Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

upWork (поранешно oDesk) (работа и повлекување пари)

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Затоа секој еден што го чита моево мислење тука нека размисли два пати дали вакви сајтови како Упњорк се вредни да се посветува целото внимание на нив. Да, можда се корисни до одреден степен, но не да станеш зависен од нив. Најдобра лекција што секој нормален од оваа калакурница би ја научил е дека нема сигурност во нивната платформа и нормално да се цели кон градење на сопствен бизнис што е независен од вакви платформи.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Пред пола саат ми стигна покана за Talent Scout програмата.

1646775548458.png
1646775652466.png

Е сега вика дека следен чекор е да закажам видео интервју. Дали има некој овде што го поминал ова интервју и дали после тоа добил некој проект овде како што пишува?

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Затоа секој еден што го чита моево мислење тука нека размисли два пати дали вакви сајтови како Упњорк се вредни да се посветува целото внимание на нив. Да, можда се корисни до одреден степен, но не да станеш зависен од нив. Најдобра лекција што секој нормален од оваа калакурница би ја научил е дека нема сигурност во нивната платформа и нормално да се цели кон градење на сопствен бизнис што е независен од вакви платформи.
Не би се сложил со твоето мислење. До сега ниту една земја не била блокирана до вакви размери, така да стравот од "ваквите" платформи е неоснован. Ова што се случува во моментов е абнормалност. Постојат луѓе кои цели бизниси тераат на Upwork, од мали до огромни компании, е сега тоа што се засегнати руси фриленсери или клиенти во моментов, тоа воопшто не е вина на Upwork, туку на свеЦките лидери и нивните банални политики.

Океј, викаш дека нема сигурност и треба да целиме кон градење сопствен бизнис. Еве јас сум бизнисмен од Македонија и имам своја фирма и стрикно руска клиентела. Како во оваа ситуација јас да продолжам да работам со русите кога се и сешто ги блокираше, од виза, мастеркард, до свифт, разно-разни платформи и слично?

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Океј, викаш дека нема сигурност и треба да целиме кон градење сопствен бизнис. Еве јас сум бизнисмен од Македонија и имам своја фирма и стрикно руска клиентела. Како во оваа ситуација јас да продолжам да работам со русите кога се и сешто ги блокираше, од виза, мастеркард, до свифт, разно-разни платформи и слично?

Крипто ?

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
Не би се сложил со твоето мислење. До сега ниту една земја не била блокирана до вакви размери, така да стравот од "ваквите" платформи е неоснован. Ова што се случува во моментов е абнормалност. Постојат луѓе кои цели бизниси тераат на Upwork, од мали до огромни компании, е сега тоа што се засегнати руси фриленсери или клиенти во моментов, тоа воопшто не е вина на Upwork, туку на свеЦките лидери и нивните банални политики.

Има решение и за тоа...

Не треба да дозволите само една група на луѓе (земја, народ, регион...) да Ви се клиенти за производите / услугите од Вашата компанија.
Треба "да шарате".

Ако пак инсистирате на тоа само една група на луѓе да Ви се клиенти на компанијата, ќе отворите и втора компанија (за друг пазар - исти или различни производи).

Со еден збор - повеќе различни извори на приходи, помал ризик.

...

Затворен профил на Upwork е слично со затворен бизнис / приватен профил на социјална мрежа.
Си вложил труд, си градел / водел бизнис, и еден ден отишло се' по вода.

Живот под кирија и во своја куќа не е исто.

...

Тежнејте кон повеќе различни извори на приходи.
Да, потешко е, фокусот не е само на една работа, треба повеќе време.

А, кога било лесно?

Почнете со еден приход, стабилизирајте го, па надградувајте - два, три, итн...

За работите кои се повторуваат, користете систематизација / системи на делување.
Така полесно и побрзо ќе го менаџирате секој бизнис кој ќе Ви носи единечен приход.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Има решение и за тоа...

Не треба да дозволите само една група на луѓе (земја, народ, регион...) да Ви се клиенти за производите / услугите од Вашата компанија.
Треба "да шарате".

Ако пак инсистирате на тоа само една група на луѓе да Ви се клиенти на компанијата, ќе отворите и втора компанија (за друг пазар - исти или различни производи).

Со еден збор - повеќе различни извори на приходи, помал ризик.
Имало решение? Нормално дека има, моето прашање и сценариото кое го приложив беше хипотетичко. Тотално утнат коментар.

Затворен профил на Upwork е слично со затворен бизнис / приватен профил на социјална мрежа.
Си вложил труд, си градел / водел бизнис, и еден ден отишло се' по вода.

Живот под кирија и во своја куќа не е исто
Да се навратиме повторно на тоа што сакав да го кажам. Каде беше истиов страв од затворање профили пред некој месец? Сериозен бизнис на upwork не се плаши од истото. Ова што се случува сега со Русите (фриленсери и клиенти) е нешто што никогаш претходно не се случило, од вакви епски размери. Кој е крив за истото? Upwork? Абе они гледаат да ги отсечат русите на сите можни начини, ама не, Upwork ја почнале војнава.

Тежнејте кон повеќе различни извори на приходи.
Да, потешко е, фокусот не е само на една работа, треба повеќе време.

А, кога било лесно?

Почнете со еден приход, стабилизирајте го, па надградувајте - два, три, итн...

За работите кои се повторуваат, користете систематизација / системи на делување.
Така полесно и побрзо ќе го менаџирате секој бизнис кој ќе Ви носи единечен приход.
Тежнееме, но како со првиот коментар, така и тука. Комплетно си го промашил мојот коментар.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Пред пола саат ми стигна покана за Talent Scout програмата.

Погледнете го атачментот 110938
Погледнете го атачментот 110939

Е сега вика дека следен чекор е да закажам видео интервју. Дали има некој овде што го поминал ова интервју и дали после тоа добил некој проект овде како што пишува?
Не добиваш проект туку пристап до втор апворк со "подобри клиенти".
Всушност на вториов апворк тие од платформата имаат акаунт и постираат огласи од други работодавачи, претпоставувам наместо дирек до клиентот сега има уште еден филтер за апликациите шо ги праќаш.

А за интервјуто, ништо страшно. Мене ме интервјуираше нивна вработена, многу базични прашања и некако формално ми изгледаше.

Сеуште не сум фатил проект од новиве оти неможам крајот на старите да му го најдам, така да неможам да тврдам дали се стварно подобри или не. Ама ако ништо друго, брифот што то пишуваат е детален, за разлика од глупостите на главниот сајт

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Не добиваш проект туку пристап до втор апворк со "подобри клиенти".
Всушност на вториов апворк тие од платформата имаат акаунт и постираат огласи од други работодавачи, претпоставувам наместо дирек до клиентот сега има уште еден филтер за апликациите шо ги праќаш.

А за интервјуто, ништо страшно. Мене ме интервјуираше нивна вработена, многу базични прашања и некако формално ми изгледаше.

Сеуште не сум фатил проект од новиве оти неможам крајот на старите да му го најдам, така да неможам да тврдам дали се стварно подобри или не. Ама ако ништо друго, брифот што то пишуваат е детален, за разлика од глупостите на главниот сајт
Значи пак има огласи и пак треба да праќаш апликации, само нема service fees од 20%, 10% и 5%. Фала на инфо. Јас мислев ти предложуваат тие проекти од одбрани клиенти. Ама и ова не е лошо :)

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Значи пак има огласи и пак треба да праќаш апликации, само нема service fees од 20%, 10% и 5%. Фала на инфо. Јас мислев ти предложуваат тие проекти од одбрани клиенти. Ама и ова не е лошо :)
Среди си го портфолиото на профилот, ако ти е застарено апдејтирај го. Тоа им било многу важно во процесот на избирање.

VanceP1

read-only
19 декември 2018
1
0
Здраво, барам помош околу поставување слика во портфолиото на профилот. Сакам да поставам слика од цела веб страна, скриншатот го правам со помош на GoFullPage extenion, но сепак кога се обидам да ја постирам во портфолиото ми дава ерор дека димензиите не одговараат, а во некој други портфолиa има поставено слики кој што ги надминуваат лимитите.

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Провери колку на колку пиксели треба да биде сликата и според тоа среди ја сликата.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Клиент акаунтот ми го блокираа целосно, а фриленс акаунтот кој е верификуван со мак. Документи е суспендиран. Не можам да аплицирам за работа ниту да си ги повлечам парите што ми се на сметката.
Отворив постапка за промена на адреса на клиент акаунтот со верификација на постоечката македонска адреса. Ќе видиме што ќе се дешава.

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
И мене ми се деси истото, се си беше во ред, со мои податоци, моја адреса. Тераше 1 година и го заклучија праќав документи пишував и пак не ми прифатија.

Се регистрирам нов профил, истото пак исти податоци, ми го верификуваа тој без проблем. Е каде е логиката...
По 2 недели стигнува маил, ми го блокираат и новиот бидејќи сум имал 2 акаунти со исти податоци а стариот не ми го верификуваат.............. се утепав од пишување маилови, џабе

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
И мене ми се деси истото, се си беше во ред, со мои податоци, моја адреса. Тераше 1 година и го заклучија праќав документи пишував и пак не ми прифатија.

Се регистрирам нов профил, истото пак исти податоци, ми го верификуваа тој без проблем. Е каде е логиката...
По 2 недели стигнува маил, ми го блокираат и новиот бидејќи сум имал 2 акаунти со исти податоци а стариот не ми го верификуваат.............. се утепав од пишување маилови, џабе
Друго е кај него, имаше регистриран профил во Русија со нивна адреса, затоа го блокирале, поради санкциите кон Русија, тоа е муабет од претходната страна.
Ти нешто друго си направил штом те блокирале.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.709
3.367
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

Си требал да им пишеш на твитер профилот што им е за поддршка, вака со вториот профил (безпотребно) си прекршил едно од правилата.

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Друго е кај него, имаше регистриран профил во Русија со нивна адреса, затоа го блокирале, поради санкциите кон Русија, тоа е муабет од претходната страна.
Ти нешто друго си направил штом те блокирале.
аа добро тоа е друго.
Сепак за кај мене,не сум баш прекршил нешто, рандом стигна нотификација дека треба верификација, испратив документ и не прифатија.
За вториот профил баш истиот документ го испратив за да видам да не е до документот нешто, таму бидна... не ми е јасно
Мислењето е автоматски споено:

Си требал да им пишеш на твитер профилот што им е за поддршка, вака со вториот профил (безпотребно) си прекршил едно од правилата.
DM на twitter профилот?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Congratulations! Your identification has been reviewed and accepted.Thanks for helping us maintain a trusted workplace for all.This portion of your account review is now complete. If there are additional issues being reviewed, the appropriate team has been notified that your documents have been accepted. If no other reviews are needed, you can now submit proposals. If you need tips on getting started, check out The Freelancer's Guide.
Фриленс акаунтот ми го ослободија, клиент уште пендинг... ама ке го пуштат и него.

bookfan

read-only
19 август 2017
1
0
Дали при повлекување пари од акаунт на Upwork, преку wire transfer, потребно е однапред да ги исконтактирам во банка (поконкретно, се работи за НЛБ) дека би ми стигнале пари од правно лице на сметка, па дали би било потребно да донесам некаков документ или да почекам од банката да ме исконтактираат?

Исто така, во однос на тоа кој документ би требало да се однесе, во една од претходните страни на темава е кажано дека тоа се всушност Terms of service во pdf формат со потпис на крај, но кога се оди на соодветната страна (https://www.upwork.com/legal#terms) има само да се симнат деловите од Terms of service ама без потпис. Дали е потребен потпис и сл., и ако да, каде да се најде/добие?

Друго нешто е што кога се оди во делот за повлекување пари (Get paid now) опционално е и да се пополни Remittance Information. Дали е потребно ова да се пополни?

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Здраво на сите. По неколку трансфери на upwork , денеска ми стигна ова на емаил. Дали знае некој како да се реши и што воопшто значи ова ?

Hi Stefan,
We are reaching out because we are required to make sure you’ve filled out a new W-8BEN or W8BEN-E form and included your tax identification number and current tax residence.

The U.S. Internal Revenue Service (IRS) requires us to collect this information from all freelancers outside the U.S. It’s important to complete the form by Dec. 31, 2022, otherwise we will have to begin withholding U.S. income taxes from your earnings on Upwork.

Frequently asked questions:

What are W-8BEN or W8BEN-E forms?
These forms are required by the IRS and are used to determine whether you live in the U.S. and what taxes, if any, we need to collect from your earnings on Upwork.

Why is it important to fill in these forms?
Without these forms as proof that you are a non-U.S. person, we’ll be required to withhold 30% of your future earnings on Upwork and send them to the IRS. As long as a new W-8BEN/W-8BEN-E form is filled out completely, we are not required to withhold at this rate.

What happens if I don't fill in these forms?
We will be required to comply with IRS regulations and withhold income tax from your future earnings if a new W-8BEN or W-8BEN-E is not completed by Dec. 31, 2022. Any tax withheld this way will be sent to the IRS. We will not be able to provide refunds on tax withholdings submitted to the IRS, even if the forms are later completed.

Please fill in the required forms as soon as possible in order to avoid these tax withholdings. Learn more here.

Thank you!

The Upwork Team

R9Furyx

hello world
14 мај 2017
62
42
Здраво на сите. По неколку трансфери на upwork , денеска ми стигна ова на емаил. Дали знае некој како да се реши и што воопшто значи ова ?

Hi Stefan,
We are reaching out because we are required to make sure you’ve filled out a new W-8BEN or W8BEN-E form and included your tax identification number and current tax residence.

The U.S. Internal Revenue Service (IRS) requires us to collect this information from all freelancers outside the U.S. It’s important to complete the form by Dec. 31, 2022, otherwise we will have to begin withholding U.S. income taxes from your earnings on Upwork.

These forms are required by the IRS and are used to determine whether you live in the U.S. and what taxes, if any, we need to collect from your earnings on Upwork.

Without these forms as proof that you are a non-U.S. person, we’ll be required to withhold 30% of your future earnings on Upwork and send them to the IRS. As long as a new W-8BEN/W-8BEN-E form is filled out completely, we are not required to withhold at this rate.

We will be required to comply with IRS regulations and withhold income tax from your future earnings if a new W-8BEN or W-8BEN-E is not completed by Dec. 31, 2022. Any tax withheld this way will be sent to the IRS. We will not be able to provide refunds on tax withholdings submitted to the IRS, even if the forms are later completed.

Please fill in the required forms as soon as possible in order to avoid these tax withholdings. Learn more here.

Thank you!

The Upwork Team​
Чив државјанин си Американски или?

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169

Hi Stefan,

Thank you!

The Upwork Team​
Само што ми дојде и мене ова.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно