Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Како да ги деинсталирате сите Windows апдејти со еден клик?

• Ја почнал/а темата Whisky Vishera
  • Време на почнување

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
Скоро цел живот сум возел без апдејти па никому ништо и сум немал проблеми - што му е грозното?
Под цел живот возење без апдејти претпоставувам мислиш на икспе ( пошо 8ца пред 3 год искочи) и освен интермец и нешо канцелариско друго немаш работено, рачунајќи дека сите пачови (апдејти) се извадени поради некои ерори при работа со апликации (па дури и обично сурфање и куцање).

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Ами сеа со win 10 и така ке биде последен windows, по 5 години кога ке треба да го инсталираш и гледаш 1500 апдејти чекаат да се инсталираат :D

Enis-Phantom

hello world
18 ноември 2013
352
537
Небитно
Под цел живот возење без апдејти претпоставувам мислиш на икспе ( пошо 8ца пред 3 год искочи) и освен интермец и нешо канцелариско друго немаш работено, рачунајќи дека сите пачови (апдејти) се извадени поради некои ерори при работа со апликации (па дури и обично сурфање и куцање).
Цел живот мислам на икс пе; 7 ; 8 ; 8.1 - за 10ка не зборам не сум ја ставил сеуште - пробано работа со кад (сурфање и игри е смешка да се спомне) фотошоп и ред други - повторно ќе кажам без проблем незнам можно сум среќајлија не велам не ги ставајте вие си знаете не солам памет на никој но мое лично искуство со апдејти било негативно(чекања, кочења успорување драстично на системот и ред реда). Те молам не ме сваќај погрешно(ова важи за сите) само те прашав што му е грозното ништо повеќе - peace be to you :)

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
Ами сеа со win 10 и така ке биде последен windows по 5 години кога ке треба да го инсталираш и гледаш 1500 апдејти чекаат да се инсталираат :D
Може ќе има нешо као подверзии (Windows 10 En Fa Pen, Windows 10 Rollplast, Windows 10 Prospera) со вклучени апдејти ;)

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
Цел живот мислам на икс пе; 7 ; 8 ; 8.1 - за 10ка не зборам не сум ја ставил сеуште - пробано работа со кад (сурфање и игри е смешка да се спомне) фотошоп и ред други - повторно ќе кажам без проблем незнам можно сум среќајлија не велам не ги ставајте вие си знаете не солам памет на никој но мое лично искуство со апдејти било негативно(чекања, кочења успорување драстично на системот и ред реда). Те молам не ме сваќај погрешно(ова важи за сите) само те прашав што му е грозното ништо повеќе - peace be to you :)
Нема погрешни сваќања уживај :), иначе да еден од ретките си (ко дијамант) шо се му терало без апдејти и без проблем.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
Генерално Windows Updates одсекогаш предизвикувале проблеми на компјутерите, за разлика од OSX каде што тоj дел е баш фино среден.

Го прочитав само овој дел од постот и толку. Нема потреба за повеќе.
Ова сигурно не го пишуваш од искуство затоа што е сосем неточно.
Windows прави проблем со апдејти само во теорија. Во овие 20 години искуство со Windows и неброено компјутери ама баш ниту еднаш не ми се случило да имам било каков проблем со windows после апдејтирање. Згора на тоа, моја редовна пракса е апдејтите да се инсталираат секогаш и без исклучок.

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
Го прочитав само овој дел од постот и толку. Нема потреба за повеќе.
Ова сигурно не го пишуваш од искуство затоа што е сосем неточно.
Windows прави проблем со апдејти само во теорија. Во овие 20 години искуство со Windows и неброено компјутери ама баш ниту еднаш не ми се случило да имам било каков проблем со windows после апдејтирање. Згора на тоа, моја редовна пракса е апдејтите да се инсталираат секогаш и без исклучок.
Да си ми жив, здрав, прав итн....

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
За OSX нема да коментирам зошто имам само скромно искуство.
Но и тогаш кога сум имал искуство со апдејти на OSX не било баш за фалење.
Од пред некоја недела, после апдејт на 10.1.3 ако не се лажам iPhoto не сакаше да работи, а Photos не сакаше па да се инсталира. И веднаш после апдејтот на Macbook PRO наеднаш 4Gb RAM му станаа малку па едвај работеше компјутерот. Мораше да се надгради RAM за да се стави повторно во функција.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.444
11.501
Скопје
И јас хејтав апдејти до пред некое време. Искрено, не се сеќавам зошто, најверојатно сум имал некаков проблем или не сум гледал некој ќар (не сум разбирал доволно). Од пред една година, редовно правам апдејти. Е сеа, тоа редовно не е автоматски туку еднаш месечно пуштам за проверка.
Optional updates ги избегнував по default, но и тоа се промени.
Important updates ги ставам меѓутоа само ако се пуштени отприлика 1 недела пред да проверам. Овде одам по логика дека, ако пуштат апдејт на 5 јуни, ти провериш истиот или наредниот ден и веднаш ги инсталираш, поголеми се шансите за проблеми. Односно, почекај си да поминат недела дена, и ако MS видат дека имало проблеми со апдејт, едноставно ќе го тргнат и нема да го понудат.
Исто така почнав да читам, и important и optional updates. Ако пишува нешто што апсолутно нема шанси да ми затреба или направи некој проблем, не го инсталирам. Пример, „по инсталирање на унгарскиот language pack, можно е фолдерите напишани со тунгузиска поддршка да не ги прикажуваат буквите правилно“. Фала богу не би инсталирал ова :D

W

Whisky Vishera

Гостин
@Astro @Bazinga "Windows прави проблем со апдејти само во теорија"

Значи ова не е теоретски проблем на јадење што е можно повеќе рам при апдејтирање. Додека се апдејтира јас буквално неможам да работам затоа што сите можни ресурси и приоритети одат кај апдејтот. Што qr му требаат 5 гига на Windows Update?

Еве ова да ти било фиктивен проблем. Скоро 5 гига РАМ за ужинка ги изеде Windows UpdateПогледнете го атачментот 31072

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93

Значи ова не е теоретски проблем на јадење што е можно повеќе рам при апдејтирање. Додека се апдејтира јас буквално неможам да работам затоа што сите можни ресурси и приоритети одат кај апдејтот. Што qr му требаат 5 гига на Windows Update?
Не си бил умен.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305

Хаха, абе каков компјутерски ентузијаста си ти при ваков mind-set?
Па кој ти рече да работиш додека трае апдејт? :D
Ќе си купиш SSD и повеќе недостатокот на RAM нема да те интересира :)

Ај купи си SSD како и секој друг добар компјутерџија и не се замарај веќе со вакви работи.

Amen brother

W

Whisky Vishera

Гостин
Хаха, абе каков компјутерски ентузијаста си ти при ваков mind-set?
Па кој ти рече да работиш додека трае апдејт? :D
Ќе си купиш SSD и повеќе недостатокот на RAM нема да те интересира :)
Amen brother

Вие така малце намќори ми изгледате или ве мрзи да стиснете на линкчето под мојот аватар да видете дека уствари сум имал SSD и 12 гига рам? Не ми е јасно зашто уствари цело време праете бош муабети и дискутирате по некои ваши сваќања? Дај не бидете тролови за џабе и влезете у дискусија само ако сте за дискусија.

На крај краева убаво ги опишав моите проблеми со апдејтите и целта на темата беше да дадам инструкции за доколку некој сака да ги тргне сите инсталирани апдејти поради проблеми што се јавиле од истите - проблеми со драјвери, BSOD, успорување при бутирање и сл.

Може клуч.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
На крај краева убаво ги опишав моите проблеми со апдејтите и целта на темата беше да дадам инструкции за доколку некој сака да ги тргне сите инсталирани апдејти поради проблеми што се јавиле од истите - проблеми со драјвери, BSOD, успорување при бутирање и сл.

Да не се онадуеме сега, тролови не-тролови...
Јас пишав во врска со апдејтите од сопственото искуство и не лажев уопшпте. Се што кажав е прецизно и точно пренесено. Сакаш да ти се колнам во нешто дека не те лажам и не те тролам?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.331
11.905
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Стварно има излишни мислења овде, човекот се понудил да направи некој туторијал, вие одма го изругавте. Ако вас не ви се наоѓа туторијалот корисен, избегнувајте го, на некого ќе му се најде. Јадењето бурек остајте го за на Фејсбук по огласине. И човекот има право, апдејтовите сркаат рам како луди, скоро е бескорисна машината понекогаш додека трае процесот, не само хејтајте безвезе.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
Стварно не ми е јасно каде гледате вие ругање и тролање.
Ова е форум не е блог.

EDIT: Докурца од copy/paste на глупости од интернет кои ниту се сфатени, ниту анализирани и згора на тоа немаат допирна точка со реалноста. Па на крај краева, нема да се правдам за непостоечки гревови овде на форум.

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Па фала богу, секој има право да си остави коментар и да сподели свое искуство, што одма "клуч"..

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
Ајде сега молам упатство како да се тргне Service Pack 1 :D

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
Вие така малце намќори ми изгледате или ве мрзи да стиснете на линкчето под мојот аватар да видете дека уствари сум имал SSD и 12 гига рам? Не ми е јасно зашто уствари цело време праете бош муабети и дискутирате по некои ваши сваќања? Дај не бидете тролови за џабе и влезете у дискусија само ако сте за дискусија.

Може клуч.

Еве од мене еден заклучок пред клуч. Апдејтите се направени од истите тие шо го напраиле Виндоусо и се напраени за поглатка и поефикасна работа на истиот.
@Whisky Vishera Пробај да работиш на чист ОС, без custom themes, skins (како што глеам од скриншотот) и други непотребни работи, исто така би можел да експлорнеш кој процес (со Process Explorer) што точно јаде и да видиме зашто. Бидејќи мое мислење е подобро да се најде начин да работиш со апдејти него без.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно