Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ubuntu 14.04 za vo Firma ?

djmeshko

read-only
23 ноември 2010
12
0
zdravo ,Bi sakal da prasam dali moze da se koristi ubuntu za vo prodavnica neli kako sloboden softver, i dali mize da se koristat 2 operativni sisteme primer ubuntu i win 7 piratski .
Kako ste zapoznaeni so zakonot za koristenje na softver vo dikan .

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Може да се користи Убунту за у продавница, бесплатно е.
Windows 7 за у продавница не ти треба, се плаќа а ако не го платиш и користиш пиратски тогаш има високи казни.
Јас би ти препорачал да си најдеш некој што се разбира во линукс и се што ти треба да ти инсталира.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.196
18.850
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Доколку апликациите кои ти се потребни за работи поддржуваат работа на Линукс платформа, не гледам зашто би плаќал лиценца за Виндовс. Но прибидејки се сомневам во тоа најверојатно ке мораш да имаш Вин и ке мора да си го лиценцираш. Имај наум дека хоум верзии несмеат да се користат од правни лица, така да неможеш да пројдеш со најефтината верзија. А закон ко закон, знам фирми кајшто дошла инспекција, знам и многу такви кајшто не. Јас би ти препорачал да си купиш една лиценца, сепак не е толкав трошок, а ризикот е поголем.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Хоум верзиите можат да се користат, разликата е што имаат лимитирани функции, пр не може да користат домеин и сл.
90% од фирмите со легален софтвер имаат хоум верзија.

djmeshko

read-only
23 ноември 2010
12
0
Да знам дека морам да купам лиценца, пошто ризикот е многу голем. Е сега како оди со законот да користиш пример лап топ со лиценца бизнис купен во странство. Сега како нова фирма барам најдобра варијанта .

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Лаптоп со лепенка и немаш гајле не е битно дали си го купил ти или ти е половен, битно серискиот од лепенка д аодговара на инсталираниот

djmeshko

read-only
23 ноември 2010
12
0
Имам така еден лап топ , само ако барат фактура каде е купен лап топот -лиценцата .незнам дали може на физичко лице да помине така .

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Било кој уред можеш да го отстапиш на користење на фирма, доколку ти побараат документ имаш рок 7 дена д аго доставиш. правиш изјава потпишана од тебе дека го отстапуваш лаптопот на користење на фирмата твоја без надомест и толку. Исто како да е на фирма едино не се книжи како основно средство и не можиш да го сервисираш на име на фирма тоа е тоа.

Мораш за во фирма со виндовс. Линнукс е подобар и без пари али секогаш ке ти треб виндовс или принтер нема да работи , или каса или фискална секогаш нешто ке фали.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.196
18.850
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јас сеуште неможам да ги разберам фирмиве што продаваат софтвер за фискални и за остали книго/сметководствени работи, се врзале толку за мајкрософт, наместо да ги развиваат своите продукти на повеќе платформи или уште подобро, воопшто да не се врзуваат со платформа. Вака ако пробаш да купиш, еве да речеме Зонел, ке ти речат дека ти треба ПЦ ко има виндовс (лиценца) и користи мајкрософт аксес/ескуел (лиценца), бара офис (лиценца), антивирус (лиценца) и бара уштештотијазнам (лиценца). Многу луѓе ке се откажат или ке посегнат по кракнати верзии.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.530
Ova e OEM licenca koja osven so f-ra za prateci hardver ne se priznava. 100% prasano i provereno u inspekcija.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Linux + виртуелна машина + Windows XP Pro ISO на USB стик. ISO-то да биде комплетно со сите потребни апликации и драјвери за периферијата која ќе ти треба. Никако да купуваш. Немој да играш како што ќе ти свират. Овие(се знае на кои се мисли, на тие што го кажале тоа) се луди...неможело Home од правно лице...Бог да чува :)
Јас лично ќе купев пример оригинален оперативен во моја фирма доколку ми ги пребиеја трошоците за него со одбивање на данок. Ама вака тие да ме прават будала...Не.
Башка Windows XP веќе не се продава од Microsoft, што значи неможе да бидеш гонет за нешто што веќе не постои. Нека се појави некој од недоописменетите инспектори и нека објасни како може да биде пиратски некој софтвер кој не се постои како оригинален повеќе.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Ova e OEM licenca koja osven so f-ra za prateci hardver ne se priznava. 100% prasano i provereno u inspekcija.
Tie mozi da ti kazat so sakaat, za niv ne vazi isto pravo I isti zakoni????
OEM verzija dokolku j akupis so kompjuterot e legalna I tvoja , razlikata od full licenca e samo toa sto oem e legalna na toj hardver so minimalni otstapuvanja dodeka full verzija mozi da ja koristis na koj sakas hardver.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.530
Tie mozi da ti kazat so sakaat, za niv ne vazi isto pravo I isti zakoni????
OEM verzija dokolku j akupis so kompjuterot e legalna I tvoja , razlikata od full licenca e samo toa sto oem e legalna na toj hardver so minimalni otstapuvanja dodeka full verzija mozi da ja koristis na koj sakas hardver.
ovde OEM bese ponudena za kupuvanje na veke postoecki hardver. inace bas toa sto si go napisal go kazav i jas. Nema nikakov problem ako oem ti e kupena zaedno so desktopot/laptopot.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.308
Фирмите не смеат да продаваат OEM туку OEM System Builder ако се прашува Microsoft. Ако се прашува Microsoft сите треба да имаме retail лиценца која кошта некулку-кратно повеќе а ако во фирмата има повеќе од два компјутери треба да се користи Volume (демек поефтино било)
Проблемот со OEM лиценците е што банана држава како оваа го прашува Microsoft.

Инспекцијата треба да биде заинтересирана дали имаш или немаш пиратски софтвер. Згора на се EULA-та која се дава со софтверот не е на македонски а тоа од друга страна се коси со законот за заштита на потрошувачи каде е јасно наведено дека секој производ треба да има декларација и упатство за употреба на македонски.

Q: I have a small company and one of my clients has asked if I could upgrade several of their computers hardware and have inquired about me updating their computers to Windows 7.

In researching pricing for Windows 7 to give an estimate on cost for their requested computer work, I see that several places offer for purchase “OEM System Builder” software. The ‘OEM System Builder” is subject to “Microsoft OEM System Builder License” , can I purchase this OEM software or do I need to purchase the ‘full’ version?

A: Yes you can purchase the OEM version of Windows 7. The OEM versions of Windows have been available to the general public for many, many years and have worked without problems.

The main difference between OEM and Retail is that the OEM license does not allow moving the OS to a different computer, once it is installed.

Other than this, they are the same OS.

Кој ретард (и зошто) бара фактура од компјутерот не ми е јасно. Инспекцијата треба да ја интересира:

а) доказ за купување на Windows (фискална, сметкопотврда, фактура..)
б) Дали има или нема е*ана COA налепница без која во странство го јадеш стапот па ако сака лично Bill Gates нека ти го даде OS-от.

Јас имам куќиште кое го чувам заради COA налепницата односно заради лиценцата. Имам и фактури и триста чуда.
Уосталом која дилеја ќе провери дали е тоа хардверот за кој му се дава доказ.

Бидејќи ти имаш користено линукс во продавница.
Исто така ги наброја и проблемите што ти се имаат случено кога последен пат користеше линукс во продавница.
Не, бидејќи ти користеше катери, плотери, штампачи и скенери па немаше проблем паралелно со тоа да имаш и фискален принтер и програма за работа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Оем лиценца се продава со парче хардвер. У нормален свет тоа е компјутер. Кај нас штрафчр. Или мутер. Рецимо маус. Или вентилатор.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Срамно е што кај нас WIN е скоро дупло поскап од америка. Кога би бил 2000 ден никој нема да има пиратерија. Кај нив е под 100 дол тоа е една дневница просечна, исто како кај нас да е 800 ден.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Доколку апликациите кои ти се потребни за работи поддржуваат работа на Линукс платформа, не гледам зашто би плаќал лиценца за Виндовс. Но прибидејки се сомневам во тоа најверојатно ке мораш да имаш Вин и ке мора да си го лиценцираш. Имај наум дека хоум верзии несмеат да се користат од правни лица, така да неможеш да пројдеш со најефтината верзија. А закон ко закон, знам фирми кајшто дошла инспекција, знам и многу такви кајшто не. Јас би ти препорачал да си купиш една лиценца, сепак не е толкав трошок, а ризикот е поголем.
Сумњам за болдираното. Од кај си го видел ова?
Фала на инфо! Не сум знаел дека барале и фактура.
Да не знаеш која инспекција го врши овој тип на надзор?
Linux + виртуелна машина + Windows XP Pro ISO на USB стик. ISO-то да биде комплетно со сите потребни апликации и драјвери за периферијата која ќе ти треба. Никако да купуваш. Немој да играш како што ќе ти свират. Овие(се знае на кои се мисли, на тие што го кажале тоа) се луди...неможело Home од правно лице...Бог да чува :)
Јас лично ќе купев пример оригинален оперативен во моја фирма доколку ми ги пребиеја трошоците за него со одбивање на данок. Ама вака тие да ме прават будала...Не.
Башка Windows XP веќе не се продава од Microsoft, што значи неможе да бидеш гонет за нешто што веќе не постои. Нека се појави некој од недоописменетите инспектори и нека објасни како може да биде пиратски некој софтвер кој не се постои како оригинален повеќе.
Ме изнасмеа сега. Не е повеќе во продажба и не постои више, а?
Правото на интелектуална сопственост е уште нивно иако производот не е повеќе во продажба.
И една книга на пример може да се отпечати во 500 примероци и више да ја нема, не значи дека можеш да ја пиратираш. Исто и со софтверот.

На крај ќе заборавев: да не има некој искуства со инспекција од ваков тип? Како се врши? Јас сум слушнал дека наводно имале уред кој го поврзувале преку USB за да проверат дали има нелиценциран софтвер (за Мicrosoft софтвер зборам, кој ќе ти бара за друго).

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.196
18.850
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Моја грешка за хоме верзијата, нешто такво имав запамтено од порано (можеби така било, а можеби уште тогаш некој ме прелажал), ама ѕирнав набрзина на нетов и налетав на информација дека може да се користи.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Сумњам за болдираното. Од кај си го видел ова?

Фала на инфо! Не сум знаел дека барале и фактура.
Да не знаеш која инспекција го врши овој тип на надзор?

Ме изнасмеа сега. Не е повеќе во продажба и не постои више, а?
Правото на интелектуална сопственост е уште нивно иако производот не е повеќе во продажба.
И една книга на пример може да се отпечати во 500 примероци и више да ја нема, не значи дека можеш да ја пиратираш. Исто и со софтверот.

На крај ќе заборавев: да не има некој искуства со инспекција од ваков тип? Како се врши? Јас сум слушнал дека наводно имале уред кој го поврзувале преку USB за да проверат дали има нелиценциран софтвер (за Мicrosoft софтвер зборам, кој ќе ти бара за друго).
Ајде нека е по твојава логика нелогична.
Нека има 500 тираж од дадена книга. Сите 500 се продадени. Јас сакам да купам, но веќе не се печати. Додатно, никој не сака да ја продаде ниту да ја позајми за читање. Несмеам да ја копирам?

Со самото дефинирање на тиражот, ти кажуваш колку ти се доволни да продадеш. Никој нема да те негира како автор, но тоа што ти веќе несакаш да го продаваш тој производ неможе да ги ограничи оние кои сакаат да го купат да го користат бидејќи ти повеќе несакаш да го продаваш.

Настрана колку е нелогично тоа што го кажуваш, не е ни битно. Битно е зошто една банана држава како оваа дозволува компанија која ја ословува како БЈРМ да ја заштитува. Какви црни авторски права споменуваш. Ситуацијата кај нас ама баш нема ВРСКА со заштитување авторски права. Се работи за начин за почнење на буџетот со казни и договор со овластениот застапник во МК за некој таму да си го полне џебот. Не бидете наивни.
Не ме смеј повеќе те молам :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.196
18.850
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Епа не е баш како примерот со книгата... ти како пиратер (јао каков израз) велиш дека неможеш да го купиш си викаш шо ги е*ам ке ги сечам и си инсталираш ХП, т.е. си ја копираш книгата. Е, ама за разлика од книгата која ја читаш.... и толку, ти со компјутерот и со ХП-то на него правиш пари и заработуваш за сметка на туѓ продукт. Е сеа ке речеш, ама јас не правам пари од тоа што имам ХП, ама ај стај убунту па работи и ке видиш дека правиш пари... од ХП

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Ајде нека е по твојава логика нелогична.
Нека има 500 тираж од дадена книга. Сите 500 се продадени. Јас сакам да купам, но веќе не се печати. Додатно, никој не сака да ја продаде ниту да ја позајми за читање. Несмеам да ја копирам?

Со самото дефинирање на тиражот, ти кажуваш колку ти се доволни да продадеш. Никој нема да те негира како автор, но тоа што ти веќе несакаш да го продаваш тој производ неможе да ги ограничи оние кои сакаат да го купат да го користат бидејќи ти повеќе несакаш да го продаваш.

Настрана колку е нелогично тоа што го кажуваш, не е ни битно. Битно е зошто една банана држава како оваа дозволува компанија која ја ословува како БЈРМ да ја заштитува. Какви црни авторски права споменуваш. Ситуацијата кај нас ама баш нема ВРСКА со заштитување авторски права. Се работи за начин за почнење на буџетот со казни и договор со овластениот застапник во МК за некој таму да си го полне џебот. Не бидете наивни.
Не ме смеј повеќе те молам :)
Зашто да не бе, јас сакам да се смееш :D

Додатно, никој не сака да ја продаде ниту да ја позајми за читање. Несмеам да ја копирам?
Да. Не смееш. Тоа пробувам да ти кажам.
Нема да навлагам за тоа што ти го сметаш за етично или практично или не знам што, не ме интересира. Јас ти го кажувам законот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно