Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Edge (Bing) сега го следи секој ваш чекор, добри луѓенца.

Опис и лек: Германски (Google Translated на англиски).
Дури и ако не го користиме еџ?

едит: според тоа шо прочитав, само ако го користиш.
Ама ако си ко многу од нас, што го игнорираат еџ ко на времето шо го игнорирафме интермец експлореро...ти е гајле. :sneaky:

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
Дали има некој проблем со автоматско мењање на keyboard layout?
Константно ми се мења на МКД а дефолт е Англиски.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
Види дали ти е вака наместено. Default ќе биде на англиски а не на мкд. Не мора да го штиклираш тоа мене што ми е штиклирано.
1682718780207.png

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.610
1.768
Тоа е пошто кога си го инсталирал си бирал Македонски јазик и регион, на тој првиот екран што се појавува. А Англискиот со го ставил подоцна, кога те прашува са додадеш втора тестатура. А Мајкрософт веќе почнаа да претеруваат, цело време ме спамаат со мејлови по неколку пати неделно.

Атачменти

• Screenshot_2023-04-29-10-20-09-692_com.microsoft.office.outlook.jpg
    Screenshot_2023-04-29-10-20-09-692_com.microsoft.office.outlook.jpg
    485,5 KB · Прегледи: 34

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
Види дали ти е вака наместено. Default ќе биде на англиски а не на мкд. Не мора да го штиклираш тоа мене што ми е штиклирано.
Погледнете го атачментот 125253
@Паланчански

На дефолт инпут метод не ми дава да одберам Англиски.
На другите опции, сегде ми е Англиски примарен.

keyboard.jpg keyboard2.jpg

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Јас имам иста таква ситуација на еден компјутер со 11-ка и тоа токму заради причините што ги објасни @Enquito. Не само тоа, туку и некои делови од самиот виндоус се појавуваат на македонски.

Преку сетинзите на самиот оперативен не се поправа, најверојатно треба нешто и во регистарот да се чепка, ама не ми пречи, па баталив да барам решение. Ако најдеш, сподели.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.702
3.345
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Јас имам иста таква ситуација на еден компјутер со 11-ка и тоа токму заради причините што ги објасни @Enquito. Не само тоа, туку и некои делови од самиот виндоус се појавуваат на македонски.

Преку сетинзите на самиот оперативен не се поправа, најверојатно треба нешто и во регистарот да се чепка, ама не ми пречи, па баталив да барам решение. Ако најдеш, сподели.

Јас имав пишано во темава, во мојот случај се појавуваше и UK немам појма како, апдејтите ми се вклучени па си симнува апдејт и по некое време гледам и UK. Ќе биде смешно ова ама јас приметив дека после рестарт не ми се трга UK јазикот, но кога ќе го исклучам мониторот кој е приклучен на лаптоп (работам со двата екрана) и направам рестарт, тој јазик се трга. Смешно е, не знам дали има врска ама ете, да споделам..

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Имам проблем кој што не можам да го решам веќе подолго време, претходно на win10 сега на win11. Ако го ставам компјутерот во sleep не може да се разбуди. Се буди физички т.е. се пуштаат вентилатори ама продолжува да трепка power led т.е. не пали екран или било што поврзано со работа.

Пробано до сега:
  • game ready driver
  • изгасен fast boot
  • изгасен hybrid sleep
  • избришани сите драјвери и инсталирани на ново
  • да се разбуди со апликации
  • изгасено будење преку lan
  • скроз нова инсталација на windows
  • minimum processor state 100%
  • најнов биос
  • рам на 2666мхз
Хардвер:
  • ryzen 1600af
  • b450 strix
  • msi 2060 ventus
  • kingston ddr4 на 3200mhz
  • kc2000 500gb nvme за оперативен, 80% health
Дали може да е тоа што напојувањето Cooler Master Real Power 620w е доста старо, ама имав проблеми и на ново MWE 750 Bronze.

Компјутерот се пали/рестартира само на копче кога ќе се случи ова.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Јас имав пишано во темава, во мојот случај се појавуваше и UK немам појма како, апдејтите ми се вклучени па си симнува апдејт и по некое време гледам и UK. Ќе биде смешно ова ама јас приметив дека после рестарт не ми се трга UK јазикот, но кога ќе го исклучам мониторот кој е приклучен на лаптоп (работам со двата екрана) и направам рестарт, тој јазик се трга. Смешно е, не знам дали има врска ама ете, да споделам..
Затоа што имаш инсталирано OEM Windows 11 preinstalled, на лаптоп најверојатно. Лаптопите со OEM Windows за европа доаѓаат со en-UK

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.297
11.832
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Затоа што имаш инсталирано OEM Windows 11 preinstalled, на лаптоп најверојатно. Лаптопите со OEM Windows за европа доаѓаат со en-UK
Тие случаи јас ги решавам со хардверско репрограмирање на биос, градам комплетно нов биос и автоматски лиценците и сите срањца не постојат, после само внесувам Service Tag, сериски број итн итн и си ставам лиценца каква сакам. Сигурно постои начин и софтверски да се измени лиценцата, само не сум се замарал многу многу да барам.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Тие случаи јас ги решавам со хардверско репрограмирање на биос, градам комплетно нов биос и автоматски лиценците и сите срањца не постојат, после само внесувам Service Tag, сериски број итн итн и си ставам лиценца каква сакам. Сигурно постои начин и софтверски да се измени лиценцата, само не сум се замарал многу многу да барам.
Чекај сега, муабетот е за земјата што се одбира при инсталација.
Каква врска има лиценцата со тоа?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
Чекај сега, муабетот е за земјата што се одбира при инсталација.
Каква врска има лиценцата со тоа?
Така, при инсталација. Даниел кажува дека има PREINSTALLED оперативен, најверојатно.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Така, при инсталација. Даниел кажува дека има PREINSTALLED оперативен, најверојатно.
Тоа @Astro го спомна, ама и да е преинсталиран оперативниот, при првото вклучување прашува за земја, локализација и такви работи.
Даниел спомна лиценцирање, што нема врска со земјата.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.702
3.345
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Мислам дека немам такво нешто, и секогаш секаде имам избирано US наместо UK, и при старт секогаш стоело US и додавам МК.
Ама по апдејт некаков од нигде никаде ми вади и UK се додека не направам рестарт или ете како во случајот што го пишав.

Симнувам оригинални ISO од мајкрософт.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.297
11.832
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Токму така, најчесто се случува со OEM лиценци, активирани во некој друг регион и/или претходно асоцирани со некој мајкрософт акаунт од друг регион. Долга и широка е за ова, би требало до сабајле да се дискутира... За случајот на @pipelin едноставно може да се работи и за некој скриен сетинг или баг во самиот акаунт, нормално доколку е пријавен со тој акаунт на тој компјутер. Често пати ни самите мајкрософт не се разбираат сами себе што прават, не пак ние обични смртници да ги разбереме.

Немам, и не можам да понудам детално објаснување што и како се случува, меѓутоа после чиста реинсталација на некои лаптопи, кои иако немаат макјрософт лиценца во биосот и бараат активација, веќе по првата конекција со интернет, некои поставки во оперативниот како да се однапред подесени, како на пример теми и некои сетинзи на кои не ми текнува во моментов, и пред да прашате, не, нема врска со драјвери и апдејти, испробано веќе. Моја претпоставка е дека сериските броеви од уредите се чуваат некаде на мајкрософт сервери и од таму доаѓа цела фрка. Кој знае да објасни точно што се случува, нека повели, и мене ме интересира.

ЕДИТ:
Screenshot_2.png

Не е баш релевантно, но добро е да се знае дека има некакви промени во јазиците кога се работи за OEM лиценци.

Последна промена:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.702
3.345
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
За случајот на @pipelin едноставно може да се работи и за некој скриен сетинг или баг во самиот акаунт, нормално доколку е пријавен со тој акаунт на тој компјутер. Често пати ни самите мајкрософт не се разбираат сами себе што прават, не пак ние обични смртници да ги разбереме.

Ова може да игра улога, никогаш не ми текнало на тоа. Секако сега ги паузирав апдејтите пошто замараат а и нема потреба да бидам up to date :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Тоа @Astro го спомна, ама и да е преинсталиран оперативниот, при првото вклучување прашува за земја, локализација и такви работи.
Даниел спомна лиценцирање, што нема врска со земјата.
Нема врска тоа. Тоа се само дифолти бидејќи се работи за преинталирани сетинзи.
Битното е дека ако англискиот е наместен на UK а сакаш на US, тогаш се креира en-US покрај en-UK, се менува default во en-US и после тоа може да се избрише en-US.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
Дечки, никако не можам да инсталирам Realtek audio console. Секој пат кога инсталирав аудио драјвер, после 5 - 10 минути добивав нотификација дека се инсталирало само.
Еве 3 - 4 драјвери пробав, никако не сака да се појави.

Имал некој вакво искуство?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно