Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Seduce83

read-only
3 јануари 2016
4
1
Здраво! Искуства со Mitsubishi MSZ-GF60VE и Mitsubishi MSZ-GF71VE околу потрошувачката и греењето ?
Фала поздрав

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Здраво! Искуства со Mitsubishi MSZ-GF60VE и Mitsubishi MSZ-GF71VE околу потрошувачката и греењето ?
Фала поздрав

4.6KW и дури 6.7KW!!! Toa e сериозно многу силно. Незнам за каде би ти било вакво нешто. За неизолирани дуќани кај што се отвара и слично, или за некои простории на индустриска струја. http://www.mitsubishitech.co.uk/Data/M-Series/MSZ/2014/Leaflet/MSZ-GF71VE.pdf
JFaSbf2.png

Како и да е, потрошњата ќе е супер, ама конфор дали ќе има ова за дома е дискутабилно. Ќе се мачи на апсолутен минимум повеќето од времето. Специфична намена имаат овие клими.

За GF60 е слична со SF50VE, со тоа што незнам дали го има тајмерот неделен. Ако може да се најде за доста поефтино од SF50 ок, ама јас пре би одел на SF50 за дома.

Seduce83

read-only
3 јануари 2016
4
1
4.6KW и дури 6.7KW!!! Toa e сериозно многу силно. Незнам за каде би ти било вакво нешто. За неизолирани дуќани кај што се отвара и слично, или за некои простории на индустриска струја. http://www.mitsubishitech.co.uk/Data/M-Series/MSZ/2014/Leaflet/MSZ-GF71VE.pdf
JFaSbf2.png

Како и да е, потрошњата ќе е супер, ама конфор дали ќе има ова за дома е дискутабилно. Ќе се мачи на апсолутен минимум повеќето од времето. Специфична намена имаат овие клими.

За GF60 е слична со SF50VE, со тоа што незнам дали го има тајмерот неделен. Ако може да се најде за доста поефтино од SF50 ок, ама јас пре би одел на SF50 за дома.
Потрошувачка ме интересира за двете! Колку месечно би трошела GF60VE а колку GF71VE? Фала, поздрав

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Веројатно потполно исто би трошеле. Или многу слично. Потрошувачката зависи од просторот.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Дали во случајов Виваксот има повеќе да понуди за парите? Овој Вивакс првпат го гледам, на промо цена е.. (од -32 од 50)
ACP-12CH35AEYI R32 vs FTXF35A/RXF35A

Се работи за 30 метри квадратни спрат во куќа со алуминиумски прозорци и сендвич изолација. (тула-изолација-тула)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Значи ова копуциве е од клими.мк како ме нервираат.
Исклучен десен клик за да не можеш да пребаруваш или да копираш текст.
Демек "меѓу другото и хакери сме". Сељандури!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Во тој ценовен ранг би било пологично да се оди на нешто вакво:
Haier Tundra 18
Gree Hansol 12
Gree Lomo 18
Vivax AERI 18
Значи ова копуциве е од клими.мк како ме нервираат.
Исклучен десен клик за да не можеш да пребаруваш или да копираш текст.
Демек "меѓу другото и хакери сме". Сељандури!
Потресително колку иритира такво хакерство особено кога за клими МОРАШ да гулаш со саати за да видиш конкретно тој модел што е и што нуди, и каков еуровент има. Јас имам Chrome extension: Allow Copy за да можам да си пребарам како човек што нуди конкретната клима. И слични хакерлуци од други портали.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Дотичната 3.5ка AEYI до -32 што работи треба да е некоја nordic варијанта со огромен COP. Треба да се најди за која Midea станува збор, да се види eurovent што кажува.

Ickoiva

read-only
16 ноември 2018
20
0
Ако има сензори за дефрост ќе пали кога има потреба. Како FH.

Ако е без сензори тогаш пали на извесен период како WN секогаш кога е под 4ц температурата.

Горе доле тоа е тоа со дефростите.

Ладно не смее да помисли да дува клима.
A story ako gree ladno prvite 10do20sekundi sto se slucuva

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Zdravo na site,

Ako moze pomos od vas i strucno mislenje za slednoto:

Sakam da zagrevam prostor, del od kuka 50-55m2, kujna, trpezarija i dnevna (sirina 4 metri dozlina 9 metri i visina 2.80 metri) i privremeno hodnik, . Dgamovite ne se od pvc tuku od drvo so dvojno staklo, nema furanje od nikade :). Kukata nema izolacija kako denesnite moderni no sepak ako trebe da kazam od 1 do 10, izolacijata e 7.5-8. Ziveam na 2ri sprat, na prvi ne se gree voopsto. Nad mene ima 3 sprat isto ne se gree
Dali od slednite klimi sto mi se navedeni nekoa ke vrsi rabota ili moze Vie da spodelite iskustvo ili pak da preporacate nekoa druga. Budgetot e do max 52000 den.

TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E
VIVAX ACP-24CH70AERI R32.
GREE FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D

leinad

read-only
14 ноември 2018
8
5
претходно се консултирав со вас форумџиите за моите 20м2 дневна и одлуката падна на вивакс аери 3,5кв. утре ќе ја монтираат. многу е важна и монтажат како лаик за клими на што да обрнам внимание при монтажата за да биде се во ред.ако може некој да посочи.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Zdravo na site,

Ako moze pomos od vas i strucno mislenje za slednoto:

Sakam da zagrevam prostor, del od kuka 50-55m2, kujna, trpezarija i dnevna (sirina 4 metri dozlina 9 metri i visina 2.80 metri) i privremeno hodnik, . Dgamovite ne se od pvc tuku od drvo so dvojno staklo, nema furanje od nikade :). Kukata nema izolacija kako denesnite moderni no sepak ako trebe da kazam od 1 do 10, izolacijata e 7.5-8. Ziveam na 2ri sprat, na prvi ne se gree voopsto. Nad mene ima 3 sprat isto ne se gree
Dali od slednite klimi sto mi se navedeni nekoa ke vrsi rabota ili moze Vie da spodelite iskustvo ili pak da preporacate nekoa druga. Budgetot e do max 52000 den.

TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E
VIVAX ACP-24CH70AERI R32.
GREE FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D

Голем простор ладен од сите страни, слаба изолација, ладна куќа. Посебно ќе те мачи тоа што не се грее под тебе. Минимум 2 клими ти требаат, 3.5ки. Може 3.5ка и 5ка за тој буџет.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
претходно се консултирав со вас форумџиите за моите 20м2 дневна и одлуката падна на вибакс аери 3,5кв. утре ќе ја монтираат. многу е вазна и монтажат како лаик за клими на што да обрнам внимание при монтажата за да биде се во ред.ако може некој да посочи.
Toa shto mi go kazaa i mene koga prashuvav. Izolirani cevkite od klimata od eden kraj do drug, vakumiranje na sistemot minimum 15 minuti, minimum dolzina na cevki da e 3 metri i baferi na nadvoreshnata edinica da se stavat i posle montaza da ti gi zatvorat dupkite shto ke se bushat vo zidovite.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Дали можеш да погледнеш:
Мицубиши SF50
Daikin FTXF50
Gree Хансол 18ка
Хаиер Тундра 18
Gree Lomo LCLH 18

Некоја од овие ти треба. И тоа некако да е наместена поцентрално ако може а да не дува во луѓе. Зошто 9 метри е доста голема должина за клима без изолација.

Како што рекоа може и две да се стават:
Тундра 18ка + 12ка
Ломо лцлх 18ка + ломо еко 12ка
Хансол 12ка + ломо еко 12ка
Може да е вака подобро распоредена топлината и поудобно.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Голем простор ладен од сите страни, слаба изолација, ладна куќа. Посебно ќе те мачи тоа што не се грее под тебе. Минимум 2 клими ти требаат, 3.5ки. Може 3.5ка и 5ка за тој буџет.
Mislis deka 7ka nema da postigne?
@Nikecot

Inache kompletno ista situacija kako tebe, so toa shto kaj mene nema tret sprat. Imam dve 3,5ki vo dnevna 56m2 i mislam deka popametno ti e 2 *3,5ki, za pogolema udobnost, podobra raspredelba na toplinata.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Toa shto mi go kazaa i mene koga prashuvav. Izolirani cevkite od klimata od eden kraj do drug, vakumiranje na sistemot minimum 15 minuti, minimum dolzina na cevki da e 3 metri i baferi na nadvoreshnata edinica da se stavat i posle montaza da ti gi zatvorat dupkite shto ke se bushat vo zidovite.
@leinad Ова и да обрнеш најмногу внимание каде ќе ја монтирате, гледај да не е во близина каде што се спие, спална, дневна, детска. За греење е повеќе проблем, компресорот прави прилично добра галама кога работи и на долго работење иритира ако си во близина, затоа обавезно да ти стават гумици за анти-вибрации и да пазат кај бушат.

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10

Napraviv eden test, do vcera se greev na eden model na klima Mitsuco MBS 120HJ w, stara e, ako ne se lazam edno 20 godini a moze i poveke i ne e inverter, no rabotese fenomenalno, mi odrzuvase znaci od 20 do 24 stepeni bez problem. E sega koga stegna studot nemoze da uklucuva, vsusnost ukluci ke raboti pa ke iskluci (fala bogu za klima tolku stara i cudo sto izdrza).
Pa zatoa i resiv za klima inverter spored toa sto go vidov, ama izgleda sum greska.

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Дали можеш да погледнеш:
Мицубиши SF50
Daikin FTXF50
Gree Хансол 18ка
Хаиер Тундра 18
Gree Lomo LCLH 18

Некоја од овие ти треба. И тоа некако да е наместена поцентрално ако може а да не дува во луѓе. Зошто 9 метри е доста голема должина за клима без изолација.

Како што рекоа може и две да се стават:
Тундра 18ка + 12ка
Ломо лцлх 18ка + ломо еко 12ка
Хансол 12ка + ломо еко 12ка
Може да е вака подобро распоредена топлината и поудобно.

Znaci klimata ke bide postavena centralno, tocno na sredina.
A za Mitsubishi-to, Daikin, tie mi se von budget.
Toshibata nema da vrse izgleda rabota stom ne ja spomna ?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Како мислиш исклучува? Да не си прави дефрост. Тоа ќе го прави и инвертер клима.

Napraviv eden test, do vcera se greev na eden model na klima Mitsuco MBS 120HJ w, stara e, ako ne se lazam edno 20 godini a moze i poveke i ne e inverter, no rabotese fenomenalno, mi odrzuvase znaci od 20 do 24 stepeni bez problem. E sega koga stegna studot nemoze da uklucuva, vsusnost ukluci ke raboti pa ke iskluci (fala bogu za klima tolku stara i cudo sto izdrza).
Pa zatoa i resiv za klima inverter spored toa sto go vidov, ama izgleda sum greska.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Ne si vo greshka.... Mozes so klimi, ama medto edna, dve da stavis kako jas. Imas za 50000k mozis 2*3,5ki da stavis. Dve Haier Tundra, dve Vivax Aeri, dve Gree 3,5ki ke te fati sprema budzetot.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
претходно се консултирав со вас форумџиите за моите 20м2 дневна и одлуката падна на вивакс аери 3,5кв. утре ќе ја монтираат. многу е важна и монтажат како лаик за клими на што да обрнам внимание при монтажата за да биде се во ред.ако може некој да посочи.
Сето погоре што ти го кажаа што се однесува до затворање на дупки плус:
- Да монтираат минимум 3м цевки и никако под ова
- Ако има вишок да биде завртен зад климата (ова го знае секој монтер но добро е да се има во вид)
- Затворањето на дупките ако е можно да биде одложено првите неколку дена а ако не е можно да се затворат со акрилен (бел) силикон кој лесно се вади или со пур пена со (ниска експанзија!!) а никако со пур пена за монтирање на дограми и слично (ќе го згмечи цревото за кондензација).
Ако ништо од ова не е достапно тогаш барем гипс. Ова е за случај да мора да се демонтира внатрешна единица.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно