Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
E тоа е веќе океј, бидејќи 225W е солидна бројка за ладење и делува океј. Со тоа што има некоја електроника и два вентилатора во тие бројки така да делува океј.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Да, кога работи он-офф како што претпоставуваше првиот пат.
Ова е тоа сценарио.

Она некнежното кога константно одржуваше 50-75w очигледно беше модулација.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Да разграничиме дека не е можно баш никогаш да не исклучува климата (минус некои хипотетички ситуации). Синојќа имало мала разлика од зададената внатрешна температура, до надворешната температура. Затоа навечер (во вакви денови кога не е многу топло) е подобро да се луфтира/вентилира, отколку да се лади со клима. Пошто свеж воздух е потребен секако, сите имаме дома пасивни внатрешни загадувачи (намештај од иверки, ламинати, готвење, домашни апарати, итн). Зимно време не можеме толку да луфтираме, но сега можеме.

Тие 225 вати веќе се реална потрошувачка за работа на целиот клима уред (вентилатори + се друго). Тоа ти е ниската модулација на твојата клима, некаде ~170 вати на компресорот.

8 вати е премалку за работа на внатрешен вентилатор и електроника. Климата тогаш ти била во активен стедбај мод, постигната температура и климата не работи освен делот од електрониката кој активно мониторира температура за да се вклучи ако истата се подигне над зададената.

Инаку за економичноста... Овде економичноста не е муабетот (иако произлегува од него). Ниската модулација е пред се заради комфор. На пример Гри со долен праг на модулација од ~400 вати кое е ставено во некој голем салон/дневна ќе работи комфорно, но во помали простории нема. Во помали простории ќе работи како он/оф клима. Затоа за помали простории бараме клими со пониска модулација, се разбира ако буџетот дозволува, пошто таквите клими се поскапи.

Фората е што за повеќето грее/вивакс/тосот неможам да најдам спецификации која на колку најмалку модулира..
Едит. ете ломото има минимално 0.16kw.. како ќе знаам дека тоа е доволно ? Даикинот 5.5кв има 0.23kw

Што ќе биди ако го ставам далечинското во предсобјето со ifeel функцијата ?
Пар моменти:
- Ломо минимално работи на ~400 вати, или така беше со моделите од пред 2-3 години (не знам новите модели ако идат пониско).
- ifeel функцијата не ти прави разлика за твоите дилеми и потреби, слободно заборави ја дека постои.

Гледај другар, сето ова ти делува збунувачки пошто сега наеднаш се обидуваш да совладаш нешто со што овде повеќе години се занимаваме. Ако се брзаш и немаш време, на крај изборот ти се сведува на два моменти... Прво, ако буџетот дозволува, земи јапонски клими. Второ, ако буџетот не дозволува јапонец, за во салон без поголеми забелешки ќе ти врши работа кинеска клима (препорачувам Гри). Се работи за финеси, и двете опции ќе вршат работа.

Но за во спалната соба веројатно ќе имаш замерки - не за греење, туку за конфор. Но за солиден број луѓе и најдобрата клима со најниска модулација - ќе смета навечер во спална соба.

Веројатно најпаметно би ти било сега да земеш една подобра клима за во дневната соба, и зимава да пробаш како ќе функционираш со отворени врати кон спалната. Aко сакаш конкретен предлог, за буџет варијанта: Тошиба Mirai 5.5 кв за 49К (без монтажа), или Гри, или хајер. По овој редослед.
Или нешто поскапо, Тошиба Сузуми 5.5 кв за 60К (без монтажа).

Јас би размислил и за 7кв моделот. Може да биде нешто предимензиониран, ама ќе добиеш најдобра вредност за парите, нема шанси да си незаегреан дури и ако топлотните загуби ти се огромни... Се разбира сето ова само ако можеш да ја наместиш климата да не дува директно кај што седат луѓе (заборави дека мора да дува накај ходникот, тоа не е ти е најважно).

Даикинот излага 75.000, тошибата 63.000, грее и кариер околу 56.000, виваксот и хаиерот 44.000..
Цените се со се монтажа, треба да се минусира 55.000 денари од субвенциите
Тошиба Сузуми 5.5 кв со монтажа е 65К, попуст ти понудиле?

И зошто 55.000 денари од субвенциите?
Прочитав дека Скопје дава 65К... Или од друг град се субвенциите?

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Отовори и слушни, околу 10та секунда дали е тоа дување или електрониката си брбори?
Ги гледате уопште стримовиве што ги прикачувам?

Тие 225 вати веќе се реална потрошувачка за работа на целиот клима уред (вентилатори + се друго). Тоа ти е ниската модулација на твојата клима, некаде ~170 вати на компресорот.
Се повеќе сум уверен дека ти се лажеш а јас сум во право.

8 вати е премалку за работа на внатрешен вентилатор и електроника.
Ако дува електрониката на 8 вати.... или може па елекрониката на пауза за цигара да е отидена дур да дувни вентилаторот....
Може пак да троши повеќе a 2 та мерачи се договориле да ме лажат :)

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.131
Куманово
Отовори и слушни, околу 10та секунда дали е тоа дување или електрониката си брбори?

Ако дува електрониката на 8 вати.... или може па елекрониката на пауза за цигара да е отидена дур да дувни вентилаторот....

батко фала за споделено искуство, наврати се пак таму и зимно време да видиме како со потрошња, дф, комфор

П.С игнорирај натегање :)

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52

Пар моменти:
- Ломо минимално работи на ~400 вати, или така беше со моделите од пред 2-3 години (не знам новите модели ако идат пониско).
- ifeel функцијата не ти прави разлика за твоите дилеми и потреби, слободно заборави ја дека постои.

Гледај другар, сето ова ти делува збунувачки пошто сега наеднаш се обидуваш да совладаш нешто со што овде повеќе години се занимаваме. Ако се брзаш и немаш време, на крај изборот ти се сведува на два моменти... Прво, ако буџетот дозволува, земи јапонски клими. Второ, ако буџетот не дозволува јапонец, за во салон без поголеми забелешки ќе ти врши работа кинеска клима (препорачувам Гри). Се работи за финеси, и двете опции ќе вршат работа.

Но за во спалната соба веројатно ќе имаш замерки - не за греење, туку за конфор. Но за солиден број луѓе и најдобрата клима со најниска модулација - ќе смета навечер во спална соба.

Веројатно најпаметно би ти било сега да земеш една подобра клима за во дневната соба, и зимава да пробаш како ќе функционираш со отворени врати кон спалната. Aко сакаш конкретен предлог, за буџет варијанта: Тошиба Mirai 5.5 кв за 49К (без монтажа), или Гри, или хајер. По овој редослед.
Или нешто поскапо, Тошиба Сузуми 5.5 кв за 60К (без монтажа).

Јас би размислил и за 7кв моделот. Може да биде нешто предимензиониран, ама ќе добиеш најдобра вредност за парите, нема шанси да си незаегреан дури и ако топлотните загуби ти се огромни... Се разбира сето ова само ако можеш да ја наместиш климата да не дува директно кај што седат луѓе (заборави дека мора да дува накај ходникот, тоа не е ти е најважно).

Тошиба Сузуми 5.5 кв со монтажа е 65К, попуст ти понудиле?

И зошто 55.000 денари од субвенциите?
Прочитав дека Скопје дава 65К... Или од друг град се субвенциите?
55.000 даваат без данок нешто појма немам, не сум од Скопје..
7кв е малку голем за дневната пошто е околу 35 квадрати, плус има спуштени плафони, кујна, гарнитури...
Сузумито е 16ка, малку е слаб и е 59.000 + 5000 за монтажа..
Хајерот го гледам овај и е појак и од гри и од тошиба..
HAIER FLEXIS AS50S2SF1FA/1U50S2SJFA по супер цена од 51.990 ден.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Фората е што за повеќето грее/вивакс/тосот неможам да најдам спецификации која на колку најмалку модулира..
Едит. ете ломото има минимално 0.16kw.. како ќе знаам дека тоа е доволно ? Даикинот 5.5кв има 0.23kw

Што ќе биди ако го ставам далечинското во предсобјето со ifeel функцијата ?
кој друго освен Клими.мк ги продава TOSOT?
се надевам дека има COP 3.5 или повеќе?

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
3.5кв ќе си купам нахнадно пошто во куќата ќе се преселувам тек за година две па немора да исполнува никаков законски услов... Секако освен мојот да не е бучна и да не прави он/офф на секое..

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
55.000 даваат без данок нешто појма немам, не сум од Скопје..
7кв е малку голем за дневната пошто е околу 35 квадрати, плус има спуштени плафони, кујна, гарнитури...
Сузумито е 16ка, малку е слаб и е 59.000 + 5000 за монтажа..
Хајерот го гледам овај и е појак и од гри и од тошиба..
HAIER FLEXIS AS50S2SF1FA/1U50S2SJFA по супер цена од 51.990 ден.
Поназад напиша 40м2, или грешам?
Но спуштени плафони, да тоа менува волумен и да, 7мица е премногу штом е така.

Во врска со изборот, штета е за одредена доплата да не земеш Тошиба/Даикин/Мици, посебно штом се добиени субвенции па климата ќе те кошта многу помалку.

Ова е чисто мое лично мислење. Не велам дека и со други (кинески) брендови нема да имаш добро искуство, само дека некогаш вреди да се доплати одредена разумна разлика до следното ниво. На крај ти најдобро си знаеш за себе.
Сузумито е 16ка, малку е слаб и е 59.000 + 5000 за монтажа
Во која продавница? Пошто со сигурност знам дека 18ката Сузуми кошта 59.990 и 5000 за монтажа (во Енергија).

Веројатно ја преценуваш вољата да се гледаат толку детално сите моменти кои се вртат по дискусииве (а и можностите на твојот телефон)... Но во право си, тоа што се слуша (ако баш обратиш внимание со звук појачан на 100%) звучи како дување на вентилатор. Ок.

Ова е некој обид за хумор? :)

Гледај, како што ти интерпретираш ова врз база на твоето искуство (таму си на лице место и гледаш/слушаш), само тоа не секогаш може успешно да се сними па така и јас, и било кој друг, се раководиме според своите искуства. Кај мене климите кога ќе постигнат тепература, и стануваат пасивни, на мерачот гледам толкава потрошувачка 6 до 8 вати.

Кај тебе дува вентилатор со 8 вати? Ете можно е, според твоето искуство за твојата клима. Но дали си сигурен дека така продолжува со часови?

Сеедно, поентата е да се разменат искуства и сите да излеземе побогати за некое ново знаење. Јас ете дознав дека некои луѓе се лутат ако толкувањата не им се земат здраво за готово... Се шегувам, тоа одамна го знам. :)

Не е лошо да се навлегува во ситници, само би било фино несогласувања и различни мислења да не се разбираат како личен напад.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Веројатно ја преценуваш вољата да се гледаат толку детално сите моменти кои се вртат по дискусииве (а и можностите на твојот телефон)... Но во право си, тоа што се слуша (ако баш обратиш внимание со звук појачан на 100%) звучи како дување на вентилатор. Ок.

Ова е некој обид за хумор? :)
Така нешто...

Гледај, како што ти интерпретираш ова врз база на твоето искуство (таму си на лице место и гледаш/слушаш), само тоа не секогаш може успешно да се сними па така и јас, и било кој друг, се раководиме според своите искуства. Кај мене климите кога ќе постигнат тепература, и стануваат пасивни, на мерачот гледам толкава потрошувачка 6 до 8 вати.

Кај тебе дува вентилатор со 8 вати? Ете можно е, според твоето искуство за твојата клима. Но дали си сигурен дека така продолжува со часови?
Сигурен сум, затоа што во мојот претходен пост, кој ти го квотираше (и пиша дека 8 вати е премалку за работа на внатрешен вентилатор и електроника) ставив 2 стрима, од кој на едниот се гледа колку тивко дува моментално а и колку покажува мерачот, а на другиот се гледа дека ноќеска измеѓу вклучувањата на надворешната единица цела вечер работела со истата потрошувачка од 8 вати.
Затоа и го залепив телефонот баш до издувот од внатрешната за да го доловам моментот дека иако влече само 8 вати таа уствари дува со некој Silent минимален издув, и НЕ тие 8 вати не се трошат само на електрониката.

Сеедно, поентата е да се разменат искуства и сите да излеземе побогати за некое ново знаење. Јас ете дознав дека некои луѓе се лутат ако толкувањата не им се земат здраво за готово... Се шегувам, тоа одамна го знам. :)

Не е лошо да се навлегува во ситници, само би било фино несогласувања и различни мислења да не се разбираат како личен напад.
Воопшто не го сватив како личен напад, меѓутоа употребив малку хумор и сарказам за површно толкување и коментирање според свои искуства на споделени туѓи искуства со доказ а не само на муабет.
8 вати е премалку за работа на внатрешен вентилатор и електроника.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
f8e3f8708af5c036b1a5237cbe147eb9.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Игнорирај го. Ќе се заштедиш време и нерви.

И да не е така како што кажуваш (а нема сомнеж пошто имаш видеа) таа клима дефинитивно знае да модулира пониско од FH35 која пак знае да модулира со 330-350W константно. И сега, прашањето од милион долари е зошто човек би влегол во спиралата наречена „модулација“ (колку го мразам зборов!) затоа што климата (таа и FH35) трошат смешно малку. Па ако сака нека цица и 800/1000/1200
Не е се само во модулацијата. Кога ќе дојдат дефростите кои на Gree фанатиците им траат по 10-12 минути (комплетен циклус) и кога ќе видиш дека твојот дефост комплетно завршил на 5-та минута а на 5:01 почнала да дува топло како ништо да не било ќе се сетиш на Флегма и овој пост.

Тоа се работи неразбирливи за Gree фанатиците. Друга димензија е тоа, ти текнуе? :)

Од равеникиве ги исфрлам нормалните корисници на Gree кои не се пресераваат со изборот.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
300w е на греење ФХ35, на ладење е 250w.
FH50 спушта на 270. Под спушта мислам на долготрајно работење а не „ми се посреќи и ја фатив кај што троши малку“
Интересно е што на греење не спушта под 600 на тројка фан.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Воопшто не го сватив како личен напад, меѓутоа употребив малку хумор и сарказам за површно толкување и коментирање според свои искуства на споделени туѓи искуства со доказ а не само на муабет.
Јас сарказмот ти го разбирам како дефанзивност заради несогласувањето со твоите толкувања на споделените искуства.

Патем фала за споделените искуства, дури и ако не се согласуваме за толкувањето на истите.
Убаво е кога некој ќе сподели позитивни искуства, како патека за идните купувачи.

Но не ми се допаѓа надменоста. Кога веќе изнесуваш такви контроверзни толкувања како тоа дека климата ти модулира неколку пати пониско од било чија клима на форумов, не би требало толку негативно да реагираш на скептицизмот кон твоите мислења. А кога веќе сме кај „површно“ толкување, сети се дека муабетот почна од твоето тврдење дека климата ти модулира на 54 вати. Јас мислам дека тоа не е точно, а видеата не се доказ затоа што не знаеме дали во тој момент на снимањето климата работи во некој мод каде само вентилаторите вртат (на пример сушење на изменувачот во внатрешната единица). Со други зборови, твојата претпоставка за минималната модулација е - само претпоставка. Површна е колку и било чија претпоставка.

Се надевам дека од Мицибуши ќе ти одговорат на меилот и дека нема да мораме да толкуваме, и да не ги дискутираме толкувањата од позиција на претпоставки.

Затоа и го залепив телефонот баш до издувот од внатрешната за да го доловам моментот дека иако влече само 8 вати таа уствари дува со некој Silent минимален издув, и НЕ тие 8 вати не се трошат само на електрониката.
Со ова веќе се согласив. Веројатно ти дава сатисфакција штом пак го повторуваш истото. Како и да е, сеуште останува недостатокот од доказ дека климата ти модулира на 54 вати... Некој тоа тврдење би го нарекол „површно толкување“, и тоа без никаков сарказам.

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Поназад напиша 40м2, или грешам?
Но спуштени плафони, да тоа менува волумен и да, 7мица е премногу штом е така.

Во врска со изборот, штета е за одредена доплата да не земеш Тошиба/Даикин/Мици, посебно штом се добиени субвенции па климата ќе те кошта многу помалку.

Ова е чисто мое лично мислење. Не велам дека и со други (кинески) брендови нема да имаш добро искуство, само дека некогаш вреди да се доплати одредена разумна разлика до следното ниво. На крај ти најдобро си знаеш за себе.

Во која продавница? Пошто со сигурност знам дека 18ката Сузуми кошта 59.990 и 5000 за монтажа (во Енергија).

Не ми е проблем да доплатам уште 10/15.000 ако вреди нештото..
Да 59.990 била меѓутоа не е 18ка него 16ка.. проток на воздух има 768м3 и 5.5кв греење
Гледам пример haier flexis, излезна моќност му е 6кв на греење и протокот му е 900м3, прочитав некаде дека имало митцубиши компресор.. и има еуровент

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Гледам пример haier flexis, излезна моќност му е 6кв на греење и протокот му е 900м3, прочитав некаде дека имало митцубиши компресор.. и има еуровент
Провери Tbiv на Eurovent. Ако тука има лош резултат ниеден проток и ниеден компресор не те спасува
И TOL провери, нормално.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Не ми е проблем да доплатам уште 10/15.000 ако вреди нештото..
Да 59.990 била меѓутоа не е 18ка него 16ка.. проток на воздух има 768м3 и 5.5кв греење
Се извинувам, мој лапсус: Во право си 16ка е.

Инаку другар, ако мали разлики во сувопарни параметри како проток за воздух, те одлучуваат да одбереш Хајер пред Тошиба... Тогаш што да ти кажам, со здравје да си го користиш? :)

Сериозно, јас попрвин би одбрал Гри пред Хајер а никогаш Хајер кога за релативно слични пари можам да имам Тошиба. Ама тоа сум само јас, и тоа е мое лично субјективно мислење кое не мора да биде прифатливо за сите.

Ти што и да одбереш, добро да те служи климата и со здравје да ја користиш.

Патем @zlatko_ti412 eве што вели Тошиба за најниска/средна/највисока моќност (или модулација како што љубиме да кажуваме) на Сузуми 16-ка. 230 вати за ладење, 170 вати за греење, минимална моќност... Замисли сега некој да ја сними потрошувачката на мерач во некој момент кога климата прави нешто како (на пример) сушење на изменувачот, и потоа да тврди дека оваа Тошиба модулира до 54 вати - ќе се согласиш со неговото толкување и лично мислење, или ќе се повикаш на спецификациите од Тошиба?

upload_2020-8-10_22-24-34.png

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Патем @zlatko_ti412 eве што вели Тошиба за најниска/средна/највисока моќност (или модулација како што љубиме да кажуваме) на Сузуми 16-ка. 230 вати за ладење, 170 вати за греење, минимална моќност... Замисли сега некој да ја сними потрошувачката на мерач во некој момент кога климата прави нешто како (на пример) сушење на изменувачот, и потоа да тврди дека оваа Тошиба модулира до 54 вати - ќе се согласиш со неговото толкување и лично мислење, или ќе се повикаш на спецификациите од Тошиба?

А ти ако најдеш спецификации за компресорот на оваа Тошиба 16ка и ги споредиш со спецификациите со компресорот од LN35 и увидиш дека компресорот на Mitsu e 3x поекономичен по спецификација ќе почнеш да веруваш во моите толкувања или суште ќе се држиш до твоите искуства дека модулација под 170w не е модулација...

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Игнорирај го. Ќе се заштедиш време и нерви.

И да не е така како што кажуваш (а нема сомнеж пошто имаш видеа) таа клима дефинитивно знае да модулира пониско од FH35 која пак знае да модулира со 330-350W константно. И сега, прашањето од милион долари е зошто човек би влегол во спиралата наречена „модулација“ (колку го мразам зборов!) затоа што климата (таа и FH35) трошат смешно малку. Па ако сака нека цица и 800/1000/1200
Не е се само во модулацијата. Кога ќе дојдат дефростите кои на Gree фанатиците им траат по 10-12 минути (комплетен циклус) и кога ќе видиш дека твојот дефост комплетно завршил на 5-та минута а на 5:01 почнала да дува топло како ништо да не било ќе се сетиш на Флегма и овој пост.

Тоа се работи неразбирливи за Gree фанатиците. Друга димензија е тоа, ти текнуе? :)

Од равеникиве ги исфрлам нормалните корисници на Gree кои не се пресераваат со изборот.
малку леташ,ама ај...твоја работа
не дека ги бранам грее ама секоја клима што има двореден изменувач прави подолг дифрост од климите со еден ред изменувач.тоа е нормално.
на пример мојата ЛГ има двореден изменувач и прави дифрост од 15 мин.
треба време да се растопи и исуши добро изменувачот.
јас сум презадоволен од климата,има одличен принцип на работа.
најниско што одржува зимо е 270 вати а лето спушта и до 160 вати... Погодена и е собата :)

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Провери Tbiv на Eurovent. Ако тука има лош резултат ниеден проток и ниеден компресор не те спасува
И TOL провери, нормално.
Toshibata е 3.98кв
Кериер е 3.45кв
Haier е 4.07кв..
Грее на 3.70кв

Се извинувам, мој лапсус: Во право си 16ка е.

Инаку другар, ако мали разлики во сувопарни параметри како проток за воздух, те одлучуваат да одбереш Хајер пред Тошиба... Тогаш што да ти кажам, со здравје да си го користиш? :)

Сериозно, јас попрвин би одбрал Гри пред Хајер а никогаш Хајер кога за релативно слични пари можам да имам Тошиба. Ама тоа сум само јас, и тоа е мое лично субјективно мислење кое не мора да биде прифатливо за сите.

Ти што и да одбереш, добро да те служи климата и со здравје да ја користиш.
Фала ти друже али многу пати сум увидел дека нее све до брендот.. во случајот хајерот е помоќен а сепак цената во разлика е 10.000 денари... И во продавницата кај што треба да порачам исто ми викаат само тошиба друго ништо.. па ќе видиме имам уште 1 ден за истражување...

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Toshibata е 3.98кв
Кериер е 3.45кв
Haier е 4.07кв..
Грее на 3.70кв

Фала ти друже али многу пати сум увидел дека нее све до брендот.. во случајот хајерот е помоќен а сепак цената во разлика е 10.000 денари... И во продавницата кај што треба да порачам исто ми викаат само тошиба друго ништо.. па ќе видиме имам уште 1 ден за истражување...
Земај Хаиер топ е. Имам во комшии две Тундри, а на работа колега има Флексис, ПРЕЗАДОВОЛНИ СЕ. Е сега како се климите со трајност и колку време ќе одат незнам.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
А ти ако најдеш спецификации за компресорот на оваа Тошиба 16ка и ги споредиш со спецификациите со компресорот од LN35 и увидиш дека компресорот на Mitsu e 3x поекономичен по спецификација ќе почнеш да веруваш во моите толкувања или суште ќе се држиш до твоите искуства дека модулација под 170w не е модулација...
Aбе.... Прво, каде точно пишува таму дека LN35 модулира до 54 кв, или макар дека нејзиниот компресор има такви спецификации?

Второ никаде не реков дека модулација под 170w не е можна.
- Реков дека ТИ никаде не посочуваш официјални спецификации кои ќе потврдат дека си во право кога тврдиш дека таа твоја клима модулира до 54 киловати.

Трето, споредуваме клими а не компресори. Но ако веќе правиш такви „смели“ изјави дека компресорот на твојата клима е „3x поекономичен“, тогаш ајде покажи ги податоците според кои доаѓаш до таков заклучок. Да видиме како си дошол до тој заклучок.

Еј замисли, три пати бил поекономичен... Ако си во право тоа мора да се одрази и врз перформансите на климите. Ajдe спореди COP/TOL/TBIV за LN35 во однос на Сузуми 16-ка, да видиме дали си во право или зборуваш глупости.

Тоа ти е навистина лоша особина, кажуваш контроверзни работи ама никако не ги поткрепуваш со факти.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
малку леташ,ама ај...твоја работа
не дека ги бранам грее ама секоја клима што има двореден изменувач прави подолг дифрост од климите со еден ред изменувач.тоа е нормално.
LN сите модели = двореден
FH сите модели = двореден
FH50, LN60 не само двореден туку и за 1/3 поголем во површина од другите модели.
Сите до една имаат дефрости од 5 минути.
Ти кажувам од лично искуство. Има и други корисници на Mitsubishi на форумов.
Дефрости толку кратки што нема ни да приметиш.

Лани немаше страшна зима но имаше минус температури со магла што ти доаѓа полошо од "страшна" зима.

Уосталом има и други корисници, нека се произнесат.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Еј замисли, три пати бил поекономичен... Ако си во право тоа мора да се одрази и врз перформансите на климите. Ajдe спореди COP/TOL/TBIV за LN35 во однос на Сузуми 16-ка, да видиме дали си во право или зборуваш глупости.

Пред 2-3 месеци уште пред да се одлучам која клима да ја купам, се двоумев помеѓу врвниот модел на Toshiba Daiseikai 13 и врвниот модел на Mitsubishi LN35 затоа што економичноста ми беше еден од побитните предуслови за тоа кој модел на клима ќе го купам. На работа имам позитивно искуство со Тошибите.... особено од Daiseikai-то како најекономична од сите.
COP/TOL/TBIV споредував помеѓу овие 2 модела и тие работи се навистина близу според она што го има на Еуровент
eurovent RAS-13PKVPG vs LN35VG.png

Но кога реков ајде да ги видам спецификациите на компресорите, ни сега, како ни тогаш не успеав да најдам спецификација за компресорот кој го носи Тошибата, освен името на компресорот во техничката спецификација, не најдов ништо повеќе.
За разлика, за Мицибушито најдов официјална страница за компресорот и пдф спецификација за самиот компресор од кој и ги влечев податоците за да ги направам споредбите со постарите FH модели.

Притоа, доколку ти како поискусен и на другиот форум на кајгана пофален како преумен за мене, од страна на најискусниот таму (Strelec) имаш при рака или успееш да најдеш вакви податоци за компресорите на Тошиба, те молам сподели ги тука и да ја направиме таа споредба. Ако не сакаш бар те молам прати ми ги на приватна порака јас сам да си споредам затоа што сеуште не сум 100% сигурен дека Mitsu LN35 е подобра од Daiseikai 13.

Дека три пати е поекономичен ја правев споредбата со компресорот на FH50 во дискусија со @FLEGMA во претходен пост една страна поназад. Од тука и мојот заклучок дека верувам LN35 може 3 пати пониско да модулира од неговата FH50 за која тој изјави дека спуштала на 270w па и подолу при долготрајно работење, како што работи и мојата 24/7.

LN ностат доста поекономични компресори од FH. Можеш да споредиш во табелата тука.
FH35 на пример при минимален капацитет испорачува 3,094 BTU/Hr a LN35 половина од тоа односно 1,640 BTU/Hr. Твојата FH50 4,538 BTU/Hr. Тоа иди 3x споредено со мојата LN35. Затоа и не би ме чудело LN да може да модулира со многу пониска потрошна.

FH50 спушта на 270. Под спушта мислам на долготрајно работење а не „ми се посреќи и ја фатив кај што троши малку“

Атачменти

• kvb - SVB092FBAMT Compressor.pdf
    584,2 KB · Прегледи: 8

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно