Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Планирам да купам телефон од Франција, другар кој ќе биде таму треба да го земе и да ми го донесе. Телефонот кошта над 350 евра. Ако го извади од кутијата и го стави во џеб претпоставувам нема да треба ништо да плати. Прашањето ми е дали некој има носено вака телефон но неотпакуван и дали требало да плаќа царина? Не дека ми е проблем ако немам unboxing experience, но ако можам нормално би преферирал во кутија да го добијам
Ако ти е за кутијата, истата празна во багаж, телефонот во џеп.И волкот сит и овците на број.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Да, со авион ќе доаѓа. И за празна кутија би правеле проблем?
Не знам за сигурно само ти викам рандом ги бираат луѓето за на скенер за царина, јас имам таква среќа секое второ летање ме скенираат :)

mimica

hello world
15 декември 2010
138
82
Дечки се извинувам ако веќе е пишано, мн страни има.
Колку е давачки за смарт часовник без сим?
Под која ставка да го барам во тарифникот?

nitram23554745

read-only
10 јануари 2022
2
1
Здраво дечки, испратив камера на поправка во Кина преку DHL Express со платени давачки од страна на фирмата (под гаранција е). Па ме известија дека пратиле нова камера назад повторно по DHL Express со назнака "return for repairs". Се работи за One X2 камера што вреди околу 500ЕУ. Дали истата ќе подлежи на царина или не?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.851
34.074
roka.mk
Здраво дечки, испратив камера на поправка во Кина преку DHL Express со платени давачки од страна на фирмата (под гаранција е). Па ме известија дека пратиле нова камера назад повторно по DHL Express со назнака "return for repairs". Се работи за One X2 камера што вреди околу 500ЕУ. Дали истата ќе подлежи на царина или не?
Ќе дознаеш за ден два, па ќе ни кажеш :)

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Не би требало да ти наплатат убаво си пишува дека се враќа од сервис. Мада овде не се знае ништо :)
Офѕопик прашње, како си задоволен од како си задоволен од сликите ептен имам мерак на таа камера, сега и новата е лудница :) си можел да се договориш да доплатиш и да ка земеш Х3

noc32

hello world
21 март 2016
362
320
Има добри шанси да ти ја царинат. Мене ми се има случено тоа со сервисирани рачни часовници.

nitram23554745

read-only
10 јануари 2022
2
1
Океј дечки фала ви на одговорите, ќе видиме деновиве. Батеријата од камерата си ја задржав така да ќе се компензира царината колку толку :)

Не би требало да ти наплатат убаво си пишува дека се враќа од сервис. Мада овде не се знае ништо :)
Офѕопик прашње, како си задоволен од како си задоволен од сликите ептен имам мерак на таа камера, сега и новата е лудница :) си можел да се договориш да доплатиш и да ка земеш Х3
Да, добра ти е идејата ама прво рекоа ќе ја поправаат не знаев дека нова планираат да пуштат, после веќе беше пратена и беше прекасно. Инаку од камерата сум презадоволен топ фотки и видеа, апликацијата е прелесна за користење и испаѓаат прејаки кадри. Едино негативно во споредба со GoPro тоа што малку на квалитет се лоши, страдаат од вода и прегревање ама среќа е покриено со гаранција. Инаку нема некоја голема разлика X3 од X2, резолуцијата е иста, малку поголем сензор за снимање при "low light" сценарија и едино поголем апгрејд е дисплејот шо искрено не ми менува секако видеата ги едитирам од телефон.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
580
898
Dali za gimbal naracan od AliExpress se plakja samo DDV ili treba i carina? $285 so shipping e gimbalot

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
Dali za gimbal naracan od AliExpress se plakja samo DDV ili treba i carina? $285 so shipping e gimbalot
Рачунај дека се плаќа, значи 30% плус на тоа. А чиста среќа е ако пројдеш без (на пр. продавачот ставил други бројки на фактурата).

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
@Rilind
За гимбал регуларно има давачки, но ако продавачот од али ти декларира (пример $15) а обично стават мали бројки, ќе си пројдеш вероватно без екстра давачки.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
сакам да си купам велосипед од србија во вредност 200 евра, тоа е некоја реална вредност. Сопственикот нема фискална сметка од кај го купил итн. Ќе ми го прати по брза пошта во Врање и кога ќе го внесувам со кола во Македонија треба ли да го пријавам на граница? Ако го пријавам ќе ми ја уважат ли сметката од брза пошта?
Најевтино ќе ти биде да купиш автобуска карта во еден правец до Врање и од таму со возење до Скопје да си го донесеш.Имаш 90км од Врање до центар и нормалната вожња е максимум 5 саати.Ова ти го кажувам од лично искуство затоа што активен бајкер сум и до Врање правам 1 до 2 тури секоја година.

Последна промена:

yoyoyo

hello world
17 јуни 2022
51
17
Може ли некој љубезен да ми каже како да нарачам лаптоп на старо (до 500 eur) од ebay без да ги плаќам тие трошоци на DHL и без да плаќам дополнителни царински трошоци ? (ќе си платам 5% ддв легално се да биде) Пошто некои продавачи не испорачуваат до Македонија најдов forward2me.com и таму има избор пратката да оди со UPS, DHL, fedex, TNT и некоја нивна forward2me lite?

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
активен бајкер сум и до Врање правам 1 до 2 тури секоја година.
Со Баже ЕМТ (explore macedonian tour) да не возиш? Они ги правеа тие тури :)

Инаку ќе приметат на граница дека си влегол со бус а се враќаш со точак

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Со Баже ЕМТ (explore macedonian tour) да не возиш? Они ги правеа тие тури :)

Инаку ќе приметат на граница дека си влегол со бус а се враќаш со точак
Не,возев со нив до средина на 2016 и се осамостоив бидејки се зголемија апетитите за потешки тури од нивните и почнав сам со уште неколку спремни луѓе да ги реализирам.А што се однесува до поминување на граница ако поминеш со автобус српска граница ќе се вратиш од другиот граничен премин преку Прохор Пчински.

Последна промена:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Не,возев со нив до средина на 2016 и се осамостоив бидејки се зголемија апетитите за потешки тури од нивните и почнав сам со уште неколку спремни луѓе да ги реализирам.
Исто друже и јас може до тој период, после почнав со Богоевски MBR (macedonian bike rider) и сеа со уште неколку другари :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
Може ли некој љубезен да ми каже како да нарачам лаптоп на старо (до 500 eur) од ebay без да ги плаќам тие трошоци на DHL и без да плаќам дополнителни царински трошоци ? (ќе си платам 5% ддв легално се да биде) Пошто некои продавачи не испорачуваат до Македонија најдов forward2me.com и таму има избор пратката да оди со UPS, DHL, fedex, TNT и некоја нивна forward2me lite?
Тешко. Ако лаптопот е под 500 евра, сигурно и тука ќе најдеш соодветен без мака и ризик. Да беше нешто од 5.000 па да се туфкаш да го нарачуваш од Америка, сигурно ќе заштедиш дури и да одиш со авион до таму да си го земеш. Ама за помалку од 500 јок

yoyoyo

hello world
17 јуни 2022
51
17
Тешко. Ако лаптопот е под 500 евра, сигурно и тука ќе најдеш соодветен без мака и ризик. Да беше нешто од 5.000 па да се туфкаш да го нарачуваш од Америка, сигурно ќе заштедиш дури и да одиш со авион до таму да си го земеш. Ама за помалку од 500 јок
А во што е проблемот? Ова испаѓа дека ништо не може да се нарачува онлајн. Не ми е јасно како aliexpress праќаат пратки без DHL и без проблеми.

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
А во што е проблемот? Ова испаѓа дека ништо не може да се нарачува онлајн. Не ми е јасно како aliexpress праќаат пратки без DHL и без проблеми.
Во растојанието, државните граници и давачките за увоз. Тоа е. Да бевме американска држава ќе беше друго. ЕУ е донекаде полоша, ама теоретски можеш да пројдеш океј. Нарачај си во Бугарија :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно