Oвoј МoделMoze nekoj predlog klima do 40m2, po moznost i link, budzet okolu 60K?
VIVAX ACP-12CH35AEEI R32 PRO по супер цена од 34.990 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 3.5 kW, Гаранција: 5 години
Oвoј МoделMoze nekoj predlog klima do 40m2, po moznost i link, budzet okolu 60K?
Podaleko od Vivaks.Oвoј Мoдел
![]()
VIVAX ACP-12CH35AEEI R32 PRO по супер цена од 34.990 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 3.5 kW, Гаранција: 5 годиниklimi.mk
Драго ми е што и влагата ја снемало, и кај мене беше таков случајот. Кога почна греењето на инвертери престана да се прави мувла на столбот над кадата тогашна.Кај нас месецов климите потрошија 187 KW а сметката во споредба со ланската за истиот период е за 10% пониска. Со оглед на се, цената на ел. енергија, надворешните температури и ако ми текне дека тој период греевме само една соба (со 2 KW грејач во радијатор), а сега две, сума сумарум задоволен сум од и од изборот на начинот на греење а и од моделот.
Освен начинот на греење со лани други навики како семејство не сме смениле, си бевме штедливи и лани а и од секогаш сме.
Најголема придобивка која би ја издвоил е дека кондензацијата, влагата па и мувлата што се појавуваше од крај на Октомври па до Март во северната соба годинава ги нема!
Каков е тој радијатор со 2кв греач, дај линк да го видиме?Кај нас месецов климите потрошија 187 KW а сметката во споредба со ланската за истиот период е за 10% пониска. Со оглед на се, цената на ел. енергија, надворешните температури и ако ми текне дека тој период греевме само една соба (со 2 KW грејач во радијатор), а сега две, сума сумарум задоволен сум од и од изборот на начинот на греење а и од моделот.
Освен начинот на греење со лани други навики како семејство не сме смениле, си бевме штедливи и лани а и од секогаш сме.
Најголема придобивка која би ја издвоил е дека кондензацијата, влагата па и мувлата што се појавуваше од крај на Октомври па до Март во северната соба годинава ги нема!
На пример ваков Електричен грејач за радијатор ToplicaКаков е тој радијатор со 2кв греач, дај линк да го видиме?
18ката е твинОд лично искуство можам да кажам дека тоа се само мајсторски недоучени муабети, колку да се кажи нешто, макар и глупост.
Слободно да си земиш тошиба, таа шо ја меркаш изглеа изгледа е twin rotary, а тие се уште подобри од аспект на мекост, економичност и бучава/вибрации.
Се разбира, се ова ќе падни во вода ако е лоша монтажата, ама тоа е до моментот при монтирањето на надворешната и внатрешната единица.
Битни работи (повеќепати спомнати во темава):
....и то.
- да има цел круг свиткани бакарни цевки надвор зад надворешната единица
- вакумирање пред прва употреба (да се извлечи воздухот од системот, да остани само фреон)
- внатрешната да не ја залепите до таван, остајте 15-20тина сантими, а по можност и од страните да е слободно (за проток/циркулација на воздух)
Ако има уште нешто, некој нека дополни.
Испратено од телефоно.
П.С.
Јас имам тошиба, тоа го мислев под лично искуство, во позитивен контекст.
Е паштета.18ката е твин
Пуздер не направија ако е вака. 50% плус на сметките НАЈМАЛКУ!А оваа промена никој не ја прочита?
![]()
Не. Пошто се намали мрежарината, евтинаа тарифа остана иста на вкупно (енергија+пренос)Пуздер не направија ако е вака. 50% плус на сметките НАЈМАЛКУ!
Овде па вака пишале:
Благо зголемување има и на цената за ефтина тарифа. Па така ако досега потрошен киловат во ефтина струја чинеше 3,99 денари, сега ќе чини 4 денари.
![]()
Регулаторите ги објавија новите цени на струјата од 1 јануари
Минимална корекција на цената на струјата од 1ви јануари. Цената за потрошен киловат во првите дв...kanal5.com.mk
Ќе има мучки!
Само да ти кажам дека истава ја имаш за ~40к у Сетек. Обично ценава варира од 39-44, зависи како ќе го начекаш моментот.
Што е тука е. Ќе трошат можеби нешто повеќе, ама и си го надокнадиле тоа со високиот COP сега. Тоа е целата поента. Целите тие стравови ако ги имате се решаваат со уште една клима, или со панелка (не повеќе од 1KW) или калориферче (не појак од 1KW) за тие 10-14 дена во комбинација со најефтино тајмерче за да се палат од 22-07 часот и готово. И најефтината клима ќе се снајде. Зборувам за Повардарието, на планините можно е да треба нешто плус.Пониски цени имате од лани јер досеа беше топло. Декември месец еве изминува, во Охрид не паднала температурата под 0 степени, бар по мои некои мерења. Ќе видиме кога ќе оди под 0 и кога ќе врне снег со голема влажност на воздухот како ќе трошат климите. Иначе кај мене Мицуто парапетна во дневната и кујната потршила 350кв вкупно за месец декември а во спалната HR35, 80 кв( не греам 24/7 со неа, бар не сеуште).
Не викам јас дека нема да згреат климите де. Имаме доста топла зима засега, ќе има зими и со снег и кои ќе бидат доста поладни од оваа, па тогаш ќе видиме. Замисли да се случеше она што се случи во Америка деновиве, ќе се префрлеа 90% од климаџиите на дрво пак.Што е тука е. Ќе трошат можеби нешто повеќе, ама и си го надокнадиле тоа со високиот COP сега. Тоа е целата поента. Целите тие стравови ако ги имате се решаваат со уште една клима, или со панелка (не повеќе од 1KW) или калориферче (не појак од 1KW) за тие 10-14 дена во комбинација со најефтино тајмерче за да се палат од 22-07 часот и готово. И најефтината клима ќе се снајде. Зборувам за Повардарието, на планините можно е да треба нешто плус.
Па еве јас сум климаџија и не гледам како би се префрлил на дрво кога никогаш не сум ни имал дрво и немам каде да го ставам дрвото. Бидејќи сум во куќа имам една греалка на гас по гаражите за не дај боже ако нема струја, ама многу смрдат корнат на плин додека работат. Одвратни се, башка и скапо е греењето на нив.Не викам јас дека нема да згреат климите де. Имаме доста топла зима засега, ќе има зими и со снег и кои ќе бидат доста поладни од оваа, па тогаш ќе видиме. Замисли да се случеше она што се случи во Америка деновиве, ќе се префрлеа 90% од климаџиите на дрво пак.
Тошибата е 5.5? Ако да, тоа ти е прво зошто троши толку, а второ дали се во иста просторија? Дали се на иста страна монтирани? И додека не измериш COP на двете клими, неможеш реална споредба да направиш.Gree Eco Lomo 3.5KW (сменети цевки и фреон) максимум оптеретена троши 1750W, не измерив колку е издувот али е малку поладен од Toshiba Shorai 6KW која макс троши 2050W.
Не очекував дека ќе е толку мала разликата во макс потрошувачка помеѓу двете, би сакал да знам зошто е тоа така.
Демек 6KW е или тоа за ладење а 7 за топлење. Ме интересираше зошто скоро дупло послаба влечи само 300W помалку на максимум оптеретеност, само тоа.Тошибата е 5.5? Ако да, тоа ти е прво зошто троши толку, а второ дали се во иста просторија? Дали се на иста страна монтирани? И додека не измериш COP на двете клими, неможеш реална споредба да направиш.
Кинез, ако прашаш на жолт форум ќе ти кажат дека тоа е поради "физијата во компресорот кој балансира поради големата температура надвор" и ти ќе се чудиш што ти пишалеДемек 6KW е или тоа за ладење а 7 за топлење. Ме интересираше зошто скоро дупло послаба влечи само 300W помалку на максимум оптеретеност, само тоа.
SSD M.2 2TB Lexar NM790 NVMe PCI Express 4.0 x4, 7400/6500 MB/s LNM790X002T-RNNNG
17.900,00 ден
SSD M.2 2TB TEAM GROUP MP33 NVMe, TM8FP6002T0C101
16.360,00 ден
RADIO EXTRALINK SOLAR w/hand crank/dynamo, powerbank & SOS flashlight
4.000,00 ден
NET LAN WIRELESS USB TP-Link ARCHER T3U, AC1300, MU-MIMO, Dual Band, USB3.0
1.100,00 ден
MICROPHONE FIFINE A9 RGB Polar Patterns, w/ARM, USB Type-C, 2.0m cable, Black, A9
5.500,00 ден
COOLERS CASE FAN 140mm ARCTIC P14 PRO REVERSE PWM ARGB, 400-2650 RPM, WHITE, ACFAN00324A
1.440,00 ден