеми се шансите навреме пратка да добиеш него ли лото..

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Сепак подобар спорт е од тоа да да уплаќаш лото
Малце поголеми се шансите навреме пратка да добиеш него ли лото..
Во право си ама тоа е. Ето пример летото нарачав неколку усб хабови по цена од 80-100 ден (кај нас од 400 нагоре беа цените) ми се исплати чекањето пошо не ми беше итно. Исто и маски и стакла за мобилни. За такви ситници ми е муабетот (барем јас земам вакви и слични ситнурии)

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Ето пример летото нарачав неколку усб хабови по цена од 80-100 ден
И јас порачав 2
Од кој после 10 минути работа, изгоре смд кондензаторче внатре, кое успеа да направи краток спој, од кој за среќа само каблето се стопи, а можеше во најмал случај да го изгори power ic, за УСБ на матичната..
Така да 2023та скоро се е ѓубре.

И покрај се најголема цреша на шлагот е чекаш 100 месеци пратка и на крајот неписмен во Пошта Скопје Screenshot_2023-12-27-12-23-45-348_com.android.chrome-edit.jpg мисли дека,, Крушево и Кочани е исто" па пратката ке ја пренасочи да патува за Кочани!

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
И јас порачав 2
Од кој после 10 минути работа, изгоре смд кондензаторче внатре, кое успеа да направи краток спој, од кој за среќа само каблето се стопи, а можеше во најмал случај да го изгори power ic, за УСБ на матичната..
Така да 2023та скоро се е ѓубре.

И покрај се најголема цреша на шлагот е чекаш 100 месеци пратка и на крајот неписмен во Пошта Скопје Погледнете го атачментот 133312мисли дека,, Крушево и Кочани е исто" па пратката ке ја пренасочи да патува за Кочани!
Се дешаваат и такви работи и за среќа до сега сите хабови (4) работаат. За парите толку...едно кафе еден хаб

Не се само кинезиве за никаде еве го и ДХЛ:
View: https://www.youtube.com/watch?v=_aQIOLI2FHc

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јас сум нешто грешка или? Бев одлогиран од алија и се логирав и видов дека за валута само еуро и долар има..мкд денар се изгуби. Е сега во фајрфокс логиран сум и ми дава цени во евра..а во опера пример ако се логирам ми дава цени во мкд иако горе е одбрано еуро. Што се дешава и како да сменам во денари пак да ги дава цените? Search-от не работи

Атачменти

• alija1.jpg
    alija1.jpg
    23,7 KB · Прегледи: 28

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
Јас сум нешто грешка или? Бев одлогиран од алија и се логирав и видов дека за валута само еуро и долар има..мкд денар се изгуби. Е сега во фајрфокс логиран сум и ми дава цени во евра..а во опера пример ако се логирам ми дава цени во мкд иако горе е одбрано еуро. Што се дешава и како да сменам во денари пак да ги дава цените? Search-от не работи
Исто е и кај мене, само долари и ојра.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно