Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кулерот на напојувањето ми гринда/(брмчи)

''TcM>>

lurker
6 јануари 2008
961
39
Кога го сменив напојувањето од компјутерчево, на почетокот си немаше никакви проблеми. Но по некое време почна при уклучувањето на пц-то, кулерот од напојувањето да ми брмчи како тракторче. Тоа траеше негдека околку 3-4 минути и потоа си работеше нормално. Но сега гледам знае некогаш и сред работа да почне да ми брмчи, но доколку го оставам некое време и меѓувремено му дадам некоја дисциплинска (скоро секогаш тоа помага) престанува да брмчи. (за потоа по некое време пак да се појави)

Па дали тоа од време на време брмчење е можно да му направи голема штета на компјутерот во целина? (бидејќи мислам дека во тој момент послабо лади кулерот од напојувањето)
Од што би можело така да почне да брмчи?
И дали мора или не мора да го сменам напојувањето..?

Благодарам однапред!

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Истиот проблем го имав и јас.
Го решив со подмачкување со минерално масло(Исто такво како за машини за шиење) - го земав за 30 денари, имаш на пазарчињата.
Не мора да го отвораш напојувањето(многу вадење-ставање, поврзување на кабли). Помеѓу подвижниот дел и статичниот на вентилаторчето, капни 5-6 капки, и секако ова прави го додека е исклучен компјутерот. :muahaha::D

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Истиот проблем го имав и јас.
Го решив со подмачкување со минерално масло(Исто такво како за машини за шиење) - го земав за 30 денари, имаш на пазарчињата.
Не мора да го отвораш напојувањето(многу вадење-ставање, поврзување на кабли). Помеѓу подвижниот дел и статичниот на вентилаторчето, капни 5-6 капки, и секако ова прави го додека е исклучен компјутерот. :muahaha::D

Ova nema da pomogne kaj ponovite napojuvanja osobeno ,moze da go zaebe povekje ventilatorot ,najdobro e da se izvadi i da se podmacka so masinsko ulje (toa za masini za sienje sto e vo bagat na rekord treba da ima).
Kade sto e osiguracot na ventilatorot za da go drzi rotorot so statorot najcesto ima gumena podloga koja ja zadrzuva prasinata nadvor od delot kaj osiguracot a vrz niv ima nalepnica.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Ova nema da pomogne kaj ponovite napojuvanja osobeno ,moze da go zaebe povekje ventilatorot ,najdobro e da se izvadi i da se podmacka so masinsko ulje (toa za masini za sienje sto e vo bagat na rekord treba da ima).
Kade sto e osiguracot na ventilatorot za da go drzi rotorot so statorot najcesto ima gumena podloga koja ja zadrzuva prasinata nadvor od delot kaj osiguracot a vrz niv ima nalepnica.

Абе и јас имам вака, нека земе од тоа машинско, минерално масло(немора од багат, имаш на секое пазарче, кое му е најблиску таму нека бара). Ако не бива вака, нека го вади напојувањето. Само нека стави 4-5 капки, па после нелку часа пак, за да се разработи. Не е потребно во никој случај да се менува напојувањето. Прво нека проба како што му кажав јас ако не знае како да го отвори напојувањето(притоа да не оштети ништо). Ако знае - се знае, како што кажа ти.

Soft

Баниран/a
21 јули 2011
243
26
ULJE ZA OVA NE TREBA.
Vo logink ima specijalen sprej mrsen za podmackuvanje ali e mnogu redok. So toa go prskas i gajle nema. Ulje ako koristis so tek na vreme se zgrutcuva se mesa so prasina i ima sansi da ti se ukoci motorot KOMPLET!!!

SEKOGAS SE PODMACKUVA osovinata. Nikako od strana da stavas od gore od dole itn itn. Toa e brushless motorce i ima vo nego namotki ima elektronika itn itn. Nema potreba da gi mrsis tie komponenti. Celata frka ja pravi osovinata koja dobiva lufta od rabota.

Shutter

hello world
29 декември 2010
350
121
Скопје
И јас моментално се соочувам со истиот проблем, така да и мене добро би ми дошле советите...

''TcM>>

lurker
6 јануари 2008
961
39
хммм, сега престана да брмчи, но моментално случајно забележав дека тоа било благодарение на тоа што кулерот престанал да врти.. На момент се подисплашив, но од друга страна ми текна дека значи веќе 3-4 дена не работи. Па дали тоа значи дека доколку не врти кулерот, доколку веќе нешто се прегорува ќе биде само напојувањето? или има шанси да ги оштети и другите компоненти на куќиштето.
Воедно и дали доколку дојде до критична точка на загревање, самиот пц ќе се изгаси или што знам што..

Воедно и симнав некое програмче за следење на брзината на кулерот, но немам појма кои се границите на нормала итн.. (па еве prtsc)
0000000000000x.jpg

Па кажете ми дали треба што е возможно побрзо да го сменам напојувањето и да не го оставам вклучен пцво доколку не ми врти кулерот од напојувањето, или може да истрпи и без кулерот и да го сменам деновиве кога тогаш..

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.607
Со тој програм не можеш да го следиш кулерот на напојувањето.
И да, ако престанал да врти значи дека може да дојде до прегревање и расипување во секој момент, посебно сега кога времево е пекол. Во најдобар случај само на напојувањето. Да сум на твое место веднаш би го сменил.

jovce.

hello world
29 јули 2010
498
248
хммм, сега престана да брмчи, но моментално случајно забележав дека тоа било благодарение на тоа што кулерот престанал да врти.. На момент се подисплашив, но од друга страна ми текна дека значи веќе 3-4 дена не работи. Па дали тоа значи дека доколку не врти кулерот, доколку веќе нешто се прегорува ќе биде само напојувањето? или има шанси да ги оштети и другите компоненти на куќиштето.
Воедно и дали доколку дојде до критична точка на загревање, самиот пц ќе се изгаси или што знам што..

Воедно и симнав некое програмче за следење на брзината на кулерот, но немам појма кои се границите на нормала итн.. (па еве prtsc)
0000000000000x.jpg

Па кажете ми дали треба што е возможно побрзо да го сменам напојувањето и да не го оставам вклучен пцво доколку не ми врти кулерот од напојувањето, или може да истрпи и без кулерот и да го сменам деновиве кога тогаш..

Менви го побрзо зошто ке ти пукнит како атомска бомба.Остај то можит да ти ги подземит и другите делови.Другар си тераше како тебе ама едно време дур игравне една игра и самошто кликна на глушецот и требаше да се слушнит во играва едно БУМ, тоа се случи во живо.Па после разловтирвија целата соба 1 сат...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно