Со ултимативни пρоблемиНајдобра варијанта и ултимативна слобода ти е линукс.
Бидејќи ти имаш користено линукс во продавница.Со ултимативни пρоблеми
Tie mozi da ti kazat so sakaat, za niv ne vazi isto pravo I isti zakoni????Ova e OEM licenca koja osven so f-ra za prateci hardver ne se priznava. 100% prasano i provereno u inspekcija.
ovde OEM bese ponudena za kupuvanje na veke postoecki hardver. inace bas toa sto si go napisal go kazav i jas. Nema nikakov problem ako oem ti e kupena zaedno so desktopot/laptopot.Tie mozi da ti kazat so sakaat, za niv ne vazi isto pravo I isti zakoni????
OEM verzija dokolku j akupis so kompjuterot e legalna I tvoja , razlikata od full licenca e samo toa sto oem e legalna na toj hardver so minimalni otstapuvanja dodeka full verzija mozi da ja koristis na koj sakas hardver.
Не, бидејќи ти користеше катери, плотери, штампачи и скенери па немаше проблем паралелно со тоа да имаш и фискален принтер и програма за работа.Бидејќи ти имаш користено линукс во продавница.
Исто така ги наброја и проблемите што ти се имаат случено кога последен пат користеше линукс во продавница.
Сумњам за болдираното. Од кај си го видел ова?Доколку апликациите кои ти се потребни за работи поддржуваат работа на Линукс платформа, не гледам зашто би плаќал лиценца за Виндовс. Но прибидејки се сомневам во тоа најверојатно ке мораш да имаш Вин и ке мора да си го лиценцираш. Имај наум дека хоум верзии несмеат да се користат од правни лица, така да неможеш да пројдеш со најефтината верзија. А закон ко закон, знам фирми кајшто дошла инспекција, знам и многу такви кајшто не. Јас би ти препорачал да си купиш една лиценца, сепак не е толкав трошок, а ризикот е поголем.
Фала на инфо! Не сум знаел дека барале и фактура.Ova e OEM licenca koja osven so f-ra za prateci hardver ne se priznava. 100% prasano i provereno u inspekcija.
Ме изнасмеа сега. Не е повеќе во продажба и не постои више, а?Linux + виртуелна машина + Windows XP Pro ISO на USB стик. ISO-то да биде комплетно со сите потребни апликации и драјвери за периферијата која ќе ти треба. Никако да купуваш. Немој да играш како што ќе ти свират. Овие(се знае на кои се мисли, на тие што го кажале тоа) се луди...неможело Home од правно лице...Бог да чува
Јас лично ќе купев пример оригинален оперативен во моја фирма доколку ми ги пребиеја трошоците за него со одбивање на данок. Ама вака тие да ме прават будала...Не.
Башка Windows XP веќе не се продава од Microsoft, што значи неможе да бидеш гонет за нешто што веќе не постои. Нека се појави некој од недоописменетите инспектори и нека објасни како може да биде пиратски некој софтвер кој не се постои како оригинален повеќе.
Ајде нека е по твојава логика нелогична.Сумњам за болдираното. Од кај си го видел ова?
Фала на инфо! Не сум знаел дека барале и фактура.
Да не знаеш која инспекција го врши овој тип на надзор?
Ме изнасмеа сега. Не е повеќе во продажба и не постои више, а?
Правото на интелектуална сопственост е уште нивно иако производот не е повеќе во продажба.
И една книга на пример може да се отпечати во 500 примероци и више да ја нема, не значи дека можеш да ја пиратираш. Исто и со софтверот.
На крај ќе заборавев: да не има некој искуства со инспекција од ваков тип? Како се врши? Јас сум слушнал дека наводно имале уред кој го поврзувале преку USB за да проверат дали има нелиценциран софтвер (за Мicrosoft софтвер зборам, кој ќе ти бара за друго).
Зашто да не бе, јас сакам да се смеешАјде нека е по твојава логика нелогична.
Нека има 500 тираж од дадена книга. Сите 500 се продадени. Јас сакам да купам, но веќе не се печати. Додатно, никој не сака да ја продаде ниту да ја позајми за читање. Несмеам да ја копирам?
Со самото дефинирање на тиражот, ти кажуваш колку ти се доволни да продадеш. Никој нема да те негира како автор, но тоа што ти веќе несакаш да го продаваш тој производ неможе да ги ограничи оние кои сакаат да го купат да го користат бидејќи ти повеќе несакаш да го продаваш.
Настрана колку е нелогично тоа што го кажуваш, не е ни битно. Битно е зошто една банана држава како оваа дозволува компанија која ја ословува како БЈРМ да ја заштитува. Какви црни авторски права споменуваш. Ситуацијата кај нас ама баш нема ВРСКА со заштитување авторски права. Се работи за начин за почнење на буџетот со казни и договор со овластениот застапник во МК за некој таму да си го полне џебот. Не бидете наивни.
Не ме смеј повеќе те молам![]()
Да. Не смееш. Тоа пробувам да ти кажам.Додатно, никој не сака да ја продаде ниту да ја позајми за читање. Несмеам да ја копирам?
Бесплатна достава
RAM DDR4 32GB (1x32GB) 3200MHz Kingfast Black KF3200DDCD4-32GB
15.050,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Red switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M1
5.450,00 ден
Бесплатна достава
SSD 2,5" 1TB VERBATIM Vi550 S3 49353
6.970,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BANANA switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M4
15.770,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON K10 MAX HS Full Size RGB Keychron super Banana switch, Multi-Device 2.4 GHz & BT Black, K10M-H4
8.840,00 ден
Бесплатна достава
NET LAN WIRELESS PCI-E CUDY AC1300 Dual-Band, 867+400Mbps, WE1300
1.170,00 ден