Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Да таа ја имам. Погоре тоа што ти опишав е за таа клима. Па штознам ваљда е доволна... зависи колку загуби ќе има. Ете кај мене ти пишав како е ситуација. Види ги на типот и другите видеа има неколку.

Видеата ги разгледав и дури на -20 климата како што пишува човекот 45м2 е 23 stepeni. Секако дека е најбитна изолацијата но 23 stepeni на -20 е браво клима и да 4kw е климата за греење.
А примерот на @mdeni е баш идеален, штом 70 квадрата покрива значи дека сепак 32-3 квадрата просечно изолирани не би било проблем.

Sent from my iPhone using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
-20 e 7 dena ednas na 10 godini kaj nas. Tie denovi ke izdrzi. Treba da si lud za 1 nedela vo godinata da stradas od promaa cela godina.
Ох колку е ова погрешно...
Тие неколку дена мрзнат цевки, дува, климите со прекрасни COP-ови се претвараат во обични калорифери (под услов да нема влага, ако има влага не се претвараат во ништо пошто не работат)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Еве една проста математика да направиме. Нема да е којзнае колку точна со од тепка параметри ама некој просек ќе извадиме.

Значи земаме дека ѕидот ти е висок 2.6метри.
Ѕидот од дневната 4метри кон терасата. И од трпезаријата дека е уште 4.5 метри. Другото се внатрешни ѕидови, и таван исто внатрешен кон друг спрат или изолиран кров, и доле друг спрат или изолиран патос.

Рачуница за загуба на енергија во дневна и трпезарија.
H*W*C*ΔT = w
2.6m * (4m+4.5m) *1.5 * (26-(-20))=
2.6*8.5*1.5*46= 1524W ~1500w
Загуба од некои си 1.5kw да речеме дека имаш низ ѕидот надворешен. При надворешна -20, внатрешна 26, коефициент на загуба 1.5 и ѕидови 2.6м на 8.5м.
На тоа ќе додадеме 50% загуби од отварање врати, провев, прозори и слично.
1500*150%=2250w
Значи тебе ти требаат 2.3KW за да одржуваш 26 степени во тој простор. Сега е полесно нели? Кога ги имаш во раце бројките.

Ајде да видиме како се однесуваат климите во вакви услови. Еве табела што ја правев за јас кога гледав клима околу Нова Година сега кога го земав Мицубишито.
7b004db920ad487287d0a70e0ce2901c.png

Го гледаме делот кој е ph@TOL KW (за TOL -15), тоа не интересира за да проектираме мерки. Тоа дава колку KW вади климата на TOL(temperature operating limit) услови за кои проектираме. Значи тука гледаме климата да има што поголема вредност. За да не се замараме утре дали ќе грее. Тука FH35VA има 3.2KW и тоа со потрошња од 1.2kw. Кериерот е 7.5kw клима и дава 4.3KW на излез, меѓутоа троши 1900W тогаш. А општо и во другите услови е значително понеефикасен. Значи мицубишито сосе една панелка од 1kw пуштено е исто ефикасно како кериерот на -15 степени. А на -20 верувам ќе е и поефикасно од Кериерот. А останатите 4 месеци кога се догрева со температури од +5 степени рецимо кериерот ќе пумпа внатре 7KW но тогаш не ти се ни потребни толку многу. Зошто е релативно топло надвор и загубите ти се многу помали низ ѕидовите. А на тие температури ти работи со 3.3 ефикасност, а мицубишито па тогаш ти работи со 5 ефикасност!

Што се однесува до потрошувачка и сето тоа Мицубишито е неприкосновено според мене, и затоа и го земав. Еве конкретно според оваа табела се водев за мојот избор. За VIVAX и GREE немам вакви мерења и затоа незнаев како да ги споредувам. Само по изкази на луѓе треба. А генерално луѓето се презадоволни и од ЛОМО и АЕРИ и ХАНСОЛ така да верувам дека се и тие добри. Ама како инженер ми требаа овие бројки за да можам да удрам математика. Во секој случај тие не се хипер инвертори како што е Мицубишиво и Даикинот од 130000 и Тошибата од 80000. Овие имаат COP ефикасност 5, а другиве грее и вивакс имаат околу 4 максимална.

Како што ти реков. Оваа клима јас ја земав за дневната на едниот спрат. Со нејзината голема ефикасност сакам на грб она да го носи греењето на спратот. Значи 24/7 да е пуштена и да пумпа што е можно повеќе топплина на спратот. И нејзината тишина на надворешната единица нуди можност да работи и навечер без да замара народ. Внатрешната единица може да е буквално нечујна на најтивок вентилатор, или подношљива на 3ка или 4ка (4 е макс). А во меѓувреме во спалната 1KW панелка си догрева по 4-5 часа во денот кога има потреба. Во затворената соба имам самсунг стара клима која не е инвертор и мрзне, и ќе ја сменам и таа здравје боже со некоја поефтина ама добра. (Тука влагаат ЛОМО/АЕРИ) во комбинација.

Кај Ломо/АЕРИ е важно што има греач на тацна, и ако ги упалам да ги заборавам и да не се замарам дали замрзнала или не. Грее не грее што е тука е. Ама ЛОМО ЕКО и АЕЗИ АЕСИ немаат греач и знае да им мрзне кондензатот. Не дека е крај на светот, ама со 4-5000 денари плус си купуваш помалку зарамање. А вреди тоа дефинитивно. Особено во рангот на температури од -1 до +6 степени што е и повеќето време кај нас.

Јас кај тебе би го ставил Мицубишито. Еве по мојава пресметка ми испаѓа дека е доволно. Со тоа што после неколку месеци ќе увидиш дали ти личи дека ќе е доволно. Во случај да ти е страв, една панелка од 1KW ќе си ставиш во собата и таа ќе чека неупалена за тие 10-15 дена кога има температури под -10 степени. А нема да те секира панелката во тие денови зошто во 6те месеци кои ќе се грееш и 3те во кои ќе се ладиш со мицубишито ќе ти извади доста повеќе заштеда отколку да имаш друга клима која е понеефикасна. Ете тоа беа моите размислувања зад мојата одлука.

P.S. Тој ѕидот нагоре што е на дневната надворешен е или лепенка? Ако е лепенка океј си е 2.3KW, ако не е ќе се зголеми загубата на
6*2.6*1.5*46=1076
Значи околу 3.3KW најмалку ти треба во собата ако тој ѕид е надворешен.

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Ох колку е ова погрешно...
Тие неколку дена мрзнат цевки, дува, климите со прекрасни COP-ови се претвараат во обични калорифери (под услов да нема влага, ако има влага не се претвараат во ништо пошто не работат)
7 дена оваа година имавме само -20. Последен -20 не памтам дека сме имале што значи скоро или преку 10 години. ако не ја гасеш и користиш правилно нема да ти замрзне ништо. Многумина не им замрзнаа со клими како ломо еко која е добра ама не е во врвот и на -20. Така да ставаш 5kW клима во 30м2 па уште и некој скап модел само заради тие 5-7 дена да имаш 25 степени дома за мене е лудачка одлука и фрлање пари.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
@mdeni со убаво објаснетата анализа со цена на струја потрошња и @sumi со препораките и обајснувањето ме убедија да купам и пробам со клима за греење.
Сега @sumi ја препорача GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E по супер цена од 45.990 ден. што читам 900w при греење, се чудам дали е тоа можно, ептен е малку тоа.
Но се плашам дека 12ка нема да ме стопли нз зашо етен македонче, македонски менталитет :( па дали би било подобра опција ова GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G по супер цена од 49.990 ден.
ова GREE GEH18AA-K3DNA1C по супер цена од 51.990 ден.
и дали вреди да се купи ова MITSUBISHI MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE по супер цена од 63.590 ден.
или ако можам да заштедам дали вреди да одам со ова
GREE HANSOL -30 GWH18TC-S3DBA3E по супер цена од 69.990 ден.
Нема потреба да даваш повеќе од 45-50 илјади за да грееш 35м2. 18ка хансол ке то биде премногу. Рачунај хансолот е нордик модел со ефективно греење до -30. Конзолна 18ка нема и до март/април нема да ги има. Нова серија ке идат од нив со WiFi. Ломото 18ка е одлично ама хансолот 12ка е на промоција и мислам дека во моментот и кај тебе е подобар избор. Митсубишито е одлична клима нема збор, негативност е што е прескапа за 12ка а доаѓа без "дополнителна опрема" што хансол ја има со него. Нешто поекономична би требала да е но разликите се премногу мали така да преголема инвестиција е според мене. Така да ако имаш пари за фрлање и Митсубишито е одличен избор.
Според мене најдобар во соодност на цена и пари за кај тебе е Hansol 12ка, истата е и повеќе од доволна.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
A што е конкретна разлика меѓу Ломо и Хансол? Не ме интересираат џиџи миџи, зборам за во поглед на технологии и механика.
Колку доаѓаат Ломо и Хансол 3.5 и 5.5 со/без промоции? (со wifi ако е возможно)
Најбитни елементи у разликата се 2stage twin rotary компресорот кај хансолот, -30 ефективно греење.

Редовна цена ломо 30990, промоција 28490
Редовна хансол 49990, промоција 45990

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Размислувавме доолго за тополотна пумпа вода воздух, но еден најефтин фенкојлер е 300 еур. мене само за 1 спрат сигурно 4 ќе ми требаат или повеќе. Топлотна пумпа вода воздух работи најдобро кога и ако се има среќа да се налета на вода од 15 степени а обично се налетува на вода од 10 степени, што во ладни зимски услови околу -10 степени фенкојлерите постигаат температура од околу 20 степени што е ладно за седење. И плус самата инвестиција само за пумпата и копање кошта околу 7000 еур, и според тоа што читав на samsvojmajstor.com многу откажуваат па мора да се менуваат итн итн. Сеуште не е бар според мене развиена таа техонологија а ќе биде.
Во врска со климите @mdeni во дневниот простор каде што си пишал 5.5 ја имам осаката 3.5 но еве ако решам да се греам на клими, да ја ставам во спалната соба Осаката, и наместо во дневната каде што е осаката да ставам некоја 5.5 која ќе може да загрева дневна и трпезарија тоа е околу 38м2 со тоа што кујата ќе ми биде затворена и покекогаш да ја отворам со мал потенцијал да стане млако топло во кујната.
И еве да речеме температури од 22-24 степени во дневна и трпезарија. Која клима би било тоа да знам дека ако е надвор -20 тој простор од околу 40 метри квадратни би бил топол околу 22 степени за седење.
А ако рачунаме топлотна загуба, најверојатно наскоро ќе ставаме нови прозори пвц нели па загубата нема да биде голема колку што е сега со дрвени прозори.
А во работната соба ќе се купи клима понатаму пошто не се користи многу и нема потреба да се загрева толку. WC има една греалка, па чат пат ја уклучувам, а кујната ваљда ќе стои одсечена и помалку ладна пошто секако не готвам во неа идам на 2 ри спрат кај мајка ми и татко ми и скришно јадам :D
Па која е таа клима што може да го затополи тој простор на -20 до 22степени без проблем. Благодарам.
Од старт грешка во размислување, италијански- марка:винд модел:еден чинат 11-15000 денари. Би требало со 60-70000 да завршиш работа и да поставиш 5 фенкојлера минимум со инсталација. Топлинска пумпа воздух - воздух марка Палм трејд моја препорака од 11 или 14 кв ценовно околу 200 и 240 илјади денари со монтажа. Соларен систем со 36 вакум цевки + бојлер од 300 литри со монтажа околу 80-90 илјади денари. Предност користиш сонце зимно време преку ден за греење( пример надвор температура -7 во колектор 68 степена, автоматски топлинската пумпа влезе во мини мод системот се грееше 90% од сончева енергија потрошувачка на електрична енергија 300W). Обавезно инсталирај централен систем за топла вода поврзи машина за миење садови на топла вода, не ти треба кујнски бојлерот, инвестирај во машина за перење алишта со приклучок за топла вода. Целата заштеда е навистина значителна и вложеното се враќа доста брзо. Плус фенкојлерите ги пушташ да дуваат топло или ладно кога сакаш и колку сакаш, топлинската пумпа работи до -25 без проблем. Летно време лади а кога нема сонце има засебен систем со посебна пумпа за топла санитарна вода.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Благодарам за одличното експлицитно објаснување од @mdeni @sumi и останатите.
@mdeni
Таванскиот ѕид е ѕид од таван, и нагоре доаѓа кров со панели метална конструкција, која што треба добр да изолира.
Страната накај терасата од дневната е 4 метра а од трпезаријата е 3 метра.
Но тој горниот ѕид или ѕидод до терасата е надворешен ѕид и е некаде 5.20 метра.
Читам и ги анализирам вредностите и гледам крајно ти е дека за дневниот простор е потребно 3.3kw, но дали мислиш дневниот простор само дневната од 20м2 или целиот со се трпезарија 32м2?
Дефинитивно Mitsubishito ми фати око, ептен се запалив по него и најбитно ама наајбитно ми е ефикасноста која е најдобра страна на митсубишито. Значи изборот паѓа или на мицубишито или на ГРЕЕ од хансол.
А @sumi пиша дека има некои предности како додатна опрема, кој вид на додатна опрема. THX

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
Митсу нема вифи но може да се инсталира (околу 50еур++)

Ме интересира дали Гри може да прими инструкции преку интернет ?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
На минус 12 (а ноќта сигурно беше -20) кај мене Mitsubishi-то почна да оди често во defrost и го исклучив (МSZ-HJ-35VA/MUZ-HJ-35VA , до -10С, energosistem.com.mk) а Fujitsu-то (FUJITSU 24000 Btu/h (7.1/8.0 kW), Model: ASYG-24LFC / AOYG-24LFC / до -15С / hidroset.com.mk) почна да тече ко...ај да не кажувам.

Единствено сега фура на -29 наместено, Gree Hansol Nordic од gree.mk (GREE HANSOL -30 GWH18TC-S3DBA3E по супер цена од 69.990 ден.) - говедо од клима, цел декември околу 2000 денари ме фати греењето, комшијата со иста квадратура околу 8000 ден плати користејќи електрично котле. Тоа е таа разлика 4 пати (COP 4) помеѓу топлинска пумпа и класичен греач (во било која варијанта, калорифер, ел. котле, улјени радијатори, термопечки итн).

Tопла препорака за било што од Gree палетата, особено Lomo/Hansol сериите. Гледајте само на следниве работи:
- EEV (електростатски вентил наместо капилара во надворешна)
- Двореден изменувач

- Што потешка надворешна единица (под услов да нема цигла :)
- Што поширока power регулација, т.е. да може на 150-250W да работи минимум
Kaде да ги видиме овие работи?
http://www.greecomfort.com/literature/Terra_Service_Manual_2012.pdf
http://gree.uk.com/pdf/Service manual-LOMO 09-12K.pdf
Во овие пдф?
Неможам да видам каков е тој двореден (па некаде и дваипол реден) изменувач? Што е разликата меѓу Ломо и Хансол?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Благодарам за одличното експлицитно објаснување од @mdeni @sumi и останатите.
@mdeni
Таванскиот ѕид е ѕид од таван, и нагоре доаѓа кров со панели метална конструкција, која што треба добр да изолира.
Страната накај терасата од дневната е 4 метра а од трпезаријата е 3 метра.
Но тој горниот ѕид или ѕидод до терасата е надворешен ѕид и е некаде 5.20 метра.
Читам и ги анализирам вредностите и гледам крајно ти е дека за дневниот простор е потребно 3.3kw, но дали мислиш дневниот простор само дневната од 20м2 или целиот со се трпезарија 32м2?
Дефинитивно Mitsubishito ми фати око, ептен се запалив по него и најбитно ама наајбитно ми е ефикасноста која е најдобра страна на митсубишито. Значи изборот паѓа или на мицубишито или на ГРЕЕ од хансол.
А @sumi пиша дека има некои предности како додатна опрема, кој вид на додатна опрема. THX
Секако дека заедно со трпезаријата. Само јас сметав со поголеми ѕидови зошто од тепка пишав 4 метра за дневна, 4.5 за тераса и 6 метри за горниот од дневна. Секако со твоиве ќе дојде помала бројката ама грубо тука е некаде околу 3KW. Само пази 3KW при -20 треба да дава климата.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Секако дека заедно со трпезаријата. Само јас сметав со поголеми ѕидови зошто од тепка пишав 4 метра за дневна, 4.5 за тераса и 6 метри за горниот од дневна. Секако со твоиве ќе дојде помала бројката ама грубо тука е некаде околу 3KW. Само пази 3KW при -20 треба да дава климата.

Па според твојата табела единствена што е клима блиску до тоа е мицубишито.
Што како што пиша во тие -20 денови ако ги има пак, ќе запалам и огин или панелка или плинска печка имам :).
А дали знае некој хансолот како се понаша 3.5 иполката на -15 ph@tol kw?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
@sumi , постои Hansol Nordic парапетна изведба кај нас? Или како модел го има воопшто?
Кај нас не, во светот најверојатно не сум проверил. Ама тоа ке биде претерано веќе ем нордик ем парапет сигурно кошта добри пари а кај нас нема да ги искористеш бенифициите. Баш ке разгледам.

Митсу нема вифи но може да се инсталира (околу 50еур++)

Ме интересира дали Гри може да прими инструкции преку интернет ?
И autofan -от кој е нормална работа ама кај митсу ти треба жичен контролер200еу плус.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
Кај нас не, во светот најверојатно не сум проверил. Ама тоа ке биде претерано веќе ем нордик ем парапет сигурно кошта добри пари а кај нас нема да ги искористеш бенифициите. Баш ке разгледам.

И autofan -от кој е нормална работа ама кај митсу ти треба жичен контролер200еу плус.

Фх35 произведена 08.2016 наместена сега во Октомври и аутофен работи ОК како кај фх50
1174fcc3b680fb4b5c86c815f91c3072.jpg

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
Треба да се потенцира кај модели кои имаат wi-fi, дали може да се управува со нив само локално (ист рутер) или има можност и преку интернет.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Фх35 произведена 08.2016 наместена сега во Октомври и аутофен работи ОК како кај фх50
Покажува така не е тоа проблемот. Реално дали дува повеке од 1ва и/или 2ра брзина. Кај пријател во собата 19 степени, наместено 30 на климата вклучен аутофан од 1ва или 2ра не мрда повеќе. Ставаш мануелно 4та цела соба ја стопли.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64

Како бе autofan нема, жичан контролер за што?
WiFi и не е битно може да се реши со ова AliExpress Mobile - Global Online Shopping for Apparel, Phones, Computers, Electronics, Fashion and more.
А што е предност од безмалку 15000 денари во однос на грее то. Освен тоа што мицуто е всушност 4ка. ???

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Треба да се потенцира кај модели кои имаат wi-fi, дали може да се управува со нив само локално (ист рутер) или има можност и преку интернет.

Ова?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Ако е за локално тоа според мене не е WiFi и правено а недоправено. Барем до сега сите кој сум ги пробал работат далечински бидејќи тоа е поентата. За локал имаш далечинско.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Како бе autofan нема, жичан контролер за што?
Има на далечинското го пушташ ама не работи баш најдобро наместо auto врзан е у една брзина и не менува, т.е. исто како да нема, после жалби и поплаки ни кажаа дека уствари за да работи како шо треба требало жичен контролер да се докупи.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв