Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Предлог за Хостинг и Домејн Регистар

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299
Здраво на сите, во следниот период планирам да префрлам 17 домени и 5 Wordpress страни. Па би сакал да слушнам некој предлог за Domain Registar и за Hosting. Страните се информативни и нема многу податоци на нив.

3 од страните се наменети за публика во Северна Америка
2 од страните се наменети за Македонска и се со .мк домен.

Hostinger гледам дека имаат добри понуди со нивниот Web Hosting - Business пакет.

Исто така, дали би имал некакви проблеми доколку хостирам сајтови наменети за УСА публика и сајтови за МК публика - на еден исти хостинг акаунт?

Што мислите за Cloudflare како Domain registar?

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.377
2.798
купи си на Контабо VPS за 4 евра месечно, инсталирај virtualmin и мигрирај ги. А за домените можеш клаудфлер да го користиш или namecheap.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299
Дали е тоа менаџиран ВПС? Бидејки немам време ни желба да се замарам со упдатес и апликации и слично.

Дали и УСА и МК страните се ставаат на истиот и имаат добар пристап до најблиските сервери?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.377
2.798
па ти го менаџираш, секој VPS ти го менаџираш. Шерд хостинг е тоа што друг ти го менаџира. Али тој е отров спор.

Иначе нема многу менаџирање, само рестартирање еднаш месечно и некој апдејт од време на време. Исто така линукс е тоа и треба да знаеш со конзола да работиш за да инсталираш панел virtualmin. Иначе стави го на амерички, нема некоја разлика да се осети. Ако има, секогаш можеш да купиш сервер во европа.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299
Alright, да бидеме реални, не би сакал да одам со ВПС, барем не во оваа фаза.

Мислам дека би одел со Хостингер.

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
NameSilo е добар домен регистрар.
Ако ти е битна цената за обнова на домените, имаат и нивен discount program (види ги цените за инфо, стандардни + со попуст).

Добар дел од домените им се поевтини од други места.
За оние кои се поскапи, спореди ги со регистрарите кои ти ги посочија погоре.

Корисна алатка за компарација на цени за регистрација, обнова и трансфер на домени е и Domcomp.com .

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.425
1.653
By far за мене до сега, за домени функционирало перфектно Namecheap.
За хостинг, ВПС додуша, не shared ко шо ти бараш - сум користел AWS Lightsail, DigitalOceal, Linode и последно Hetzner.
Последниов реално нуди мнооогу подобри перформанси за истите пари како DO или Linode.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299
NameSilo е добар домен регистрар.
Ако ти е битна цената за обнова на домените, имаат и нивен discount program (види ги цените за инфо, стандардни + со попуст).

Добар дел од домените им се поевтини од други места.
За оние кои се поскапи, спореди ги со регистрарите кои ти ги посочија погоре.

Корисна алатка за компарација на цени за регистрација, обнова и трансфер на домени е и Domcomp.com .
Супер, фала ти!
Ne bi ti preporacal Cloudflare, katastrofa se. Za domeni prefrluvajne moj izbor e Namecheap, lesni za konfiguracija i eftini ceni.

A za hosting zosto ne makedonski : QHost - Квалитетен Хостинг за сите потреби
Да најверојатно ќе одам со Namecheap како регистар, и mkhost за мк домените.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.772
3.494
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
За домени
Најевтин регистар - sav.com (тестирано)
Најевтин .мк регистар - zemi.mk @Zemi.mk - ги имаш тука за поддршка.

За хостинг
Немаш многу податоци дадено, дали си размислувал за поедноставно решение како Reseller cpanel хостинг? Не знам дали си технички поткован и сакаш да се замараш со бесплатни панели, или сакаш да имаш се на готово?

Совет:
UK хостинг со локации во неколку држави:
Reseller Hosting | Unlimited NVMe Storage - £1 Trial - Имаш 50ГБ диск, 20 cpanel сметки што можеш да генерираш користејќи ги тие 50ГБ

25 ноември 2014
1.552
1.989
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Ја сум задоволен од Porkbun за домеини. Hosting зависи шо ти треба. За ВПС користам hetzner.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299
За домени
Најевтин регистар - sav.com (тестирано)
Најевтин .мк регистар - zemi.mk @Zemi.mk - ги имаш тука за поддршка.

За хостинг
Немаш многу податоци дадено, дали си размислувал за поедноставно решение како Reseller cpanel хостинг? Не знам дали си технички поткован и сакаш да се замараш со бесплатни панели, или сакаш да имаш се на готово?

Совет:
UK хостинг со локации во неколку држави:
Reseller Hosting | Unlimited NVMe Storage - £1 Trial - Имаш 50ГБ диск, 20 cpanel сметки што можеш да генерираш користејќи ги тие 50ГБ
Па би сакал времето поминато на се сведе на минимум, цената е предност но не значи дека не би дал повеќе за подобри нешто. Мислам дека shared hosting е моментално доволно бидејки страните немаат многу трафик и се генерално користат за информативен карактер и малку генерирање на лидови. Моментално сме на shared hosting со следните ресурси.

Технички, еве сега се подковувам дел по дел али мислам дека не сум спремен сам да одржувам хостинг и да менаџирам различни цПанели со упдатес на апликации и слично (ниту пак имам време, моментално)

За регистар најверојатно ќе останам на namecheap , бидејки домените се моментално таму регистрирани и треба само на моја сметка да ги префрлам.

Statistics
Alias Domains
0 / 0
Disk Usage
2.45 / 5 GB
MySQL® Disk Usage
393.03 MB / 13.47 GB (2.85%)
File Usage
26,153 / ∞
Bandwidth
91.64 MB / ∞
Addon Domains
0 / 20 (0%)
Subdomains
1 / ∞
Email Accounts
0 / ∞
Autoresponders
0 / ∞
Forwarders
0 / ∞
Email Filters
0 / ∞
FTP Accounts
1 / ∞
MySQL® Databases
2 / ∞
CPU Usage
0 / 100 (0%)
Entry Processes
0 / 20 (0%)
Physical Memory Usage
0 bytes / 2 GB (0%)
IOPS
0 / 5,024 (0%)
I/O Usage
0 bytes/s / 15 MB/s (0%)
Number of Processes
0 / 100 (0%)

2AM

hello world
22 април 2024
73
65
Skopje
Ќе ја искористам темава за да не отворам дупликат.

Имам канал на Youtube и сакам да купам домен .мк, кој кога ќе биде кликнат ќе води до каналот.
(Значи на самиот сајт не планирам ништо да хостирам, само сакам да зафатам домен .мк кој ќе води до каналот).

Исто така, би сакал истиот домен да го користам како URL shortener. Не се разбирам превише во овие работи, знам дека самото купување домен е едноставно но дали е возможно да се направи горенаведеново? Фала на сите што ќе одговорат :)

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1

Имам канал на Youtube и сакам да купам домен .мк, кој кога ќе биде кликнат ќе води до каналот.
(Значи на самиот сајт не планирам ништо да хостирам, само сакам да зафатам домен .мк кој ќе води до каналот).

Исто така, би сакал истиот домен да го користам како URL shortener. Не се разбирам превише во овие работи, знам дека самото купување домен е едноставно но дали е возможно да се направи горенаведеново? Фала на сите што ќе одговорат :)
За било каков shortener мораш хостинг, база и сл, како инаку ќе функционира. Пиши пп за подетално...

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.772
3.494
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

Можеш да земеш од zemi.mk домен, ако ти е само за тоа да не плаќаш хостинг можам јас да ти одвојам место кај мене за да направиш една инсталација на Wordpress, и со PrettyLinks да си креираш кратки линкови (види пример доле).

Пошто ќе имаш и cpanel ако не сакаш WP, има скрипти за скратувачи па можеш да си инсталираш некој бесплатен скратувач.

domenot.mk/link1
domenot.mk/video

Дополнување: Види ја оваа промоција, може да ти биде подобра опција:

2AM

hello world
22 април 2024
73
65
Skopje
Можеш да земеш од zemi.mk домен, ако ти е само за тоа да не плаќаш хостинг можам јас да ти одвојам место кај мене за да направиш една инсталација на Wordpress, и со PrettyLinks да си креираш кратки линкови (види пример доле).

Пошто ќе имаш и cpanel ако не сакаш WP, има скрипти за скратувачи па можеш да си инсталираш некој бесплатен скратувач.

domenot.mk/link1
domenot.mk/video

Дополнување: Види ја оваа промоција, може да ти биде подобра опција:

Многу ми се овие цени, јас видов нешто 600-700 денари, ама тоа е ваљда само за доменот.

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Многу ми се овие цени, јас видов нешто 600-700 денари, ама тоа е ваљда само за доменот.
Најди фри хостинг и купи го само доменот, еве ChatGPT солуции:

✅ 1. InfinityFree​

• Custom Domain: ✅ Yes
  • PHP Support: ✅ Yes (plus MySQL)
  • Free Hosting: ✅
  • Unlimited Disk/Bandwidth: ✅ (within fair use)
  • No Ads: ✅
  • Control Panel: VistaPanel (cPanel-like)

✅ 2. ByetHost​

• PHP Support: ✅
  • MySQL Support: ✅
  • Control Panel: VistaPanel

✅ 3. AwardSpace​

• PHP Support: ✅
  • MySQL: ✅ (1 DB on free plan)
  • Limitations: 1GB disk, 5GB traffic

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.772
3.494
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Award има мислам за 3$ хостинг, што е подобро од Free, само не знам дали засекогаш е таа цена. Ама пак, има хостинзи што се до 5$/годишно со ограничени ресурси за таа намена, секако тоа нема да биде страна со многу посети.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно