Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

bojanxmk

read-only
10 октомври 2019
31
24
Вработен сум во една крипто фирма (Injective Protocol) преку која ми следуваат токени.

Дали има некој слично искуство да ми предложи како / дали е возможно на нормален начин да си ги продадам акциите и да ги извлечам парите во банка (нормално со плаќање на данок, се да биде легално)?

Поздрав

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Неможеш бидејќи кај нас не е регулирано. Ниедна менувачница нема поддршка за мк сметки ниту можеш да направиш верификација. Единствено ако чекаш за неколку години да се смени.
Во меѓувреме единствен начин ти е на Бинанце за усдт и од таму со некој од дилериве да ти смени за кеш со провизија
Или смени ги во етх/бтц и чекај

bojanxmk

read-only
10 октомври 2019
31
24
Неможеш бидејќи кај нас не е регулирано. Ниедна менувачница нема поддршка за мк сметки ниту можеш да направиш верификација. Единствено ако чекаш за неколку години да се смени.
Во меѓувреме единствен начин ти е на Бинанце за усдт и од таму со некој од дилериве да ти смени за кеш со провизија
Или смени ги во етх/бтц и чекај

Огромна е сумата, не можам така лесно да ја заменам со локални дилери. Ми треба нормален начин, преку банка. Имам контакти во Binance и во Coinbase, соработувам со нив и би можеле да направат исклучок за мене, но ме интересира процедурата кога би легнале тие пари во сметка во Македонија.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Незнам колку би можеле исклучок да направат кога законски не смееш да направиш такво нешто и тие те имаат на црна листа. Пари по основ крипто не можеш на сметка кај нас никако. Пробано ми е и прашувано но таков е законот од нбрм.

bojanxmk

read-only
10 октомври 2019
31
24
Lokalen diler ako nema u nego kesh za nad 100.000e da te iskeshira onda ne go ni smetam za diler. Ne gi potcenuvaj takvite :)

Сепак тие пари треба јас да ги оправдам во банка и пред законот, не е така тоа едноставно.

Незнам колку би можеле исклучок да направат кога законски не смееш да направиш такво нешто и тие те имаат на црна листа. Пари по основ крипто не можеш на сметка кај нас никако. Пробано ми е и прашувано но таков е законот од нбрм.

За мене ќе направат. Имам секојдневен контакт со главните луѓе задолжени за развој и интеграција на payments на Binance. Него тоа не е целта, сепак тие пари нема да може тука да ги изрегулирам :/

Солуција некоја?

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Друго државјанство, нешто да пробаш. Србија и бугарија данок за крипто е 15%. Наеднаш толкава сума кај нас и да најдеш начин ќе ти ја блокираат и ќе бараат потекло. Ако имаш со бајнанс контакт да пробаш да те исплатат како вработен фриленсер со месечни исплати и ти тука да си плаќаш данок на тоа. Друг начин не гледам. Или проектот ако има регистрирано фирма нека те плаќа како вработено лице со твоите пари. Од 01.01.2021 во србија почнува регулација на крипто. Ние сме далеку од тоа уште неколку години

bojanxmk

read-only
10 октомври 2019
31
24
Друго државјанство, нешто да пробаш. Србија и бугарија данок за крипто е 15%. Наеднаш толкава сума кај нас и да најдеш начин ќе ти ја блокираат и ќе бараат потекло. Ако имаш со бајнанс контакт да пробаш да те исплатат како вработен фриленсер со месечни исплати и ти тука да си плаќаш данок на тоа. Друг начин не гледам. Или проектот ако има регистрирано фирма нека те плаќа како вработено лице со твоите пари. Од 01.01.2021 во србија почнува регулација на крипто. Ние сме далеку од тоа уште неколку години

За среќа имам и српско државјанство. Може да ми пратиш линк кога го донеле овој закон?

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Сепак тие пари треба јас да ги оправдам во банка и пред законот, не е така тоа едноставно.

За мене ќе направат. Имам секојдневен контакт со главните луѓе задолжени за развој и интеграција на payments на Binance. Него тоа не е целта, сепак тие пари нема да може тука да ги изрегулирам :/

Солуција некоја?

ако имаш таков контакт, што те спечува да си ги продадеш коините и да склучиш freelance договор дека си изработувал некој софтвер или услуга, па да си даночиш тука 10%?

bojanxmk

read-only
10 октомври 2019
31
24
ако имаш таков контакт, што те спечува да си ги продадеш коините и да склучиш freelance договор дека си изработувал некој софтвер или услуга, па да си даночиш тука 10%?

Ме спречува тоа што не сум помислил дека е можно такво нешто :D Ти благодарам на идејата, ќе се распрашам.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Што мислите за raven? Вреди да се копа моментално или? Гледам месечни пресметки делуваат доста солидно.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

И

Избришан член 18474

Гостин
Гавранот никаде го нема, после епопејата на едгар алан по. Отиде во темницата, доста ризично ако ме прашаш мене.
Мислењето е автоматски споено:

Вработен сум во една крипто фирма (Injective Protocol) преку која ми следуваат токени.

Дали има некој слично искуство да ми предложи како / дали е возможно на нормален начин да си ги продадам акциите и да ги извлечам парите во банка (нормално со плаќање на данок, се да биде легално)?

Поздрав
Боки пази се инбокс ќе се преплави. Мој совет земи си бинанс картичка ако си толку близок.

bojanxmk

read-only
10 октомври 2019
31
24
Гавранот никаде го нема, после епопејата на едгар алан по. Отиде во темницата, доста ризично ако ме прашаш мене.
Мислењето е автоматски споено:

Боки пази се инбокс ќе се преплави. Мој совет земи си бинанс картичка ако си толку близок.

Kje gi prasham koja e procedurata. Ti blagodaram za sovetot :)

И

Избришан член 18474

Гостин
Епа не можеш, зашто секоја банка блокира трансфер и пресметај 10% персоналец и 10% данок на добивка.

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Дали некој знае ова да ми одговори.

Да кажеме си праќаш од твоја странска сметка на твоја македонска сметка поголема сума (на пример 300,000 евра), и притоа им приложиш документација на нашите дека стварно си престојувал повеќе од една година во странство и оправдано имаш странска сметка.

Дали ќе те малтретираат да им доставиш докази и во странство на кој начин си ги заработил парите?

Последна промена:

DeepImpact

hello world
8 ноември 2017
274
104
bitcoin-p2p.com
Дали некој знае ова да ми одговори.

Да кажеме си праќаш од твоја странска сметка на твоја македонска сметка поголема сума (на пример 300,000 евра), и притоа им приложиш документација на нашите дека стварно си престојувал повеќе од една година во странство и оправдано имаш странска сметка.

Дали ќе те малтретираат да им доставиш докази и во странство на кој начин си ги заработил парите?

Sekako deka da ke te maltretiraat

И

Избришан член 18474

Гостин
Ако немаш државјанство и доказ дека си работел ќе ти ги земат 70% од парите бидејќи немаш доказ за работа.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.412
1.643
Ако немаш државјанство и доказ дека си работел ќе ти ги земат 70% од парите бидејќи немаш доказ за работа.

Веројатно мислеш residency, не државјанство, затоа што тие 2 поима се различни.
Ако живееш и работиш во некоја не-матична држава, добиваш плата таму, плаќаш даноци етц... тогаш си резидент. За да имаш државјанство треба малу поче да го испотиш г'зот (барем вака е во NL).

Инаку и мене ме интересира истото.
Дали и кои/какви документи би барале нашиве? (УЈП)
Дали има некој known лимит до кој не би те замарале? (пр. 20-50к еур)

Пробав да ги добијам овие 2 дена на телефон - но никој да крене.

И

Избришан член 18474

Гостин
Најдобро консултирајте се со сметковод што раководи такви прашања.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно