Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Надувани цени на графичките заради mining

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Aко е точна тезата дека има повеќекратно повеќе картички од гејмери, тогаш првобитната побарувачка откако ќе се засити следно би требало да следи преплавување на пазарот со голема понуда а мала побарувачка (крашот на цените за кој сите сонуваме). :)

Не ми е јасен сонов - графички стари по година/година и пол како RTX3070 кои се копани и на кои им е вадена душата на старо да ги ќариме за колку...300-400 еур?

Оваа генерација на графички е изгубена, ако и следната продолжи во насока на ентузијастички цени и минимална понуда, не знам зашто со глава во зид да се оди.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.776
6.484
SK
Јас колку што разбирам, етер алгоритамот не е толку gpu heavy колку што бара што повеќе меморија (во графичката картица). Година и половина не е многу амортизација, се разбира освен ако корисникот не бил некој дилетант (ја силувал картата кога не морал). Но тоа е секогаш ризик со купување половен хардвер. На крај ако цената е добра повеќето нас ќе бидеме среќни муштерии... И покрај иронијата за која зборуваш. :)

Оваа генерација на графички е изгубена, ако и следната продолжи во насока на ентузијастички цени и минимална понуда, не знам зашто со глава во зид да се оди.
Слабо ги следам работите ама нема зошто да не е како што кажуваат момциве, дека последниве пар години се продадени многу повеќе графички карти отколку во нормални години (без крипто бум). Што значи не е до мала понуда туку до голема побарувачка, и тоа од клиенти кои се спремни да купуваат по високи цени. Пошто есапот им е заработка, колку и да кошта ако на крај искачаат во ќар, ќе купуваат и по астрономски цени.

Тоа е тоа, и јас мислам дека вака ќе тера уште подоста време. Поточно сѐ додека има премногу ликвидност (фиат) на пазарот. Пошто тоа (и инфлацијата) се главниот фактор за крипто бумов, луѓето сакаат да си ја заштитат вредноста на заштеденото па ако може и да заработат нешто... Сакам да кажам дека џабе се надеваме на следната етер фаза, дури и кога конечно ќе испадне етер 2.0 копачите едноставно ќе се преориентираат на други криптовалути (кои ќе бидат сеуште профитабилни, затоа што сеуште има премногу ликвидност и луѓе што бараат крипто за купување). Може само да има неколкудневна паника од нубовите, што нема да резултира со доволно ниски цени за обичните смртници. За жал. Ќе ги купат поискусните од копачите.

Вака се деси со 4Гб картите лани заради промената на сложеноста на етер алгоритмот (поголема побарувачка од меморија). Краткотрајно имаше наплив од нив и кој зема зема, а потоа копачите ги изнакупуваа и нив и се пребација на рејвен и други криптоа.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Јас колку што разбирам, етер алгоритамот не е толку gpu heavy колку што бара што повеќе меморија (во графичката картица). Година и половина не е многу амортизација, се разбира освен ако корисникот не бил некој дилетант (ја силувал картата кога не морал). Но тоа е секогаш ризик со купување половен хардвер. На крај ако цената е добра повеќето нас ќе бидеме среќни муштерии... И покрај иронијата за која зборуваш. :)

Слабо ги следам работите ама нема зошто да не е како што кажуваат момциве, дека последниве пар години се продадени многу повеќе графички карти отколку во нормални години (без крипто бум). Што значи не е до мала понуда туку до голема побарувачка, и тоа од клиенти кои се спремни да купуваат по високи цени. Пошто есапот им е заработка, колку и да кошта ако на крај искачаат во ќар, ќе купуваат и по астрономски цени.

Тоа е тоа, и јас мислам дека вака ќе тера уште подоста време. Поточно сѐ додека има премногу ликвидност (фиат) на пазарот. Пошто тоа (и инфлацијата) се главниот фактор за крипто бумов, луѓето сакаат да си ја заштитат вредноста на заштеденото па ако може и да заработат нешто... Сакам да кажам дека џабе се надеваме на следната етер фаза, дури и кога конечно ќе испадне етер 2.0 копачите едноставно ќе се преориентираат на други криптовалути (кои ќе бидат сеуште профитабилни, затоа што сеуште има премногу ликвидност и луѓе што бараат крипто за купување). Може само да има неколкудневна паника од нубовите, што нема да резултира со доволно ниски цени за обичните смртници. За жал. Ќе ги купат поискусните од копачите.

Вака се деси со 4Гб картите лани заради промената на сложеноста на етер алгоритмот (поголема побарувачка од меморија). Краткотрајно имаше наплив од нив и кој зема зема, а потоа копачите ги изнакупуваа и нив и се пребација на рејвен и други криптоа.

Мислам дека убаво те прочитав, ама не ми реплицираше за мојата главна поента - еве нека има хипотетичко сценарио (неважно како ќе се случи) каде ќе паднат цениве и ќе има наплив на графички карти. Кое е тогаш некоја реална и посакувана цена - 300-400 евра за RTX3070? Картата ќе биде копана и молзена со месеци или години, а да не збориме што станува збор за серија која веќе треба да се пензионира во 2022.

Во 2014 кога имаше ваква ситуација, нова HD7970 чинеше 21-23к (на памет зборам, ама мислам толку беше), јас земав од форумџија таква стара неколку месеци и копана за 7.000 денари.

Сега имаме графички кои се стари со години, преплатени од копачите и за кои се надеваме дека ќе паднат на продажна цена за да ги купиме без гаранција. Ова е она кога нешто не можеш да имаш, тогаш повеќе го сакаш...

Aztec

read-only
7 јуни 2020
35
71
Не а прашање дали ќе има „крипто краш„ .Прашањето е „кога„. Само сигурно цените на графичките од риговите нема да паднат брзо - има преголема побарувачка - првите што ќе за затрчаат да купат ќе купат поскапо (и по 1.5xMSRP ќе се залетаат и ќе купат без око да им трепне) Да речеме RTX3060Ti по 600усд ко алва ќе се разграба.
Се согласувам во однос на спориот пад на цените и големата побарувачка само ќе додадам дека гејмерите и други корисници (не-копачи) нема да бидат единствените потрошувачи. Повторно ќе има копачи кој ќе го користат овај нормализиран период за да ги надоградуваат риговите по прифатливи цени со надежи дека во скора иднина ќе експлодира некоја друга POW валута. Барем ова е тоа што го читам кај голем дел од нив. Повторно ќе треба да се тркаме со нив за графички барем од почеток.

Најдоброто сценарио на кое може да се надеваме е да не се појави друга профитабилна POW криптовалута (пост ETH 2.0) доволно долг период за да ги обесхрабри во инвестирање па потоа да видиме подобри цени и достапност. Гледам премногу оптимизам кај нив што нема да доведе до пад на цени за скоро. Се надевам сум грешка.

Aко е точна тезата дека има повеќекратно повеќе картички од гејмери, тогаш првобитната побарувачка откако ќе се засити следно би требало да следи преплавување на пазарот со голема понуда а мала побарувачка (крашот на цените за кој сите сонуваме). :)
И јас сметам дека е презаситен пазарот и тоа глобално само не знам дали баш колку што има гејмери. Побарувачката е навистина огромна, но и производството испаѓа дека е многу поголемо према претходни години кое очигледно го задоволуваше пазарот. Секоја година има процентуално двоцифрено зголемување во испорака на графички према претходната.

Како да се врти некоја мантра дека производителите едвај успеваат да склопат една картица во месецот и сега тоа е проблемот што нема доволно на залиха. Не верувам според одредени показатели на пазарот, само побарувачката е енормна.

Затоа очекувам дека ако сегмент како мајнерите изгубат интерес, има голема шанса првично да се стабилизира пазарот, а потоа можеби и да се преплави.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.776
6.484
SK
Мислам дека убаво те прочитав, ама не ми реплицираше за мојата главна поента - еве нека има хипотетичко сценарио (неважно како ќе се случи) каде ќе паднат цениве и ќе има наплив на графички карти. Кое е тогаш некоја реална и посакувана цена - 300-400 евра за RTX3070?

Не знам. Последен сум што може да зборува кои цени би биле „добри“ за повеќето нас... Можам да зборувам за мене лично. Ете да речеме дека да веднаш би купил ако испадне прилика за 3070-ка од ~300 евра. По можност и 50-тина евра подолу, пошто ~250е би ми бил буџетот за гејминг (нешто што многу ретко го правам последниве неколку години).

Разбирам дека за различни работи зборуваме (делумно). Но јас едно кажав а ти на друго се надоврза.
Мислењето е автоматски споено:

Најдоброто сценарио на кое може да се надеваме е да не се појави друга профитабилна POW криптовалута (пост ETH 2.0) доволно долг период за да ги обесхрабри во инвестирање па потоа да видиме подобри цени и достапност.
Како може да се деси тоа сега во услови на толку купувачи со фиат кој сакаат да го претворат во нешто друго? И акциите се во постојан скок долго време, и од истите причини.

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
3070 за 250e :D

Тие што ги платиле по 1300е мислам дека пре би ги фрлиле во канта наместо да ги дадат за 250. Во најмала рака сите ќе чуваат за подобри денови со нови валути, ама за 250е нема да има таква картица барем 5 години.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Не се работи за тоа дали локалниве мајнери ќе продаваат или не. Ако крахне со рејвен халвинг и PoS тогаш ќе има наплив од странство.

Како што и беше со 480/580-ките. Или опција Б ќе почне да се копа алт-коин ако се исплати со струјата. Ова е помалце веројатно.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Најдоброто сценарио на кое може да се надеваме е да не се појави друга профитабилна POW криптовалута (пост ETH 2.0) доволно долг период за да ги обесхрабри во инвестирање па потоа да видиме подобри цени и достапност. Гледам премногу оптимизам кај нив што нема да доведе до пад на цени за скоро. Се надевам сум грешка.
Ова е многу тешко да се предвиди, можно е да се појави нова или некоја од постоечкиве валути да добие на популарност. Меѓутоа барем 50% од хашрејтот што сега оди за ЕТH, да се пренасочи кон други 2-3 потенцијални валути, ова значително ќе ја намали исплатвивоста за копање на истите валути.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.776
6.484
SK
3070 за 250e :D

Тие што ги платиле по 1300е мислам дека пре би ги фрлиле во канта наместо да ги дадат за 250. Во најмала рака сите ќе чуваат за подобри денови со нови валути, ама за 250е нема да има таква картица барем 5 години.

Гледаш од денешна перспектива, но зборувавме за хипотетична ситуација со повеќе карти одошто купци (и без крипто за копање). Во таква ситуација и тоа како ќе ги продаваат ако мислат дека е подобро да ги дадат за нешто отколку да им пропаѓаат за ништо.

Сети се на слична ситуација со Поларис картичките. ОК не ги земаа по вакви астромски цени, ама сеуште ги земаа релативно скапо за на крај да ги продаваат за ~50е, и тоа со вклучен профит за посредниците. :)

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Јас искрено се надевам дека сте во право и дека така ќе биде некој ден, ама сум малку песимиста за целата ситуација.
А дека има појќе графички од гејмери у светот, тоа нема дилема, драстична е разликата. Ќе чекаме инфлација на графички. :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.776
6.484
SK
Не очекувам ова да се деси во скоро време (веќе објаснив зошто). Муабетот беше ако некако се деси, тогаш со задоволство би платил 250-300е за разумно амортизирана 3070-ка... Дури и покрај бељата што тоа после би ме натерало и цела конфигурација да треба да надградам, иако ама баш ич немам потреба. :)

-Ata-

hello world
2 декември 2010
150
183
Очекувам да се појават се повеќе сервиси за рендерирање со графички како https://rendertoken.com/
така да не верувам дека ќе се сменат работите во скоро време и покрај тоа што има повеќе графички од играчи.

Последна промена:

Aztec

read-only
7 јуни 2020
35
71
Ова е многу тешко да се предвиди, можно е да се појави нова или некоја од постоечкиве валути да добие на популарност. Меѓутоа барем 50% од хашрејтот што сега оди за ЕТH, да се пренасочи кон други 2-3 потенцијални валути, ова значително ќе ја намали исплатвивоста за копање на истите валути.
Да, за среќа моменталната ситуација е таква. Проблемот како што реков е тој оптимизам кај нив дека кога-тогаш ќе крени вредноста на останатите постоечки (или нови) POW валути што пак ќе ги натера да инвестираат во своите ригови додека има ефтини цени. Дали воопшто ќе крени вредноста е друго прашање или како што кажа, тешко да се предвиди ама пак ризикот нив како што гледам не им е пречка.

Дури евентуално после неколку месеци, година или колку и да е не знам, доколку нема никакви знаци за профитабилност, ќе прекинат да инвестираат, а и да го продаваат постоечкиот хардвер.

Ова за оние ептен ентузијасти, FOMO-ата вероватно ќе испаничат многу побрзо (а и нема да има нови што е плус).

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.106
2.343
Спласнат е веќе интересот за купување на нови графички. Пазаров е презаситен осеќам. Сите што копаат целиот профит го вложуваат у нови ригови и графички.
Ко ке му влезе на копач чивија за риг тогај нема лек за тоа..
Само купување и купување на графички карти е.
Која е поентата да копаат ако се што купуваат е нови графички? Мене ми нема никаква смисла ова. Ама па не може да им се бара логика на коцкари.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.776
6.484
SK
Можеби ќе помогне тоа што во Теслите веќе нема да може да се гејма за време на возење, па ќе остануваат повеќе чипови на пазарот за картички? ;)

Барем овој Финец разбрал како стојат работите:

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.789
Скопје
www.facebook.com
Која е поентата да копаат ако се што купуваат е нови графички? Мене ми нема никаква смисла ова. Ама па не може да им се бара логика на коцкари.
Поголема заработка,профит. Опсесија е тоа.
Сите тежнаат у што поголем хашрејт.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.643
1.805
Можеби ќе помогне тоа што во Теслите веќе нема да може да се гејма за време на возење, па ќе остануваат повеќе чипови на пазарот за картички? ;)

Барем овој Финец разбрал како стојат работите:
Па тоа се знае, што мисли човек кој купува Тесла, дека ќе пројде исто како VW или BMW, погледни го видеото на МКБХД кога му ја однесе камион целата десна страна од колата, колку плати за поправката (скоро исто како нова да купил) околу 60К долари.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
540
465
Се исплаќа ли од типот на 1660 супер или Ти на ново да се земе, и дали е доволно за играње на новиве игри на лоу сетингс?

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Се исплаќа ли од типот на 1660 супер или Ти на ново да се земе, и дали е доволно за играње на новиве игри на лоу сетингс?
Крајно субјективно е тоа, кој нови игри? Колкава херцажа? Која резолуција?

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Малку е чудно со оглед на никот шо го имаш да прашуваш вакво нешто :D Со 1060 се играат игри нови игри со намалени сетинси, шо значи дека со 1660 С или Ти ке биде и подобро искуство, на 60 херц монитор.
Сега зависи цената каква ќе е.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
540
465
Крајно субјективно е тоа, кој нови игри? Колкава херцажа? Која резолуција?
Од типот на пример последниве серијало од Асасинс Креед и сл. Пред се мислев на лоу енд сетинзи колку да може да се играат мазно - по можност 50-60 фпс. Па претпоставувам 60-75 хз.

Малку е чудно со оглед на никот шо го имаш да прашуваш вакво нешто :D Со 1060 се играат игри нови игри со намалени сетинси, шо значи дека со 1660 С или Ти ке биде и подобро искуство, на 60 херц монитор.
Сега зависи цената каква ќе е.
Така е, имаш право. Може не бев доволно јасен. Може и со половна 1060 ама јас го поставив прашањето бидејќи 1060-кава ја нема веќе во залиха како нов неотпакуван модел па затоа прашував за 1660. Се мислам во иднина да мигрирам од 8600гт на нешто поново, по можност со компромис во однос цена перформанси, но не пресолено како расолница.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Од типот на пример последниве серијало од Асасинс Креед и сл. Пред се мислев на лоу енд сетинзи колку да може да се играат мазно - по можност 50-60 фпс. Па претпоставувам 60-75 хз.

Така е, имаш право. Може не бев доволно јасен. Може и со половна 1060 ама јас го поставив прашањето бидејќи 1060-кава ја нема веќе во залиха како нов неотпакуван модел па затоа прашував за 1660. Се мислам во иднина да мигрирам од 8600гт на нешто поново, по можност со компромис во однос цена перформанси, но не пресолено како расолница.

Играш на 8600гт?

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија

1660 S е сигурно околу 30% појака од 1060. Така да за 60 херц монитор
Асасин Крид и други ке бидат игриви и на мид сетинг со многу добар графикчки приказ на сликата. Ако 1660 е на некоја прифатлива цена земи ја не се мисли. Надградбата од 8600GT на оваа ќе биде космичка.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно