Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Фала ви на сите за мислењата.
Така и си мислев, го ѕирнав ова Uphold на брзинка - но одма наидов на оние стандардни KYC/AML процедури и некако не ми се зае*ава пак со слично, пошто неодамна ми го затворија Револут акаунтот поради исти причини.
Верувам дека и на другите онлајн берзи ќе мора прво да си го верификуваш профилот, со адреса, utility bill и blood sample од девица.

Значи не дека сакам да правам некои ризични трансакции, но и не сакам да пуштам пасоши и слично на институции од крипто светот, кои некад некако би успеале да ме најдат и да тражат даночни пријави or what not (пошо нели, баш спротивното е целта на овие алт коини)

Целта ми е да имам некој стабилен начин на кој ќе можам месечно да уплаќам некоја сума и да не се грижам што како ако кога би...
За ова испаѓа најдобра опција нешто како cold storage? kako Ledger Nano, a?

Друга едно питанце, дали има некој купувано крипто преку Скрил?
Имам некоја пара таму, и денес онака на заебанција пробав и купив нешто XRP, и доста seamless ми изгледаше целата процедура...
Само не сум сигурен колку се асални кога станува збор за крипто, инаку со картичката и трошење пари од акаунтот сум немал никад проблеми до сега...

Ако ти е за ходлање, повеќе од етх + бтц не ти треба
Може да елаборираш зошто вака мислеш?
Еве мене конкретно ме интересира да инвестирам нешто ситно во поситни валути, на подолг рок... (XRP)

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
XRP не е поситна валута ако кошта помалце долари. Пример YFI кошта 9500$ Но има само 30 000 коини така да тотал маркеткап има околу 300 милиони.
XRP има 10 билиони коини што вредат 30 центи, од кои само 44 билиони се во оптег или околу 13 билиони маркеткап. Тоа значи дека секој долар вложен во XRP наспроти YFI е 50 пати поскап! ! !. Воедно конкретно за рипл, Jed Mccaleb еден од основачите на рипл, си замина од проектот и има преку 4 билиони коини кој секојдневно ги продава само за да извади кеш. Втора работа е инфлацијата годишна на Рипл, која изнесува околу 28-30% нови коини годишно.
Тоа што го реков јас ЕТХ + БТЦ ти е доволно е бидејќи се сигурен бет, особено етх, бидејќи има гооолеми шанси во наредниве 5 години да го премине бтц во доминација. Бтц ја има цела ликвидност во маркетот наспроти долари и скоро сите алтови се врзани во пар со биткоин, а не со УСД.

Не би ти препорачал да ходлаш Алтови доколку не планираш да се замараш со криптото туку само да го чуваш, бидејќи поентата на повеќето алтови е да ти направат повеќе БТЦ/ЕТХ. Но доколку си заинтересиран некој кој би ти рекол да ги разгледаш се,

Chainlink
REN protocol
Synthetix Network
Energy Web Token
Yearn Finance
Iexec RLC
Kusama
Polkadot.

Ако нешто те интересира конкретно контактирај ме слободно. Позз

DeepImpact

hello world
8 ноември 2017
274
104
bitcoin-p2p.com
Ја следам темава веќе некое време, но не сретнав некој да спомне шо Wallet користите.
Кој би го предложиле за човек што не сака да се замара со тргување, туку само повремено да купува и да ги „чува за иднина“, без да се грижи дали ќе рикне утре сервисот или не?

Од она што видов има нешто Ledger Nano S, што ти е физички уред кој ти ги чува алткоините офлајн? Или лошо го разбрав ова? некои 50-100еур е да се купи и испорача ова, но дали некој од нашите има искуство со истово?

На страна од овој Ledger, кои други онлајн wallets ги препорачувате?
Ги ѕирнав Uphold и Toast, но овој другиот веќе рикнал...
На таа тема, што значи/што се дешава кога ќе рикне некој wallet/service? ви даваат опција да си ги префрлите на друго место, или некоја слична опција?

Ме интересира подршка за mainstream коини, BTC, ETH, XRP etc...
Da ja iam iskustvo stigaat si plakas i carina i najbezbedno ti e taka za cuvanje na dolg rok.

Skrill/neteller cuvanje i kupuvanje kripto e strasno limitirano i mn luge imale poplaki ne bi gi preporacal.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Дали некој би бил заинтересиран за купување и делење на Ledger X Family пакетот?
Би заштедиле по некои си 20еур од уред, и плус ќе си имате шипинг до МК (по дефолт Леџер не шипаат до МК)

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Дали некој би бил заинтересиран за купување и делење на Ledger X Family пакетот?
Би заштедиле по некои си 20еур од уред, и плус ќе си имате шипинг до МК (по дефолт Леџер не шипаат до МК)
Јас сум повеќе заинтересиран за Nano S, инаку имаат шипинг до МК ама којзнае колку ќе кошта преку ДХЛ.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Јас сум повеќе заинтересиран за Nano S, инаку имаат шипинг до МК ама којзнае колку ќе кошта преку ДХЛ.

Не знам, гледајки ги двете и цените на другите cold wallets, овој Х ми повеќе фаќа око.
Не знам каква би била процедурата со ДХЛ и Македонија, сепак е малечко нешто и не би требало да ти прават многу проблеми... Ама сите ги знаеме искуствата од МК ДХЛ.

rx480

read-only
30 ноември 2017
24
4
Да препорачате некој што прави конструкција метална или дрвена за ригови

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Не знам, гледајки ги двете и цените на другите cold wallets, овој Х ми повеќе фаќа око.
Не знам каква би била процедурата со ДХЛ и Македонија, сепак е малечко нешто и не би требало да ти прават многу проблеми... Ама сите ги знаеме искуствата од МК ДХЛ.

+1 за мене. Не сум од скопје така да не можам да трчкам по дхл и по аеродроми, ако може некој да земе ќе надокнадиме како што после

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Не бе каков ДХЛ. Ако се најдеме 3-ца да земеме Леџери - ќе ги порачам јас да ми стигнат кај мене на странска адреса, па после јас по редовна пошта (Post NL) ќе ги пуштам до домашна адреса кај и да е човекот у МК.
Ваљда ќе има нешто на кутивчињата кај што ќе се гледа дали е отваран уредот или не.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Епа стигна и мојот Ledger Nano X.

pLf7WA8.jpg

Најдов купон од 20% (за од официјалната страна на Леџер) така да ми испадна дури и поефтино од кога би го поделиле family пакетот.
Ако сака некој да си порача сам, пишете ми имам лимитиран купон што можам да го поделам со вас.
Брза пошта ДХЛ го донесе тука за 2 дена. Супер спакувано и тагирано све цаком паком, нема траги дека некој го чепкал или си играл со него.

Да го расчепкам деновиве малце, па може да напишам една рецензија за него на Македонски.

(@Sludge.Factory пробав да ти пишам ама си ја тргнал таа опција. Пиши ми ако те интересира што како)

MacRazor

hello world
15 ноември 2017
234
148
Поздравишта мангупи. Ме занима върши ли некој јунак од тука "staking" со ADA по базеништата или не. Ако е да нека даде импресии што и како, и на кој базен е. Ако е не - зошто не?!

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно