Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Помош со поставување на wi-fi мрежа !

acdc_stip

read-only
16 јуни 2010
8
0
Вака дечки ми треба да помош од вас т.е како да му пренесам на комшијата интернет преку wi-fi , јас користам интернет од ROBI ( телекабел ) имам модем MOTOROLA SB5001e комшијата има десктоп комјутер и далечината од мене е околу 25 метри воздушна линија . Каже те ми се што треба да купиме и подесеме за да функционира без проблеми ... Поздрав Влатко Штип
ПС: Дали уредот може да стои во мојата соба или треба да биде надвор некаде Фала Однапред

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Potreben vi e ruter ,najdobri resenija se Linksys ,na taa dalecina nema potreba ruterot da stoi nadvor ,moze slobodno da stoi vo tvojata soba ,posebno ako imas prozor na taa strana nakade sto treba da go nasocuva signalot ,potocno da go ispraka ,ne treba da ima precki pred ruterot kako sto se debeli dzidovi ,regali itn i ke nema nikakov problem ,Linksys ruterite imaat domet i do 150m preku dzidovi ,tebe ke ti bide potreben samo kabel od ruterot do pc to za internet potocno FTP kabel.Podesuvanjeto nema da ti odzeme mn ,treba da se povrze ruterot so modemot ,i potoa tvojot kompjuter so ruterot ,potoa preku wi fi da go povrzete ruterot so kompjuterot na komsijata i da se namesti zastita na wi fi mrezata WPA2 + MAC Address filtering i nisto poveke

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Wireless рутер и една вифи картица или УСБ стикче кај комшијата твој.

Подесување ќе оди вака :

Модем ---> Рутер --- (wifi) ---> комшија
|
\------- (жичено) ---> твој ПЦ

acdc_stip

read-only
16 јуни 2010
8
0
ок но нели треба и тој да си купи картичка некаква за прием на wi-fi сигналот ! ?

касно го видов одговорот !

А шо цена се движат картичката и рутерот !

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Варијанта 1: Како прво ви треба отворен простор. Односно би било подобро кога сте подалеку да можат безжичните уреди да се физички видливи еден со друг. На вас ви треба еден безжичен рутер (за делење на конекцијата), и може USB Wifi уред за примање на конекцијата кај соседот. Ќе ти треба и уште еден LAN кабел за од рутерот до кај тебе.
Постапката е следната:
a) Од модемот MOTOROLA SB5001e кабелот кој си го користел кај компјутерот (мрежната картица) го пренасочуваш во WAN портата од рутерот, а новиот LAN кабел го приклучуваш меѓу LAN порта од рутер и мрежна картица на компјутер.
б) Конфигурираш конекција на Wireless Router-от, со секој рутер имаш упатство кое доаѓа со него.
в) Кај соседот вметнувате USB стикот во usb порта (инсталација ако треба на драјвери и слично) и потоа правите wifi конекција..
Цената на ова решение би била од 2000 денари па нагоре.

Варијанта 2: Ако сте например во зграда сместени можете и обичен LAN кабел да пуштите од прозор до прозор (доколку тоа е изводливо). Не знам за модемот дали има и USB порта, но доколку има ќе ви треба само едно 25 метри LAN кабел, и ништо друго. Ако нема ви треба обичен Router (може и Switch-за поефтино решение), и кабел.
Цена на ова решение е од 1000 денари па нагоре

acdc_stip

read-only
16 јуни 2010
8
0
Варијанта 2 Отпаѓа не сме во стан во куќи живееме , и треба да рипаме дворови :D а модемот има усб порта !

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Kvaliteten ruter ima od 2xxx pa nagore ,moj predlog bi ti bil da zemes kvaliteten ruter na pr kako Linksys WRT54GL moze da bide i Cisco verzija bez nadvoresna antena ,toj e nekoj denar poeftin inace ovoj sto ti go predlagam e okolu 3000-4000den
wifi karticka moze da se zeme i na staro cini okolu 500den ,nova e ~1200den
moze da se zeme i usb wifi priemnik nov ~900den

acdc_stip

read-only
16 јуни 2010
8
0
Овие ги најдов кај riversoft дали тие можат да ми завршат работа ! и дали цената на рутерот зависи од тоа колку порти има ! 1-2-3-4 итн....

Ethernet Card MSI US300EX LITE Wireless USB Dongle Ralink chipset 150Mbit 754,00 ден.
Router MSI Wireless RG300EX LITE 4-port 802.11g Ralink chipset 150Mbit 2119,00 ден.

acdc_stip

read-only
16 јуни 2010
8
0
Sephiroth фала другар , биде веќе земавме и завршивме работа , фала ви и на сите други кој ми помогнавте со проблемот Поздрав
ПС ; Дечки јас ли сум ќорав :bravo: или стварно на форумот нема туторијали за фотошоп !

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно