Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за MFP принтер

micio

hello world
13 ноември 2007
63
84
Здраво, ми треба препорака за MFP принтер, а и понуда ако има.

Тонер ми е најглавен фактор. Пример ако е ласерски монохром да биди лесен за полнење, да не треба флеширање, да е економичен и ако треба да се смени да е лесно достапен и ефтин.

Ако е во боја, а да не е ласерски, да може да се полна боите, да нема проблем со фирмвер/флеширање/апдејти, да е економичен, да не запекуваат тие дизните/nozzles, да не мора да ги менувам или варам. Не знам шо проблеми можат да имаат колор принтериве денес? Старио рикна па барам друг.

За двата типови важи да речам да не мора да ги чепкам долго време, ке го користам одвреме-навреме, да не го тепам пато до копир. Поважно ми е текст да печатам, боја мн ретко. 95% од времето ке печатам текст.

Еве шортлист иам направено, ако имате подобар предлог или некој адекватен модел за продажба пишете.

Атачменти

• 2026.03.20 MFP_printer_shortlist.png
    2026.03.20 MFP_printer_shortlist.png
    63,1 KB · Прегледи: 55

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.257
Brother не ги познавам но за MFP принтери препорачувам HP. Тонерите не репорачувам да се полнат туку да се купуваат компатибилни што не се воопшто скапи а се добри, не течат и не јавуваат грешки. Epson принтерите во боја се запушуваат ако не ги принташ секој ден, жив ѓавол се не ги препорачувам освен ако последниве две години не извадиле некој револуционерен модел што ги нема проблемите со запушување.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Астро, HP се искурназија и на многу принтери оневозмжија користење заменски тонери или полнење на оригиналните. Dynamic security го викаат „feature“-от што дозволува само оригинални тонери и тоа онолку отпечатоци колку што тие мислат дека треба, не колку што има тонер.

За инк-џет, одамна е надминато тоа со запушувањето при некористење, а во случај да се деси има опција за принтерот сам да ги исчисти прскалките и да се одзатне.

@micio, ако печатиш текст, тогаш ласер. Сѐ уште важи принципот што поскап печатач - тоа поевтин отпечаток. Разгледај ги моделите на Xerox имаат добри понуди, има и препораки за конкретни модели на форумов.
Со самостоен принтер подобро би прошол отколку со мултфункциски, пак заради принципот погоре. Башка што секој мултифункциски порано или подоцна завршува како многу голем скенер.

Инкџет има смисла само ако е со фабрички CISS и ако многу печатиш во боја. Имај предвид и дека фото квалитет може да добиеш само на фото хартија која е значително поскапа од обичната, а на обична и текстот и графиката се со послаб квалитет и трајност од ласерот.
Сѐ останато е изгор скапо по отпечатен лист.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.257
Астро, HP се искурназија и на многу принтери оневозмжија користење заменски тонери или полнење на оригиналните. Dynamic security го викаат „feature“-от што дозволува само оригинални тонери и тоа онолку отпечатоци колку што тие мислат дека треба, не колку што има тонер.

За инк-џет, одамна е надминато тоа со запушувањето при некористење, а во случај да се деси има опција за принтерот сам да ги исчисти прскалките и да се одзатне.

@micio, ако печатиш текст, тогаш ласер. Сѐ уште важи принципот што поскап печатач - тоа поевтин отпечаток. Разгледај ги моделите на Xerox имаат добри понуди, има и препораки за конкретни модели на форумов.
Со самостоен принтер подобро би прошол отколку со мултфункциски, пак заради принципот погоре. Башка што секој мултифункциски порано или подоцна завршува како многу голем скенер.

Инкџет има смисла само ако е со фабрички CISS и ако многу печатиш во боја. Имај предвид и дека фото квалитет може да добиеш само на фото хартија која е значително поскапа од обичната, а на обична и текстот и графиката се со послаб квалитет и трајност од ласерот.
Не знам за тоа, изненаден сум од ова што каживаш. Тонери компатибилни си се подаваат и до сега јас никогаш не сум купил оригинални тонери од HP пошто цените им се егзорбитантни, што би рекле Канаѓаните. Од десетици фирми што имаат десетици принтери, па и поскапи модели исто секогаш сме користеле компатибилни. Имаш некој модел на принтер што не трпи компатибилци? Не зборам за полнети од Трајче во подрум, зборувам за оригинални компатибилни тонери.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.964
Не знам за тоа, изненаден сум од ова што каживаш. Тонери компатибилни си се подаваат и до сега јас никогаш не сум купил оригинални тонери од HP пошто цените им се егзорбитантни, што би рекле Канаѓаните. Од десетици фирми што имаат десетици принтери, па и поскапи модели исто секогаш сме користеле компатибилни. Имаш некој модел на принтер што не трпи компатибилци? Не зборам за полнети од Трајче во подрум, зборувам за оригинални компатибилни тонери.
Сагане, одговорно изјавувам дека во мојо подрум исклучиво оргинални фејкови полниме, не сме нија од таквите шо прават цигански рабоќе!

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Пред некоја година требаше да ги обновиме НР малечките ласери што се за на биро, 100 и нешто или 1000 и нешто, не паметам кој точно модел и баш од фирмата рекоа да знаете сите овие новиве се со чип на тонерот и може да користат само оригинален. Истот муабет беше и по интернетот.

Не знам дали уште е така или тоа беше само пробен балон за одредени модели, ама тогаш тоа беше капката што ја прелеа чашата и веќе не погледнав НР. Со оглед дека, барем на овие ентри моделите, квалитетот им е прилично намален во однос на порано.

Тогаш земавме Xerox. И од тогаш само хартија му ставаат и компатибилни тонери, и да не ги урочам, никаков проблем ни со механика ни со отпечаток.

Maxtor

hello world
22 април 2012
97
225
Brother MFC-L2750DW е топ за дома или мала канцеларија, го користам 3 години со компатибилни тонери. Ако ти е во буџет принтеров е врв за таква компактна големина.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.257
Пред некоја година требаше да ги обновиме НР малечките ласери што се за на биро, 100 и нешто или 1000 и нешто, не паметам кој точно модел и баш од фирмата рекоа да знаете сите овие новиве се со чип на тонерот и може да користат само оригинален. Истот муабет беше и по интернетот.

Не знам дали уште е така или тоа беше само пробен балон за одредени модели, ама тогаш тоа беше капката што ја прелеа чашата и веќе не погледнав НР. Со оглед дека, барем на овие ентри моделите, квалитетот им е прилично намален во однос на порано.

Тогаш земавме Xerox. И од тогаш само хартија му ставаат и компатибилни тонери, и да не ги урочам, никаков проблем ни со механика ни со отпечаток.
Сигурно било некоја нејаснотија, затоа што баш тие серии LaserJet 100x, 101x, 102x сите тие можат да користат компатибилни тонери. Омниа се утепаа од продавање тонери за нив, бизнисот само на тоа им се држи, на компатибилни HP :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.546
3.152
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас го имам овој од HP дома и е одличен/профи. Ама гледам дека веќе не се прозиведува така да препорачувам кој и да му е замена.
И јас го користам чат-пат (црно-бел е) за принтање претежно текстови/документи. Сум заборавил кога последен пат имам сменето тонер. Скенерот е исто добар.

micio

hello world
13 ноември 2007
63
84
Brother не ги познавам но за MFP принтери препорачувам HP. Тонерите не репорачувам да се полнат туку да се купуваат компатибилни што не се воопшто скапи а се добри, не течат и не јавуваат грешки. Epson принтерите во боја се запушуваат ако не ги принташ секој ден, жив ѓавол се не ги препорачувам освен ако последниве две години не извадиле некој револуционерен модел што ги нема проблемите со запушување.
не планирам да полнам тонери дури има достапни заменски. ако нема заменски, сакам да има опција да може да се полни.
полнење на тонери е канцерогено. али ова на некој начин е индикатор дали е анти-конзумеристичка компанија? дали тоа е чип во тонер што не ми дава да го дотрошам тонерот, или чип во батерија што не ме остава да ја репарирам со други келии. до некој степен ми кажува дали имаат стратегија да го прават производот not-friendly-repairable, или repairable-hostile. такви компании се обидувам да не ги поддржувам.

со принтер-скенер таква е работата? резонирањето за MFP ми е:
-да не зафака толку место т.с. да нема потреба два уреди да бидат приклучени.
-да можам да ископирам лист директ, со притискање на копче на уредот (без приклучен компјутер); наместо да го скенирам, па да го принтам.

не сум фан на HP ради тоа со чипови во тонертите, а и грд UI на suport страната за драјвери. xerox е добар предлог, но побарав по форумов али не најдов инфо? да не има некое место кај што можам да купам користен MFP xerox? принтеров да бидам искрен е нешто nice-to-have. повремено затребува, барам некоја буџет нефушарска верзија, но не нов. ако има добра зделка да купам, инаку можам да почекам.

Brother MFC-L2750DW е топ за дома или мала канцеларија, го користам 3 години со компатибилни тонери. Ако ти е во буџет принтеров е врв за таква компактна големина.
ова е добар предлог исто, малце е оверкил за моиве потреби но влезе во шортлистата.

фала на сите за одговорите. според напишаново, од принтер во боја се повлекувам. да не ви ставам обавеза, ако излезе некоја адекватна понуда пингнете ме во порака. не седам многу на форумов, но го користам како ресурс за обезбедување на локални информации, повеќе пати сте ми помогнале и сум благодарен за тоа.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно