Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Направив свап од Samsung S22 на Iphone 12 pro, во продолжение причини за потегот.

Main reason 01 за потегов беа што s22 има очајно лоша батерија, често пати се случуваше да не додржи цел ден, предходната недела ми снема батеријал на пола ден за да биде трагедијата поголема снемав батерија на сред автопат користејќи гугл мапс (знам дека можам да користам полнач за во автомобил ама мразам да ми се моткаат кабли околу мењачот и воланот), очајно сум врзан за гугл мапс, користам и во Скопје кога треба да отидат од точка А до точка Б, Исто така телефонот има една друга ГОЛЕМА маана, кога ќе дојде до 15% battery health се гаси за 10-15 мин па дури и да не го допираш.
Main reason 02 и покрај "моќниот процесор и 8те гига рам" често пати осеќав како телефонот лагува и се мачи да процесира команда, најголем проблем имав со Steam (можеби е проблем до steam app а не до s22, меѓутоа не е мој проблем да откривам и решавам туѓи проблеми), активен трејдер на скинови сум и ептен сум врзан за оваа аплиакција бидејќи секоја конфирмација за trade/buy/sell иде преку Steam app.
Main reason 03 телефонот грее ко ќумбе, секој video call подолг од 2 минути станува проблематичен, секе подолго гледање на видеа и стримови исто така резултира со многу високи температури.
Мain reason 04 автомобилот ми подржува Apple CarPlay а не подржува Android Auto, за човек кој што често патува голем бенефит е користење на google мапа на голем дисплеј наспроти на мобилен.

Работи кој што ми недостигаат кај Iphone 12 pro.
Екранот е значително послаб, 120hz наспроти 60hz е огромен step back, Ова е компромис кој што за жал ќе мора да го голтнам сега-за-сега.
167грама s22 наспроти 197грама Iphone 12 pro и те како се осеќа разликата во тежина на рака, имам релативно мала рака и телефонот го држам со тоа што целито лежи на малиот прст и во денови кога "дремам" повеќе на телефоно осеќам болка во прстот и раката.

Камерите би рекол дека се на исто ниво, голема предност е кај iphone што вади конзистентно добри фотки и немора да шкрапам една сцена по 5-10 пати за на крај да изберам само една-две добри а сите останати да се полуматни/матни.
Снимање на видеа поготово ноќе е далеку подобро на iphone, многу корисна работа за на концерти/журки.
Звукот кај iphon-ot е неспоредливо подобар од оној кај samsung-ot.
Дизајнот департмент би декол дека samsung-ot е за нијанса подобар.

Месец и пол користев S22 (до пред некој ден) како втор телефон, т.е. повеќе како прв во странство со нивна картица. Цел ден без проблем зборење, вибери, Whatsup, maps, translate, 1 апп за автобуси, метро, транвај тешко зависна од гпс, уште една за такси и плус Убер.
Значи 01 не осетив. 02 исто не осетив ама никад. Може е до Стим апп, сма па тоа не е проблем на Самсунг. 03 никад не осетив, со муабети не од 2 него од по 20мин, и тоа телефонот беше у онаква футрола на преклоп (што многу ме нервираше ама така ми го дадоа така го користев). Друго фотки, карплеј не сум меродавен. Ааа колега има Ипхоне 12 ли 13 не ми текнуе точно, и секогаш кога треба да зборам на него со некој дали на спикерфон или нормално па мене ми е послаб звукот од дури мојон А50ка така да не ми се верува С22 да е полош. Ско мислиш на квалитет за музика можда, тука не се мешам можда исто не користам телефон за тоа или екстремно ретко.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Месец и пол користев S22 (до пред некој ден) како втор телефон, т.е. повеќе како прв во странство со нивна картица. Цел ден без проблем зборење, вибери, Whatsup, maps, translate, 1 апп за автобуси, метро, транвај тешко зависна од гпс, уште една за такси и плус Убер.
Значи 01 не осетив. 02 исто не осетив ама никад. Може е до Стим апп, сма па тоа не е проблем на Самсунг. 03 никад не осетив, со муабети не од 2 него од по 20мин, и тоа телефонот беше у онаква футрола на преклоп (што многу ме нервираше ама така ми го дадоа така го користев). Друго фотки, карплеј не сум меродавен. Ааа колега има Ипхоне 12 ли 13 не ми текнуе точно, и секогаш кога треба да зборам на него со некој дали на спикерфон или нормално па мене ми е послаб звукот од дури мојон А50ка така да не ми се верува С22 да е полош. Ско мислиш на квалитет за музика можда, тука не се мешам можда исто не користам телефон за тоа или екстремно ретко.

Многу ретко кога сум вадел 4 или над 4 саати SOT, последнов месец го поминував со стратегии на штедење на батерија. Го оставав на паузи за да имам батерија до крајот на денот. Поентата е ако е сега волку слаба во иднина ќе биде уште послаба.

Заборавив да напоменам дека мобилниот се рестартираше на сред повик, во предходниве 4 месеци околу 7-8 пати.

Многу се потрудив да го засакам мобилниов. Не успеав за жал...

Атачменти

• Screenshot_20230312_214520_Device care.jpg
    Screenshot_20230312_214520_Device care.jpg
    253,9 KB · Прегледи: 43

mdeni

senior
24 септември 2012
6.072
6.006
Има ли некој со S23 малиот да каже дали чини батерија? И дали со упален Лајт перформанс вади 7 саати СОТ во еден ден?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Многу ретко кога сум вадел 4 или над 4 саати SOT, последнов месец го поминував со стратегии на штедење на батерија. Го оставав на паузи за да имам батерија до крајот на денот. Поентата е ако е сега волку слаба во иднина ќе биде уште послаба.

Заборавив да напоменам дека мобилниот се рестартираше на сред повик, во предходниве 4 месеци околу 7-8 пати.

Многу се потрудив да го засакам мобилниов. Не успеав за жал...
21% Хром? 8% спотифај? Волку хром не ми повлекол никад, а спотифај и остали цицачки апликации не користам. Рестарт никад, дури и на 2-3% батерија. Нешто да не небило во ред со твојот телефон? Апдејти фул? Не знам еве јас не сум некој сликаџија и по музика, ама па со мејлови, месинџери и повици сум нонстоп. Ми се нема десено она на кое ти се жалиш. А и башка пошто си тераше без проблем, не ми ни текнуеше да затварам апликации или било што посебно да местам. Како ми го дадоа, јадеше еден фактори ресет и толку му беше месец ипол.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
21% Хром? 8% спотифај? Волку хром не ми повлекол никад, а спотифај и остали цицачки апликации не користам. Рестарт никад, дури и на 2-3% батерија. Нешто да не небило во ред со твојот телефон? Апдејти фул? Не знам еве јас не сум некој сликаџија и по музика, ама па со мејлови, месинџери и повици сум нонстоп. Ми се нема десено она на кое ти се жалиш. А и башка пошто си тераше без проблем, не ми ни текнуеше да затварам апликации или било што посебно да местам. Како ми го дадоа, јадеше еден фактори ресет и толку му беше месец ипол.

Апликации не сум затварал ни на xiaomi нема ни да затварам на телефони за кој што давам над 600 евра.
Фулл апдејт иначе и тоа ако добро сум прател ситуација секогаш сум добивал меѓу првите на форумов и секад сум пишувал меѓу првите дека има нов update,
Денот што е прикажан на фотографијата е 2ипол саати SOT, 21% би било некаде околу 40тина минути во денот, 8% spotify е идење и враќање на работа, музика во кола поврзан со bluetooth и заспивање на ќерката исто така поврзан со soundbar. скоро и да на сум упалил twitch.tv, youtube или Instagram, во деновите кога сум палел обавезно сум го пунел по 2 пати

Блазесити што не си осетил недостиг на батерија и греење на телефонот, ама ако прогуглаш и провериш реддит ќе видиш дека ова се двете работи за кој што сите се жалат.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Апликации не сум затварал ни на xiaomi нема ни да затварам на телефони за кој што давам над 600 евра.
Фулл апдејт иначе и тоа ако добро сум прател ситуација секогаш сум добивал меѓу првите на форумов и секад сум пишувал меѓу првите дека има нов update,
Денот што е прикажан на фотографијата е 2ипол саати SOT, 21% би било некаде околу 40тина минути во денот, 8% spotify е идење и враќање на работа, музика во кола поврзан со bluetooth и заспивање на ќерката исто така поврзан со soundbar. скоро и да на сум упалил twitch.tv, youtube или Instagram, во деновите кога сум палел обавезно сум го пунел по 2 пати

Блазесити што не си осетил недостиг на батерија и греење на телефонот, ама аго прогуглаш и провериш реддит ќе видиш дека ова се двете работи за кој што сите се жалат.
1ч 40мин вика хромот актив. Нејсе супер што се покажал кај мене. Инаку заборавив да напоменам дека беше Snapdragon варијанта.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
1ч 40мин вика хромот актив. Нејсе супер што се покажал кај мене. Инаку заборавив да напоменам дека беше Snapdragon варијанта.

Грешка у пишување, мислев 1Ч40М, мојот е exynos и најверојатно тука е најголемата разлика. твојот е подобро оптимизиран и го нема проблемот со лаг и микростатер, го нема ни проблемот со греење во иста мера како мојот.

BorisKjorio

read-only
27 април 2018
34
27
Недојдија бб
Исто така телефонот има една друга ГОЛЕМА маана, кога ќе дојде до 15% battery health се гаси за 10-15 мин па дури и да не го допираш.
Ова е еден од многуте генетски симптоми што ги наследува од генерација на генерација.
Main reason 02 и покрај "моќниот процесор и 8те гига рам" често пати осеќав како телефонот лагува и се мачи да процесира команда, најголем проблем имав со Steam (можеби е проблем до steam app а не до s22, меѓутоа не е мој проблем да откривам и решавам туѓи проблеми), активен трејдер на скинови сум и ептен сум врзан за оваа аплиакција бидејќи секоја конфирмација за trade/buy/sell иде преку Steam app.
Новиот апдејт на стим апликацијата е катастрофа, отварам туѓи инвентори стрикно преку Самсунг прелистувачот бар не крашнува кога учитува, иначе ип банана нон стоп преку апликацијата, па морам впн за бајпас...

28 јануари 2017
2.063
4.726
Ресен
Исклучување на сред повик и рандом во текот на денот е резултат на фалична батерија, не Ексинос да бил, i9 да е не треба да исклучува.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.247
2.683
Чим МКВD ги расклинка , R.I.P Самсунг. Псај како по обичај кога наоѓаме мутни ствари на Самсунг никаде го нема.

28 јануари 2017
2.063
4.726
Ресен
Сликање месечина со телефон ти е исто ко да снимаш огномет, џабе држење место и НИКОГАШ повеќе нема да му посветиш внимание.

Убаво кажа во видеото при крајот, премногу манипулација има во сликите од телефоните само што ги земаме здраво за готово, месечинава е лесен таргет па затоа и реакциите.

РИП Самсунг... какви потешки будалии и лажења се случувале во светов на мобилните, та од ова ќе пропаднеле, сигурно.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Сликање месечина со телефон ти е исто ко да снимаш огномет, џабе држење место и НИКОГАШ повеќе нема да му посветиш внимание.

Па зошто редат 100x зум леќа ондак :) нека не ја ставаат ич и нека намалат цена на уредот.

Убаво кажа во видеото при крајот, премногу манипулација има во сликите од телефоните само што ги земаме здраво за готово, месечинава е лесен таргет па затоа и реакциите.
Фејк е фејк. Некој баш заради тоа се полажал можеби. Треба да се казнат вакви мајмунлаци.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.840
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Изгледа преварите насекаде станаа mainstream, од мало до големо... сТрамота за самсунК.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.072
6.006
Па зошто редат 100x зум леќа ондак :) нека не ја ставаат ич и нека намалат цена на уредот.

Фејк е фејк. Некој баш заради тоа се полажал можеби. Треба да се казнат вакви мајмунлаци.
Уффф какво гаѓање во центар! S23Ultra ако му се тргне пенкалото и таа небитната камера телефото и се потсмали и олесни со пластичен капак позади ќе е телефон на декадата. Поготово што сега ценава во малопродажба е ненормално ниска околу 62000 денари. Тоа би ја спаднало малку дури. Страшно колку добро би било тоа. Всушност би се добил нов Samsung S8+ нешто кое сите го сакаат реално.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Уффф какво гаѓање во центар! S23Ultra ако му се тргне пенкалото и таа небитната камера телефото и се потсмали и олесни со пластичен капак позади ќе е телефон на декадата. Поготово што сега ценава во малопродажба е ненормално ниска околу 62000 денари. Тоа би ја спаднало малку дури. Страшно колку добро би било тоа. Всушност би се добил нов Samsung S8+ нешто кое сите го сакаат реално.

S23+ ти е тоа :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.563
19.246
Лош пејач кога пее на playback и при тоа е користен autotune велиме дека е лошо и дека не го бива.

Но има уште полошо. Кога лош пејач најмува добар пејач да му отпее а овој се фолира по концерти. Што би рекол Чорба "Јавно зевање"

Е, второво навистина се има случено со групата Milli Vanilly некаде 90-те.
Типовите и награда зедоа.

Приметувате што сакам да кажам и на каде го терам муабетот?

Денес е месечина, утре ќе биде брадата од @dekomote

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Лош пејач кога пее на playback и при тоа е користен autotune велиме дека е лошо и дека не го бива.

Но има уште полошо. Кога лош пејач најмува добар пејач да му отпее а овој се фолира по концерти. Што би рекол Чорба "Јавно зевање"

Е, второво навистина се има случено со групата Milli Vanilly некаде 90-те.
Типовите и награда зедоа.

Приметувате што сакам да кажам и на каде го терам муабетот?

Денес е месечина, утре ќе биде брадата од @dekomote
Да, се сложувам со аналогијава.

Абе некако 'ко многу лесно да ги прифаќа народов сликите со филтри, иако не се вистински приказ на реалноста...инстаграм филтер-генерација со квази реален изглед на се што е сликнато.
reality-substitute.gif

28 јануари 2017
2.063
4.726
Ресен

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.563
19.246
Џабе споредувате екстерни апликации затоа што тие, меѓу другото, се наменети за тоа.

Овде плаќаш силни мегапиксели, оптики, модули и сл. за телефонот на крајот да ти покаже нешто што го нема во реалност.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Не ги бранам Самсунг ич ама месечинава е дете мало за како што рече @petkotrajko тоа што се претставува нормално на социјалниве.

Еден екстремен пример

Е да, ова со „моторџиката“ е екстремно добар пример.
Се изнасмеав ко го гледав првио пат, ама и малце се згрчив
Еј, абе еве, и на форумскио портал пишале статија за самсунк фејковачата:
Samsung прикажува лажни фотографии на Месечината ⋆ IT.mk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно