Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

upWork (поранешно oDesk) (работа и повлекување пари)

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Здраво на сите. По неколку трансфери на upwork , денеска ми стигна ова на емаил. Дали знае некој како да се реши и што воопшто значи ова ?

Hi Stefan,
We are reaching out because we are required to make sure you’ve filled out a new W-8BEN or W8BEN-E form and included your tax identification number and current tax residence.

The U.S. Internal Revenue Service (IRS) requires us to collect this information from all freelancers outside the U.S. It’s important to complete the form by Dec. 31, 2022, otherwise we will have to begin withholding U.S. income taxes from your earnings on Upwork.

Frequently asked questions:

What are W-8BEN or W8BEN-E forms?
These forms are required by the IRS and are used to determine whether you live in the U.S. and what taxes, if any, we need to collect from your earnings on Upwork.

Why is it important to fill in these forms?
Without these forms as proof that you are a non-U.S. person, we’ll be required to withhold 30% of your future earnings on Upwork and send them to the IRS. As long as a new W-8BEN/W-8BEN-E form is filled out completely, we are not required to withhold at this rate.

What happens if I don't fill in these forms?
We will be required to comply with IRS regulations and withhold income tax from your future earnings if a new W-8BEN or W-8BEN-E is not completed by Dec. 31, 2022. Any tax withheld this way will be sent to the IRS. We will not be able to provide refunds on tax withholdings submitted to the IRS, even if the forms are later completed.

Please fill in the required forms as soon as possible in order to avoid these tax withholdings. Learn more here.

Thank you!

The Upwork Team
ти пишува што значи, ќе претпоставам дека не разбираш англиски и google translate не работи во моментов, па ќе ти преведам, потполни ја формата на апворк со податоците шо ти ѓи бара, апворк сака да му кажеш дека не си американец за да не ти зема 30% од приходот на апворк и остава на тебе да си плаќаш данок у твојата држава

про тип: ќе ти бара да внесеш даночен број, даночен број=ЕМБГ(матичен број)

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
@stefan На сите ни стигна тоа, само пополни како што ти кажа членот над мене и уживај.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
И сеа стигна нов емаил
If you’re the beneficial owner of an active business based outside the United States, or an entity type not listed within Upwork Tax Information settings, or you are claiming tax treaty benefits, or your income comes from passive sources, we'll need a completed form W-8BEN or W-8BEN-E.
This helps us promote trust within the freelance community and stay in compliance with Internal Revenue Service (IRS) guidelines.
Send the signed and completed form to [email protected].
Please consult a local tax professional if you have questions about your tax situation or circumstances.
You can find the instructions to complete the W-8BEN at:
www.irs.gov/forms-pubs/about-form-w-8-ben
Or W-8BEN-E at:
www.irs.gov/forms-pubs/about-form-w-8-ben-e

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Интересно, мене не ми стигна ништо.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Сакам да споделам со вас што ми се деси на апвирк и да слушнам дали на некој му се десило нешто слично.
Впрочем во последно време се помалце ја користам платформата поради многу причини а ова е една од тие причини.

На фриленс акаунтот добив покана за интервју. Пишав се помина како треба. Клиентот не направи проблем ни за пари ни за време за ништо. Пред да ме вработи ми рече нешто како еј знаеш што имав лошо искуство со претходен девелопер, па да не се заебам пак може ли да ми пуштиш твој аддон што си го правел да видам дали е добар кодот дали исполнува стандарди. Му кажав дека се е по стандарди и јас му гарантирам дека ќе работи. Тој инсистираше да му пратам код. И покрај тоа што му кажав дека не можам да му пратам поради тоа што е правен за клиент и несмеам да го споделувам. Стана сомнителен ептен. Не му пратив и престана да ми пишува. После неколки дена случајно видов дека истиот тој фатил работа за која бев и јас на интервју али не се најдовме со цена па не ја прифатив.
Батето сакало да добие готов производ за џабе и да го продаде како негов.

Втората случка ми се случи на клиент профилот каде што барав девелопер.

Имав потенцирано дека барам човек од еу дека индијци не доаѓаат во обзир.
И покрај тоа добивав апликации од индијци, арно ама добивав и многу апликации од еу личности. Она што го приметив кај сите имаше ист дескрипшн. Сите ги одбив по ред за да на крај прибрав некој да интервјуирам и разговарав со тројца.
Сите тројца беа нови профили.
Еден од нив ми даде многу пониска понуда од другите за реално многу побрзо време за изработка.
Му кажав дека имам и други на интервју и дека ќе го известам што сум одлучил.
После два дена батето ми вика дали сум одлучил и му реков да, работата ја доби друг фриленсер.
Ме праша зошто? Му велам едноставно ме убеди дека ќе ја заврши работата како треба.

Па следи одговор, во ред јас веќе почнав да работам ми должиш 70долари. И ми пушта фејк скриншот од телеграм со мое име дека сме се договориле да работи и дека ако не му платам во КРИПТО ќе ме пријавел на апворк.
Само јас бев побрз и го пријавив пред него. Они го избришаа ама проблемот е што лешинарот може некого да заебе.
Не успеаа да се справат со скамери и затоа им бегаат фриленсери.

Берите памет да не плачете после.

Поздрав.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.540
3.141
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Затоа работа само со клиенти што имаат претходна историја (неколку завршени проекти и добри оценки).

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Јас од 2015та ги филтрирам потенцијалните клиенти. Не иде во обзир да прифатам да рабтоам со клиенти што се ептен тешки за соработка, а тоа се гледа во голема мера по историјата и feedbacks што оставале и по која цена вработувале фриленсери од мојот ранг. Не ни прифаќам интервју ако видам дека оставиле feedbacks под 3 sвезди без некоја добра причина или ако вработувале програмери за 10-15-25 долари од саат бидеќи тоа е ептен ниско. А за вработување не го користам Upwork, freelancer.com е далеку подобра и поефтина опција ради тоа што 90% се индијци и пакистанци и се натпреваруваат меѓу себе па така можеш да добиеш и некој квалитет ако добро селектираш.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.565
19.252
И ми пушта фејк скриншот од телеграм со мое име дека сме се договориле да работи и дека ако не му платам во КРИПТО ќе ме пријавел на апворк.
Since June of 2020, Upwork’s terms of service prohibit communication outside of the messenger or its Zoom integration before you have a contract in place (via reddit)

Да простиш ама ќе ти го бричел со зелено џамче.

Иначе и јас одамна престанав да го користам.

Стотици вакви примери на reddit

I have been using upworks for over 9 years and loved it.
Unfortunately it is crawling with scammers now.

They will work hard to create fake pictures or videos to show you progress, but not the actual work itself. Couple hundred dollars is probably worth a lot in places like Pakistan so it is worth it to them to try hard to scam this money.. (I got scammed 3 times in a roll, all from Pakistan profiles.. nothing against Pakistan people). Beware!

Pkocevxx1

read-only
3 март 2021
24
5
Zdravo sakam da prasam za Upwork W-9 or W-8 potocno za Provide the same name as shown on your tax return. Ovde bi trebalo da stoe moeto ime i prezime taka?

Pkocevxx1

read-only
3 март 2021
24
5
Zdravo moze ne e za tuka prasanjeto no sakam da prasakm nesto,
Vo pregovori sum za online rabota so stranska firma I sakam da prasam dali moze firmata za koja sto ke rabota direktno na mojata smetka da mi isplakaat plata sekoj mesec jas samo da si plakam danok na tie pari.I ako nemoze koj e najdobroto resenie za toa.
Fala vi odnapred.

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Vo pregovori sum za online rabota so stranska firma I sakam da prasam dali moze firmata za koja sto ke rabota direktno na mojata smetka da mi isplakaat plata sekoj mesec jas samo da si plakam danok na tie pari.I ako nemoze koj e najdobroto resenie za toa.
Fala vi odnapred.
може, ќе си плаќаш 10% персонален данок

lumibi

hello world
5 јуни 2008
269
77
Fala vi odnapred.
Може, ќе даваш инструкции за wire transfer со IBAN и Swift од твојата финансиска институција, т.е. банка.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Fala vi odnapred.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Здраво да прашам дали некој знае упатен во работење односно плаќање на сметки онлајн со картичка.конкретно ме интересира постои ли можност да се сторнираат или рефундираат средства уплатени(стојат како резервирани) по грешка 2 пати за иста сметка од физичко кон правно лице.

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Здраво да прашам дали некој знае упатен во работење односно плаќање на сметки онлајн со картичка.конкретно ме интересира постои ли можност да се сторнираат или рефундираат средства уплатени(стојат како резервирани) по грешка 2 пати за иста сметка од физичко кон правно лице.
Само тој што ги примил парите да ги врати. Банките (и Виза/Мастеркард) исто би требало да се замешаат, ама не сакаат. Додуша, НАЈВЕРОЈАТНО, само едната сума ќе ти ја повлечат, а втората резервација ќе пропадне и тие средства ќе ти бидат ослободени наскоро.

И што има ова врска со UpWork?

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
незнаев во која тема да го ставам ова прашање втората резервација ќе ми биде ослободена? значи само едната ќе помине а другата да остане или и двете ќе пројдат? ако не помине втората супер.

bugggg

hello world
21 јуни 2017
80
67
Здраво дечки,

Имам едно прашање во врска со данокот. Пред неколку недели ми пишаа меил од УЈП (пријавив данок како и изминативе месеци и години) покрај фактурата од приливот да сум прикачел и договор од работа. Им се јавив на телефон, и им објаснив дека немам договор, туку работам на freelance платформа, ама тој како да не ме разбра. Ми рече ај побарај го ти сепак, јас сега ке ти одобрам па за наредно да ми пратиш. Прашањето ми е, дали сте имале вие ваква ситуација со нив и како сте ја решиле? Јас пријавувам неколку години данок на овој начин и до сега не сум добил вакво барање од нивна страна.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно