Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    721

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.756
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Колку време отприлика се задржува една пратка на царина (1006 - CARINA) пред да ја ослободат без царинење/побараат документи за царинење?
Дали на tracking на наша пошта ќе се појави апдејт доколку е потребно царинење?

andrej1212us

read-only
31 јули 2024
45
26
Колку време отприлика се задржува една пратка на царина (1006 - CARINA) пред да ја ослободат без царинење/побараат документи за царинење?
Мене ми седеше една недела пратката што ја земав вчера,немаше во тракингот дека недостасува фактура и на шалтер платив 135 денара за царина дека ваљда била проверена и пуштена.Еве чекам уште една од царина што е вчера влезена.

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Мене ми седеше една недела пратката што ја земав вчера,немаше во тракингот дека недостасува фактура и на шалтер платив 135 денара за царина дека ваљда била проверена и пуштена.Еве чекам уште една од царина што е вчера влезена.
Мојава треба да се прераспредели во друг град, значи да очекувам недостасува фактура или препраќање во друга пошта.
Која вредност беше таа што ти помина без царинење?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
нема правила .. некад ден, некад три недели ..

обично да се менува статус-от, или дека ќе се пушти понатака за достава обработена, ил дека недостасува фактура. До сега ми се десило еднаш/двапати само да не смени статус а да чекаат документи (да ми стигне писмото). Кога се менува статус дека недостасува фактура праќаат препорачано писмо со детали инаку за известување .. а писмото некад знае да патува недела дена :D

andrej1212us

read-only
31 јули 2024
45
26
Мојава треба да се прераспредели во друг град, значи да очекувам недостасува фактура или препраќање во друга пошта.
Која вредност беше таа што ти помина без царинење?
68 евра беше ама немаше сметка на кутијата,кога ке смени статус од 1006 во друго нешто значи прошла,едино незнам дали ако има сметка на кутијата и ја прифатат не пракаат недостасува фактура па те даночат во локална пошта.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
68 евра беше ама немаше сметка на кутијата,кога ке смени статус од 1006 во друго нешто значи прошла,едино незнам дали ако има сметка на кутијата и ја прифатат не пракаат недостасува фактура па те даночат во локална пошта.
точно како што пиша ако прифатат сметката дека е валидна со пратката си прават пресметка сами и пратката се ослободува со спремни уплатници да си ги платиш во пошта при подигнување. Недостасува фактура е само ако оспорат нешто и бараат екстра доказ.

orxideya

read-only
16 март 2022
37
15
Јас мојот поштар требаше да го молам и да се жалам да ми носи пратки од Алиекспрес. Македонија уште од време на Тито нема функционална државна пошта, така да не знам што е цел на оваа дискусија освен кукање и жалење. Исто и приватниве пошти се тука да украдат од народот, а не услужат. Тие повеќе ги мразам и од мојот локален поштар. Избегнувајте ги ако можете.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Јас мојот поштар требаше да го молам и да се жалам да ми носи пратки од Алиекспрес. Македонија уште од време на Тито нема функционална државна пошта, така да не знам што е цел на оваа дискусија освен кукање и жалење. Исто и приватниве пошти се тука да украдат од народот, а не услужат. Тие повеќе ги мразам и од мојот локален поштар. Избегнувајте ги ако можете.
Пошта не чини, приватниве крадат и треба да ги избегаваме.
Тогаш пратките со што да стигаат, со дрон, автоматизирани?

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Пратка од iHerb со мала вредност. Од Америка до Македонија патува 12 дена. На царина заглавена стои 14+ дена и сеуште никој ме нема известено, немам добиено плико и иако им пратив мејл со фактура уште истиот ден кога видов дека е на царина нема мрднато. Суплементите ми требаа итно за медицинска процедура која веќе наближува и повеќе нема да ми требаат.

Кажете ми дали е ова нормално? Па избричете ме колку што треба царина и ДДВ ако треба нешто и дај мрднете!!!

1745416138336.png

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Пратка од iHerb со мала вредност. Од Америка до Македонија патува 12 дена. На царина заглавена стои 14+ дена и сеуште никој ме нема известено, немам добиено плико и иако им пратив мејл со фактура уште истиот ден кога видов дека е на царина нема мрднато. Суплементите ми требаа итно за медицинска процедура која веќе наближува и повеќе нема да ми требаат.

Кажете ми дали е ова нормално? Па избричете ме колку што треба царина и ДДВ ако треба нешто и дај мрднете!!!

Погледнете го атачментот 149573
Ако си од Скопје појди до пошта кај железничка со документите и замоли ги царина да ја убрзаат. Можеби ќе излезат во пресрет.

emmdee

hello world
2 ноември 2019
55
14

Погледнете го атачментот 149573

Ako veke imas status od 1006 do 1005 veke ti e proverena vo carina i treba da ti stigne kaj tvoja posta (utre ako ima milost gospod)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Ako veke imas status od 1006 do 1005 veke ti e proverena vo carina i treba da ti stigne kaj tvoja posta (utre ako ima milost gospod)
дап излезена е од царина (со или без пресметка тоа ќе дознаеш кога ќе ти ја дадат) - 1005 ја рапределува према регионалните.

orxideya

read-only
16 март 2022
37
15
Пошта не чини, приватниве крадат и треба да ги избегаваме.
Тогаш пратките со што да стигаат, со дрон, автоматизирани?
Нема конкретно решение, не важат законите кај нас. Верувам дека еден ден испораката со дрон ќе стане реалност.

Сега за сега ако несакате да бидете украдени, пратките во вредност повеќе од 22 евра најдобро испорачајте ги некаде во странство (ЕУ преференцијално) кај роднини па кога доаѓаат во Македонија нека ви ги донесат. Во ЕУ пратките до 150 евра не подлежат на царина и ДДВ преку Тему и АлиЕкспрес. Доставата за ЕУ е само 14 дена.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Нема конкретно решение, не важат законите кај нас. Верувам дека еден ден испораката со дрон ќе стане реалност.

Сега за сега ако несакате да бидете украдени, пратките во вредност повеќе од 22 евра најдобро испорачајте ги некаде во странство (ЕУ преференцијално) кај роднини па кога доаѓаат во Македонија нека ви ги донесат. Во ЕУ пратките до 150 евра не подлежат на царина и ДДВ преку Тему и АлиЕкспрес. Доставата за ЕУ е само 14 дена.
Има данок и на помали пратки, можда нема царина до 150 Евра ама данокот секако се плаќа. Затоа и истиот производ со испорака во МК е поевтин за разлика од испорака во ЕУ.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74

Ќе биде по старо Титово време чичко пушти летки па кој фати фати илити ако дувне северец и магла се спушти ќе ловиме ветерници како Дон Кихот.

Fiatov

read-only
18 септември 2020
49
14
Статусот на праткава ми е 1006 - царина. На овој ли мејл се испрака пдф со принтскрин од нарачка за царина [email protected] и што требаше да стои како Subject на мејлот тракинг бројот или бројот на нарачката?

andrej1212us

read-only
31 јули 2024
45
26
Моментално статусот е "до: 1006 царина - забелешка - vo posta".
Да чекам статусот да се смени во "недостасува фактура" или да им пракам одма мејл со принтскрин?
Ништо не праќај дур не напише недостасува фактура,јас од 15 ти чекам царина да пројде,10 дена не мрда.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно