Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Суплементи, исхрана, наука

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
"Therefore, nelfinavir and lopinavir may represent potential treatment options, and kaempferol, quercetin, luteolin-7-glucoside, emethoxycurcumin, naringenin, apigenin-7-glucoside, oleuropein, curcumin, catechin, and epicatechin-gallate appeared to have the best potential to act as COVID-19 Mpro inhibitors."
Фасцинатни резултати, се надевам дека ќе ги реплицираат резултите и во пракса.

Инаку интересен осврт за неколку суплементи:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Screenshot_20200429-152402_Twitter.jpg

Про витамини сум, ама само замерка за масовното лицемерие.

Бтњ ова може да биде реверзабилна казуалност, не е доказ.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
^ Поголем БС од ова, здравје. :rolleyes:

Луѓето што упражњаваат кето исхрана не се ни малку ретардирани како што сакаш да ги прикажеш.

Познавам многу такви и сите се среќни, здрави и полни со енергија. Дефинитивно не им фали витамин Д (што е всушност хормон), затоа што го добиваат на два фронта (од здравите масти што ги внесуваат и од оутдор спортот што го имаат во изобилство). И секако 'имаат право' на саплементација како и секој друг.

Ама не, џабе е тоа. Мора да се форсира вегански фанатизам (по ново плент бејзед) по секоја цена. Хитлер пробуваше нешто слично во минатото, ама колку што знам не му успеа...

~~~~~~
Луѓето како никогаш до сега не биле повеќе сплотени. На сите социјални мрежи се праќаат позитивни пораки да се издржи во ова време на сериозна епидемија.
Се праќаат желби и пораки за брзо оздравување, но никој со здрав разум во овие моменти не се бави со форсирање вегански фанатизам (плент бејзед), вс кето, мето и останато.

Паметен си друже, не си ја троши енергијата на вакви мизерни работи. Сподели некое ново истражување од кое сите би профитирале. ;)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ај уште еднаш прочитај и пробај да сфатиш што напишав, никаде не се збори за луѓето на кето како дел од студија или дека имаат дефицит на витамин Д, него како прифаќаат еден тип на студии кога им одговара а ги негираат кога не, а по тонот изгледа уште погрешното толкување на моите постови во минатото исто како и сега те прави нетолерантен на нормална дискусија.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
никаде не се збори за луѓето на кето како дел од студија или дека имаат дефицит на витамин Д, него како прифаќаат еден тип на студии кога им одговара а ги негираат кога не
Кои студии ги прифаќаат, а кои ги негираат?

Што сакаше да кажеш/постигнеш со сликичето што е фундамент на твојот пост?

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
^ Не сум совршен, алергичен сум на фанатизам од било која врста. :innocent:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Се е опишано во сликата.

Се одбива епидемиологија кога ќе најде конекција со срцева болест и заситени масти, додека се прифаќа кога ќе најде конекција за бенефити на кето, студијата за вит Д е токму тоа, епидемиологија прифатена од кето пропонети кои го НЕГИРААТ тој научен метод.

^ Не сум совршен, алергичен сум на фанатизам од било која врста. :innocent:

Фанатизам наречен лечење напредна срцева болест, хуманост и етика. Се кладам дека се слагаш со 95% од аспектите на веганизмот иако и самиот не си ни свесен. И повторно не ги мешај 2-те.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Се е опишано во сликата.

Се одбива епидемиологија кога ќе најде конекција со срцева болест и заситени масти, додека се прифаќа кога ќе најде конекција за бенефити на кето, студијата за вит Д е токму тоа, епидемиологија прифатена од кето пропонети кои го НЕГИРААТ тој научен метод.

Фанатизам наречен лечење напредна срцева болест, хуманост и етика. Се кладам дека се слагаш со 95% од аспектите на веганизмот иако и самиот не си ни свесен. И повторно не ги мешај 2-те.
Ќе отвориш дискусија дека јадење месо е нехумано и неетично, дури и ако прифатам дека е штетно за срце анблок онака, еве без да навлагаме у дебата за количини, типови, итн...
Оооооо неееееее.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Се е опишано во сликата.
Во сликата ништо не е опишано, освен што ја користиш за понижување на кето, мето типови исхрана, т.е. се што не е на твоја линија (плент бејзед/веганство), а тоа е тежок фанатизам. Се друго е излишно.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Во сликата ништо не е опишано, освен што ја користиш за понижување на кето, мето типови исхрана, т.е. се што не е на твоја линија (плент бејзед/веганство), а тоа е тежок фанатизам. Се друго е излишно.

Ок. Прескокни ме во иднина.

Ќе отвориш дискусија дека јадење месо е нехумано и неетично, дури и ако прифатам дека е штетно за срце анблок онака, еве без да навлагаме у дебата за количини, типови, итн...
Оооооо неееееее.

Нема да отворам, само му укажувам дека фантазимот за кој збори, е тотална глупост, и истиот е производ на фактот дека не бил соочен со соодветен соговорник на таа тема. Единствени луѓе кои добиле дебата за етика/веганизам се психопатите, т.е. луѓе кои мораат да глумат психопати за да не бидат уништени во дискусијата. Не постои разумен аргумент vs тоа движење кога се работи за етика/морал. Кој мисли дека е мангуп да збори на таа тема, нека ми прати пп ќе ви дадам број, на форум не зборам за тоа, само преку телефон може, не ме цитирајте ако не сакате да зборите на телефон.

Последна промена:

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Единствени луѓе кои добиле дебата за етика/веганизам се психопатите, т.е. луѓе кои мораат да глумат психопати за да не бидат уништени во дискусијата. Не постои разумен аргумент vs тоа движење кога се работи за етика/морал. Кој мисли дека е мангуп да збори на таа тема, нека ми прати пп ќе ви дадам број, не форум не зборам за тоа, само преку телефон може, не ме цитирајте ако не сакате да зборите на телефон.
Етика/морал?
Токму тоа ме спречува да ти ја ставам оваа изјава во потпис (како Авид што милуе), за да сватиш какви глупости тропаш ничим изазван.

Друже, верувам во тебе и едвај чекам да се вратиш во нормала.

Препорачај некој добар кверц, цинк, извади (линкувај) некое истражување зошто пушачите помалку страдаат од ковид, зошто бездомниците во големите градови во УСА сите ја имаат короната, а никој од нив нема тешки симптоми...

Сподели свое мислење зошто млади дечки од 30-40 години паѓаат како пупунци по улици од изливи и инфаркти предизвикани од корона вирусот (во Њу Јорк и други УСА мегаполиси)...

Здравје кога ќе помине фркава, јас лично прифаќам 60 мин перење мозок на тел за плент/веганство. Ветувам!

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Ок. Прескокни ме во иднина.

Нема да отворам, само му укажувам дека фантазимот за кој збори, е тотална глупост, и истиот е производ на фактот дека не бил соочен со соодветен соговорник на таа тема. Единствени луѓе кои добиле дебата за етика/веганизам се психопатите, т.е. луѓе кои мораат да глумат психопати за да не бидат уништени во дискусијата. Не постои разумен аргумент vs тоа движење кога се работи за етика/морал. Кој мисли дека е мангуп да збори на таа тема, нека ми прати пп ќе ви дадам број, на форум не зборам за тоа, само преку телефон може, не ме цитирајте ако не сакате да зборите на телефон.

Пак не одговори.
Сакаш да ми кажеш дека ќе дебатираме за етика, морал и хуманизам во веганство вс неетичност, неморал и нехуманост во јадење месо??? За на телефон прашуем де... И зашто само на телефон? За да ете психопатите не те направат попара јавно? Уште на старт, во самите дефиниции на дебатата. Немој молимте еј. Јади што сакаш, не јади ако сакаш. Ама не мешај го твојот избор, предизвикан од страв, хипохондрија од срцеви заболувања, можда и помодарство со морал, етика и хуманост. Што би рекле немешај тенџерчиња и капачиња.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Предолго е за пишана форма, затоа. Дебатата би била за етика и морал, затоа што тоа е тоа за кое 2 та замерка најдовте.

Прати пп, или не ме цитирај, 2 пат. Нутритивната наука е друга дебата, значи пак, морал и етика и дали тие се издржани кога се работи за веганизам, затоа што за таков фанатизам зборевме, наводно ако не јадам животински продукти сум фанатик.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Предолго е за пишана форма, затоа. Дебатата би била за етика и морал, затоа што тоа е тоа за кое 2 та замерка најдовте.

Прати пп, или не ме цитирај, 2 пат. Нутритивната наука е друга дебата, значи пак, морал и етика и дали тие се издржани кога се работи за веганизам, затоа што за таков фанатизам зборевме, наводно ако не јадам животински продукти сум фанатик.

Не разговарам по ПП на прашања и констатации кои се јавно плеснати од ракав.
Второ никаков фанатизам не спомнав јас, ако си имаш нешто со друг овде расдвој ги мислите и соговорниците.
По третпат прашувам бидејќи во оригиналниот пост ти не диференцираше. Зашто и дали убаво те разбрав дека тврдиш да веганизмот е поетички, поморален и похуман (се се ова твои зборови) од на пример омниворство. По која тоа филозофија, по кои логички и рационални правила на мислата.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ти пратив број по пп, истата понуда важи за сите.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Додека не добијам тема и прецизирање на дебатата и твојот став, не гледам целисходност.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Псај за која епидемиолошка студија за витамин Д станува збор?
... И кои се тие „кето гуруа“ кои ја напаѓаат епидемиологијата?
Сакаш да закачаш малку, а? ;)

Тоа поназад е баш строумен аргумент, пошто постојат доволно рандомизирано контролирани студии за важноста и дејството на витамин Д врз имуниот систем. Зошто би се инсистирало на епидемиолошки студии?

На пример ова: Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. - PubMed - NCBI
Или ова: Vitamin D Supplementation Modulates T Cell–Mediated Immunity in Humans: Results from a Randomized Control Trial

Инаку епидмиологијата никој не ја негира како корисен метод, но резултатите од епидемиолошки истражувања не може да земат преседан пред резултати од рандомизирано контролирани студии. Посоодветно би било резултатите од епидемиолошки истражувања да се земат како појдовна точка за подетални контролирани студии.

Тоа би бил аргументот окулу кој се кршат копјата, пошто мноштвото од инстражувањата на кои се темели со децении старата теза за поврзаноста на артериосклероза и општо кардиоваскуларни болести, се базирани на со децении стари епидемиолошки истражувања.

Потребни се повеќе контролирани студии. Ова прашање не е затворено.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Псај за која епидемиолошка студија за витамин Д станува збор?
... И кои се тие „кето гуруа“ кои ја напаѓаат епидемиологијата?
Сакаш да закачаш малку, а? ;)

Тоа поназад е баш строумен аргумент, пошто постојат доволно рандомизирано контролирани студии за важноста и дејството на витамин Д врз имуниот систем. Зошто би се инсистирало на епидемиолошки студии?

На пример ова: Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. - PubMed - NCBI
Или ова: Vitamin D Supplementation Modulates T Cell–Mediated Immunity in Humans: Results from a Randomized Control Trial

Инаку епидмиологијата никој не ја негира како корисен метод, но резултатите од епидемиолошки истражувања не може да земат преседан пред резултати од рандомизирано контролирани студии. Посоодветно би било резултатите од епидемиолошки истражувања да се земат како појдовна точка за подетални контролирани студии.

Тоа би бил аргументот окулу кој се кршат копјата, пошто мноштвото од инстражувањата на кои се темели со децении старата теза за поврзаноста на артериосклероза и општо кардиоваскуларни болести, се базирани на со децении стари епидемиолошки истражувања.

Потребни се повеќе контролирани студии. Ова прашање не е затворено.

Искочи деновиве студија во која пациентите кои се болни од корона, имаат знајачно помали нивоа на витамин Д од регуларните луѓе, не знам точно кој е изворот но го коментирам контекстот на она што го постирав.

Постот/мемето не е мој, постот е зарадио нешто каде што многу често грото од low carb пропонетите се кријат или блокираат луѓе кои ги канат на дебати, тоа се случува веќе цела година уназад, ако не и повеќе.
Постот е генерално за пропоненти/инфлуенсери не за обични луѓе кои се на кето диета, не знам како се најдовте вие прозвани.

Нема никаков строумен, коментарот е во контекст на луѓето кои тврдат дека епидемиологија е ѓубре, за кога истата ќе најде дека заситени масти се ок, или како во случајов дека кај болните од ковид е почесто да се најде недостаток на витамин Д, ги фалат истите епидемиолошки студии кои константно ги ругаат и воопшто не ги сметаат за меродавни. Нема потреба да се спомнуваат рандомизирани студии, скроз друга е поентата.

Иначе се знаеме долго, знаеш дека сум пропонент на суплементација и се остало, а исто така знаеш дека витаминот Д ми е препорачан во сите листи на суплементи кои играат голема улога во имун систем, никој не го негира неговиот ефект, него само лицемерието на ликовите за кое не постои нити едно логично објаснување - аргумент.

Дали е студија стара или не, не игра скоро никаква улога за нејзината валидност, методологијата и дали е добра или не, е она што е важно.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Постот/мемето не е мој, постот е зарадио нешто каде што многу често грото од low carb пропонетите се кријат или блокираат луѓе кои ги канат на дебати, тоа се случува веќе цела година уназад, ако не и повеќе.
Постот е генерално за пропоненти/инфлуенсери не за обични луѓе кои се на кето диета, не знам како се најдовте вие прозвани.
Знам бе друже, дека тоа е скриншот од некаде... Ама провоцира дискусија и тоа го знаеше у старт. :D

Види не сум во тек (ниту ќе бидам) што се дешава во фајтот меѓу двете групи, јас можеби еднаш месечно пролистувам неколку ресурси (како редит и пар кето форуми) ама тоа е за да видам што има ново oд нутриционистички аспект. Ваквите „политички“ теми автоматски им ги прескокнувам. Немам ни време ни волја да се замарам со такви „идеолошки“ препукувања. Така да појма неам кој кого кани на дебати, кој се крие, и што моментално е актуелно во караницата. Но ако има нешто ново и значајно од аспект на истражувања те молам споделувај. Дури и епидемиолошки истражувања. :)

Нема никаков строумен, коментарот е во контекст на луѓето кои тврдат дека епидемиологија е ѓубре, за кога истата ќе најде дека заситени масти се ок, или како во случајов дека кај болните од ковид е почесто да се најде недостаток на витамин Д, ги фалат истите епидемиолошки студии кои константно ги ругаат и воопшто не ги сметаат за меродавни. Нема потреба да се спомнуваат рандомизирани студии, скроз друга е поентата.
...

Дали е студија стара или не, не игра скоро никаква улога за нејзината валидност, методологијата и дали е добра или не, е она што е важно.
Баш заради тоа што не се наведува кој кето пропонент ја коментирал која епидемиолошка студија, баш заради тоа единествен контекст на тој скриншот овде тука е строумен аргумент.

Строумен е пошто се наметнува теза од незнаен автор како да е теза на цела една заедница, за потоа да се побие таа теза. Пошто (како што веќе кажав), прво - за витамин Д има куп контролирани студии и нема потреба да се фокусираме на епидемиолошки студии. Второ, од пописмените пропоненти на омниворство или кето, никој не ја негира епидемиологијата како научен метод. Но се истакнува потребата од повеќе контролирани студии и се укажува на староста на епидемиолошките истражувања врз кои е заснована тезата за штетноста на заситените мастите.

Знаеш и подобро од мене за што зборувам. Мешање на заситени масти и рафинирани јагледнихидрати (посебно во големи количини) е лошо, а на подолг рок е убитачно. Нутриционистички писмен човек никогаш нема да го направи тоа. Понатаму ако зборуваме за истражување старо 50 години со некои прашалници како и со што се хранеле во минатата година (пред 51 години), јас би заклучил дека резултатот од такво истражување дури и денес да е направено - може да биде индикација (за подетални контролирани студии) но не и краен заклучок. За тоа треба повеќе контролирани студии.

Сите што не интересира вистината треба да сакаме контролирани студии, наместо да се фаќаме за пола век стари прашалници со непозната точност на пополнување.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Линк за корона и Д?
Има и наназад такви материјали, но еве овде се наведени неколку ресурси/студии а и самиот текст дава добар контекст: Scientists link vitamin D deficiencies to higher COVID-19 mortality rates

Live Webcast: Key COVID-19 Clinical Updates and Lessons Learned So Far - Roger Seheult, MD
Фала за линкот ама касно ми е веќе, другпат секако планирам да го одслушам. Обично додека работам нешто истовремено слушам подкасти/дискусии.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Има и наназад такви материјали, но еве овде се наведени неколку ресурси/студии а и самиот текст дава добар контекст: Scientists link vitamin D deficiencies to higher COVID-19 mortality rates

Фала за линкот ама касно ми е веќе, другпат секако планирам да го одслушам. Обично додека работам нешто истовремено слушам подкасти/дискусии.
Се потрудив, ама не најдов салам студија. Има напишано од Јануари, но не конкретно. Ниедна статистика ниту тест.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно