Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

bojanco

read-only
19 септември 2016
9
3
Да Ве замолам за уште една информација - кој знае како е начинот да се исплати (конвертира) етериум во денари (евра)? Знам дека има можност да се конвертира во Биткоини, али како после од Биткоини да легнат парите (денари, евра) на сметка? Дали има легален начин за ова (или некаков начин на заобиколување на нашиов закон против трговија со криптовалути), нормално со плаќање на данок...ама да нема некој ризик за казни...? Некое објаснување - или линк до некој претходен пост/статија околу ова би било топ.
Фала Ви... Позз

W

Whisky Vishera

Гостин
@bojanco можеш да го продадеш биткоинот во менувачница како Kraken за евра, и од Kraken да го пратиш на сметка во Стопанска Банка на пр. - ова е легалниот начин.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
@bojanco можеш да го продадеш биткоинот во менувачница како Kraken за евра, и од Kraken да го пратиш на сметка во Стопанска Банка на пр. - ова е легалниот начин.

За жал, во моментов ни тоа не е легално, ама да, тоа би бил правилниот начин кога ќе се сменат законите.

W

Whisky Vishera

Гостин
а што ќе се деси ако повлечеш пари? јас имам во 2014 повлекувано директно на картичка од стопанска - трансакциска сметка. никој ништо не ми кажа нит платив данок.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
а што ќе се деси ако повлечеш пари? јас имам во 2014 повлекувано директно на картичка од стопанска - трансакциска сметка. никој ништо не ми кажа нит платив данок.

Може никого никогаш нема да замараат. До сега граѓаните имаа обврска да ги пријават сите приливи. Од наредната година мислам дека процесот ќе тече обратно - соодветните институции ќе изготвуваат даночни пријави кои граѓаните ќе треба да ги потврдат или дополнат.

Само моли се да не им паднеш во очи, затоа што ќе ти ги прочешлаат финансиите за последните 10 години, па ќе треба да го оправдаш секој прилив и да го објаснуваш потеклото на парите. Ако не можеш, или ако се утврди дека е прекршен некој закон, во игра влегува долгиот стап на државата.

W

Whisky Vishera

Гостин
мислам дека имаат многу за чешлање од големите риби прво :) а веќе кога сме кај темата, види само колку користат payoneer во македонија, илјадници луѓе, јас знам лично најмалку 5 што живеат преку работа на odesk

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Јасно, и не верувам дека ќе ги чешлаат сите одеднаш. Тоа е една од работите кои може да ги натера сите фриленсери да станат од пред компјутер. Ама, поединци? И те како може да ги замараат :)

bojanco

read-only
19 септември 2016
9
3

Фала за информацијата. Претпоставувам на овој начин не се крши законот – бидејќи како што разбрав Kraken ти ги откупува биткоин-ите и те исплаќа на твоја локална трансакциска сметка во девизи. Кај нас, незаконски е да поседуваш трансакциска сметка (под нормални услови) надвор од МК, а на овој начин би требало да си заштитен (добиваш прилив на сметка...)
Едноставно, само ќе треба да се пријави приливот на пари како заработка преку интернет и да се плати данок на таа сума.
Ве молам корегирајте ме доколку не се слагате со мислењево...

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Зошто ETH-ETC паѓаата а BTC оди до облаците? Некој да не има нешто инфо?

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Да Ве замолам за уште една информација - кој знае како е начинот да се исплати (конвертира) етериум во денари (евра)? Знам дека има можност да се конвертира во Биткоини, али како после од Биткоини да легнат парите (денари, евра) на сметка? Дали има легален начин за ова (или некаков начин на заобиколување на нашиов закон против трговија со криптовалути), нормално со плаќање на данок...ама да нема некој ризик за казни...? Некое објаснување - или линк до некој претходен пост/статија околу ова би било топ.
Фала Ви... Позз
Копај на cex.io и влечи на visa debitna картица во Македонија.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Фала Ви... Позз
Кој е тој Закон против трговија со криптовалути? Ај најди го на www.pravo.org.mk и кажи ми, ептен ме заинтересира.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Биткоинот рипа јер сите конвертират од алткоини во биткоини и цената на алткоините паѓа иако провидно стои во место поради растот на биткоинот.

-echo-

hello world
26 јули 2009
116
93
Смешно е да ги упростувате работите до толку, се кревал биткоинот оти сите продавале алткоини хаха. ОК.

Цената зависи од мал милион фактори, после глупоста и фијаското на кинезите што сакаа хард форк довербата во биткоин се враќа наголемо, сегвит , надградба и новости со сегвит се очекуваат до крајот на годинава, еден куп нови пари се влезени во биткоин, и што уште не. Алткоините паѓаат на цена пред се заради тоа што биткоин им е главен пар на берзите, и неможат да се носат на грб со него. Во споредба со цената во долари, алткоините се тука некаде, некои малку во -, некои малку во +. Но во парот со биткоин нормално е дека нема да можат да држат на исто ниво од причина што на тој начин и тие би добивале на вредност пропорционално со биткоинот, а тоа туку така од никаде неможе да биде.

Биткоин кога тогаш ќе доживее и кулминација на оваа фаза на рапидно зголемување на цената, и корекција е очекувана, тогаш е и логично да се забележи прелевање на парите во алткоини и нивни растеж во цените можеби и повеќе процентуално отколку што биткоин имаше.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно