Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Препорака за леткум, вакум пумпа итн

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Значи ќе ми треба за лемење на електроника (дајлинско, некои играчки на батерии, џојстик и такви ствари), чисто домашна употреба. Па еве според вашите совети да не биде многу шилеста, вие која ајва би ја препорачале? Ете исто да не биде многу јака да не направам проблем, а од друга страна да ми брка работа?
Рачка за лемење 968B, SR 968B | Loging Electronics нешто вака, имаш за 150 денари врвчиња разни ако ти притреба нешто. А инаку ко што вика и Metuzalem, од пазар 30-40W имаш за 300/400 денари ( а гледам и во Логинг донеле некој непознати за 300-400 денари) што ќе ти врши работа ако ти е вака за ситници.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.327
11.889
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
EU Plug 220V 60W Adjustable Temperature Electric Soldering Iron Kit+5pcs Tips Portable Welding Repair Tool Tweezers Hobby knife-in Electric Soldering Irons from Tools on Aliexpress.com | Alibaba Group

Едно вакво комплетче и завршена е работата за хоби апликации. Ем евтино, ем има се што треба за почетници и хобисти.
Ова дали го има некој да каже како работи? Гледам позитивни reviews па се мислам дали ова да го земам, или ова.
Углавно би се користело за по дома, да се залеми жички на електромоторчиња и такви работи.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Лемачи лемачи лемачи.....

Првиот леткум ми беше пред едно 20 години и го купив некој си 60-70денари, кабелот му беше толку тенок што две чачкалици да споиш се по дебели и на крај ми пукна во рака при уклучување. :D

Потоа имав леткум (пиштол), на никој не му го препорачувам, има внатре трафо и за скоро време гори.

Потоа сум има од поновите тенки и ден денес работат и незнам кај ми се, по приатели, расфрлани...

Прва лемна станица Алфаелектроник која што ден денес ја користам и сум презадоволен од неа.

На работа користам лемна станица:
3-канална работна станица, WEL.WR3000M | Loging Electronics кој користел Weller знае за што станува збор.

Јас би ти препорачал да си купиш

Леткум:
1. Алфаелектроник
2. Алфаелектроник
Јас би ти препорачал да го купиш вториот од линкот, ке го користиш доста време. Понатаму можеш да си купуваш врвови, зависно од тоа за што ке ти треба, не се скапи од 50денари до 100денари се врвовите.

Вакум пумпа:
Алфаелектроник
Квалитетна вакум пумпа имам вакви 3-4 и не сум имал проблем со нив, само пред секое работење убаво да се исчисти внатре пошто останува калај на самиот федер.

Држач за леткум:
Алфаелектроник
Со самиот држач за леткумот имаш сунгерче за чистење на врвот на самиот леткум. Види на YouTube како да го направиш сунгерот за нај убаво да ти го чисти врвот.

Калај:
Алфаелектроник
Овај калај го користам за не толку битни работи и сум презадоволен од него, кога купуваш калај треба да гледаш да има внатре паста за по убаво лемење.

Паста:
Алфаелектроник
Пастата ти е битна пак за уште по добро лемење. Види на YouTube некое клипче како да ја користиш, има интересни финти.

И знај едно, не е се во опремата дали ке имаш леткум од 100денари или од 60.000денари, битно е каков калај користиш и да имаш добра паста и пред се и нај битно да знаеш да лемиш. Да знаеш кога да го тргнеш врвот од калајот да не ја изгориш пастата што е внатре во самиот калај пошто после калајот тешко фаќа и станува на топчиња.
Пак ке ти кажам разгледај на YouTube има доста интересни работи да научиш за добро лемење и на кој работи да припазуваш.

Доколку нешто не ти е јасно или те интересира слободно прашај ме или пиши ми ПП.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.671
13.727
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Тој горниот ми изгледа подобар, овој како да е многу мал и со тенок гајтан. Дисплејот не игра голема улога, се сомневам дека можат на олку мал простор да направат прецизна терморегулација.

Само мој впечаток.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Лемачи лемачи лемачи.....

Првиот леткум ми беше пред едно 20 години и го купив некој си 60-70денари, кабелот му беше толку тенок што две чачкалици да споиш се по дебели и на крај ми пукна во рака при уклучување. :D

Потоа имав леткум (пиштол), на никој не му го препорачувам, има внатре трафо и за скоро време гори.

Потоа сум има од поновите тенки и ден денес работат и незнам кај ми се, по приатели, расфрлани...

Прва лемна станица Алфаелектроник која што ден денес ја користам и сум презадоволен од неа.

На работа користам лемна станица:
3-канална работна станица, WEL.WR3000M | Loging Electronics кој користел Weller знае за што станува збор.

Јас би ти препорачал да си купиш

Леткум:
1. Алфаелектроник
2. Алфаелектроник
Јас би ти препорачал да го купиш вториот од линкот, ке го користиш доста време. Понатаму можеш да си купуваш врвови, зависно од тоа за што ке ти треба, не се скапи од 50денари до 100денари се врвовите.

Вакум пумпа:
Алфаелектроник
Квалитетна вакум пумпа имам вакви 3-4 и не сум имал проблем со нив, само пред секое работење убаво да се исчисти внатре пошто останува калај на самиот федер.

Држач за леткум:
Алфаелектроник
Со самиот држач за леткумот имаш сунгерче за чистење на врвот на самиот леткум. Види на YouTube како да го направиш сунгерот за нај убаво да ти го чисти врвот.

Калај:
Алфаелектроник
Овај калај го користам за не толку битни работи и сум презадоволен од него, кога купуваш калај треба да гледаш да има внатре паста за по убаво лемење.

Паста:
Алфаелектроник
Пастата ти е битна пак за уште по добро лемење. Види на YouTube некое клипче како да ја користиш, има интересни финти.

И знај едно, не е се во опремата дали ке имаш леткум од 100денари или од 60.000денари, битно е каков калај користиш и да имаш добра паста и пред се и нај битно да знаеш да лемиш. Да знаеш кога да го тргнеш врвот од калајот да не ја изгориш пастата што е внатре во самиот калај пошто после калајот тешко фаќа и станува на топчиња.
Пак ке ти кажам разгледај на YouTube има доста интересни работи да научиш за добро лемење и на кој работи да припазуваш.

Доколку нешто не ти е јасно или те интересира слободно прашај ме или пиши ми ПП.
Weller-ов кошта 212.000,00 денари или 3.500,00 еур !!! WOW !

Него имам стар Weller, 30-40 год. си работи супер, само врв кај да најдам за него.

Ќе ставам слика.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
Тој горниот ми изгледа подобар, овој како да е многу мал и со тенок гајтан. Дисплејот не игра голема улога, се сомневам дека можат на олку мал простор да направат прецизна терморегулација.

Само мој впечаток.
Сеа видов 360 денари шипинг .. ќе барам нешто друго : )

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.671
13.727
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@mihovkris Ако не ти е за ептен озбилна работа, што не го земеш најпродаваниот леткум (или овој). Гледам дека ривјуата им се главно позитивни. Можеби и тие се со тенок гајтан, но штом толку луѓе ги купиле и се задоволни, ваљда работат. :hay: Твојот црвениот има само три ривјуа што не кажуваат ништо особено.

Додатоците најчесто не вредат, односно бутаат се` и сешто (неквалитетни алатки што не им се продаваат инаку), подобро е да си ги купиш посебно ако ти требаат, а мислам дека и доста нема да ти требаат, па зошто да ги плаќаш, колку и да се евтини.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
@mihovkris Ако не ти е за ептен озбилна работа, што не го земеш најпродаваниот леткум (или овој). Гледам дека ривјуата им се главно позитивни. Можеби и тие се со тенок гајтан, но штом толку луѓе ги купиле и се задоволни, ваљда работат. :hay: Твојот црвениот има само три ривјуа што не кажуваат ништо особено.

Додатоците најчесто не вредат, односно бутаат се` и сешто (неквалитетни алатки што не им се продаваат инаку), подобро е да си ги купиш посебно ако ти требаат, а мислам дека и доста нема да ти требаат, па зошто да ги плаќаш, колку и да се евтини.
Па не, ми треба за по дома да залемам некоја жичка еднаш у месецот.
Вториов ми изглеа добар, и ќе го земам.
Фала ти, ова барав, да подучи некој нешто бе :D

Eдит: аман бе шо е со шипингот?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.671
13.727
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Што со шипингот? Сепак ова има одредена тежина и големина, не е баш ситница. Плус регистрирани пошти.

Еве и уште други два. Сите овие се од најевтините, ми се чини еквивалентни меѓу себе, но би требало да работат.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
Што со шипингот? Сепак ова има одредена тежина и големина, не е баш ситница. Плус регистрирани пошти.

Еве и уште други два. Сите овие се од најевтините, ми се чини еквивалентни меѓу себе, но би требало да работат.
Порачав веќе тоа погоре, цел комплет 800 денари.
Фала ти.

Mario Markovski

hello world
29 ноември 2018
80
106
Стара е темата ама ајде пак ќе си прашам некој да препорача лемна станица до 100 евра?

kolesk

lurker
6 февруари 2016
781
1.212
Обична или дигитална, или пак "комбинирана" со дувалка за смд компоненти? Зависи што ќе лемиш.

Mario Markovski

hello world
29 ноември 2018
80
106
Барав комбинирана со дувалка мислам највеќе ке заврши работа. Ако е надвор од буџет тоа, ќе се оди со дигитална некоја.
Мислењето е автоматски споено:

SMD Stanica za Lemenje Lemilica so Duvalka na topol vozduh, ova mi iskoci na reklama gledam kvalitetot ne e bash najdobar ama za taa cena mislam ko za hobi kje mi zavrsi rabota.

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно