Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    685

KeepCalm

Gaining Experience
4 мај 2013
116
77
И кај мене нема ништо. 14 април стигната на царина, 30 април пратени документи.

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
618
464
Дали некој скоро порачувал од Joom?
Инаку гледав на Joom сега има ненормално поевтини производи од Тему и Алиекспрес (се е фри шипинг)
За колку време стигаат пратки?

Riste19

Gaining Experience
14 ноември 2016
617
245
Лежарина ми бапнале 200 ден а они ја држат толку време поради што веројатно неможат да пристигнат, значи ви што имате ајле време заглавени пратки очекувајте да платите и лежарина и тоа што они ги држат а не по наша вина, може да ви ги држат и 2 месеци и да ви пишат 2.000ден лежарина, страшно!

Инаку наплатено беше ддв 18% на цените кои им беа пратени (вистинските).

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.919
1.737
Скопје
Лежарина ми бапнале 200 ден а они ја држат толку време поради што веројатно неможат да пристигнат, значи ви што имате ајле време заглавени пратки очекувајте да платите и лежарина и тоа што они ги држат а не по наша вина, може да ви ги држат и 2 месеци и да ви пишат 2.000ден лежарина, страшно!

Инаку наплатено беше ддв 18% на цените кои им беа пратени (вистинските).
царински преглед е тоа што ти наплатиле :) нема везе колку стојат, од секад се наплаќа истото не е ништо ново .. на жолта уплатница. Имаш нешто друго наплатено сем ддв и тие 200 мкд?

KeepCalm

Gaining Experience
4 мај 2013
116
77
Доколку има некој кој повеќе го разбира целиот процес за царинење и наплата/има повеќе искуство, ве молам за ПП, имам едно конкретно прашање (поточно проблем) во врска со пресметка и наплаќање.

Последна промена:

Audiofil

Gaining Experience
28 октомври 2007
1.094
490
Нема конкретно решение, не важат законите кај нас. Верувам дека еден ден испораката со дрон ќе стане реалност.

Сега за сега ако несакате да бидете украдени, пратките во вредност повеќе од 22 евра најдобро испорачајте ги некаде во странство (ЕУ преференцијално) кај роднини па кога доаѓаат во Македонија нека ви ги донесат. Во ЕУ пратките до 150 евра не подлежат на царина и ДДВ преку Тему и АлиЕкспрес. Доставата за ЕУ е само 14 дена.
Не е точно,еве ќе ти кажам пример за Словенија каде за сите пратки купени надвор од ЕУ се плаќаат давачки над 22 евра вредносна сума а не над 150.

orxideya

Intern
16 март 2022
30
10
Не е точно,еве ќе ти кажам пример за Словенија каде за сите пратки купени надвор од ЕУ се плаќаат давачки над 22 евра вредносна сума а не над 150.
Тогаш како го објаснуваш тоа што Temu продава производи со цена до 150 евра за ЕУ држави а за Македонија највисоката можна цена е 22€ по производ?

Misko6000

On your way to fame
5 април 2015
1.121
996
Зошто како што е за ЕУ и за Македонија не може да биде исто така вклучен во цената? :cry:
Затоа што ЕУ има склучено договор со Кина во нивно име да го наплати данокот.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Audiofil

Gaining Experience
28 октомври 2007
1.094
490
Тогаш како го објаснуваш тоа што Temu продава производи со цена до 150 евра за ЕУ држави а за Македонија највисоката можна цена е 22€ по производ?
Друже имам мои блиски во Словенија и кога треба да купат нешто поскапо од 22 евра од Алиекспрес ме ангажираат прво да го испорачам во Македонија а после кога ќе одам натаму или преку друг да им го пратам.Словенците не рецкаат жива сила и било што да е над 22 евра купено надвор од ЕУ макар и 23 лупаат давачки а во било која држава членка на ЕУ ако сакаш купи кола преку интернет ништо нема да платиш.Сега прочитав дека до 45 евра не се плаќа ништо а над таа сума до 150 се плаќа ддв а над 150 и царина и ддв:Nakup prek spleta iz tretjih držav | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE

Последна промена:

orxideya

Intern
16 март 2022
30
10
Друже имам мои блиски во Словенија и кога треба да купат нешто поскапо од 22 евра од Алиекспрес ме ангажираат прво да го испорачам во Македонија а после кога ќе одам натаму или преку друг да им го пратам.Словенците не рецкаат жива сила и било што да е над 22 евра купено надвор од ЕУ макар и 23 лупаат давачки а во било која држава членка на ЕУ ако сакаш купи кола преку интернет ништо нема да платиш.Сега прочитав дека до 45 евра не се плаќа ништо а над таа сума до 150 се плаќа ддв а над 150 и царина и ддв:Nakup prek spleta iz tretjih držav | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
Изгледа дека ти не си информиран. Од 2021 година цената на ДДВ-то е вклучена во цената на самиот производ на сѐ што продава на Тему и АлиЕкспрес до 150€ за цела ЕУ вклучително и Словенија.

Читни малку повеќе тука: Import One-Stop Shop - Wikipedia

Последна промена:

kirev

Guru
31 мај 2010
8.329
6.843
Тему Хрватска е поскап од нашиот зашто има вклучено нивно ДДВ плус... Сменете земја и проверете. Секогаш се плаќа ДДВ на земјата каде што се испорачува (важи за ЕУ)

neraaa

Intern
17 јануари 2014
25
28
Skopje PI 10041006 - CARINA30.04.2025

Значи како што читам по темата, додека да ми ги царинат патиките ќе излезат од мода...

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.919
1.737
Скопје
Последен статус е од Skopje PI 1004 до 1006 - CARINA со забелешка Vo Posta.
ако си Скопје и ако можеш да претрчаш до железничка, можеш да убрзаш работа .. носи си со тебе потврда од плаќање/нарачка за да им дадеш во прилог на шалтер. Ќе ти ја ослободат одма. Ако не ти останува да чекаш да смени статус како што пиша mihovkris или да ти ја ослободат и да ја пуштат во пошта за испорака.

Audiofil

Gaining Experience
28 октомври 2007
1.094
490
Денес дознав дека имало неколку цариници кои биле задолжени за проверка на пратките но сите биле од браќата донесени од Тетово и кои пола работеле а пола си клателе врата по цел ден.

neraaa

Intern
17 јануари 2014
25
28
ако си Скопје и ако можеш да претрчаш до железничка, можеш да убрзаш работа .. носи си со тебе потврда од плаќање/нарачка за да им дадеш во прилог на шалтер. Ќе ти ја ослободат одма. Ако не ти останува да чекаш да смени статус како што пиша mihovkris или да ти ја ослободат и да ја пуштат во пошта за испорака.
Денес после 15 дена се смени статусот од царина во 1005 (Карпош). Не сум бил до железничка ама фала за предлогот, може ќе треба за нареден пат.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.901
3.122
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
карпош не беше 1020?

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
618
464
Поштичево пак е на колена? Или само кај мене почнаа пак по многу да каснат пратки?

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Поштичево пак е на колена? Или само кај мене почнаа пак по многу да каснат пратки?
Пд 16 април имам пратка, уште ни унгарија не е дојдена :) Ама има време уште некој месец

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.346
Мислења
1.010.063
Членови
36.677
Најнов член
Kazanizam

ит маркет