Slupcane
hello world
- 10 јуни 2017
- 69
- 31
НеИако не надминува 22 евра, дали овој геар линкиџ ќе подлежи на дополнителни давачки (ДДВ или царина) во случај да го нарачам?
Дилемата ми се наметнува бидејќи се работи за производ од метал...
НеИако не надминува 22 евра, дали овој геар линкиџ ќе подлежи на дополнителни давачки (ДДВ или царина) во случај да го нарачам?
Дилемата ми се наметнува бидејќи се работи за производ од метал...
carisnki pregled .. 100-500 mkd .. random bil sekadНекој да знае што се фиксните ~500 денари што ги додаваат доколку треба да се плати царина/данок?
Не најдов белешка никаде со пратката да пишува 500 денари наплетени за некаква услуга. Во два-три наврати, над пресметаната царина+данок имаше идентично фиксно зголемување на вкупната сума која требаше да се плати за приближно таа сума.
Повеќе го пишувам ова информативно за оние кои планираат да нарачаат нешто на коешто се плаќа царина и данок - да се знае дека покрај царината и данокот има плус додатни 500 денари за да се почестат во поштата и царинарница.
Добро е да се знае. Да не е за отворања на пратката, претходен преглед, ова она? Не се честатНекој да знае што се фиксните ~500 денари што ги додаваат доколку треба да се плати царина/данок?
Не најдов белешка никаде со пратката да пишува 500 денари наплетени за некаква услуга. Во два-три наврати, над пресметаната царина+данок имаше идентично фиксно зголемување на вкупната сума која требаше да се плати за приближно таа сума.
Повеќе го пишувам ова информативно за оние кои планираат да нарачаат нешто на коешто се плаќа царина и данок - да се знае дека покрај царината и данокот има плус додатни 500 денари за да се почестат во поштата и царинарница.
За отворање на пратка јас колку што знам е 120 денари.Добро е да се знае. Да не е за отворања на пратката, претходен преглед, ова она? Не се честат
Сум оставал пратки и по две недели во царина и никогаш не ми наплатиле лежарина. Сум имал ситуација каде место 120 денари за отварање и препакување на пратката сум платил 300 денари и кога ја прашав вработената во пошта зошто, одговорот беше: "Сигурно лош ден имал цариникот" па сеа ти види.Лежарина - кога пратката седи неколку дена во царинска испостава.
Мислам дозволено е да внесеш роба до 300/350 евра по човек, се над тоа мораш да пријавиш.Сакам за дома од Србија да си донесам фурна Beko, цената е некаде околу 45000 дИнари, значи некаде 23-24.000 дЕнари, и ме интересира дали на граница би имал проблем за тоа? и дали ќе треба да платам нешто? Со кола би одел
Уф,,, Ако е така за малку ќе биде...Мислам дозволено е да внесеш роба до 300/350 евра по човек, се над тоа мораш да пријавиш.
A тоа дефинитивно ќе бидеме 3ца не ни планирав сам
Маж и жена во возилото, средни години 40+, класично облечени, што поевтино возило, покриј ја кутијата со некое ќебе ако е на задно седиште, без курчење на граница и ќе поминеш без проблем...Сакам за дома од Србија да си донесам фурна Beko, цената е некаде околу 45000 дИнари, значи некаде 23-24.000 дЕнари, и ме интересира дали на граница би имал проблем за тоа? и дали ќе треба да платам нешто? Со кола би одел
A тоа дефинитивно ќе бидеме 3ца не ни планирав сама топ ако така го рачунаат
![]()
Не бе друже за малку е поскапа од 350 евра, од прилика 400 евра е, али ќе пробам, на крај краева и нека царинатСпоред линкот - дали фурната ти е за лична употреба во текот на престојот и е поевтина од 350 евра? Тогаш пријави ја.
СТОКА КОЈА НЕ ПОДЛЕЖИ НА ПЛАЌАЊЕ УВОЗНИ ДАВАЧКИ, НО ТРЕБА ДА СЕ ПРИЈАВИ
Mакедонските и странските државјани се ослободени од плаќање на увозни давачки (царина, ДДВ и акциза) за:
стока за лична употреба во текот на престојот (личен багаж)
...
Ако следува и тоа ке си барамМислам 30%, носи ја сметката. Ќе си бараш од Србите поврат на ПДВ?
IKEA е лесно. Секој дуќан башка прикаскаАко следува и тоа ке си барамсамо тррба да видам како иде со србија
сакам да си купам велосипед од србија во вредност 200 евра, тоа е некоја реална вредност. Сопственикот нема фискална сметка од кај го купил итн. Ќе ми го прати по брза пошта во Врање и кога ќе го внесувам со кола во Македонија треба ли да го пријавам на граница? Ако го пријавам ќе ми ја уважат ли сметката од брза пошта?
сакам да си купам велосипед од србија во вредност 200 евра, тоа е некоја реална вредност. Сопственикот нема фискална сметка од кај го купил итн. Ќе ми го прати по брза пошта во Врање и кога ќе го внесувам со кола во Македонија треба ли да го пријавам на граница? Ако го пријавам ќе ми ја уважат ли сметката од брза пошта?
Ти ќе го земаш со откуп, така да ќе ја важат сметката од 200 евра од каргото. Истото сум го правел. Патем, не е прашање дали ќе го пријавиш или не, секако ќе те приметат дека носиш точак и ќе те прашаат, ти ќе кажеш дека е половен и дека е 200 евра, повелете доказ во прилог, фала многу пријатно.
не ми јасно дали ако велоспедот вреди под 350евра мора да се пријави или не? Или доволно е да се приложи сметката ако ја побара цариникот. Ако не пријавам, а види дека носам точак дали има некој проблем? Сум носел друг точак претходно, не го пријавив и цариникот кога го виде почна да се буни зошто не сум го пријавил итн. Секако му приложив сметка од карго која беше реално 150 евра и ми рече дека можам да одам. Сепак се бунеше зошто не сум пријавил и сега не знам која е официјалната процедура.Ако имаш доказ дека си го платил 200 евра (сметката од брза пошта), пријави го. Како индивидуалец, не плаќаш давачки на износ под 350 евра.
Ќе добијаш и совет "не го пријавувај ако е под 350 евра", и на то ќе ти пренесам еден муабет од наш цариник на граница со Грција: "Твое е да го пријавиш, мое е да видам колку вредит".
не ми јасно дали ако велоспедот вреди под 350евра мора да се пријави или не? Или доволно е да се приложи сметката ако ја побара цариникот. Ако не пријавам, а види дека носам точак дали има некој проблем? Сум носел друг точак претходно, не го пријавив и цариникот кога го виде почна да се буни зошто не сум го пријавил итн. Секако му приложив сметка од карго која беше реално 150 евра и ми рече дека можам да одам. Сепак се бунеше зошто не сум пријавил и сега не знам која е официјалната процедура.