Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Nvidia - Генерална дискусија

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.654
6.942
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Па не мора конзола имаш мид-рејнџ графички карти што ги возат повеќето модерни PC игри на хај па и на ултра без проблем. Не претерувајте.

Arkturus

hello world
17 јануари 2013
369
279
Па не мора конзола имаш мид-рејнџ графички карти што ги возат повеќето модерни PC игри на хај па и на ултра без проблем. Не претерувајте.
Незнам што е за тебе мидрејнџ ама 500 евра за една 3060 ка се многу пари. Не беше така одамна кога графичките од Х60 класа ги плаќавме 200 евра.

Tegla

hello world
19 јуни 2014
213
379
Skopje
Tegla's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Noctua NH-D15 chrommax.black
Motherboard
Asus ROG Strix B550-F Gaming
Storage
Samsung 990 Pro 1TB + Samsung 860 Evo 500GB + 1TB WD10EZEX
PSU
EVGA Supernova G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill Flare X DDR4-3200MHz CL14-14-14-34 1.35V
Video card
Asus TUF Gaming GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC
Case
CM Storm Trooper (Window); 2x Noctua NF-F12 pwm (front); 1x Noctua NF-A14 pwm (rear)
Mouse
Benq Zowie EC2-B
Keyboard
Steelseries Apex M500
Audio
Rotel RA-11; B&W 685 S2; B&W ASW608; Audio Technica ATH-M50, Senhheiser HD 560S
Monitor
LG 27GP850 1440p/180Hz Nano IPS
OS
Windows 11 Pro x64
Полека ама сигурно играњето станува привилегија на малкумина.
Не ти треба најмоќниот хардвер да играш видео игри. За Full HD со респектабилни перформанси и графика доволно ти е GTX 1660 Ti или RTX 2060 и i5 / Ryzen 5.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
Цените првите 2 месеци ќе бидат напумпани се додека не излези Big Navi. Независно од перформансите на Big Navi, цените ќе се прилагодат од двете страни. Дали се цените многу зголемени во последните 5 години? Да, бидејќи NV немаше компетиција и правеа што сакаа. Корпорација со гладни акционери ја боли к***т за нас обичните конзумери. Ако ти се плаќа, плаќај, ако не ти се плаќа не плаќај. Ние настрадавме со тоа што долго време немаше друг бренд да ги балансира цените. Сега и АМД индиректно ќе лапни бенефит од конзумерите и ќе ги зголеми цените бидејќи увидоа дека потрошувачите се спремни да платат повеќе (навикнати од НВИДИА). Сметам дека ќе се стабилизираат цените на ова што се и дека нема да паѓаат во иднина ама нема и да растат, бидејќи се надевам и очекувам дека АМД конечно де стане вреден соперник. Ќе видиме што ќе се случи во Ноември кога ќе излези Big Navi. АМД секако ќе користи супериорен TMSC 7нм чип, а НВИДИА 8нм Самсунг бидејќи не успеаја да склучат договор со TSMC. Затоа нвидиа картите се толку големи со голем DIE за да надокнадат.

Секако не се купува веднаш на почеток графичка ради потенцијални проблеми со драјвери и напумпани цени. Уште помалку од Македонија каде увозниците не е******т со маржите, па над тоа оди царината и малопродажните цени. Ама мора да купуваме од тука посебно сега во ова време. Не сме Америка да си кликниш едно дугме и од Амазон да ти стигни картата за еден ден по големопродажна цена.

На крајот, 3080ка со MSRP Од 800 долари кај нас ќе кошта близу 1000 евра ради различни фактори. Да беа границите отворени, ќе земев од Грција и ќе ми вратеа 24-25 посто од цената, ама со затворени граници ќе страдаме. Можеби ќе почекам да се стабилизираат цените и границите да отворат.

Еве ви илустрација за растот на цените. jbnfckny6vg41.png

Последна промена:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
Confirmed: NVIDIA GeForce RTX 3090 has 24GB memory, RTX 3080 gets 10GB - VideoCardz.com

3090 FE со 24GB VRAM
3080 FE со 10GB VRAM

CONFIRMED.

Измеѓу ќе има две карти 3080Super којашто ќе биди рефреш која ќе излези по една година и 3080TI којашто ќе излези по 6 месеци.

Меѓутоа, на launch Ќе излези и AIB 3080 карта со 20GB VRAM.

Овие се benchmarks од FE картите моментално. EgVG4q0UYAM_CJN.png

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Confirmed: NVIDIA GeForce RTX 3090 has 24GB memory, RTX 3080 gets 10GB - VideoCardz.com

3090 FE со 24GB VRAM
3080 FE со 10GB VRAM

CONFIRMED.

Измеѓу ќе има две карти 3080Super којашто ќе биди рефреш која ќе излези по една година и 3080TI којашто ќе излези по 6 месеци.

Меѓутоа, на launch Ќе излези и AIB 3080 карта со 20GB VRAM.

Овие се benchmarks од FE картите моментално.Погледнете го атачментот 90400

Cena imbox? Дел од мене ми вика да ја шитнам 2070 и да правам упгрејд на 3080 доколку нема претерана цена.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
Cena imbox? Дел од мене ми вика да ја шитнам 2070 и да правам упгрејд на 3080 доколку нема претерана цена.
Последниот leak за цените е следниов:

The leaker has also shared its take on the price of the rest of the RTX 3000 series graphics cards, pricing the:
$400 RTX 3060
$600 RTX 3070
$800 RTX 3080
$1400 RTX 3090

Рачунај ова се MSRP цени. Што значи имаш неколку фактори над оваа цена како AIB цени од партнерите коишто ќе додадат од 50 до 200 долари зависно изданието на картата. Потоа имаш увозни маржи, па малопродажни цени, итн.

Јас предвидувам дека финална цена кај нас 3080ката ОБИЧНАТА СО 10гБ РАМ ќе биди 58.000 - 60.000 ПРВИЧНА, ама времето ќе покажи.

Исто така, рачунај 3080ката со 20GB VRAM што ја планирам и јас, ќе биде до 200 долари поскапа од обичната со 10GB VRAM што значи 70.000 ден. кај нас. Оваа генерација ќе биде изгор скапа.

Границите грчки кога ќе ги отворат, ќе платам 70.000 во ГРција ама од тоа 24 посто (до 17.000ден) ќе ми вратат. Тој ми е планот.

Дали да ја продадеш 2070ката. Одговорот е емфатично ДА. Бидејќи сега можеш се уште цена да извадиш, а RTX перформансот на новата генерација ќе биди неколку пати подобар.

Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Јас предвидувам дека финална цена кај нас 3080ката ќе биди 58.000 - 60.000 ПРВИЧНА, ама времето ќе покажи.

ComputerUniverse не ми бега, ако има боље цена.

Дали да ја продадеш 2070ката. Одговорот е емфатично ДА. Бидејќи сега можеш се уште цена да извадиш, а RTX перформансот на новата генерација ќе биди неколку пати подобар.

Па тоа и ме подразмислува. Ама па да бидам најреален, на компјутер играм најчесто driving simulators што и онака вадам 120+ фпс на max и на 1440p на нив. И тука имам двоумење.

До сега само Control ја имам изграно колку да тестирам DLSS и RTX. Фино изгледаше.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
вадам 120+ фпс на max и на 1440p на нив.
Засега се таман Туринг за она што има на понуда.

Меѓутоа, Ampere се оптимизира за RTX титлови, а гејминг индустријата наголемо тргнува во таа насока. АМД вади RT карта за 2-3 месеци. Двете нови конзоли ќе поддржуваат RT и сите големи студија ќе имплементираат RTGI технологија from the ground up.

Целта е да се вади ист перформанс со RTX ON во игрите што допрва ќе излегуваат бидејќи ќе бидат мастерирани со RT ON. Исто така, веќе почнаа да излегуваат игри каде моменталниот Lineup не е доволен. Батиња со 2080каTI вадат 40 FPS на ултра во Flight Simulator 2020 Пример. Cyberpunk 2077 е правена со RTX на ум from the ground up. Така што и CP2077 на се Ултра со се уклучено ќе си бара сила.

Се планирааат голем број RTX титлови и во иднина. Ampere треба да пружи доволно сила за следните 5 години без проблем.

@TheMarshal ако почекаш да ја продадеш 2070ката сега, потенцијален купувач 1на година од сега големи се шансите да те праша кој и е RTX перформансот на картата. Реалноста е дека Turing e прва неисполирана RTX генерација и не нуди многу во тоа поле, посебно на високи резолуции со се ултра.
Ampere од друга страна не нуди МНОГУ сирова брзина НАД туринг, меѓутоа нуди до 3-4 пати подобар RTX перформанс (се шпекулира).

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
@TheMarshal ако почекаш да ја продадеш 2070ката сега, потенцијален купувач 1на година од сега големи се шансите да те праша кој и е RTX перформансот на картата. Реалноста е дека Turing e прва неисполирана RTX генерација и не нуди многу во тоа поле, посебно на високи резолуции со се ултра.

Се сложувам. Реално би чекал да искочат и пристапни 4К 144 монитори, можеби ќе го скокнам upgrade циклустот неколку години. Додека PC не ми стане главната и единствена гејминг платформа сеуште не сум спремен да инвестирам.

Ама да, кога ќе излезат 30хх, вредноста на 2070 ќе биде тиње. Патем, со самото излагање на 2070ѕ веќе еднаш и падна вредноста.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Јас само се надевам дека можда АМД ќе извади нешо со реални цени пошо забегаа ептен со цениве. 1400+ евра за хај енд гејминг графичка, 1000 за мидрејнџ... ма нека се гонат на 1080п ќе играм боље можам и без 4к и без ртх и без се. Ако новиве конзоли имаат бар од далеку блиска графика со десктоп со графичка од 1400 евра - тури му пепел на десктопот за играње игри.

Ќе останат за професионалци само графикиве (луѓе кои стварно ќе ги користат во целосен капацитет и ќе прават пари со нив), за луѓе со премногу пари или за фанови/фанатици.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Јас само се надевам дека можда АМД ќе извади нешо со реални цени пошо забегаа ептен со цениве. 1400+ евра за хај енд гејминг графичка, 1000 за мидрејнџ... ма нека се гонат на 1080п ќе играм боље можам и без 4к и без ртх и без се. Ако новиве конзоли имаат бар од далеку блиска графика со десктоп со графичка од 1400 евра - тури му пепел на десктопот за играње игри.

Ќе останат за професионалци само графикиве (луѓе кои стварно ќе ги користат во целосен капацитет и ќе прават пари со нив), за луѓе со премногу пари или за фанови/фанатици.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација
Кажи, на крај краишта шо фале на играње на 60 fps на racing игри и авантури попут Tomb Raider и слично? Ногу мала е таа разлика , барем за око, а огромна у цена.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Кажи, на крај краишта шо фале на играње на 60 fps на racing игри

Фали на racing игри. После 120fps+, стварно се осеќаш како slideshow на 60fps. Али сосема ОК е и 60 фрејма (ако играш racer со Vokswagen Буби и Фичовци). :p Разлика се осеќа и на FPS, на сите останати игри каде што има поспоро движење, не се осеќа огромна разлика.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
Пушти Dirt или Formula1 на 60 и на 144 херци на систем којшто може да ги извади тие фрејма ќе забележиш голема разлика. FPS игри исто така, бидејќи имаш побрзи движења. Посебно игри како ДУМ брзи пуцачини. Авантурски игри како Tomb Raider помалку се заприметува разликата.

Јас само се надевам дека можда АМД ќе извади нешо со реални цени пошо забегаа ептен со цениве.
Поефтино од Нвидиа? Да. Многу поефтино? Не. Конзумерите се спремни за давање многу за графички бидејќи последните 5-6 години се така кондиционирани од Нвидиа. Ние настрадавме поради тоа што АМД не нудеше конкуренција последните 4 генерации. АМД индиректно ќе лапа бенефит од ова бидејќи гледаат колку се спремни конзумерите да платат за графички. Затоа на пример конкурентната АМД карта ќе биде можеби 100тина долари поефтина од НВИДИА во поединечните класи. Пример АМД карта со перформанси како RTX 3080 којашто е 800 доларос MSRP ќе кошта пример 700 доларос MRSP.

Времето ќе каже за точно, но, таа е логиката.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Фали на racing игри. После 120fps+, стварно се осеќаш како slideshow на 60fps. Али сосема ОК е и 60 фрејма (ако играш racer со Vokswagen Буби и Фичовци). :p Разлика се осеќа и на FPS, на сите останати игри каде што има поспоро движење, не се осеќа огромна разлика.

Zatoa i neam probano 120hz he he he

Реално, conditioned сум се уште на 60 и не си барам беља.

Пушти Dirt или Formula1 на 60 и на 144 херци на систем којшто може да ги извади тие фрејма ќе забележиш голема разлика. FPS игри исто така, бидејќи имаш побрзи движења. Посебно игри како ДУМ брзи пуцачини. Авантурски игри како Tomb Raider помалку се заприметува разликата.

Поефтино од Нвидиа? Да. Многу поефтино? Не. Конзумерите се спремни за давање многу за графички бидејќи последните 5-6 години се така кондиционирани од Нвидиа. Ние настрадавме поради тоа што АМД не нудеше конкуренција последните 4 генерации. АМД индиректно ќе лапа бенефит од ова бидејќи гледаат колку се спремни конзумерите да платат за графички. Затоа на пример конкурентната АМД карта ќе биде можеби 100тина долари поефтина од НВИДИА во поединечните класи. Пример АМД карта со перформанси како RTX 3080 којашто е 800 доларос MSRP ќе кошта пример 700 доларос MRSP.

Времето ќе каже за точно, но, таа е логиката.

Ова е истото од шо и јас стравувам и затоа реков се надевам дека можда ќе бидат уште покомпетитивни за да бидат убедливо и неприкословено подобриот избор и да фатат market share. Тоа значи во превод се надевам дека и тогаш би виделе дебел ќар а би ставиле ниски цени. Сепак се шушка дека конзоливе ќе имаат 2080ти ниво на перформанси со мидрејнџ графика, а ако им се исплати да ги продаваат за 600 евра конзола тогаш и на АМД може ќе им се исплати да продаваат 2080ти ниво на перформанси стендалоун графичка за 300-400 евра, шо верувам ќе е барем 200-300 евра поевтино од еквивалент во перформанси на нВидиа според цените шо се шушкаат од таа страна.

НО се ова се дебели шпекулации, надежи и нагаѓања во овој момент - ко шо кажав јас само се надевам дека ќе се вратат работите во нормала (поевтино) некад, иначе не планирам да менувам ни да размислувам за нова графичка уште долго време. Ова лично мое субјективно мислење, нормално дека има луѓе шо ќе платат и ќе купат. Јас не сум, и би рекол дека дури и далеку сум од, репер за целна група.

ЕДИТ:

rtx30feleak-1.jpg

За ова и гигантски куќишта ќе треба, и матични со огромен спејсинг меѓу слотовите мајкоооо.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.507
31.959
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Чек чек, ова не е тролање со картиве?

Стварно се толкави?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.507
31.959
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Gaston

user
9 февруари 2011
1.732
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR

Стварно се толкави?
Епа 2000 евреи треба со нешто да се оправдаат.

По се изглеа стварно ќе биде мега карта, но ова е FE, ќе имаат свои решенија производителиве.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642

Стварно се толкави?
Не е, заради неефикасноста што ќе ја има Ampere ќе бидат огромни. Плус, high end картите (80/90) се очекува да трошат 350+ вати за моделите на некои од партнерите, ако се земе предвид дека со добар оверклок потрошувачката скока 10-15%, тоа се цирка 400 вати.

Big Navi нема да биде само поефтина алтернатива, туку и поефикасна. Ако АМД понуди 90% од перформансите за 15-20% пониска цена, ќе лапнат добар дел од колачот.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
Големина на плочата и следователно картата се должи на следново:

NVIDIA ја планираа оваа серија да оди на поефикасниот TSMC 7nm чип, а истовремено сакаа да ги оштетат AMD притоа скратувајќи им пристап до тој ист чип. Поради тоа, NVIDIA играа прлјави политики зад врати за да откупат делумен дел од производството на TSMC и да го „резервираатт“ остатокот. TSMC не му ја играше истата политика и на крај TSMC одлучија цело производство да му го дадат на AMD. NVIDIA остана со к**от в раце па беа принудени да одат со помалку ефикасниот Samsung 8nm. Бидејќи NVIDIA знаат дека AMD ќе имаат посупериорен чип оваа генерација, направија oгромен DIE и ставија еден куп VRAM на плоча. Затоа картата им е огромна со огромна потрошувачка и греење. Плочата од картиве мора да собира и меморуски модули еден куп и големиот DIE.

Големината баш на оваа што ја гледате -- 3090FE -- се должи на тоа што има 24 GB VRAM мемориски модули и огромен DIE. Заминаа all-in со количество со цел да можат да кажат дека ја имаат најбрзата карта оваа генерација (иако ќе кошта над 1400 евра).

AMD од друга страна ќе бидат поефикасни, помалку ќе трошат и греат и ќе имаат физички помали карти, бидејќи TSMC чипот е поефикасен. До која класа АМД ќе бидат компетитивни ќе се знае во Ноември. AMD меѓутоа очекувам да немаат исполиран RT систем, додека NVIDIA со RTX 2.0 и DLSS 3.0 рачуна дека ќе победат.

Им препорачувам на сите што чекаат да купат нова карта да почекаат да излези Big Navi и да споредат. Тогаш ќе паднат и НВИДИА цените како реакција на Big Navi. Исто така, тој што ќе купува Ampere треба да очекува да смени куќиште (ако зема 3080 или 3090 и има mid tower. Иста големина ќе бидат 3080 и 3090 физичка). Напојување исто така можеби дел од вас ќе треба да сменат (јас сум еден од нив и со куќиште и со напојување менување).

NVIDIA сега ќе треба со TSMC да се молат да му лижат газ за да им дадат дел од производството за AMPERE REFRESH серијата.

Последна промена:
И

Избришан член 42370

Гостин
Ако е 3060-ка 400 евра на launch (читај 450-500 кај нас), тогаш ќе си чекам AMD или 3050Ti (или како и да е викаат) доколку имаат намера да ваѓет графички од тој ранк. Повеќе од 250 евра за карта не планирам да трошам, доволно ми е Ultra 60 FPS @ 1080p.

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно