Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Промена на правила за Огласник

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.756
3.453
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
ако сте фер и речете еве ја фактурата за серверите и на ова има 30% плус за нас како администрација и месецов ни требаат 10 илјади денари, јас гарантирам дека ќе се најдат луѓе што ќе дадат и ќе го исполнат тој буџет за технички да се покријат трошоците. Без правење глупи муабети all-around.

Јас сум сигурен дека и да има такво нешто еве без тие 30%, само сметките за сервери, максимум 10% ќе биде донирано. 10% ми е оптимистички инаку.
Јас сум идејава да се тестира како што се тестираат други работи и да се види. Се работи за нешто што е на месечно ниво, ние овде правиме проблем за 80-90 денари месечно.

D

Администратор
31 март 2007
4.129
4.335
www.aqtos.com
Јас би дал за поддршка на форумот ако истото би било транспарентно за каде одат трошоците како што е на многу многу поголеми форуми и заедници без продавање на приказни со премиум попусти и глупости како пејвал што очигледно не работат.

Не, ти не би дал ни тогаш со ваков став. Само си бараш изговори и ОК е тоа, твој живот, твои правила.

Глуп е моментот кога пробувате да го ставите на исто ниво опстојувањето на редакцијата со техничкото опстојување на форумот, ако сте фер и речете еве ја фактурата за серверите и на ова има 30% плус за нас како администрација и месецов ни требаат 10 илјади денари, јас гарантирам дека ќе се најдат луѓе што ќе дадат и ќе го исполнат тој буџет за технички да се покријат трошоците. Без правење глупи муабети all-around.

IT.mk е комерцијален продукт кој е составен од портал, форум, маркет, огласи и сл. во кој 18 години правиме инвестиции со труд, време и пари. Не се дели на форум или портал или Индекс. Секако дека во идеално сценарио би сакале и да профитираме од продуктот и да си повратиме дел од инвестираното, а во тоа исто идеално сценарио да имаме супер функционален продукт кој ја обединува и поддржува македонската ИКТ заедница која нема проблем да плати за тоа што го добива. Ние ке имаме повеќе ресурси и мотивација да вложуваме повеќе во производот за кој веќе 18 години сме ги докажале нашите намери и потенцијал, а со тоа ќе има и публиката поголеми придобивки.

Исто, не се согласувам со тоа дека треба нечиј бизнис да биде маржиран на 30% ако има успех и публика и има вложено труд и некој е спремен за тоа да плати. Значи по твое, според горе напишаново, ОК е да правиме пари, ама се дур се 30% од трошоците. Зошто? Ако можеш појасни ми, би сакал да разберам.

Ова ти што го збориш е барање за донации и краткорочно сценарио кое не одговара со целиот проект, а согласно со тоа што го знаеме за пазаров и заедницава, тешко дека ке се случи, чест можеби на неколку индивидуалци кои би одвоиле.

Тоа е реалноста, дали ти се глупи тебе муабетите или не, јбг.

Јас сум сигурен дека и да има такво нешто еве без тие 30%, само сметките за сервери, максимум 10% ќе биде донирано. 10% ми е оптимистички инаку.
Јас сум идејава да се тестира како што се тестираат други работи и да се види. Се работи за нешто што е на месечно ниво, ние овде правиме проблем за 80-90 денари месечно.

Според моето искуство, апсолутно си во право.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026

Прво е жално и сметам дека не те личи да одиш со лични напади и да ми се обраќаш директно како јас да сум ви крив дека немате средства. Второ е жално да не си ги знаеш членовите што на форумов се 16 години, имаш другарчиња тука распрашај се да не ги тагнувам еден по еден, сум им завршувал работи и ни денар немам побарано, ама истите тие членови ме испочитувале и тоа го добиле како возврат.

Не знам еве, треба јавно да ти понудам колокација или сервер за да ме сфатиш сериозно? Ајде сега битното прашање дали и во случај да ти биде обезбедена техничка инфраструктура ќе престане овој однос на администрацијата да го третира форумот како бизнис а сопствените членови како издувен вентил на нервозата од фирма и од дома? Одговорот е не, затоа што сам кажуваш дека Редакцијата односно фирмата ваша не го гледа ова веќе како заедница туку како профитна можност, а тие две работи не одат под рака ;)

Да видиш колку си контрадикторен и не знаеш што сакаш да напишеш или да ни кажеш: пишуваш „падот на ИТ индустријата изминативе две години значајно се чувствува на IT.mk“, а притоа ме прозиваш со реченица како „не се согласувам со тоа дека треба нечиј бизнис да биде маржиран на 30% ако има успех и публика и има вложено труд и некој е спремен за тоа да плати. Значи по твое, според горе напишаново, ОК е да правиме пари, ама се дур се 30% од трошоците. Зошто? Ако можеш појасни ми, би сакал да разберам“, одговорот е затоа што од таквите газди со исти размислувања како тебе, што се свесни за падот на индустријата ама 30% маржа им беше малце, во Македонија се отпуштија над 1.000 луѓе само во последните 6 месеци во овој сектор, и тоа збориме за сериозни фирми и сериозни инженери само што си чкртнаа таму на една линија и им исплатија некој месец плата за да не ги зборат по градот :)

Последна промена:

D

Администратор
31 март 2007
4.129
4.335
www.aqtos.com
Прво е жално и сметам дека не те личи да одиш со лични напади и да ми се обраќаш директно како јас да сум ви крив дека немате средства.

Воопшто не е личен напад, само несогласност со твојот став. Не гледам дека нешто те напаѓам на личен план со тоа. Изразуваш став јавно дека би платил во таа консталација на настани, јас кажувам дека според мене со таков став не би платил ни тогаш. И велам дека и тоа си е сосема ОК, твој живот. Ниту нешто навлагам подлабоко за да те навредам и да биде жално.

Второ е жално да не си ги знаеш членовите што на форумов се 16 години, имаш другарчиња тука распрашај се да не ги тагнувам еден по еден, сум им завршувал работи и ни денар немам побарано, ама истите тие членови ме испочитувале и тоа го добиле како возврат.

И на нас си ни помогнал при DDoS нападите со консултација за која сме благодарни, јас не го оспорувам тоа ниту со тоа што не би платил премиум членство те оцрнувам како лош човек. Влезе многу екстремно.

Не знам еве, треба јавно да ти понудам колокација или сервер за да ме сфатиш сериозно?

Не, не ти барам ништо за да ме убедиш ниту треба да ме убедуваш. За сериозно те сфаќам сериозно, но ете имам различно мислење за твојот став.
Ајде сега битното прашање дали и во случај да ти биде обезбедена техничка инфраструктура

Каде прочита дека проблем е само техничката инфраструктура и дека збираме пари за сметка за сервер? Збориме за изнаоѓање на начини за да создадеме повеќе ресурси за да покриеме комплетни трошоци со тим, редакција, инфраструктура, развој на нови продукти...
ќе престане овој однос на администрацијата да го третира форумот како бизнис а сопствените членови како издувен вентил на нервозата од фирма и од дома?

IT.mk е комерцијален проект од 2007 година и ниту еднаш не сме настапиле неискрено околу тоа. Нема нервоза (ни од дома, фала на прашање) ни од фирма. Едноставно математика и желба да се создаде нешто подобро за кое треба ресурси. Прочитај го првиот пост, менуваме за Basic членство број на огласи од неограничени на 3 на месечно ниво, каде гледаш нервоза во постот или пристапот?

Одговорот е не, затоа што сам кажуваш дека Редакцијата односно фирмата ваша не го гледа ова веќе како заедница туку како профитна можност, а тие две работи не одат под рака ;)

Не се согласувам со тебе и со ова. Еве пример, Reddit има IPO.

Да видиш колку си контрадикторен и не знаеш што сакаш да напишеш или да ни кажеш: пишуваш „падот на ИТ индустријата изминативе две години значајно се чувствува на IT.mk“, а притоа ме прозиваш со реченица како „не се согласувам со тоа дека треба нечиј бизнис да биде маржиран на 30% ако има успех и публика и има вложено труд и некој е спремен за тоа да плати. Значи по твое, според горе напишаново, ОК е да правиме пари, ама се дур се 30% од трошоците. Зошто? Ако можеш појасни ми, би сакал да разберам“, одговорот е затоа што од таквите газди со исти размислувања како тебе, што се свесни за падот на индустријата ама 30% маржа им беше малце, во Македонија се отпуштија над 1.000 луѓе само во последните 6 месеци во овој сектор, и тоа збориме за сериозни фирми и сериозни инжинери само што си чкртнаа таму на една линија и им исплатија некој месец плата за да не ги зборат по градот :)

ОК, нека биде дека јас не знам што да напишам и кажам, само под услов да го препрочиташ овој твој параграф два пати.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Мислам дека не сакаш да ме разбереш што ти зборам. Ајде домашното да ви го завршам и да се одјавам од темава:

Ако форумот треба да биде вреден ресурс за ИТ заедницата, тогаш и начинот на заработка треба да доаѓа од вистинска корист, не од плитки модели како маички, аватари или paywall-ирање на корисничка содржина.

Ако не можете да разберете кои се тие модели еве ти пример, да сте прашале ќе сте добиеле одговор:

1. Правна и HR помош за ИТ професионалци (Партнерство со адвокати или фирми)
  • договори за вработување (клаузули, NDA, опции)
  • отпуштања / отказни рокови
  • фриленсинг, договори на дело, самовработување
Редакцијата може да зема % од услуга или fix fee referral. Пример: некој член има проблем со отказ - добива иницијална бесплатна анализа преку форумот, за другото наплаќа.

2. Следење и објаснување на регулативи / compliance
  • GDPR, NIS2, ePrivacy, AI Act итн.
  • Платен newsletter или интерактивен compliance tracker (пример: „дали вашата компанија е усогласена со ИСОХХХ?“)
  • Соработка со консултанти кои нудат практични совети за тимови / компании.
Редакцијата може да зема фиксен надоместок. Пример: имам ИТ фирма ќе се претплатам за 300 денари месечно да го добивам ова.

3. Едукативна peer-reviewed содржина

Не што ми доџе, туку реални case studies од професионалци корисници на форумов: „Еве како мигриравме 200 сервиси на Kubernetes“, „Lessons learned од прв ISO27001 аудит“.

Содржината да има кредибилитет па ако треба и понудете Gift ваучери и стимулирајте членовите да пишуваат а не таа содржина да оди позади Paywall.

Извадете подобар ИТ кадар, ништо нема да го чини некој спонзор како Анхоч/Сет/Нептун или некој ИТ бренд годишно да одвои 12 мауси, тастатури, keyboard, R36S или некоја глупост што само покажува дека ги почитувате членовите и не ги гледате како доларчиња.

4. Фриленс/аутсорсинг ветинг + микропроекти

Наместо Кариерата што не ви успеа:
  • „Verified Experts“ систем каде што компаниите може да бараат vetted членови за консултации, архитектура, code review, итн.
  • Мали проекти (<20ч) преку форумот – форумот зема процент.
Пример: на Кајгана (see what i did there :) ) им треба експерт за Xenforo миграција – објавуваат, добиваат понуди од членови што си ја знаат работата, ем кајгана вратена за 2 дена ем сите во ќар :)

Бонус:
Тематски events (онлајн или во живо): панел дискусии, AMAs, mini conferences – со спонзори (ако може Фемина да има спонзори како Philips и ДМ, можете и вие ако се позамарате и им дадете вредност). Го имате Гораст и ГГ сигурен сум дека ќе ви помогнат со некоја стратегија.

Не е тешко ако се позамарате, единствено е проблем што некогаш пробувате работи како онаа идеата за данок на браковите, АПП ако проџе проџе, некој таму во позадина имал момент на инспирација and it backfired.

kirev

senior
31 мај 2010
9.117
7.802
Не ми е јасно чуму правдање. Си барате начин да станете профитабилни и тешко ви оди. Да има некои успешни регионални примери, друго би било. Ајде со лесно, ви пожелувам уште многу години работа!

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.887
5.597
Не ми е јасно чуму правдање. Си барате начин да станете профитабилни и тешко ви оди. Да има некои успешни регионални примери, друго би било. Ајде со лесно, ви пожелувам уште многу години работа!
Викаш нема други регионални форуми, кои опстануваат веќе долго време ако не и подолго од ит.мк, а истовремено немаат вакви најблаго речено чудни начини на работа? Хммм, оу кеј.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Членството е опционо, не е задолжително.
Добредојдени се критики (претпоставувам) меѓутоа има и такви кој што сакаат да дадат придонес и не им пречи да купат членство.
Го разбирам револтот од поголемиот дел од корисниците, глобален е проблемов со членствата, меѓутоа интернетот е сеуште бесплатен и поголемиот дел од членствата се опциони, не се задолжителни. Youtube, Twitch, it mk итн... сите овие нудат опциона платена услуга "членство" за малку подобар experience при користење на сајтот.
Јас лично немам проблем со вакви услови, пример поштуем игри од типот на DOTA2, free to play, за сите што сакаат да дадат допринес ќе купат козметика и ќе потрошат повеќе пари, а тие што не сакаат нема да потрошат, ама и едните и другите ќе ја играат истата игра.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.887
5.597
Членството е опционо, не е задолжително.
Добредојдени се критики (претпоставувам) меѓутоа има и такви кој што сакаат да дадат придонес и не им пречи да купат членство.
Го разбирам револтот од поголемиот дел од корисниците, глобален е проблемов со членствата, меѓутоа интернетот е сеуште бесплатен и поголемиот дел од членствата се опциони, не се задолжителни. Youtube, Twitch, it mk итн... сите овие нудат опциона платена услуга "членство" за малку подобар experience при користење на сајтот.
Јас лично немам проблем со вакви услови, пример поштуем игри од типот на DOTA2, free to play, за сите што сакаат да дадат допринес ќе купат козметика и ќе потрошат повеќе пари, а тие што не сакаат нема да потрошат, ама и едните и другите ќе ја играат истата игра.
Само што овде не е проблемот со членството, иако се сака да се спинува на таа страна.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.821
12.869
Skopje
wemaxa.com
Можеби е добро да се размисли и реорганизација на огласникот, да се интегрираат комерцијалните огласувачи во ИТ маркетот некако па во блокот доле да ротираат и нивните понуди. Да се разговара со нив да се види која цена е прифатлива па да се најде заеднички јазик. Моментално форумот е окопиран од сериски огласувачи и нивните понуди, премиум членство ова нема да го реши. Ако не се адресира ова, ако нема здрава тематска дискусија луѓе ќе бараат чаре по редит и сличните.

Diablo

hello world
5 ноември 2014
94
166
Реално сметам, дека одлуките на админите е коректна. Сепак со години сме членови на форумов и време е да го подржиме и ние. Според мене, срамота е пред заедницата да се кука.
Луѓе продаваат графички од по 1500 евра. Па мислам дека е коректно тие да платат. Срамота е да се жалат.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.572
1.062
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
да се ослободи Купувам рубриката да може кој сака да пише и што построго за Бизнис "профили"...
кој сака да се дави во море од огласи нека си плати на Реклама 180мкд
кој сака да праи бизнис со фер цени и брза продажба може да си дозволи во просек 50 денари по оглас
нека се направи скала со 3-7 и повеќе огласи во месец....

EDIT: и секако право на Сопствениците е да подаруват членство за корисници со реален доопринос во знаење на темите!!!

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.584
3.059
Моментално форумот е окопиран од сериски огласувачи и нивните понуди, премиум членство ова нема да го реши.
Шала на страна, ова држи вода.
Посебно би посочил дека ми паднало в очи - има одредени огласувачи кои имаат 0 (нула) постови, а веќе огласиле десетици работи. Очигледно дошле тука на уште една алтернатива за реклама5 или пазар3, а не за да придонесат на форумот со некое знаење.
(не ме фаќајте буквално за збор, не правев метричка анализа, туку ова е генерално по сеќавање).
Реално сметам, дека одлуките на админите е коректна. Сепак со години сме членови на форумов и време е да го подржиме и ние. Според мене, срамота е пред заедницата да се кука.
Луѓе продаваат графички од по 1500 евра. Па мислам дека е коректно тие да платат. Срамота е да се жалат.

да се ослободи Купувам рубриката да може кој сака да пише и што построго за Бизнис "профили"...
кој сака да се дави во море од огласи нека си плати на Реклама 180мкд
кој сака да праи бизнис со фер цени и брза продажба може да си дозволи во просек 50 денари по оглас
нека се направи скала со 3-7 и повеќе огласи во месец....

EDIT: и секако право на Сопствениците е да подаруват членство за корисници со реален доопринос во знаење на темите!!!
Ај вие двајцата, не туку му се улизувајте на админите!
:)

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.572
1.062
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
ако нешто не сум праве л у живот е улизување и тоа ме кочело со многу назад...

сепак јас сум од оние кои им ги кинеле наградни

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.810
4.525
Неготино
Реално сметам, дека одлуките на админите е коректна. Сепак со години сме членови на форумов и време е да го подржиме и ние.
Јас неам намера ништо да подржувам, фала лепо.
Да се вработам, па има шанси да поддржам.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.117
3.605
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
А што те спречува да земеш барем Basic членство? 500 денари годишно, или 41 ден месечно и да добиеш еве 3 огласи место 1, а со тоа да направиш гест и да поддржиш развој на проектот?
на темава: не сум на форумов заради огласите, еднаш ми требаше да огласам и сето тоа беше проследено со фрустрации. тоа некако не би ме мотивирало да плаќам дополнително.

надвор од темата, би го подржал „проектот“ но по се изгледа ми се чини дека вие проектот го гледате како бизнис. тука има некој mismatch на моите очекувања и вашите.

дополнително, сум дал некои сугестии за форумов а и следам како се размислува за него, и некако не се поклапаме во идеите.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.247
Газдите ги обликуваат правилата. Членовите треба да одлучат дали и како ќе партиципираат.

Извинете за офтопик. Златното доба на форумите од ваков вид за жал мислам дека помина. Не само кај нас туку на светско ниво. Денес имаме AI, редит, луѓето во земјава многу подобро го знаат англискиот јазик итн.

Од аспект на профит, на ваков мал пазар, освен огласите, јас лично не можам да согледам друг сериозен генератор на форумов. Гивавеј, попусти на хардвер за членарината, текстови за игри и новитети не знам дали се одржливо решение и стимул. Можеби. Тоа најдобро си знаат газдите.

Некоја варијанта на поефтино членство со фокус само на огласите без ниту една друга бенефиција е нешто кое можеби вреди да се проба. Едно кафе месечно е малку. Но да се плати унапред за цела година за некого можеби е многу. Иако непобитен е фактот дека купопродажба на форумов споредено со било кој друг портал и огласник во земјава е каде каде посигурно. Како за продавачот така и за купувачот. Така што вреди да е поскапо споредено со реклама5, пазар 3 и сл.

Лично мислам дека е погрешно е да си истраен во нешто доколку е јасно дека не оди како што се очекувало. Ако е како што треба тогаш само напред. Пред се мислам на содржини надвор од форумов како мапирања на индустријата, кариера и сл. Не ги следам воопшто овие делови на порталот. Јас само киснам на форумов. Но овде не гледам прашања и одговори за проблеми врзани со програмирање. Или пак поврзани со работодавачи во оваа сфера. Значи чисто како активност на форумот.

Се извинувам за офтопик. Ова е чисто најдобронамерно зашто мене лично форумот ми е значаен дел од секојдневието и имам желба да продолжи да се развива.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.810
4.525
Неготино
Да има опција да купам 1337 членство месечно, а не годишно, и да одлучам јас кога сакам да го откажам во текот на тие месеци би било супер.
Сакав истото ко @gokica да го кажувам, поточно овој дел:
Едно кафе месечно е малку. Но да се плати унапред за цела година за некого можеби е многу.

Но, гледајќи тоа дека бројот на луѓе тука што може да ти се изнасмеат дека 1.500 ден стварно се ништо е преголем, па си премолчив. Зошто и како не можам да ги дадам тие пари си се моја работа.
Еве јас пример лично да ја има таа опција, месечно да е рецимо 150 - 180 денари наспроти годишното 1500 ден би било супер. Неколку месеци по ред сигурно би плаќал за членството.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.821
12.869
Skopje
wemaxa.com
Anandtech, кој имаше еден од најстарите форуми и уредништво на завидно ниво на главниот портал пропадна. Форумот е активен мислам сеуште со "Lifer" профили кои сега имаат по 50-70 години.

Младите се толку оглупавени да комуникација без иконографија (емотикони) подолга од 1 реченица им е мисловна именка.

Ако главната страна не може да го одржува форумот ништо не правиме, фокусот треба да е таму.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.874
34.164
roka.mk
Денес имаме AI, редит, луѓето во земјава многу подобро го знаат англискиот јазик итн.
Нема врска англискиот јазик, својот јазик треба да се сака, чува и негува. Нема врска што може се да се прочита на англсики, зошто да не може и на македонски? Клучниот проблем го долови xenon со ова
Младите се толку оглупавени да комуникација без иконографија (емотикони) подолга од 1 реченица им е мисловна именка.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.247
Не знам дали има подготвени да платат членарина чисто од патриотски побуди :)

Дали трендот е младите да не го читаат формуот не знам. Исто не знам таквото сознание како може да помогне форумот да биде попрофитабилен. Само знам дека скоро сите користат АИ. А и на редит чинам сеуште има помлади генерации дури и од нашиот регион.

Но сепак не сум меродавен да дискутирам на овие теми зашто немам податоци и истражувања за да поткрепувам тези. Јас само сакам форумов да ни опстане и да се развива.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.821
12.869
Skopje
wemaxa.com
Кај децата функционираат видевца со крици од јутуб/тик-ток/рилс - овие се доволно импактно бомбастични што мислам дека нит класични долгометражни играни филмови не поминуваат.

Гугл исто веќе нема да користат, а зошто би, отвара чет-џи-пити, го прашува, он му гугла, му сумира, му компарира ако треба, после парафразира, пакува и решен проблем, за малиот/та да легачи (ротаме бил терминот, *rotting).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.887
5.597
И целата дискусија повторно се сврте кон дали треба да има претплата или не. Никој всушност не го спори тоа дека може/треба да има, ок освен исклучоци кои исто можеби се во право поради нивни некои причини . Ете дури и насока да се проба и со месечна наплата.
И сѐ тоа е ОК, работата е да не се истрчува со апансас, оп скок решенија, кои очигледно не функционираат, туку напротив носат нервоза, револт и личат многу непрофесионално.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно