Julian
lurker
- 20 август 2016
- 521
- 352
Се јави во техничка? Праша зошто е така?isto drugo sekade imam po 50-60 ping,posle odi nakaj 100-110 ...pa posle nekoe vreme pak e dobro
Се јави во техничка? Праша зошто е така?isto drugo sekade imam po 50-60 ping,posle odi nakaj 100-110 ...pa posle nekoe vreme pak e dobro
A1 без да му ја мислиш...Мислење за телеком оптика во моментов? Планирам да се префрлам но гледам дека имаат пречки? Се мислам помеѓу Телеком и А1 оптика.
Немат! Телеком оптиката е моментално најбрз и најстабилен. Имаа само една маана, беа ограничени во волумен многу малку, ама го решија и тоа.Мислење за телеком оптика во моментов? Планирам да се префрлам но гледам дека имаат пречки? Се мислам помеѓу Телеком и А1 оптика.
Ја го имам тој белиот Хуавеи со 2 антени сто години и гледам некако да ми го сменат. Ќе може да пуштиш слика од овој понов модел што ти го инсталирале, мада видов на нет дека личат исто.Пријавувајте пречки, инсисистирајте да отворат тикет и да ви стигне СМС дека го поправаат. Кога почна Циркус Корона, се префрлив од FritzBox 7360 на оптика М и со најновиот и со постариот Huawei HG8145 и ресетирањето траеше катастрофално долго. Дури и кога имаш статичка - пак има ресетирање на 12 саати! Дури кога ја укинав статичката (веќе не ми требаше) и се префрлив на Л пакетот (100/100) тогаш се нормализираше, т.е. прекинот скоро не се приметува со најновиот HG8145v5 (DHCP резервирани адреси МОЖЕ на него). Убеден сум дека ова со ресетирањето и веќе не врши работа кога постојат динамички ДНС сервиси, ама ептен се тврдоглави и инсистираат дека морало... И да, сепак имаат најдобра услуга во нејужните делови од Македонија.
Користиш оптика од а1?A1 без да му ја мислиш...
А1 нуди, 1200 денКој нуди најефтин 100/100 пакет? И колку чини?
Може линк, не гледам на вебот, или незнам кај да гледам.А1 нуди, 1200 ден
https://www.a1.mk/documents/20126/842966/2-4-Aktuelna-ponuda-fiksni-komb-30042020.pdfМоже линк, не гледам на вебот, или незнам кај да гледам.
Иначе колку памтам на Телеком, 100/100 со 5ТБ трафик е 1500.
Sent from my TELEFON using Tapatalk
Па добро бре зошто го напикале у некојси ПДФ. Од ова може да се заклучи дека и не баш сакаат да го продаваат на големо и немаат некоја многу покриеност.https://www.a1.mk/documents/20126/842966/2-4-Aktuelna-ponuda-fiksni-komb-30042020.pdf
Подоле во документот. Вреди да се напомене дека А1 има двоен Нат и ако се планира да се пристапи мрежата од надвор не е можно со А1. Освен да се доплати 300 ден месечно за статична и тогаш пак доаѓаме до 1500 ден.
Кога се мрежи во прашање, тотален нуб сум. Не сум нашол време да ги зголемам моите познавање во тоа поле иако сакам. Што е тоа дабл НАТ и зошто не чини?прават дабл НАТ
Ајде да речеме просто неможеш да си влезеш дома, пошто имаш 2 врати, од едната имаш само ти клуч, а од другата мораш жена ти да ја молиш ако е расположена да ти отклучи.Кога се мрежи во прашање, тотален нуб сум. Не сум нашол време да ги зголемам моите познавање во тоа поле иако сакам. Што е тоа дабл НАТ и зошто не чини?
Дека има дупли нат ми потврдија други членови од форумот (за оптика збориме, за бакар сум сигурен дека има). Дупли нат е кога рутерот кој ти го даваат од оператор не излегува директно на интернет и не добива јавна адреса, туку добива приватна адреса од А1 па тој рутер во А1 добива јавна адреса. Вака се штедат јавни адреси и повеќе корусници настапуваат на интернет со иста јавна адреса. Нема да имаш проблем освен доколку сакаш да ја простапиш мрежата од надвор (преку впн и слично), да отвараш порти за сервери за играње, да имаш свој сервер не можеш да го пристапиш од надвор. Ако си редовен корисник (сурфање на интернет, нетфликс и сл) немаш проблем.Кога се мрежи во прашање, тотален нуб сум. Не сум нашол време да ги зголемам моите познавање во тоа поле иако сакам. Што е тоа дабл НАТ и зошто не чини?
Ова беше подобро од моетоАјде да речеме просто неможеш да си влезеш дома, пошто имаш 2 врати, од едната имаш само ти клуч, а од другата мораш жена ти да ја молиш ако е расположена да ти отклучи.
Sent from my TELEFON using Tapatalk
Не е за мене тогаш.Ако си редовен корисник (сурфање на интернет, нетфликс и сл) немаш проблем.
ДаКористиш оптика од а1?
Нема ли да му излегува Capcha на некои страни? Пошто ја користат истата адреса повеќе корисници Cloudflare ги означува.Дека има дупли нат ми потврдија други членови од форумот (за оптика збориме, за бакар сум сигурен дека има). Дупли нат е кога рутерот кој ти го даваат од оператор не излегува директно на интернет и не добива јавна адреса, туку добива приватна адреса од А1 па тој рутер во А1 добива јавна адреса. Вака се штедат јавни адреси и повеќе корусници настапуваат на интернет со иста јавна адреса. Нема да имаш проблем освен доколку сакаш да ја простапиш мрежата од надвор (преку впн и слично), да отвараш порти за сервери за играње, да имаш свој сервер не можеш да го пристапиш од надвор. Ако си редовен корисник (сурфање на интернет, нетфликс и сл) немаш проблем.
Се зависи од "цимерите" со кои ја делиш адресатаНема ли да му излегува Capcha на некои страни? Пошто ја користат истата адреса повеќе корисници Cloudflare ги означува.
Напрај му фактори ресет на рутерот.Ја го имам тој белиот Хуавеи со 2 антени сто години и гледам некако да ми го сменат. Ќе може да пуштиш слика од овој понов модел што ти го инсталирале, мада видов на нет дека личат исто.
Инаку да пријавам проблеми последниве денови, веројатно на ресетирање IP подолго трае враќање во нормала.
Проблемот со воспоставување на конекција после ресет на 12 часа, порано траеше 15-20 секунди. Сега се случува и 5 минути да не може да воспостави конекција, а рестартирање на рутер и компјутер воопшто не помага. Проблемов очигледно не е излоиран случај, туку гледам дека поголем број на корисници се жалат на овој проблем.Напрај му фактори ресет на рутерот.
Од страната има дупче ресет со игла некоја поиздржлива или ако имаш асални чечкалици али најбоље е со пенкало од кладилница...стисни го и број до 20
потоа одпушти го и чекај му треба време ќе се исклучат сите диоди и ќе повлече се од почеток сетинзи и софтвер ако треба некој од телеком.
Тоа е тоа после иди направи спеедтест и тоа е тоа.
Тоа ресетирање на ип после 12 саати тоа телеком си го имаат самите ставено ако имаш некој поголем проблем тоа не е до рутерот тоа е до телеком.
Новите рутери се тотално исти 1ГБ порти само што се малце помали и имаат 5гхз мрежа.
Никаква разлика немаат ВИФИТО НЕМА ДА ВИ ФАЌА НИЗ ЦЕЛ СТАН И ПРЕКУ 25 зида армирани ниту пак ако е од гипс картон ИСТИ СЕ СКРОС само ќе осетите подобрување ептен мало во вифито како работи и тоа е тоа.
Од телеком не барајте БРЗИНА НА ВИФИ ВАРИЈАБИЛНА Е И НЕМА ДА ВИ ГАРАНТИРААТ БРЗИНИ НА ВИФИ, но доколку имате проблем на кабел кога мерите спеедтест на телеком сервер да е не на ГЕРМАНИЈА АМЕРИКА АВСТРАЛИЈА туку ТЕЛЕКОМ ТЕЛЕКОМ е тогаш имате проблем.
Ова го пишав и за тебе и за сите други ваљда нема да се налутите одма и да пцуете али како што ве знам се телеком е кривне сте вие и нормално немојте да почекате 2 3 5 саати ако снема нет одма јавете се и пријавете тие куклите горе да ве кажат приказка како се менува од лан 1 во лан 4 или од лан 1 во лан 6 што тоа ни најмалце нема да ви помогне....мала шала али стварно не помага.
Поздрав и убав ден на сите и ќе ви кажам сите провајдери кои немаат нивни кабел оптички правиме муабет НИВНИ ПРИМАЕРН КАБЕЛ ДО вашата зграда го изнајмуваат кабелот ба телеком така да не заборавајте ТЕЛЕКОМ РУЛЗ ТХЕ ЕНД
Ја го имам тој белиот Хуавеи со 2 антени сто години и гледам некако да ми го сменат. Ќе може да пуштиш слика од овој понов модел што ти го инсталирале, мада видов на нет дека личат исто.
Инаку да пријавам проблеми последниве денови, веројатно на ресетирање IP подолго трае враќање во нормала.
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) A-RGB BLACK Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00198A
2.010,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN, Low-Noise PWM, 2000 RPM Max, BLACK, ACFAN00348A
740,00 ден
Бесплатна достава
MONITOR 27" XIAOMI A27i (2026), 1920x1080, IPS, 300nits, 144Hz, HDMI, DP, VESA compatible, P27FDA-RAGL
6.130,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), Pink, 910-007373
9.950,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN A-RGB PWM-PST 450-2000 RPM, BLACK ACFAN00344A
1.100,00 ден