Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Mackie CR5-X. Моментално се единствени 5 инчни монитори (на нашиов пазар) кои си имаат вградена контрола и не треба дополнителен интерфејс. Дополнително, значително поефтини од други 5 инчни.

Да не останам должен, да, овие монитори имаат значително подлабоки басови и повеќе ја полнат собата, меѓутоа, пресонусот ми вадат малце посветол звук, високите и средните (накај високи) се почисти и поизразени. Субјективно, ако го тргнеме басот настрана, пресонусот ми се подобри лично мене.
Згора на тоа, на пресонусот се штелува бас и високи, на мекито го нема тоа.

А да, и ова, супер искуство во Vision! Ми ги поврзаа таму за проба на high end DAC со врв кабли со сите салтанати, па послушавме музика, дури и ми дадоа гага коњак!

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Mackie CR5-X. Моментално се единствени 5 инчни монитори (на нашиов пазар) кои си имаат вградена контрола и не треба дополнителен интерфејс. Дополнително, значително поефтини од други 5 инчни.

Да не останам должен, да, овие монитори имаат значително подлабоки басови и повеќе ја полнат собата, меѓутоа, пресонусот ми вадат малце посветол звук, високите и средните (накај високи) се почисти и поизразени. Субјективно, ако го тргнеме басот настрана, пресонусот ми се подобри лично мене.
Згора на тоа, на пресонусот се штелува бас и високи, на мекито го нема тоа.

А да, и ова, супер искуство во Vision! Ми ги поврзаа таму за проба на high end DAC со врв кабли со сите салтанати, па послушавме музика, дури и ми дадоа гага коњак!
Со здравје да се користат, јас сакав 524 да земам преклани ама некако слаби ми беа на бас и не ми беше оправдана цената. Да не има верзија од ЦР5 без зеленото напред?

На овие лесно се додава и сабвуферот што го нудат.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Да не има верзија од ЦР5 без зеленото напред?
Нема :( се спремам сега да го маскирам со трака или со нешто. Ептен утнале тука ама јебига, бренд.
Има бели ама мислам ги нема во МК. И пак се со зелено.

На овие лесно се додава и сабвуферот што го нудат.
Па тој вуфер на сите се додава лесно пошо има контрола за звук на него и има и РЦА и балансиран излез.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Нема :( се спремам сега да го маскирам со трака или со нешто. Ептен утнале тука ама јебига, бренд.
Има бели ама мислам ги нема во МК. И пак се со зелено.

Па тој вуфер на сите се додава лесно пошо има контрола за звук на него и има и РЦА и балансиран излез.
Имаат шум додека нема пуштено никаков звук и дали греат многу од дур седат уклучени?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Имаат шум додека нема пуштено никаков звук и дали греат многу од дур седат уклучени?
Ете видиш, им најде уште една маана. Има минимален шум, цело време дури се уклучени.
Дури и ако сорсот е скрос исклучен, отштекан или врзан на маса.
Пресонусот ми беа уклучени 24/7 без никакви шумови.

Греење нема, ладни се после неколку саати работа.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Ете видиш, им најде уште една маана. Има минимален шум, цело време дури се уклучени.

Ако не се слуша премногу не е страшно мислам.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.285
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
Не разбирам што е исто колку Адам? цена? квалитет? димензии? вати?
Баш ништо не е исто - ни цена ни квалитет ни звук - Нојман се 2-3 класи погоре. И јас се чудам зошто така пишал - ваљда иронично :)

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196

Пробај да ги уклучиш на посебен штекер/продужен само мониторите, да нема друг уред на тој кабел, мене тоа ми помогна да го решам шумот.

Дури и кабелот од маусот коа беше во близина им правеше шум.

Испратено од LYA-L29 преку IT.mk форум апликација

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Грешиш, звучникот мора да биде неутрален - само така ќе вади добар звук за секого.

Прочитај го детално мојот пост погоре, бр. 5028.

Не знам што навлезе у его трипови со твои научни трудови, ја како продуцент и човек кој користи неутрални звучници за работа - ти кажувам со доказ во вистински живот дека на сите луѓе не им се свиѓаат мониторки. Кој сум ја да разубедувам другар што преферира звук со малку појачан бас и високи, ако тоа му звучи на него подобро?

За мене лично ако зборам, да, секогаш преферирам колку што може по неутрален звук, ама јас сум малцинство.

И плус, освен фреквенциониот опсег на еден звучник, има многу други карактеристики со коишто се проценува квалитет, таа резонансата стварно не е доволно за да кажеш тукутака без да го имаш чуено звучникот дека е тапа. И обоеноста, т.е. нерамноста во фреквенциите не е ништо "wow" за да се крева штама околу истата, колку полоши звучници постојат на маркетот па ајт... А и не само тоа, туку колку аудиофилски звучници се нерамни па никому ништо. Неутралните звучници се во малцинство, и се секогаш поскапи поради тоа што се сметаат за професионална алатка.

Читај професионална алатка, не се сите професионалци и гѝ користат за работа, ако си обичен уживател на музика стварно ова што го пишуваш ти си нема везе од реалноста... па колку сакаш научни трудови имај, скроз небитно во причава.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Тоа Нојман е тешко ѓубре да се запали.

Шега настрана, кој купи, купи. Иако вредат секој цент и од новите цени, кога ќе ми текне колку беа поефтини... :(

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
@Nikola100 веќе ако се изнасмеа, кажи што напишав толку смешно.

Горе-доле работам на Bowers-от што го даваат овој ранг на фреквенции, имам и едни мали M-Audio AV40 што им го знам звукот до децибел (иако со свои маани), и иако гледам што сака да каже Владимир, заборавил на најважниот факт дека звучник не мора да биде неутрален за да звучи добро. Премногу аудиофилски звучки се доказ за тоа.
LOLxxZW.png

Еве ги M-Audio:
fr.png

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.285
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
@Nikola100 веќе ако се изнасмеа, кажи што напишав толку смешно.

Горе-доле работам на Bowers-от што го даваат овој ранг на фреквенции, имам и едни мали M-Audio AV40 што им го знам звукот до децибел (иако со свои маани), и иако гледам што сака да каже Владимир, заборавил на најважниот факт дека звучник не мора да биде неутрален за да звучи добро. Премногу аудиофилски звучки се доказ за тоа.
Погледнете го атачментот 121823

Еве ги M-Audio:
Погледнете го атачментот 121824
Па некако ми нема логика човек кој цел живот се занимава со аудио технологија и мерења - неговото мислење да не вреди ништо - туку баш вие тројцата да ни докажете кои се правите вредности на аудиото.
Смешно е што воопшто се обидувате - ете тоа е смешно..
И тие мерења што се јас и ти ќе ги извадиме на ПЦ со којзнае какви микрофончиња се нешто валидни ?
Еве и да е валидно ова мерење - не го гледаш проблемот ? Отстапувања од над +- 3 dB !

Лаички објаснето - кога на звучниците со фреквентната карактеристика од М-Аудиото погоре , „тетката или џез пејачката„ кога ќе почне да пее со звук од 1300Хц , ти нема да ја слушаш - ќе биде многу тивка - а и одозгора ќе биде гласот затрупан со некакви тапани или високи бас ноти на 120Хц кои се пренагласени .
Мислењето е автоматски споено:

Друже за најлесно да разбереш и слушнеш со свои уши како звучат звучници со минимално отстапување во фреквенциите во однос на звучници кои имаат поголемо од 5 децибели какви што се твоите
За ова зборам...

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Па некако ми нема логика човек кој цел живот се занимава со аудио технологија и мерења - неговото мислење да не вреди ништо - туку баш вие тројцата да ни докажете кои се правите вредности на аудиото.
Смешно е што воопшто се обидувате - ете тоа е смешно..
И тие мерења што се јас и ти ќе ги извадиме на ПЦ со којзнае какви микрофончиња се нешто валидни ?
Еве и да е валидно ова мерење - не го гледаш проблемот ? Отстапувања од над +- 3 dB !

Лаички објаснето - кога на звучниците со фреквентната карактеристика од М-Аудиото погоре , „тетката или џез пејачката„ кога ќе почне да пее со звук од 1300Хц , ти нема да ја слушаш - ќе биде многу тивка - а и одозгора ќе биде гласот затрупан со некакви тапани или високи бас ноти на 120Хц кои се пренагласени .

За ова зборам...

Па не ме сфаќаш што зборам, ги дадов примерите само да кажам дека сум човек што работи и слуша музика 95% на мониторки - и ете ги карактеристиките, и двата се доста неутрални звучки - иако сосем различни, итд. Ја мислам дека нема врска дали звучникот има +/-3db или 6db, ако е квалитетен звучник и има маркет за луѓе коишто им се допаѓа тоа - тогаш кој е Владимир да пушта некои научни трудови тука, да објаснуе дека мора неутрален звучникот да биде, за да биде добар?

За ова зборам...

И ја на тие им се обраќам, со докази дека слушам музика на такви звучници што ги споменуваат они, т.е. "минимално отстапување во фреквенциите" и кажувам дека благе везе нема тоа со реалниот свет, и потребите на луѓето. Добар звучник е добар звучник, лош е лош. Неутрален е неутрален и професионален и алатка за работа, звучник е обоен (дали благо или више зависи од марка и модел), и то...

Да требаше да разубедувам луѓе дека мониторки треба сите да си купат, ќе бев голема будала XD

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.285
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
Па не ме сфаќаш што зборам, ги дадов примерите само да кажам дека сум човек што работи и слуша музика 95% на мониторки - и ете ги карактеристиките, и двата се доста неутрални звучки - иако сосем различни, итд. Ја мислам дека нема врска дали звучникот има +/-3db или 6db, ако е квалитетен звучник и има маркет за луѓе коишто им се допаѓа тоа - тогаш кој е Владимир да пушта некои научни трудови тука, да објаснуе дека мора неутрален звучникот да биде, за да биде добар?

И ја на тие им се обраќам, со докази дека слушам музика на такви звучници што ги споменуваат они, т.е. "минимално отстапување во фреквенциите" и кажувам дека благе везе нема тоа со реалниот свет, и потребите на луѓето. Добар звучник е добар звучник, лош е лош. Неутрален е неутрален и професионален и алатка за работа, звучник е обоен (дали благо или више зависи од марка и модел), и то...

Да требаше да разубедувам луѓе дека мониторки треба сите да си купат, ќе бев голема будала XD
Јас колку што читав - тој не почна да убедува некого дека Се освен мониторки - не вреди - или дека под 400е звучник не вреди да се купи - само ги нагласи недостатоците на таквите „обоени„ звучници со аргументи мерења и примери .
А и ете во еден момент да пробал да даде совет какви звучници треба да се купат - па нели тоа и беше барањето ? Нели сите овде прашуват (па и јас) - „Што е подобро да се купи ? „

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Јас колку што читав - тој не почна да убедува некого дека Се освен мониторки - не вреди - или дека под 400е звучник не вреди да се купи - само ги нагласи недостатоците на таквите „обоени„ звучници со аргументи мерења и примери .

Грешиш, звучникот мора да биде неутрален - само така ќе вади добар звук за секого.

Не знам што си читал, али ликот пробува да разубеди човек со добар звучник дека е лош и дека треба да го смени со друг, без никаква валидна причина. Ко @dekomote да треба да чуе 0.5db промена на EQ, и секоја промена на компресорот за да треба да ужива во музика или игри, за шо и да го користи звучките...

Според мене чист и безосмислен елитизам, ништо повеќе од тоа.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.285
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
Не знам што си читал, али ликот пробува да разубеди човек со добар звучник дека е лош и дека треба да го смени со друг, без никаква валидна причина. Ко @dekomote да треба да чуе 0.5db промена на EQ, и секоја промена на компресорот за да треба да ужива во музика или игри, за шо и да го користи звучките...

Според мене чист и безосмислен елитизам, ништо повеќе од тоа.
„Док Елита влада - народ че да страда„ ;)
Ај на спиење сеа :p
Елитист ама елита у познавања и колку е способен човек - а не у пари и моќ и празни муабети !

Последна промена:

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
А и ете во еден момент да пробал да даде совет какви звучници треба да се купат - па нели тоа и беше барањето ? Нели сите овде прашуват (па и јас) - „Што е подобро да се купи ? „

Зависи за што ќе бидат употребувани звучниците, многу нормално. Одговорот зависи драстично од ова, и од ценовниот ранг на купувачот.

„Док Елита влада - народ че да страда„ ;)
Ај на спиење сеа :p
Елитист ама елита у познавања и колку е способен човек - а не у пари и моќ и празни муабети !

Толку знаење, што ќе натера на чоек да му се слоши од изборот шо го напраил, ќе помисли дека треба да дае 1000+ЕУР за да чуе добар звук. Аудиофилски комплекс, тие што знаат - знаат.

А за спиење другар, некој работи ова време, и некој кога чита што пишуваме не верувам дека го занима саатот нели... :)

Последна промена:

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Не знам што навлезе у его трипови со твои научни трудови, ја како продуцент и човек кој користи неутрални звучници за работа - ти кажувам со доказ во вистински живот дека на сите луѓе не им се свиѓаат мониторки. Кој сум ја да разубедувам другар што преферира звук со малку појачан бас и високи, ако тоа му звучи на него подобро?
Каде виде мој „его трип со мои научни трудови“ во моите совети за dekomote??? Јас не спомнав мои научни трудови, но бидејќи тој ме праша „кој сум јас“, едноставно му реков да провери на интернет кој сум јас - и толку! Од друга страна, dekomote се пофали дека е научник (!?), па јас му побарав линкови за неговите научни трудови (кои, нормално, не ги даде).
Знам јас дека на сите луѓе не им се допаѓаат неутрални звучници - токму тоа е причината што јас 28 години во научно-популарното списание ЕМИТЕР ги едуцирам луѓето за аудио техниката. Кога разубедувањето има научна подолога, па уште и со едноставна директна споредба, многу е лесно - за тоа можат да посведочат мноштво луѓе, кои од љубители на обоен звук сум ги „конвертирал“ во љубители на неутрален и природен звук.
Такашто, ти на својот другар си му направил многу лоша услуга што не си се обидел да го разубедиш, да му ги „отвориш очите“ (т.е. ушите).

И плус, освен фреквенциониот опсег на еден звучник, има многу други карактеристики со коишто се проценува квалитет, таа резонансата стварно не е доволно за да кажеш тукутака без да го имаш чуено звучникот дека е тапа.
Претходно ти напишав детално да го погледнеш мојот пост #5028, ама пак не си се потрудил. Освен фреквенциската карактеристика и резонанциите, таму имаше и измерено изобличување. Го виде колкаво е?
Врз основа на само една измерена лоша перформанса (резонанцијата, во овој случај) навистина не може да се каже дали тоа ќе го расипе целиот звук. Ама во овој случај имаме три измерени карактеристики (т.е. ги има повеќе во тестот) и сите тие се катастрофално лоши. Врз основа на неколку измерени карактеристики кои се катастрофално лоши лесно може да одреди и без слушање дека овој звучник е тапа. А еве и неколку субјективни оценки за Presonus Eris E3.5 од човекот што ги слушнал пред да ги измери:
„...mess up with vocals... very peaky, boomy bass which sounds horrible... strong resonance... very non-linear speaker... sounds like junk... this speaker is just very disappointing... “
Да нагласам - човеков знаел колкава цена се овие звучници!

И обоеноста, т.е. нерамноста во фреквенциите не е ништо "wow" за да се крева штама околу истата, колку полоши звучници постојат на маркетот па ајт...
Штама? Веројантно мислиш на фама.
Напротив, обоеноста/нерамномерноста е катастрофално лоша. А дека постојат и полоши - постојат. Ама тоа не треба да биде оправдување.

А и не само тоа, туку колку аудиофилски звучници се нерамни па никому ништо. Неутралните звучници се во малцинство, и се секогаш поскапи поради тоа што се сметаат за професионална алатка.
Па не е „никому ништо“ - неколкумина одговорни луѓе (и јас меѓу нив) во медиумите ги исмеваат таквите „аудиофилски“ звучници.
Неутралните звучници не се поскапи затоа што се сметаат за професионална алатка па голиот маркетинг ја крева цената, туку затоа што тоа реално чини повеќе пари да се постигне.

Читај професионална алатка, не се сите професионалци и гѝ користат за работа, ако си обичен уживател на музика стварно ова што го пишуваш ти си нема везе од реалноста... па колку сакаш научни трудови имај, скроз небитно во причава.
Не мора некој да е професионалец, па да ужива во добри звучници.
Не сум јас „обичен“уживател на музика, така што ова што го пишувам има ептен голема врска со реалноста.
Во целава приказна многу се битни научните трудови, па дури и скромните неколку мои.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Горе-доле работам на Bowers-от што го даваат овој ранг на фреквенции,
Погледнете го атачментот 121823
Ти овие маалски финти шиткај ги на лаици и на мали деца, на мене - не!
Фреквенциската карактеристика што си ја постирал е од еден странски форум (немам сега време да барам), каде човекот што го направил мерењево убаво си напишал дека фреквенциската карактеристика ја „испеглал“ со equalizer! Иако B&W DM14 бил (е) многу добар звучник на времето, сепак сам по себе нема толку рамна фреквенциска карактеристика.
Звучник стар 40 години (твојот B&W DM14) сега сигурно ги нема истите перформанси како кога бил нов, па дури ни пред 20 години. Уште и ако си го купил на старо, којзнае во каква состојба е и каква фреквенциска карактеристика има сега. А ти го користиш како примарен звучник во својата професионална работа!? Тоа доволно зборува за твојата „професионалност“. За да те спасам од понатамошен резил, еве ти нудам бесплатно да ти ги измерам звучниците со мојот професионален уред за аудиомерења Audiomatica Clio 12, за конечно да дознаеш во каква состојба се.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Каде виде мој „его трип со мои научни трудови“ во моите совети за dekomote??? Јас не спомнав мои научни трудови, но бидејќи тој ме праша „кој сум јас“, едноставно му реков да провери на интернет кој сум јас - и толку! Од друга страна, dekomote се пофали дека е научник (!?), па јас му побарав линкови за неговите научни трудови (кои, нормално, не ги даде).
Немам објавено научни трудови. Тоа не ме прави не научник, имам формално образование за научник а и сум работел статистики на пола трудови за медицински факултет, и нашиот а и во на мед. фак. во Трст.

Прашањето „кој си ти“ беше реторичко и саркастично. Знам многу убаво кој сте, ве читам од дете и ова што го прочитав последниве 2 дена на форумов не ми се веруваше, буквално ѝ се исравте на сета почит што сум ја имал према вас. Ако не разбирате дека постојат различни вкусови, слухови и буџети, нема што да давате совети никому. Поготово не кога некој не ве прашува за совет. Прашањето не беше колку се лоши моите монитори. Кој совет е да потрошам двојно повеќе за да добијам понеутрални звучници?! Згора на муабетот дека сме приглуви, дека не разбираме психоакустика, дека не знаеме што е звучен третман :) spoiler alert! не сме аудио инженери!! Тоа е ко ја да ти кажам дека кафето што го пиеш од сабајле е срање и ти си оперисан од вкус зашто ја пијам Геша што чини преку 2500 денари за 200 грама и е позната призната и има тепано на 1000 blind test натпревари и испитувања.
Се извинувам што можеби бев погруб во одговорите, не доликува, ама па вие ме стигнавте и заминавте :)
Секое добро.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ја само разбрав дека на крај @dekomote иако толку се противеше на понуденото решение на @Vladimir Filevski ... баш тоа го примени и е среќен со исходот, а како бонус добил и коњаче. Според мене, предлогот од Филевски си беше на место, наместо да додаваш вуфери муфери да прајш компликации, продај тоа и купи ова, боље е... според мене многу валиден совет, на место. Е сега понатамошната дискусија можда беше излишна, ама како и да е, мило ми е што се реши проблемот и сега имаме среќен корисник, кој уште еднаш со помош на заедницата ги надмина пречките и живее посреќно. Great job guys!

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно