Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор за академија и курс/насока

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
па истите програми што ги имаат овие се тие удеми курсчиња ти што ги спомнуваш.
Незнам зошто имаме проблем да се разбереме, но нема везе.
Нема никој да осиромаши и да проба преку Udemy, aко ништо друго ќе се стекне со некакво предзнаење. :)
Дај боже да успее ОП на таков начин.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.520
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Точно, ги имаат ама луѓето сакаат да си платат 18,000% поскапо, за да се натераат да учат сериозно и да не им е сеедно. Клучниот збор е "натераат" во овој лузерски менталитет. Ако треба некој да ме тера за нешто, тури му пепел. Зошто не плаќам некој да ме тера да играм фудбал ? Можеби затоа што сакам да го правам тоа и нема потреба некој да ме тера ?

Тешко другови, кога работите од 09:00 до 17:00, кога имате сајд џоб кој што одзима најмалку 2-3 саати во денот, семејство каде што треба да го потрошите остатокот од времето,пазарење намирници, спремање храна, да одспиеш барем 5-6 саати.
Да другови, потребно ми е некој да ми го организира ова, да го соџвака, да ми го предаде, да го вежбаме заедно, да можам да го прашам кога ќе посакам за се што не ми е јасно.
Едноставно се има некаков ред.
Јас имам многу позитивни искуства со Македонски академии, од искуство зборам, не од рекла казала.

До ОП, ако парите не се проблем, терај на академија бачко. Ако парите се тенки онда праи комбинации со udemy, youtube,lynda и слично, сум правел и вака и така и не сум се покајал за потрошените пари на академии.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Во целово ова главен фактор е време, а не зимаш предвид дека време да стигнеш до и назад од академија (саат, саат ипол) можеш да го посветиш на учење на онлајн курсеви кои исто се организирани, соџвакани, со задачи, поделени во лекции и се тоа. Ете ако на македонска академија одиш 2 саати неделно, ова ти се 50-75% зголемување на времето за учење неделно, односно или ќе научиш многу повеќе работи со вишокот време или ќе го научиш курсот за побргу и што побргу ќе почнеш да работиш.

А да не збориме дека од моето искуство како тест предавач на такви курсеви имаш најчесто многу лоша група на луѓе кои одзимаат од самото искуство на учење. Тука зборувам за предавачи кои кога требаше да ми пренесат што бараат од својот кадар академиите извоија дека најбитно е да не се навлага во детални објаснувања во недостиг на време бидејќи времето на курсевите е кратко (повторно, нешто шо нема да го имаш со онлајн академии и ќе можеш да навлезеш во најситни детали) како и студенти кои се заебаваат премногу, немаат ни 2% логички капацитет за многу од концептите но слушнале дека се заработува па дошле да прават гужва и да им пречат на тие кои стварно сакаат да научат.

Ама ко и со многу други работи, човек не се разубедува кога веќе решил нешто. Џабе е ако му објасниш дека за тие пари ќе купи 2-3 онлајн курсеви + добар ЛАПТОП кој многу ќе му користи за да веднаш потоа може и да почне да работи, ќе заштеди време, ќе научи повеќе и слично...

Или еве да ви скратам читање:

Знаете за кој се македонски курсеви? За луѓе што не знаат добро англиски јазик. Толку.

А без добро познавање на англиски јазик не ми се ни навлегува во тоа колку некој може да биде успешен „девелопер“.

Cicada

hello world
29 октомври 2019
64
102
Скопје
Cicada's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3600
Motherboard
B550 AsRock Phantom Gaming 4
Storage
Kingson A2000 500GB
PSU
Cooler Master V1000
RAM
4x8GB, 3200MHz, CL16, G.Skill FlareX
Video card
RTX3080
Case
Fractal Desigh NORTH (Mesh)
Mouse
Logitech M650L
Keyboard
Logitech K650 (white)
Audio
Modecom VULCAN
Monitor
ASUS VP249QGR, 144Hz IPS
OS
Windows 11 Pro (beta)
Прилично развивте дискусија за дали вреди академија или не... Мислам дека ретко кој прочита шо точно прашав :) Не ми беше целта да го правиме истиот муабет по стоти пат како и на други милион теми: Академија VS UDEMI...

Прашањето ми беше пообемно и искрено никој не го одговори, (EDIT: Освен @omegaRED делумно разбра што прашав) шо ме прави да сфатам дека нема да најдам одговор по форумов, шо значи ако некој админ чита, нека ја затвори темата, да не губиме време џабе по сто пати на истите теми :)

Мартин1

read-only
10 февруари 2018
16
9
Ако имаш средства запиши академија, учење во изолација не е соодветно за сите.. на некој му треба и конкуренција и фидбек од про лице за да напредува.. пред да запишеш симни курсеви од Udemy и види што ти лежи и подготви се колку можеш подобро пред да почнеш со академија за да бидеш во предност. Инаку со Full Stack JavaScript немаш промашај (најпопуларен стек највеќе работа и највеќе ресурси за учење).

п.с ако не си спремен да жртвуваш секојдневно по минимум 3 часа без предавањата игнорирај го ова погоре.
поздрав и среќно ова беа моите 2 центи.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Прилично развивте дискусија за дали вреди академија или не... Мислам дека ретко кој прочита шо точно прашав :) Не ми беше целта да го правиме истиот муабет по стоти пат како и на други милион теми: Академија VS UDEMI...

Прашањето ми беше пообемно и искрено никој не го одговори, (EDIT: Освен @omegaRED делумно разбра што прашав) шо ме прави да сфатам дека нема да најдам одговор по форумов, шо значи ако некој админ чита, нека ја затвори темата, да не губиме време џабе по сто пати на истите теми :)

Епа ај на кратко и дел по дел. Прво за ова погоре - никогаш нема да најдеш некој друг шо ќе ти го „решава“ животот место тебе. Шо сакаше ние да ти кажеме „запиши буквално Node.js курс и тоа стрикно во Семос“. И толку ќе послушаше. Смешки.

Искрено проблемот ми е што немам идеја каде да се насочам! Дали front-end, full-stack, web, android/ios, QA.... +милион други опции, ме прават да сум анксиозен и да одлагам запишување на некоја академија прилично долг период. Плус изборот на милион глупави академии, ретко добри сертицирани курсеви и слично дополнително ми го отежнува животот :)

Ако некој со слични психо/физички проблеми како моите се открил себеси во животот може да сподели искуство и тоа би било многу значајно за мене!

Секој предлог е добредојден.

Мислам и тебе не ти е јасно шо прашуваш а се „лутиш“ за одговорите. Ги начнуваш ко тема и академиите, и технологиите, и се. И плус викаш секој предлог е добредојден. После ова, па обвинување дека не сме те читале, па на крај уште па и прчење дека никој не те разбирал.

Еве ти предлог од категоријата на секој предлог е добредојден:

Седни си, размисли си, твој живот - твои одлуки. Не барај други да ти подаваат рака кога очигледно неќеш рачиња туку само колачиња у животот.

Cicada

hello world
29 октомври 2019
64
102
Скопје
Cicada's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3600
Motherboard
B550 AsRock Phantom Gaming 4
Storage
Kingson A2000 500GB
PSU
Cooler Master V1000
RAM
4x8GB, 3200MHz, CL16, G.Skill FlareX
Video card
RTX3080
Case
Fractal Desigh NORTH (Mesh)
Mouse
Logitech M650L
Keyboard
Logitech K650 (white)
Audio
Modecom VULCAN
Monitor
ASUS VP249QGR, 144Hz IPS
OS
Windows 11 Pro (beta)
Епа ај на кратко и дел по дел. Прво за ова погоре - никогаш нема да најдеш некој друг шо ќе ти го „решава“ животот место тебе. Шо сакаше ние да ти кажеме „запиши буквално Node.js курс и тоа стрикно во Семос“. И толку ќе послушаше. Смешки.

Мислам и тебе не ти е јасно шо прашуваш а се „лутиш“ за одговорите. Ги начнуваш ко тема и академиите, и технологиите, и се. И плус викаш секој предлог е добредојден. После ова, па обвинување дека не сме те читале, па на крај уште па и прчење дека никој не те разбирал.

Еве ти предлог од категоријата на секој предлог е добредојден:

Седни си, размисли си, твој живот - твои одлуки. Не барај други да ти подаваат рака кога очигледно неќеш рачиња туку само колачиња у животот.

Зошто да не најдам, еве неколку души со конкретни прецизни одговори излегоја... баш така и ќе направам, ќе пробам неколку курсеви и ќе видам што ми лежи најмногу.

А ако некој е програмер, и препознае нешто да речи дечково можда ќе го бива за ХХХ, може да пише, тоа не е „решавање на животот“ туку баш конструктивен предлог. Никој не вели дека слепо ќе го слушам :)

Фала ти за колачињата, но ако не ме познаваш не зборувај за дали сакам „рачиња“ ;)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно