Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Портфолио кое не личи на ниедно друго

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.801
33.935
roka.mk
Сакав да го направам моето портфолио да не личи на ниедно друго… или барем да биде ретко, а дали успеав? Хм.. тоа можете да го кажете вие.
Прифaќам и roast, и идеи.

Инспириран од MacOS терминалот, и личи дека пишуваш sudo наместо само да скролаш.

Не е реклама… или ок можда и е… али реално ваљда заслужив да си го изрекламирам портфолиото. :)

Патем, има еден easter egg. Кој ќе ја најде командата добива custom title на форумот.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.174
18.789
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Најс, интересно, ми се свиѓа. You are hired!
Пoсебно ми се допаѓа што си мислел и на сигурноста.

Bash:
[email protected] ~ $ sudo rm -rf /
Haha, nice try! but this site is safe

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.800
10.116
За фирми што имаат RMA.
Ок тогаш ќе ти дадам конструктивен фидбек, според мене постои огромен ризик кога правиш нешто кое не личи на ништо друго - бидејќи сигурно има причина зашто не одат во одредена област/индустрија во таа X насока.

Ова земи го како добронамерен совет, не кажувам твоето дали е добро или лошо - имај го на ум. Да си различен не е секогаш да си подобар и се зависи од таргет групата. Ако таргет групата ти е B2B менаџмент, тогаш ги алиенираш сите под 30 години (што не виделе терминал во живот) и сите просечни PC корисници (можеби 95% од сениор менаџмент?). Чисто како еден пример...

Од друга страна, проектите кои ти се излистани не ми се баш соодветни за фирми кои нудат RMA - првиот ти е пајтон скрипта за чистење на фајлови, а вториот е некој Win 98 looking програм. Ова треба да ме возбуди да те ангажирам како фирма која нуди RMA?

1767948997912.png

Од мене засега толку, се надевам ќе го сфатиш ова како добронамерна насока :D

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.801
33.935
roka.mk
Браат тоа со rma беше заебанција за другата тема каде се натегате за тоа...
Иначе ова ми е само портфолио, нема конкретна намена, клиенти не собирам на тој начин така да оној кој тррба да ја види ќе ја види и разбере. Доволно е уникатноста да ја разбере.

Стварно не ми е направен да собирам клиенти, за фирма кога ќе дојде време ќе направиме сериозен сајт здравје боже.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.312
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.800
10.116
Браат тоа со rma беше заебанција за другата тема каде се натегате за тоа...
Иначе ова ми е само портфолио, нема конкретна намена, клиенти не собирам на тој начин така да оној кој тррба да ја види ќе ја види и разбере. Доволно е уникатноста да ја разбере.

Стварно не ми е направен да собирам клиенти, за фирма кога ќе дојде време ќе направиме сериозен сајт здравје боже.
Извини што сум детален :D

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.174
18.789
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Доволно е уникатноста да ја разбере.

Во мојата индустирја, дизајн, не секогаш се гледа уникатноста при разгледување на портфолио. Особено не кога се аплицира за работа во корпоративни средини. Претежно фокуснот е на опсегот на проекти, што подобар range толку подобро - затоа што нели гледаш како дизајнерот има визуелна егзекуција за различни потреби.

Уникатното порфолио многу често и знае да биде причина кандидатот да биде елиминиран. Зашто? Затоа што во денешно време се е базирано на веќе пре-детирминиран визуелен јазик и како треба да изгледа секоја комуникација од една фирма. Истово важи без разлика дали си графички дизајнер или ux дизајнер.

Сметам дека уникатноста/креативноста не се цени веќе во креативната индустрија - затоа што поголемиот дел од работите за дизајнират врз тоа што решиле од маркетинг тимот базирано врз истражување или пак врз што ќе ти врати некој алгоритам. Креативата се убива од сам старт. Креативноста не е еднакво на максимизирање профит и кликови.

Како лаик за твојата индустрија, мене лично ми се допаѓа што си се потрудил да направиш нешто поразлично. Нешто што ти спомнаа и погоре, најчесто луѓето што ја прават првата елиминација (talent scouts, HR луѓе и слично) можно е да имаат потешкотија да го сфатат твоето портфолио и од сам старт ќе се фокусираат на друг кандидат.

Или на пример сум од друга брашна, што не знае што е терминал, а барам фриленсер што ќе ми имплементира нов систем на мојот e-commerce сајт - искрено би се осеќал малку збунет. Ама од друга страна па интересно е ако бркаш друг тип на проекти. Што викаш кога ќе дојде време за сериозни клиенти, ќе му ја мислиш хаха.

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
кул е

моја препорака, стави уше еден таб у терминалот кај шо се гледа цв-то

зашо не знам кој мислиш дека гледа портфолија ама HR ама баш не ги занима да трошат поише од 2мин по “портфолио“ а на твоево ќе се откажат за 5 секунди

мислам дека тоа сакаат да кажат колегиве

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.179
16.273
Криза на средни години те фаќа а? :)
giphy.gif

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Веројатно е уникатно, ама уникатно некогаш е „расипано“, т.е. нефункционално.
Разбирам дека си сакал баш ова да го направиш, ама...
Штом е за мекови, направи да е работна површина/десктоп на мек и стави икони за отворање.
Па може да го ставиш и судо-во како икона.
Визуелно ќе биде поприфатливо и полесно за снаоѓање.
Може да направиш иконите да бидат со драг/дроп.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Веројатно е уникатно, ама уникатно некогаш е „расипано“, т.е. нефункционално.
Разбирам дека си сакал баш ова да го направиш, ама...
Штом е за мекови, направи да е работна површина/десктоп на мек и стави икони за отворање.
Па може да го ставиш и судо-во како икона.
Визуелно ќе биде поприфатливо и полесно за снаоѓање.
Може да направиш иконите да бидат со драг/дроп.
Ако стави sudo @Oktar одма ќе го тестира rm -rf /
Ќе треба после наново да се прави

Sudo команди само на администрацијата треба да биде

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно