Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Возач на тач монитор?

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Дечки си напраив еден проект во глава. Имам тач монитор кој сакам да го ставам на/во ѕид. Да ми служи за пуштање музика, менување светло итн итн. Тој монитор нешто треба да го вози. Ме интересира дали RapsberryPi е добра варијанта?

(Ве молам немојте со муабетоте, зошто не земеш таблет)

Фала,
Г

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Пробај. Ваљда мониторот има хдми влез и усб излез? Штракни ги у компјутер и инстaлирај XBMC за да ја видиш функционалноста. За менување светло ќе треба и лемилица изгледа

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Останатиот хардвер апсолутно ќе се прилагоди,.. лан и вифи светло итн итн... ме интересираше дали саглам апликации како iTunes за уредчето. KODI (бившо XBMC) слушнав дека оди чкарт на него.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Чкарт? За што? Пробај го на компјутер со тач екранот и KODI и види дали ти ги исполнува барања. Raspberry Pi B+ не би требало да има никаков проблем да работи исто како на писи. Или пробај го KODI на таблет да видиш како стојат работите. Многу ти е специјално барањево, евентуално по странски форуми ако најдеш инфо, тука потешко :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Не бе какво слабо. И новиве Расберија се и појаки. Значи збориме за пуштање музика и менување светло. Затоа ти викам, звизни Коди, пробај го тач скринот како функционалност дали ти е лесно, пробуричкај дали има нешто за подесување (аутоматски да ти се старта музика или сл.). Со Yatse remote ќе можеш и од далеку да го палиш и да го гасиш и сл.
Конечно, ако работи на Еплот ќе работи и на нов Расбери. А и струја ич не троши

Alksndr

read-only
7 мај 2014
14
4

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Баце, али ова ја треба да го програмирам или има на него оперативен?
ЕДИТ: На него има тач гледам. Јас веке имам монитор тач кој сакам да го вози само. Не ми е важно уредот да има односно не ми треба.

Alksndr

read-only
7 мај 2014
14
4
Може да има оперативен, иако за тие работи што ги спонма нема да имаш потреба.
Јас на тој проект во исто време ги имам искористено: тачот, ЛЕД дисплејот, Лан конекција...

Во превод, последиот проект е Паметен читач за контрола на притап.

Чита притисоци од тачот, споредува корисници во базата, ако ги има ги прикажува со нивна слика и податоци на LCD-то, изговара секвенци како "Добредојдовте, имате дозволен/недозволен пристап..." и евентите ги прикажува на Веб страна.

Како процесор се користи ARM Cortex M3, LPC1769.

Исто така имаш и On-board Ј-линк дебагер и програматор, така да не ти требаат дополнителни уреди за работа. :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно