andrej1212us
Intern
- 31 јули 2024
- 44
- 25
А од која дата ти е стигната во царина?мојата од 15 ти април уште нема ништо ново.Едната а процесирале гледам денеска, ако стигне утре ќе споделам искуство колку ме скинале процентуално тотал.
А од која дата ти е стигната во царина?мојата од 15 ти април уште нема ништо ново.Едната а процесирале гледам денеска, ако стигне утре ќе споделам искуство колку ме скинале процентуално тотал.
царински преглед е тоа што ти наплатилеЛежарина ми бапнале 200 ден а они ја држат толку време поради што веројатно неможат да пристигнат, значи ви што имате ајле време заглавени пратки очекувајте да платите и лежарина и тоа што они ги држат а не по наша вина, може да ви ги држат и 2 месеци и да ви пишат 2.000ден лежарина, страшно!
Инаку наплатено беше ддв 18% на цените кои им беа пратени (вистинските).
Не е точно,еве ќе ти кажам пример за Словенија каде за сите пратки купени надвор од ЕУ се плаќаат давачки над 22 евра вредносна сума а не над 150.Нема конкретно решение, не важат законите кај нас. Верувам дека еден ден испораката со дрон ќе стане реалност.
Сега за сега ако несакате да бидете украдени, пратките во вредност повеќе од 22 евра најдобро испорачајте ги некаде во странство (ЕУ преференцијално) кај роднини па кога доаѓаат во Македонија нека ви ги донесат. Во ЕУ пратките до 150 евра не подлежат на царина и ДДВ преку Тему и АлиЕкспрес. Доставата за ЕУ е само 14 дена.
Тогаш како го објаснуваш тоа што Temu продава производи со цена до 150 евра за ЕУ држави а за Македонија највисоката можна цена е 22€ по производ?Не е точно,еве ќе ти кажам пример за Словенија каде за сите пратки купени надвор од ЕУ се плаќаат давачки над 22 евра вредносна сума а не над 150.
Во продажната цена вклучен е и данокот.Тогаш како го објаснуваш тоа што Temu продава производи со цена до 150 евра за ЕУ држави а за Македонија највисоката можна цена е 22€ по производ?
Зошто како што е за ЕУ и за Македонија не може да биде исто така вклучен во цената?Во продажната цена вклучен е и данокот.
Затоа што ЕУ има склучено договор со Кина во нивно име да го наплати данокот.Зошто како што е за ЕУ и за Македонија не може да биде исто така вклучен во цената?![]()
Друже имам мои блиски во Словенија и кога треба да купат нешто поскапо од 22 евра од Алиекспрес ме ангажираат прво да го испорачам во Македонија а после кога ќе одам натаму или преку друг да им го пратам.Словенците не рецкаат жива сила и било што да е над 22 евра купено надвор од ЕУ макар и 23 лупаат давачки а во било која држава членка на ЕУ ако сакаш купи кола преку интернет ништо нема да платиш.Сега прочитав дека до 45 евра не се плаќа ништо а над таа сума до 150 се плаќа ддв а над 150 и царина и ддв:Nakup prek spleta iz tretjih držav | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJEТогаш како го објаснуваш тоа што Temu продава производи со цена до 150 евра за ЕУ држави а за Македонија највисоката можна цена е 22€ по производ?
Изгледа дека ти не си информиран. Од 2021 година цената на ДДВ-то е вклучена во цената на самиот производ на сѐ што продава на Тему и АлиЕкспрес до 150€ за цела ЕУ вклучително и Словенија.Друже имам мои блиски во Словенија и кога треба да купат нешто поскапо од 22 евра од Алиекспрес ме ангажираат прво да го испорачам во Македонија а после кога ќе одам натаму или преку друг да им го пратам.Словенците не рецкаат жива сила и било што да е над 22 евра купено надвор од ЕУ макар и 23 лупаат давачки а во било која држава членка на ЕУ ако сакаш купи кола преку интернет ништо нема да платиш.Сега прочитав дека до 45 евра не се плаќа ништо а над таа сума до 150 се плаќа ддв а над 150 и царина и ддв:Nakup prek spleta iz tretjih držav | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
Има статус недостасува фактура? Ако има, им прати мејл?
Значи како што читам по темата, додека да ми ги царинат патиките ќе излезат од мода...
Последен статус е од Skopje PI 1004 до 1006 - CARINA со забелешка Vo Posta.Има статус недостасува фактура? Ако има, им прати мејл?
ако си Скопје и ако можеш да претрчаш до железничка, можеш да убрзаш работа .. носи си со тебе потврда од плаќање/нарачка за да им дадеш во прилог на шалтер. Ќе ти ја ослободат одма. Ако не ти останува да чекаш да смени статус како што пиша mihovkris или да ти ја ослободат и да ја пуштат во пошта за испорака.Последен статус е од Skopje PI 1004 до 1006 - CARINA со забелешка Vo Posta.
Денес после 15 дена се смени статусот од царина во 1005 (Карпош). Не сум бил до железничка ама фала за предлогот, може ќе треба за нареден пат.ако си Скопје и ако можеш да претрчаш до железничка, можеш да убрзаш работа .. носи си со тебе потврда од плаќање/нарачка за да им дадеш во прилог на шалтер. Ќе ти ја ослободат одма. Ако не ти останува да чекаш да смени статус како што пиша mihovkris или да ти ја ослободат и да ја пуштат во пошта за испорака.
1020 e карпош да .. 1005 е транзитна пошта за распределба меѓу регионалнитекарпош не беше 1020?
Пд 16 април имам пратка, уште ни унгарија не е дојденаПоштичево пак е на колена? Или само кај мене почнаа пак по многу да каснат пратки?