Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Повеќето од новите се адаптираат на нивото на влага (си имаат некој сензор за влага) во сушарата и ги скратуваат програмите ако има потреба (помала количина на алишта). И си има сад за вода којшто треба да го празниш после секое или неколку сушења зависно колку вода собрал садот. Ако преполни ќе ти јави ерор и ќе паузира додека не го испразнил. Исто така имаат филтер за lint (не ми текнува на македонскиот термин) којшто треба да се чисти после секое сушење.
*хинт: lint = влакненца од алиштата.

Испратено од телефоно.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Екипо, врска неам од машини за сушење, ве молам предложете нешто. Чисто онака ја гледав оваа бидејќи ми кажаа дека е подобро да е со топлотна пумпа него ли греач.
Е сеа, како тотален нуб, имам две прашања:
  • Пералната што ја имаме е 6кг, додека сушарата е 8кг. Би правело ли тоа проблем доколку се одлучам да ја земам оваа?
  • Дали треба да има одвод за вода или си собира некаде самата сушара внатре?
Благодарам.
Да, топлинската пумпа е подобра.
Исто така, колку поголем барабан за сушење (значи поголем волумен), толку подобро.
Ќе треба да ја празниш тубата со вода после секое сушење, филтеро со влакненца од алиштата после секое сушење (не е греф и да заборајш еднаш, двапати) еднаш на месец/два ќе го зачистуваш кондензаторо низ кој шо поминва воздухо и то...

Испратено од телефоно.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Благодарам и на двајцата. Значи и поголема да е, не е проблем.
Ич не е.
Во ќар си.
Еј, уште нешто: ако пералната ти поддржува 1.000 или 1.100 вртежи на центрифуга, користи ги, колку поисцедени ги клаваш во сушарата, толку пократко ќе работи (помалце сруја ќе арчи).
И не се секирај дека ќе се изгужвале алиштата на големи обртаи, сушарата во голем дел ќе го неутрализира ефектот од гужвањето во самио процес на сушење.
На крај ќе испеглаш, ако треба де :)

Испратено од телефоно.

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
На темава со сушарата би се надоврзал само да земеш исклучиво со топлинска пумпа. Поскапа е во старт ама троши значително помалце струја. Кондензациските се во просек 580киловати годишно наспроти ТП 280 киловати. Голем потрошувач е и прави разлика.
Друга предност е што работи на 50 степени, наспроти кондезациската што работи од 70-75 степени. Ги штеди повеќе боите на алиштата, и не смалува алишта. Барем мене до сега не ми смалила.

И еден про тип, да си купиш топки за сушара, може пластични или волнени, ги ставаш на секое сушење (јас ставам 4 или 6) го смалуваат времето, штедат малце енергија и алиштата се уште по меки.

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Пиши drayer balls на јутуб, ќе ти искочат многу видеа. Има пластични со боцкички и волнени. Пластичните ги најдов во џамбо, а волнените можеш и сам да ги направиш. Некој користат и тениски топчиња, ама не сум пробал со нив.

Dinako

hello world
26 октомври 2016
128
58
Ајде пак јас да ја живнам темава... Какво искуство имате со машина за перење/сушара комбо? Дали има некој модел што е познат дека е добар? Што да гледам кога би купувал?

И да, ги знам муабетите дека е подобро посебни машини да се. ама тоа не е баш опција бидејки немам место...
LG имам, презадоволни.
Повеке се слуша кога прима вода неголи центрифугата.
Малку беше соленка цената ама вреди.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.668
13.719
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Осигурувачи за стан кои би препорачале?

Стара зграда, вакви се:

Smeltveiligheid.jpg

Дали постојат автоматски што би биле вакви на навртување или да продолжам со овие?

Препорака за квалитетни (кои, од каде) и во двата случаи?

15 септември 2012
1.164
1.300

Стара зграда, вакви се:

Smeltveiligheid.jpg

Дали постојат автоматски што би биле вакви на навртување или да продолжам со овие?

Автоматски осигурувачи во овој облик имаше во бриколаж.
Мојот електричар мене, за мојот стан, ми препорача да продолжам со овие, ама да ставам нови од продавница, да не се „калемени“.
Објаснуваше дека што е поедноставна машината, има помалку шанси да се зезне.

Crazy

hello world
29 октомври 2016
345
231
LG имам, презадоволни.
Повеке се слуша кога прима вода неголи центрифугата.
Малку беше соленка цената ама вреди.
Што модел и од кај ја зема?

Ако не те мрзи прати линк, јас моментално разгледувам па би било добредојдено.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321

Било која LG машина со Direct Drive. Моторот е директно врзан на бубањот, ултра тивка.

Dinako

hello world
26 октомври 2016
128
58

Ја земав од нептун пред скоро 2 години
Моделот е f2j7hm1w
Wash/dry 7/4 kg.
Како што кажа другиот член, било која лг со дд е ултра тивка.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
@flashgordon007 да се надоврзам на твојот пост. И мојот електричар ми препорача да продолжам со истиве бушони, и баш истото ми го зборуваше како твојот дека колку поедноставно толку подобро. Само ми рече да купам со поголема ампеража пошо како што паметам тие ми беа помали од предвидените.

п.с. До сите останати, да не испадне недоразбирање дека мудрувам и воопшто ги критикувам современиве табли... Само го коментирам постот на @flashgordon007 и се разбира во контекст на прашањето на @Metuzalem :)

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148

Стара зграда, вакви се:

Smeltveiligheid.jpg

Прво прашање е дали имаш проблем со осигурувачите? Често пукаат или?
Ако немаш проблем терај си со истите, стари се, траеле 40 години и ќе траат вероватно уште толку.
Ако си во можност и ако ти се менува, поубаво е да смениш цела табла со новите електронски осигурувачи. Не дека се којзнае колку поквалитетни него дека се попрактчни.
Јас знам често да пипам у струја, спуштам осигурувач, проверувам нема струја и си чепкам. (менувам лустер, штеќер, бојлер...)
Башка ако некаде ти направи спој нешто, обично штеќер, само ќе си падне осигурувачот. Ќе го средиш проблемот, креваш и толку. Со стариве беше по мака, да го најдеш кој е, па да видиш дали е до него или до друго... па ќе смениш два три пати пред да го решиш проблемот.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.668
13.719
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Прво прашање е дали имаш проблем со осигурувачите? Често пукаат или?
Ако немаш проблем терај си со истите, стари се, траеле 40 години и ќе траат вероватно уште толку.
Ако си во можност и ако ти се менува, поубаво е да смениш цела табла со новите електронски осигурувачи. Не дека се којзнае колку поквалитетни него дека се попрактчни.
Јас знам често да пипам у струја, спуштам осигурувач, проверувам нема струја и си чепкам. (менувам лустер, штеќер, бојлер...)
Башка ако некаде ти направи спој нешто, обично штеќер, само ќе си падне осигурувачот. Ќе го средиш проблемот, креваш и толку. Со стариве беше по мака, да го најдеш кој е, па да видиш дали е до него или до друго... па ќе смениш два три пати пред да го решиш проблемот.

Не пукаат често, знам да ги сменам, само во моментов ми снема резервни и си мислев, кога ќе купувам, дали да земам автоматски (ако постојат/можат да се најдат на навој). Промена на табла би била комплицирана, а и нема некоја голема потреба од тоа, освен тоа што викаш, за лесно штракање, на тоа и помислив.

Овие беа 16 амперски, а долу во влез трите се 25-амперски, така? (да земам и од нив).

Последна промена:

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Не пукаат често, знам да ги сменам, само во моментов ми снема резервни и си мислев, кога ќе купувам, дали да земам автоматски (ако постојат/можат да се најдат на навој). Промена на табла би била комплицирана, а и нема некоја голема потреба од тоа, освен тоа што викаш, за лесно штракање, на тоа и помислив.

Овие беа 16 амперски, а долу во влез трите се 25-амперски, така? (да земам и од нив).
Ќе те излажам ако ти кажам амперажи, не ги разбирам, најубаво со мустра во продавница.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Овие што ги покажа се 16ки, ама тие во влез неможеш тек така да претпоставиш. Мораш да видиш. Може да се и 20ки, 25ки, 32ки.... Сѐ зависи од инсталација и изведба.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Стара зграда, вакви се:

Smeltveiligheid.jpg

Најдобро ти е да си смениш цела табла иако не е мала инвестиција (мене ме чинеше 150е комплет се). И јас имамв стара табла со вакви осигурачи стари 36 години

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464

Ако менуваш гледај сите бушони да ти се со иста ампеража.
Мислењето е автоматски споено:

Ќе те излажам ако ти кажам амперажи, не ги разбирам, најубаво со мустра во продавница.
Реално гледано и во најдобри можни сценарија со мустра е и најпроверен и најдобар метод.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
Јас имам такви, ама од каде да најдеш не знам, битно е дека постојат.

Има во Бриколаж, јас ги видов пред некој ден.
@flashgordon007 напишал неколку одговори пред тебе па повторувам за случај да е потребно а го прескокна неговиот одговор

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Најди електричар да ти ја смени цела табла со автоматски осигурачи. Abb или Schneider марка гледај да се и мирна глава.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Како? Зошто?

Освен кога мострата не ти е грешна :)
Имаш право. Можеби е неблагодарно што така му предложив на членот пошо никој од нас не му ја знае фактичката ситуација освен ако самиот не ни каже. Впрочем јас се раководев од мојата склопка на која сите бушони се со иста ампеража и дека досега сум немал никаков проблем. Но како и да е намерата не ми беше лоша.;) Во крајна линија членот може да си се обрати кај електричар и тој да му предложи најдобро решение. Јас само го споделувам моето искуство и како функционира мојата склопка. На крајот на краиштата тука сме секој да си изнесе свое мислење и секој да одлучи дали нешто од тоа ќе се прифати или не, нели?:)

Мострата може да е грешна освен ако некој претходно му чепкал во бушоните.:p

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно