Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Cooler Master 600W зуење.

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
Добар ден мала помош дечки , имам едно прашање да знаам дали е некој проблем или пред да настане проблем :D .Значи имам напојување Coller Master 600W во мојот билд е сега инсталацијава во станот е нова направена пошто брзо се реновираше , кујнските апарати се поврзани и работат нормално али има едено чудно зуење од напојувањето кога ке се приклуци инверт климава што ја имам во собата каде што е билдот , не е приклучена на ист штекер туку во различна соба на различен влез али се слуша зуење од напојувањето . Бев приморан да го приклучам клима уредов со продолжен кабел во сосема друг приклучок ради ова зуење , би сакал да знаам ако има некој по стручен што е да ми објасне зошто се случува ова зуење дали е некој проблем на промена на напон или се случува нешто сосема трето , не сум стручен околу напојувањава затоа ако може мала помош , а да напоменам ПЦ-то работи без никаков проблем само се мислам сеуште зошто го вади тој пригушен звук на зуење знаам дека има пригушница за регулирање на електричната енергија али според мене не би требало така да зуе . Ако може за идеа што може да биде ?

bogdan.j

hello world
16 февруари 2018
155
426
Гостивар
ntpmk.net
Обично инвертер и осетливи електронски елементи не треба да одат на иста фаза. Инвертер климите, т.е моторите се PWM(pulse width modulation), и можно е да има feedback наназад.

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
Обично инвертер и осетливи електронски елементи не треба да одат на иста фаза. Инвертер климите, т.е моторите се PWM(pulse width modulation), и можно е да има feedback наназад.
Значи можно е да е до тоа ... ок фала на одговорот.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Добар ден мала помош дечки , имам едно прашање да знаам дали е некој проблем или пред да настане проблем :D .Значи имам напојување Coller Master 600W во мојот билд е сега инсталацијава во станот е нова направена пошто брзо се реновираше , кујнските апарати се поврзани и работат нормално али има едено чудно зуење од напојувањето кога ке се приклуци инверт климава што ја имам во собата каде што е билдот , не е приклучена на ист штекер туку во различна соба на различен влез али се слуша зуење од напојувањето . Бев приморан да го приклучам клима уредов со продолжен кабел во сосема друг приклучок ради ова зуење , би сакал да знаам ако има некој по стручен што е да ми објасне зошто се случува ова зуење дали е некој проблем на промена на напон или се случува нешто сосема трето , не сум стручен околу напојувањава затоа ако може мала помош , а да напоменам ПЦ-то работи без никаков проблем само се мислам сеуште зошто го вади тој пригушен звук на зуење знаам дека има пригушница за регулирање на електричната енергија али според мене не би требало така да зуе . Ако може за идеа што може да биде ?

Имаш функционално заземјување на штеќерот на кој што зуи напојувањето? Зуи додека работи или кога е изгасен компјутерот.

Најверојатно е брум/hum, јас би го заменил ако е под гаранција за нешто поквалитетно. Кај мене се на иста фаза (и од иста дозна, на ист кабел до осигурач) инвертер клима од 5.5kW и два компјутера, ни едниот нема проблеми.

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
Имаш функционално заземјување на штеќерот на кој што зуи напојувањето? Зуи додека работи или кога е изгасен компјутерот.

Најверојатно е брум/hum, јас би го заменил ако е под гаранција за нешто поквалитетно. Кај мене се на иста фаза (и од иста дозна, на ист кабел до осигурач) инвертер клима од 5.5kW и два компјутера, ни едниот нема проблеми.
Зуи само додека работеше сега го сменав на друг штек во предсобје со продолжен кабел и не се слуша толкаво зуење нормално работи .

Coach

hello world
6 декември 2020
66
121
Skopje
Зуи само додека работеше сега го сменав на друг штек во предсобје со продолжен кабел и не се слуша толкаво зуење нормално работи .
Ти се наоѓа при рака унимер да провериш напон на конкретниот штекер (кога не е пуштен компјутерот, кога е само компјутерот и кога климата е пуштена во паралела си компјутерот)?

Како што гледам си го проверил веќе истото напојување на друг штекер и го нема тој проблем, така што мора да е со конкретниот штекер.

ps: Провери и конкретниот штекер на кој осигурач е и што точно е закачено на него. Поголема е шансата да се на ист осигурач штекери од различни соби него од исти соби

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
Ти се наоѓа при рака унимер да провериш напон на конкретниот штекер (кога не е пуштен компјутерот, кога е само компјутерот и кога климата е пуштена во паралела си компјутерот)?

Како што гледам си го проверил веќе истото напојување на друг штекер и го нема тој проблем, така што мора да е со конкретниот штекер.

ps: Провери и конкретниот штекер на кој осигурач е и што точно е закачено на него. Поголема е шансата да се на ист осигурач штекери од различни соби него од исти соби
За жал немам унимер , а иначе штекерчево е на една фаза низ цела дневна па и во спалнава каде беше уклучен клима уредов станче е од 60 квадрати али не знам кој ја правел инсталацијава ... така да гледам само 3 осигурачи е сега врска немам кое каде е поврзано ... а да имам унимер би измерил одма дали има некој проблем при напон ....

bogdan.j

hello world
16 февруари 2018
155
426
Гостивар
ntpmk.net
За жал немам унимер , а иначе штекерчево е на една фаза низ цела дневна па и во спалнава каде беше уклучен клима уредов станче е од 60 квадрати али не знам кој ја правел инсталацијава ... така да гледам само 3 осигурачи е сега врска немам кое каде е поврзано ... а да имам унимер би измерил одма дали има некој проблем при напон ....
3 осигурачи за цел стан..Лошо. Проблем со напон може не е , ама еден куп други проблеми може да имаш.

Coach

hello world
6 декември 2020
66
121
Skopje

Малце ми е чудно само 3 да има за цел стан (иако не и невозможно), најверојатно тие ти се главните 3. Ама па главните во принцип стојат на истата разводна табла како и останатите

Како и да е кога ќе немаш што да правиш земи и спуштај осигурачите еден по еден и притоа со фазомер шетај се низ дома и запишувај кој приклучок/елемент на кој осигурач е (пешки малце ама еднаш ќе го направиш ова и цел живот ја имаш информацијата (бар дур не мењаш нешто)).

Гледај снајди се некако за унимер, позајми од некого (у најлош случај не е лоша инвестиција според мене, 50тина евра имаш топ мултиметри за домашна употреба, а има и бајаги поефтини). Кажувам чисто од предострожност за да видиш да не имаш некој проблем со конкретниот штекер или со целата линија можеби (не би требало ама ете) па да си имаш проблеми и со други апарати во иднина.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
3 осигурачи од 25А за трите фази ти се тоа, над саатот. Дома сигурно имаш повеќе од 12-16А. Провери земја ако е шуко.

Исто, ако добро разбрав на другиот штеќер не исчезнал брумот него само се намалил? Си пробал ли со друго напојување.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Набави си поквалитетно напојување.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Ај провери и јави дали се губи зуењето кога ќе го исклучиш мрежниот кабел или звучниците или и двете.

gamon

user
15 септември 2014
1.675
1.953
orgrimar
Ако си го купил на мртва сабота тогаш е од зарек, клетва има, ако е купено во обичен ден тогаш е coil whine се средува само треба многу искуство. 1639156284369.png

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
3 осигурачи од 25А за трите фази ти се тоа, над саатот. Дома сигурно имаш повеќе од 12-16А. Провери земја ако е шуко.

Исто, ако добро разбрав на другиот штеќер не исчезнал брумот него само се намалил? Си пробал ли со друго напојување.
Точно имам 3 осигурачи не знам која ампеража се пошто не сум стручен од оние топлотните се старите со завртување , климата од кога ја преместив во друг штекер прекина зуењето , иначе напојувањето е купено од ДД сторе 2017 година истечена му е гаранцијата али сум немал никаков проблем до сега .

Coach

hello world
6 декември 2020
66
121
Skopje
Точно имам 3 осигурачи не знам која ампеража се пошто не сум стручен од оние топлотните се старите со завртување , климата од кога ја преместив во друг штекер прекина зуењето , иначе напојувањето е купено од ДД сторе 2017 година истечена му е гаранцијата али сум немал никаков проблем до сега .
За да видиш ампеража (ако некогаш ти треба) ќе мора да го одвртиш и да го извадиш од куќиштето. Би требало на самиот осигурач да пишува со дебели црни букви (освен ако не е избришано ради некоја причина)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно