Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Некој да знае што се фиксните ~500 денари што ги додаваат доколку треба да се плати царина/данок?
Не најдов белешка никаде со пратката да пишува 500 денари наплетени за некаква услуга. Во два-три наврати, над пресметаната царина+данок имаше идентично фиксно зголемување на вкупната сума која требаше да се плати за приближно таа сума.

Повеќе го пишувам ова информативно за оние кои планираат да нарачаат нешто на коешто се плаќа царина и данок - да се знае дека покрај царината и данокот има плус додатни 500 денари за да се почестат во поштата и царинарница.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
Некој да знае што се фиксните ~500 денари што ги додаваат доколку треба да се плати царина/данок?
Не најдов белешка никаде со пратката да пишува 500 денари наплетени за некаква услуга. Во два-три наврати, над пресметаната царина+данок имаше идентично фиксно зголемување на вкупната сума која требаше да се плати за приближно таа сума.

Повеќе го пишувам ова информативно за оние кои планираат да нарачаат нешто на коешто се плаќа царина и данок - да се знае дека покрај царината и данокот има плус додатни 500 денари за да се почестат во поштата и царинарница.
carisnki pregled .. 100-500 mkd .. random bil sekad :D na uplatnica ne gi go dadoa? tie zoltite postenski?

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781

Добро е да се знае. Да не е за отворања на пратката, претходен преглед, ова она? Не се честат

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.624
6.895
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Slupcane

hello world
10 јуни 2017
69
31
Лежарина - кога пратката седи неколку дена во царинска испостава.
Сум оставал пратки и по две недели во царина и никогаш не ми наплатиле лежарина. Сум имал ситуација каде место 120 денари за отварање и препакување на пратката сум платил 300 денари и кога ја прашав вработената во пошта зошто, одговорот беше: "Сигурно лош ден имал цариникот" па сеа ти види.

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
Зависи колку е голем пакетот, ако е помал тогаш помалку самолеплива трака ќе потрошат да го прелепат а ако е поголем тогаш многу трака им иде, а траката е скапа, од таму и цената за царинскиот преглед. ;)

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Сакам за дома од Србија да си донесам фурна Beko, цената е некаде околу 45000 дИнари, значи некаде 23-24.000 дЕнари, и ме интересира дали на граница би имал проблем за тоа? и дали ќе треба да платам нешто? Со кола би одел

chroot

lurker
12 ноември 2021
778
1.112
Скопје
Сакам за дома од Србија да си донесам фурна Beko, цената е некаде околу 45000 дИнари, значи некаде 23-24.000 дЕнари, и ме интересира дали на граница би имал проблем за тоа? и дали ќе треба да платам нешто? Со кола би одел
Мислам дозволено е да внесеш роба до 300/350 евра по човек, се над тоа мораш да пријавиш.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
15 септември 2012
1.164
1.300
Маж и жена во возилото, средни години 40+, класично облечени, што поевтино возило, покриј ја кутијата со некое ќебе ако е на задно седиште, без курчење на граница и ќе поминеш без проблем...

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
Според линкот - дали фурната ти е за лична употреба во текот на престојот и е поевтина од 350 евра? Тогаш пријави ја.

СТОКА КОЈА НЕ ПОДЛЕЖИ НА ПЛАЌАЊЕ УВОЗНИ ДАВАЧКИ, НО ТРЕБА ДА СЕ ПРИЈАВИ

Mакедонските и странските државјани се ослободени од плаќање на увозни давачки (царина, ДДВ и акциза) за:

стока за лична употреба во текот на престојот (личен багаж)
...

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Според линкот - дали фурната ти е за лична употреба во текот на престојот и е поевтина од 350 евра? Тогаш пријави ја.

СТОКА КОЈА НЕ ПОДЛЕЖИ НА ПЛАЌАЊЕ УВОЗНИ ДАВАЧКИ, НО ТРЕБА ДА СЕ ПРИЈАВИ

Mакедонските и странските државјани се ослободени од плаќање на увозни давачки (царина, ДДВ и акциза) за:

стока за лична употреба во текот на престојот (личен багаж)
...
Не бе друже за малку е поскапа од 350 евра, од прилика 400 евра е, али ќе пробам, на крај краева и нека царинат

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
Мислам 30%, носи ја сметката. Ќе си бараш од Србите поврат на ПДВ?

Последна промена:

NikoMkd

read-only
3 октомври 2018
9
3
сакам да си купам велосипед од србија во вредност 200 евра, тоа е некоја реална вредност. Сопственикот нема фискална сметка од кај го купил итн. Ќе ми го прати по брза пошта во Врање и кога ќе го внесувам со кола во Македонија треба ли да го пријавам на граница? Ако го пријавам ќе ми ја уважат ли сметката од брза пошта?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.874
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
сакам да си купам велосипед од србија во вредност 200 евра, тоа е некоја реална вредност. Сопственикот нема фискална сметка од кај го купил итн. Ќе ми го прати по брза пошта во Врање и кога ќе го внесувам со кола во Македонија треба ли да го пријавам на граница? Ако го пријавам ќе ми ја уважат ли сметката од брза пошта?

Ти ќе го земаш со откуп, така да ќе ја важат сметката од 200 евра од каргото. Истото сум го правел. Патем, не е прашање дали ќе го пријавиш или не, секако ќе те приметат дека носиш точак и ќе те прашаат, ти ќе кажеш дека е половен и дека е 200 евра, повелете доказ во прилог, фала многу пријатно.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

Ако имаш доказ дека си го платил 200 евра (сметката од брза пошта), пријави го. Како индивидуалец, не плаќаш давачки на износ под 350 евра.

Ќе добијаш и совет "не го пријавувај ако е под 350 евра", и на то ќе ти пренесам еден муабет од наш цариник на граница со Грција: "Твое е да го пријавиш, мое е да видам колку вредит".

NikoMkd

read-only
3 октомври 2018
9
3
Ти ќе го земаш со откуп, така да ќе ја важат сметката од 200 евра од каргото. Истото сум го правел. Патем, не е прашање дали ќе го пријавиш или не, секако ќе те приметат дека носиш точак и ќе те прашаат, ти ќе кажеш дека е половен и дека е 200 евра, повелете доказ во прилог, фала многу пријатно.
Ако имаш доказ дека си го платил 200 евра (сметката од брза пошта), пријави го. Како индивидуалец, не плаќаш давачки на износ под 350 евра.

Ќе добијаш и совет "не го пријавувај ако е под 350 евра", и на то ќе ти пренесам еден муабет од наш цариник на граница со Грција: "Твое е да го пријавиш, мое е да видам колку вредит".
не ми јасно дали ако велоспедот вреди под 350евра мора да се пријави или не? Или доволно е да се приложи сметката ако ја побара цариникот. Ако не пријавам, а види дека носам точак дали има некој проблем? Сум носел друг точак претходно, не го пријавив и цариникот кога го виде почна да се буни зошто не сум го пријавил итн. Секако му приложив сметка од карго која беше реално 150 евра и ми рече дека можам да одам. Сепак се бунеше зошто не сум пријавил и сега не знам која е официјалната процедура.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
не ми јасно дали ако велоспедот вреди под 350евра мора да се пријави или не? Или доволно е да се приложи сметката ако ја побара цариникот. Ако не пријавам, а види дека носам точак дали има некој проблем? Сум носел друг точак претходно, не го пријавив и цариникот кога го виде почна да се буни зошто не сум го пријавил итн. Секако му приложив сметка од карго која беше реално 150 евра и ми рече дека можам да одам. Сепак се бунеше зошто не сум пријавил и сега не знам која е официјалната процедура.

Заради то и ти го кажав муабетот од цариникот, "Твое е да го пријавиш, мое е да видам колку вредит". Пријави го, и приложи ја сметката како доказ за вредност. Ако не го пријавиш, сигурно ќе прашат и ќе се бунит. "Официјалната" процедура е да се пријавит се.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно