Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Дали кога пријваувате приходи преку е-пдд ви излага да прикачите документ, потврда било што за парите што ги имате примано на сметка?

Јас пријававум под Други приходи, си внесувам сума бруто и толко. Досега ми нема побарано документ да прикачам, а знам на други имат прикачувано изводи од банка како потврда за сумата.

Можеби сега имат увид во сметките па не им треба потврда.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
763
510
Дали кога пријваувате приходи преку е-пдд ви излага да прикачите документ, потврда било што за парите што ги имате примано на сметка?

Јас пријававум под Други приходи, си внесувам сума бруто и толко. Досега ми нема побарано документ да прикачам, а знам на други имат прикачувано изводи од банка како потврда за сумата.

Можеби сега имат увид во сметките па не им треба потврда.
Мене ми има барано само за странски валути

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Дечки едно прашање.

Доколку имам потпишано некаков договор за соработна на неопределено време со клиент од USA, под кој основ можам да ги пријавувам парите што ми ги праќа на девизна сметка?

Работам Freelance Web Developer и до сега немав потпишано договор со клиентот па ги пријавував парите како Друг приход. Сега ми кажа дека може да потпишеме договор доколку ми смени нешто во однос на помалку плаќање на данок.

Дали можам да ги пријувавм како Примања по основ на други извршени повремени или привремени услуги? И дали ако го покажам тој договор нема да бидам ДДВ обврзник?

Дали има разлика ако одам преку авторска агенција или јас да ги пријавувам?

Последна промена:

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
256
186
Дечки, има ли лимит на трансакција или месечно без да те одданочат (Од онлајн сметка на NLB)?

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.151
1.576
Скопје
Дечки, има ли лимит на трансакција или месечно без да те одданочат (Од онлајн сметка на NLB)?
Мислам дека не. Калкулациите се збир на годишно ниво, и врз тоа се оданочува. Без разлика дали ќе имаш 1 трансакција или 1000.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Со ниеден ајдук и не припаѓам на ниедна партија. За нормалните како иде? :eek:
Даночното ословодување е 2500 денари месечно, но сепак зависи од типот на трансакцијата.
Тоа најдобро ако сакаш сериозен одговор без нагаѓања, да си консултираш некој овластен сметководител (а можда и двајца). Само така ќе си на сигурно.

Park87

read-only
10 април 2019
16
9
Знае ли некој дали персоналниот данок од „друг доход“ (15%) подлежи на некое намалување?

На страницата на УЈП пишува 8.000 денари месечно ослободување, но колку што разбирам ова се однесува само на прогресивниот данок на оние пријавени во редовен работен однос.

http://www.ujp.gov.mk/mk/plakjanje/licno_osloboduvanje

УЈП напиша:
Врз основа на член 10 од Законот за данокот на личен доход ("Службен весник на Република Македонија", бр.241 од 26.12.2018 година, се утврдува:
  1. Даночното намалување за 2019, при годишно пресметување на данокот на доход во износ од 96000.00 денари
  2. Даночното намалување за 2019, при исплата на доход од работа по основ на плата, надоместоци на плата и пензија, на месечно ниво во износ од 8000.00 денари

BadGirl007

hello world
3 октомври 2018
183
58
Ја прелистав скоро цела тема, ама не најдов одговор.

Како се плаќа данок? Направив акаунт на е-пдд, кој воедно и го верификував во УЈП. Но никаде на странава не гледам да внесам податоци за данокот што треба да го платам? :eek:

Примив пари на девизна сметка во USD...

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
209
168
@BadGirl007 Внеси ставка / -> потполнуваш податоци и ставаш документи (незадолжителен договор со фирмата која исплаќа) и (задолжителен документ доказ за исплатата најчесто 743 Образец од банката за таа трансакција)

BadGirl007

hello world
3 октомври 2018
183
58
@BadGirl007 Внеси ставка / -> потполнуваш податоци и ставаш документи (незадолжителен договор со фирмата која исплаќа) и (задолжителен документ доказ за исплатата најчесто 743 Образец од банката за таа трансакција)
Не гледам опција за да ставам документи...

upload_2019-10-19_15-11-34.png

Што следи после ова? Кога да го платам? Добив пин код на емаил...за што служи?

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
209
168
Не гледам опција за да ставам документи...

Погледнете го атачментот 79744

Што следи после ова? Кога да го платам? Добив пин код на емаил...за што служи?
Ако имаш слободно време да си отидеш до УЈП ќе ти ја објаснат убаво процедурата, не е комплицирано... Или да се јавиш телефонски да ти објаснат. Треба да имаш пред тебе отворено и некој да ти покаже, многу е едноставно.

BadGirl007

hello world
3 октомври 2018
183
58
Ако имаш слободно време да си отидеш до УЈП ќе ти ја објаснат убаво процедурата, не е комплицирано... Или да се јавиш телефонски да ти објаснат. Треба да имаш пред тебе отворено и некој да ти покаже, многу е едноставно.
Па ај објасни ми ако е толку едноставно... Што треба да правам после ова?

BadGirl007

hello world
3 октомври 2018
183
58
Па ај објасни ми ако е толку едноставно... Што треба да правам после ова?
Се снајдов. Го внесов пинот, сега треба да чекам емаил со фолио број колку што знам. За што е опцијава сторно?

Парите не се ни од фриленс ни адсенс. Дали има врска што ги пријавив како Доход од работа/ интелетуални услуги, а не се водам како вработена моментално? Сакав да одбегнам 15% данок. :)

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
209
168
Се снајдов. Го внесов пинот, сега треба да чекам емаил со фолио број колку што знам. За што е опцијава сторно?

Парите не се ни од фриленс ни адсенс. Дали има врска што ги пријавив како Доход од работа/ интелетуални услуги, а не се водам како вработена моментално? Сакав да одбегнам 15% данок. :)
Не е добро. Требало да ги пријавиш како данок ДРУГИ Приходи.
Тогаш ќе добиеш опција за документи да поставиш и таму се поставува документ (договор или order испринтан за клиентот)
Парите што ги пријавуваш се заработени онлајн од фриленс претпоставувам?

BadGirl007

hello world
3 октомври 2018
183
58
Не е добро. Требало да ги пријавиш како данок ДРУГИ Приходи.
Тогаш ќе добиеш опција за документи да поставиш и таму се поставува документ (договор или order испринтан за клиентот)
Парите што ги пријавуваш се заработени онлајн од фриленс претпоставувам?

Од affiliate marketing, така нешто. На девизна смета во УСД ми се пратени. Немам никаков договор/ордер, не работам за клиент, туку за страна.

И сеа што да правам, го внесов веќе пинот...

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
209
168
Од affiliate marketing, така нешто. На девизна смета во УСД ми се пратени. Немам никаков договор/ордер, не работам за клиент, туку за страна.

И сеа што да правам, го внесов веќе пинот...
Случајност, и јас работам affiliate marketing... Пиши во пп ќе се обидам да ти помогнам

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje

Дали данокот за сите видови на доход се враќа на 10% или само за одредени? Поточно ме интересира за ставката Друг Доход.

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Дали данокот за сите видови на доход се враќа на 10% или само за одредени? Поточно ме интересира за ставката Друг Доход.
Само прогресивниот данок, се друго си иставува исто,

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Заедно со тоа ќе биде ставена во мирување и стапката од 15 проценти односно стапката од 10 проценти ќе се применува и за доход од права од индустриска сопственост, закуп и подзакуп, капитал, капитални добивки, осигурување и друг доход, појасни Ангеловска.

Ова не значи дека се намалуват даноците на 10%?

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Само прогресивниот данок, се друго си иставува исто,
Во следните 36 месеци, стапката од 10 проценти ќе се применува на доходот од работа, од самостојна дејност, од авторски и сродни права и од продажба на сопствени земјоделски производи, односно за оној доход за кој во сегашното решение е утврдена прогресија. Заедно со тоа ќе биде ставена во мирување и стапката од 15 проценти односно стапката од 10 проценти ќе се применува и за доход од права од индустриска сопственост, закуп и подзакуп, капитал, капитални добивки, осигурување и друг доход, појасни Ангеловска.

BadGirl007

hello world
3 октомври 2018
183
58
Статусот се уште ми е - неплатена, а на нлб клик ми стои дека е платено. За колку време треба да се промени во платена?

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Статусот се уште ми е - неплатена, а на нлб клик ми стои дека е платено. За колку време треба да се промени во платена?
Па за 2 работни дена би требало. Барем до сега на мене за толку се менуваше.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно