Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рецензија SwitchBot Lock Ultra Vision Combo – Брава, Тастатура и Хаб

shooter

lurker
2 март 2010
656
585
Тргнувајќи од потребата за паметна брава со која автоматски би можел да подесам многу функции за заклучување / отклучување на мојот дом наидов на неколку решенија кои се нудат на напиот пазар, меѓу нив како најдобар избор цена / перформанси ми се виде паметната брава SwitchBot Lock Ultra. Бравата ја најдов во понуда кај Смарт Спејс, релативно нова компанија која е и увозник на производите на Switchbot за Македонија.

Подолу го споделувам моето искуство со SwitchBot Lock Ultra и Keypad Vision Pro. Ги имам инсталирано на вратата од мојот дом вече скоро една недела. Во овој период, ги тестирав сите функции на бравата и тастатурата, па се надевам дека оваа рецензија ќе побуди интерес кај љубителите на смарт уреди.

Како што спомнав погоре ги купив од СмартСпејс како комбо уред – БРАВА, ТАСТАТУРА и ХАБ по цена од 13990 ден. За да се осигурам се јавив на телефонскиот број и морам да ги пофалам дечките за комуникацијата и пристапот, ми одговорија на многу прашање кои ги имав и дури и се понудија да ако имам некаков проблем при инсталација во било кое (културно) време да ги барам.

Содржина на пакетот SwitchBot Lock Ultra​

SwitchBot Lock Ultra е одлично спакувана во премиум кутија. Кутијата ја содржи самата брава, батерија што може да се полни, две рамки за монтирање (A и B), декоративна рамка, три украсни налепници во дизајн на дрво, додатоци за цилиндри, магнет за врата, налепници за монтирање, шестоаголен клуч и упатство за употреба. Упатството е доста детално и добро напишано, така што секој може да разбере како да ја монтира и инсталира оваа паметна брава.

Lock Ultra е многу квалитетно изработена брава, се чувствува како доста тежок и робустен производ. Околу копчето има мала LED индикаторска светилка, која дава посуптилна повратна информација за статусот.

lock.jpg

Содржина на пакетот SwitchBot Keypad Vision​

Кутијата содржи куп додатоци за монтирање, налепници, завртки, кабел за полнење и упатство за употреба. Со една од рамките можете да го наместите Keypad Vision кон влезната зона, за полесен пристап и подобро да ве гледа.

Keypad Vision Pro е со батерија на полнење, што значи дека не треба да ги менувате батериите. Користи батерија од 5000mAh и може да работи цела година со едно полнење, што е доста импресивно.

Vision Pro е оценет со IP65, отпорен на прашина и вода од сите правци. Може да издржи екстремни температури во опсег од -20℃ до 45℃ и влажност без кондензација.

Копчето на дното од Keypad Vision има мала хоризонтална LED лента која се користи како индикатор за статус. Ви кажува во реално време дали скенирањето на отпечаток од прст е точно или кодот е прифатен, трепкајќи додека се отклучува бравата. Служи и како копче за ѕвонење.

leypad.jpg

Инсталирање на Lock Ultra и Keypad Vision​

SwitchBot се има потрудено да Lock Ultra е компатибилен со што е можно повеќе цилиндри. Може да работи и со хоризонтално и вертикално вметнати клучеви, брави со жлеб, брави со повеќе точки и многу други. Тие имаат многу детално упатство за компатибилност. Голема предност е што самата брава има вградено и бекап батерија и во случај главната батерија да се испразни нема да останете залчучени.

Ја инсталирав Lock Ultra на вратата користејќи го додатокот А. Има можност да се намести користејчи ја само налепницата. Еве како изгледаше монтажата и бравата наместена:

lock-1.jpg lock-2.jpg lock-3.jpg

Keypad Vision Pro се инсталира многу лесно. Можете едноставно да го монтирате држачот, да ја поставите соодветната налепница (има две во кутијата) и да ја залепите на рамката или стаклото на вратата. Налепниците 3M кои се вклучени во кутијата се доста силни и солидно ја држат самата брава и без додатно шрафење. Тие ја држат навистина добро и се супер безбедни.

keypad-1.jpg

SwitchBot апликацијата​

Додавањето на Lock Ultra во апликацијата на SwitchBot е лесен и интуитивен процес. Апликацијата SwitchBot е мазна и лесна за користење. Треба да се знае дека нивната апликација работи преку Cloud а комуникацијата локално е преку Bluetooth. Еве неколку снимки од екранот од менијата на апликацијата:

sbapp-1.jpg sbapp-2.jpg sbapp-3.jpg sbapp-4.jpg sbapp-5.jpg sbapp-6.jpg

Накратко, можете да конфигурирате и фино подесите секој детал од SwitchBot Lock Ultra во апликацијата. Бидејќи ова е паметна брава со можност за вртење клучеви, не мислам дека ќе најдете врата на која не може да се монтира и да се користи, особено имајќи ги предвид сите можни поставки за конфигурација во апликацијата.

SwitchBot Keypad Vision може да се конфигурира на многу начини. Има различни методи на отклучување, вклучувајќи ја и функцијата за препознавање лица со вештачка интелигенција. Можете да ја поставите чувствителноста на препознавањето, да конфигурирате интервал на оневозможување или да го активирате рачното препознавање, кое ќе скенира за лице само откако ќе притиснете копче. Еве снимки од екранот од менијата за поставки:

sb-app-7.jpg sb-app-2.jpg sb-app-3.jpg

Откако ќе се поврзе со Lock Ultra, сите поставки што ги нуди Keypad Vision се конфигурабилни.
Мислењето е автоматски споено:

Интеграција со Home Assistant​

Една од главните цели ми беше самата брава да може да работи и локално преку Home Assistant, па така и изборот падна на SwitchBot Lock Ultra. Таа може да се интегрира во Home Assistant преку Matter, преку еден од нивните хабови ( Hub Mini Matter , Hub 2 или SwitchBot Hub 3). Lock Ultra интегриран во Home Assistant преку Matter дава малце опции. Switchbot ја има значката за златен квалитет во Home Assistant и официјалната интеграција преку Bluetooth лесно ги препознава самите уреди во Home Assistant и дава многу повеќе опции кои може да се користат. Oткога ќе ги додадете уредите во Home Assistant веќе тие се контролираат локално и не зависат од Cloud патформата / интернет. Нема опција за додавање или бришење на кодови или картички преку HA на Keypad Vision Pro, овие опции за жал мора да се подесат преку SwitchBot апликацијата.

sb-ha-1.jpg sb-ha-2.jpg sb-ha-3.jpg

Заклучок​

Перформансите на Lock Ultra се импресивни . Многу е брз и сигурен при отклучување / заклучување. Има можност за автоматска калибрација со што се надминуваат проблеми при првично сетирање за отклучување/ заклучување.

Keypad Vision Pro исто така работи одлично. Скенирањето отпечатоци од прсти, пристапот до код и NFC таговите се одвива многу брзо и лесно.Функцијата за препознавање лица работи доста добро. Можеби ќе треба да го скенирате лицето неколку пати за да ги добиете најдобрите резултати, бидејќи камерата очигледно е под влијание на амбиенталното осветлување.

Накратко, Lock Ultra и Keypad Vision Pro се одлична комбинација за обезбедување на вашиот дом. Споредбено цена / квалитет мислам дека е најдобриот избор во моментот на нашиот пазар.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.234
giphy.gif

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.147
Најпрво секоја чест за трудот и за тоа што реши да споделиш. Научивме како се монтира и за што служи.

Но и за предностите. При што можеби најголемата предност е што е смарт уред па евентуално може да отклучиш или заклучиш без клуч а и од далечина. Да речеме не мора да станеш од фотеља или кревет за да им отвориш на гости.

Како што можам да заклучам се користи на постоечка брава. По некоја логика внатре под електронската брава има клуч кој таа го врти на дадена команда.

Ако клучот е внатре, ме интересира што го спречува разбојник да ја откорне електронската брава од клучалката па да си го искористи клучот и да влезе. Или воопшто да обие. Како е ова решение побезбедно ако може да појасниш? Евентуално можеби тригерира аларм или гледаш во апликација дека нешто се случува. Но во тој случај би требало да имаш договор со некоја служба за обезбедување претпоставувам.

Благодарам

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Најпрво секоја чест за трудот и за тоа што реши да споделиш. Научивме како се монтира и за што служи.

Но и за предностите. При што можеби најголемата предност е што е смарт уред па евентуално може да отклучиш или заклучиш без клуч а и од далечина. Да речеме не мора да станеш од фотеља или кревет за да им отвориш на гости.

Како што можам да заклучам се користи на постоечка брава. По некоја логика внатре под електронската брава има клуч кој таа го врти на дадена команда.

Ако клучот е внатре, ме интересира што го спречува разбојник да ја откорне електронската брава од клучалката па да си го искористи клучот и да влезе. Или воопшто да обие. Како е ова решение побезбедно ако може да појасниш?

Благодарам
Се монтира од внатрешна страна на вратата.

shooter

lurker
2 март 2010
656
585

Ако клучот е внатре, ме интересира што го спречува разбојник да ја откорне електронската брава од клучалката па да си го искористи клучот и да влезе. Или воопшто да обие. Како е ова решение побезбедно ако може да појасниш? Евентуално можеби тригерира аларм или гледаш во апликација дека нешто се случува. Но во тој случај би требало да имаш договор со некоја служба за обезбедување претпоставувам.

Благодарам
Како што спомна членот погоре бравата се монтира на внатрешната страна од вратата. Под неа е клучот што се врти. Ако некој решил да обие - ќе треба малце да се помачи. Мислам дека нема тригер за насилно вадење ама ако се отвори вратата може да прати известување дека вратата е отворена. Пред се ова е малце по-фенси решение за мрзливи да не мора да идат до врата да отклучат туку од копче да го прават тоа.
За безбедносен систем ќе треба да се комбинира со други уреди. На пример имам звоно со камера на влезот кој тригерира евент при движење и кој исто праќа порака и на пример во комбинација со presence sensor и сирена може да се автоматизира и да функционира исто како и секој друг безбедносен систем.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.623
3.174
Идеално за сите аирбнб букинг и слични опции за рентање станови.
Нема потреба од човек во определено време за влез и излез. Воедно лесно пристапно за сервисите што ги чистат и средуваат истите станови.
Фантастично чувство за бизнис на тие што ги носат на пазаров.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Браво секоја чест за рецензијата, имам едно прашање откако ќе го препознае fingerprintot за колку време се отклучува вратата?

shooter

lurker
2 март 2010
656
585
Зависи дали клучот во бравата врти еднаш или 2пати. Немам мерено ама отприлика секунда до секунда ипол. Баш ќе проверам и ќе направам и едно видео.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно