Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
дали кога пуштате машина за перење ви работи центрифуга на максимални вртежи или најмалку ? ви се случило да рипа(се поместува) притоа?
Прво пробај да порамниш во совршена хоризонтала да се наоѓа капакот од горе.
Тоа ќе го постигниш со водна терезија (васер вага) и со одвртување/завртување на вградените ногалки на машината.
Во 90% од машините ги имаат, и се подесливи по висина.
Ако тоа не успеј, барај друго чаре, ко шо рекоја некои од тука со тие гумиците за под машина...

Иначе скокањето на машината при центрифугирање се случува и доколку машината не успеј да ги урамнотежи алиштата што се во барабанот пред да почни да ги цеди, односно ако на една страна отидат повеќе, а од другата страна помалку алишта, ќе има дисбаланс, и скокање :)

Некои машини имаат некој пробен систем за да постигнат рамнотежа (пробува да ги намести алиштата рамномерно со мали вртежи), па тек после залетуваат кон фул брзина.
Ова е всушност trial-error рутина, барем според тоа што гледам (или го слушам) кај мојата перална :)
(Не, не е некоја ултра скапа, туку доста ефтина перална, а го има тоа “урамнотежување“ пред центрифуга).

Испратено од телефоно

15 септември 2012
1.164
1.300
Прво пробај да порамниш во совршена хоризонтала да се наоѓа капакот од горе.
Тоа ќе го постигниш со водна терезија (васер вага) и со одвртување/завртување на вградените ногалки на машината.
Во 90% од машините ги имаат, и се подесливи по висина.
Ако тоа не успеј, барај друго чаре, ко шо рекоја некои од тука со тие гумиците за под машина...

Иначе скокањето на машината при центрифугирање се случува и доколку машината не успеј да ги урамнотежи алиштата што се во барабанот пред да почни да ги цеди, односно ако на една страна отидат повеќе, а од другата страна помалку алишта, ќе има дисбаланс, и скокање :)

Некои машини имаат некој пробен систем за да постигнат рамнотежа (пробува да ги намести алиштата рамномерно со мали вртежи), па тек после залетуваат кон фул брзина.
Ова е всушност trial-error рутина, барем според тоа што гледам (или го слушам) кај мојата перална :)
(Не, не е некоја ултра скапа, туку доста ефтина перална, а го има тоа “урамнотежување“ пред центрифуга).

Испратено од телефоно
или се умрени амортизерите на машината за перење

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
Исто така, легендата вели дека зависи дали првата куќа ти е во ретрограден Меркур, или си со втората куќа во линија со Марс.

Испратено од телефоно

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Дечки ми треба мала помош, имам специфичен (глуп) проблем. На Беко керамичка плотна (некоја ваква - Керамичка плотна BEKO HIC64401 1X, 60cm, 4зони, сензор) повремено воопшто не се вклучува.

Копчињата се капацитативни/тач, при што треба да се држи за да се вклучи. Едноставно не сака, ова ќе потрае 1-2 часа и потоа си работи нормално со недели...и пак исто.

Има ли бар некој сервисер да исконтактирам за ова?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.499
SK
Јас ногите од машината ги изнивелирав внимателно и без брзање со либела. Ставив додатни мутери под фабричките пластични мутери, и ги фиксирав со thread locker (или лак по нашки).

Да не се урочам ама не е мрдната машината 2-3 години.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
368
1.145
Дали да се земи најевтин (10.000 ден.) електричен шпорет од ST, и зошто не??

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
Дали да се земи најевтин (10.000 ден.) електричен шпорет од ST, и зошто не??
Ако ти е за во викендица или за негдеки кај шо би се користел еднаш годишно или поретко, земи таков.
Ако ти е за дома, за во кујната, тогаш, земи друг, поубав и поскап :)
Зависно како ти е расположен џепо :)

CBB_6

BBC
9 декември 2016
368
1.145
Џепо не е баш расположен многу, ќој дома в кујна, ама кај старата. Така да и не треба нешто скапо и фенси.

Ме чуди шо ST имаат 5 години гаранција, и то е она шо најмногу ме лажи.

Инаку втор, за 50 евра поскап избор ми е Беко, исто со 5 години гаранција.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
Џепо не е баш расположен многу, ќој дома в кујна, ама кај старата. Така да и не треба нешто скапо и фенси.

Ако има и ова 5 год.гаранција, земај.

Испратено од телефоно

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
ST квалтитетот им се слаба страна
Да, сумливи се ST.
Сепак тоа е некоја фабрика што склопува за SeTek, ама нудат 5 години гаранција...што е малце чудно, ама па, си викаш штом креваат гаранција, на нивен ризик е?

Испратено од телефоно

maci

poweruser
2 април 2008
3.392
978
прашај дали за цел уред е гаранцијата

да не биде само на некои работи

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.824
4.036
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
ST ви е како и сите ефтини работи, дури работи океј ко ќе цркне...Земај ново :) Другар ми зеде ТВ пред 2 години и уште му работи

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.824
4.036
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.824
4.036
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не, AMC имаше друга марка, мислам Quadro
Да, со quart работеа, баш ги гледам флаерите од амц од порано

Последна промена:

Krkac

hello world
29 февруари 2008
181
198

Пред 2 години земавме беко шпорет (околу 12 000 денари), супер сме задоволни од релната.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
Нема чудење.
VIVAX исто така е измислен бренд од страна на M-SAN Grupa овдека фирма ќерка (или претставници, појма немам) им е Паком.

Климите во почетокот им беа Gree а последниве години се Midea.

Ако не ме лаже "њухот" ST шпоретите и останата "габаритна" техника би требало да е Турска производња (Арчелик е гигант на пример)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно