Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Да, 3.5мм излез има на меизуто. Понатаму би инвестирал и во интерфејс или DAC што има балансиран излез. Yamaha HS7 имаат RCA влез.

Во Дореми, ги поврзаа мониторите директно на мобилен и пуштаа снимки од YouTube... Не знам дали ова треба воопшто и да се коментира.

Можеби ова дека си редовен купувач кај нив.

Да да се согласувам. HS5 не ми се свиѓаше кога го чув, за мене звукот беше досаден. За осмицата немам простор, па не ја чув. Јас би ги поврзал на PC преку Meizu кабелчето, сега се сега тоа ми е најдобра варијанта.

Е сега, за суб исто немам простор. Па затоа мислам дека најдобра варијанта би ми билe HS7.

JBL 305 ги отфрилв, зашто имаат превисока цена кај нас. А второ прочитав дека имаат многу голем проблем со tweeter hiss.

Не да ги фалам и да ги форсирам, али за мене Јамахите се џверови. Јас сум презадоволен од нив. Доколку се решиш за нив верувај дека нема да згрешиш. :)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Не да ги фалам и да ги форсирам, али за мене Јамахите се џверови. Јас сум презадоволен од нив. Доколку се решиш за нив верувај дека нема да згрешиш. :)

Мислам дека Јамахите се најдбори за цената. Уште денес ќе ги земев, само не ми се дава 30.000 за нив, кога цената на Thomann и насекаде по комшии е 400E.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
@TheMarshal јас сум од Гевгелија ако си блиску некаде или те носи пат на кај Гевгелија, слободно можеш да ме контактираш да ги слушнеш. Кај мене се дигнати на ѕид.

Атачменти

• 1.jpg
    1.jpg
    44,6 KB · Прегледи: 76

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
@TheMarshal јас сум од Гевгелија ако си блиску некаде или те носи пат на кај Гевгелија, слободно можеш да ме контактираш да ги слушнеш. Кај мене се дигнати на ѕид.

Ги слушнав денес. Ми оставија топ впечаток.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Можеби. Но не знаеш додека не прашаш.

Добро, тоа може да се вика стратегија, а може да се вика и поинаку. :)
Нечесна, неморална и незаконита држава би го нарекла поинаку да. Ама кога државниот апарат граба од народот 20 години, се качив на коњот морален. Не сме енглези молја те да земаме 10 пати повисока плата и да кликнам едно дугме да ми стигни на адреса најнова роба на попусти во рок од еден ден.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Нечесна, неморална и незаконита држава би го нарекла поинаку да. Ама кога државниот апарат граба од народот 20 години, се качив на коњот морален. Не сме енглези молја те да земаме 10 пати повисока плата и да кликнам едно дугме да ми стигни на адреса најнова роба на попусти во рок од еден ден.

Нема никаква врска со тоа дали имаш 10 пати поголема плата, ниту со тоа дали другите биле такви или онакви. Јас има сосема просечна плата и не ми е проблем да кликнам повеќе дугмиња и да купам локално, на екстра заработеното да платам данок и да спијам мирно, да не брзам на жолто и да заобиколувам застанат автомобил на пешачки... Меракот нема цена, секој момент потрошен на манипулација, само може да го "затруе" ќеифот...
Од друга страна пак, да живеев и јас на 20 минути од Грција, најверојатно ќе го користев тој бенефит:)

Имам порачано неколку музички инструменти од Томан низ годините (*). По испораката, со се пресметани давачки, разликата во цената беше околу 5% во однос на порачка во друга држава и преземање од неа.

Можеш да ми кажеш колку се давачките за електрична гитара?

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Си немал среќа и/или стратегија. Сум внесувал на тој начин што ги вадам од кутија и ја фрлам кутијата (телефони најчесто и помали парчиња роба). Гитара сум внесил кажувајќи на свирка бев Лерин и моја лично е. Ова само во случај да робата е над 350 евра и да ми е купена од продавници каде одам првпат. Исто така продавницата од каде купувам имам добра соработка и нешто да е над 350 евра ми пишува фактура под таа цена за да не плаќам царина. Ти доста несреќен си бил инаку, мене ретко ми се случува да ми отворат багажник исто така. Роба од повеќе парчиња што надминува 350 евра може да се внесе на повеќе пати исто така (ова во случај да рачуна целокупна вредност на сите делови, а не засебно парче по парче, не сум сигурен).

Можат двајца да внесат роба за 700 (на посебни фактури до 350 евра).

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Можеш да ми кажеш колку се давачките за електрична гитара?

Основица = цена за гитарата според испорачана фактура + сумата за транспорт.
Давачки = (основица + 9% царина) + 18% ДДВ + ~2,000 денари шпедиција.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Основица = цена за гитарата според испорачана фактура + сумата за транспорт.
Давачки = (основица + 9% царина) + 18% ДДВ + ~2,000 денари шпедиција.

само допуна .. ако не сум грешка, шпедиција трошковите се само ако сумата е над 800 евра.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
шпедиција трошковите се само ако сумата е над 800 евра.

Потврдено од шпедитер - шпедиција е задолжителна само ако сумата е над 800 евра. Под 800 евра се врши т.н. "скратена" царинска постапка.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Потврдено од шпедитер - шпедиција е задолжителна само ако сумата е над 800 евра. Под 800 евра се врши т.н. "скратена" царинска постапка.
Ова ми го имаат кажано и на граница, дека над 800 евра задолжително оди со шпедиција. Под 350 не подлежи на давачки, додека помеѓу 350 и 800 вика зависи како ќе ти се погоди и што носиш :)

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Интересна дискусија за звучниците!

Можеби некој имал искуство со вифи стримери, за стримање на музика од Spotify и Tidal?

Еве пример сценарио:
  • 2 x 7" активни студио монитори
  • 2 x балансирани кабли
Музиката ќе доаѓа преку стриминг уред. Стримерот би бил во форма на Raspberry Pi, тоа е можеби најевтина варијанта а можеби и не. Ако има целосно пакување (продукт) со добра цена/квалитет, уште подобро.

Опции кои не се баш евтини:

https://www.allo.com/sparky/digione-signature-player.html

Shop | Orchard Audio

Shop | Orchard Audio

Барам оптимално решение за поврзување на активни студиски звучници преку балансирани кабли, со можност на користење на ви-фи стример за Spotify и Tidal директно, не преку друг плеер.

Ако некој има искуство или идеи, нека пише :) Знам дека и други луѓе како @TheMarshal се заинтересирани за вакво решение.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Барам оптимално решение за поврзување на активни студиски звучници преку балансирани кабли, со можност на користење на ви-фи стример за Spotify и Tidal директно, не преку друг плеер.

Не ги прегледав детално сите примери, ама како што гледам сите овие се само стримери, без дигитална/аналогна конверзија.Претпоставувам постои веќе некој DAC/Preamp пред активните монитори?

Доколку има потреба само од стример, јас во 99.9% од случаите би идел на RPi со софтвер според потребите - во мојот случај Volumio (за Тидал интеграција) или RoPiee за Roon endpoint.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Не ги прегледав детално сите примери, ама како што гледам сите овие се само стримери, без дигитална/аналогна конверзија. Претпоставувам постои веќе некој DAC/Preamp пред активните монитори?

Доколку има потреба само од стример, јас во 99.9% од случаите би идел на RPi со софтвер според потребите - во мојот случај Volumio (за Тидал интеграција) или RoPiee за Roon endpoint.

Тие продукти до кои линкував имаат DAC, без некаков amp.

Volumio e плеер и ќе треба да го користам неговиот интерфејс, а јас би сакал директно од Spotify и Tidal преку мобилен да пуштам музика на звучници, како што се прави со Chromecast Audio.

Roon од друга страна чини 119 долари годишно и е слично решение.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Го видов само Digione, моја грешка, а тој дефинитивно нема во спецификации DAC.

Аха, ти сакаш да правиш "cast" на аудиото директно од нативната Тидал (пример) апликација.

Јас не успеав да најдам елегантно решение на овој проблем кога се интересирав и затоа завршив со Roon.Баш ме интересира ако најдеш добро решение (а ефтино) да споделиш.Мене бекап варијанта за ова ми е Volumio (со RPi), ама не е со можностите и интерфејсот на нативната Тидал апликација - за жал.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
како што се прави со Chromecast Audio.

Тогаш една од ретките достапни опции ти е Chromecast Audio или Airport Express, па или оптички кабел кон балансиран DAC (подобро) или линиски кабел кон небалансиран/балансиран конвертор (полошо).

Не мора да користиш Roon или Volumio во таква ситуација, но ќе бидеш ограничен на поддршката за GoogleCast или AirPlay на соодветните апликации.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Тогаш една од ретките достапни опции ти е Chromecast Audio или Airport Express, па или оптички кабел кон балансиран DAC (подобро) или линиски кабел кон небалансиран/балансиран конвертор (полошо).

Не мора да користиш Roon или Volumio во таква ситуација, но ќе бидеш ограничен на поддршката за GoogleCast или AirPlay на соодветните апликации.

Исто мислев, имам и Chromecast Audio. Тоа со оптички кабел, Chromecast Audio и Roon го видов. Изгледа функционира добро затоа што Roon работел со тимот на Google да имплементира бит-перфект решение. Не знам дали ќе работи добро без Roon, не ми изгледа од тоа што читам. Сепак, повлекува дополнителен трошок за Roon и не е нативно преку апликациите на Spotify и Tidal.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Не ти треба Roon. TIDAL мобилната апликација поддржува Cast + AirPlay директно.

Изгледа дека Chromecast Audio го поправиле.

Chromecast Audio 24/96 bug resolved...

@InSides има многу DAC/amp уреди гледам и цените се високи, што би било оптимално решение според тебе да се поврзе оптички со Chromecast Audio? (во сетап со два 7" активни звучници и балансирани кабли)

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Искрено, не би знаел што да ти понудам како опција. Има плејада на уреди во најразлични буџетски класи (SMSL SU-8 е една од релативно поефтините опции).

Реално, ти треба само DAC (а не DAC/AMP) со интегрирана контрола на гласност освен ако не сакаш да контролираш гласност преку телефонот (што е реално, помалку квалитетен пристап).

Последна промена:

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Искрено, не би знаел што да ти понудам како опција. Има плејада на уреди во најразлични буџетски класи (SMSL SU-8 е една од релативно поефтините опции).

Реално, ти треба само DAC (а не DAC/AMP) со интегрирана контрола на гласност освен ако не сакаш да контролираш гласност преку телефонот (што е реално, помалку квалитетен пристап).

Да, добро би било да има контрола на гласност и евентуално далечинско ќе се најде. Ќе прочепкам па ќе се вратам со резултати.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg

Од сѐ што видов, изгледа SMSL SU-8 е стварно најдобрата опција за балансиран DAC стример, поврзан оптички со Chromecast Audio.

Цената за верзија 1.2 на AliExpress е $250. Не најдов проверена поевтина варијанта од ова. Далечинското е прилично удобно и има повеќе чекори од обичен Андроид телефон.

Прочитав дека излага и нова верзија наскоро, SU-9 со копче за регулирање на звукот и уште некои опции можеби.

mmexport1575968820346_1024x1024.jpg

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro

За мене најдобриот live концерт на сите времиња, и да не сум пристрасен, го слушав у FLAC едно 4-5x и се мислев долго дали претерувам, али кога ставив се на кантар ова е тоа, НЕ МОЖЕ подобро.

Мал офтопик, али за аудифолите малце да поуживаат, штета е што начинот на снимање не е оптимален, ама од технички аспект, ова е разбивање.

Едит, само 4 нумери се у живо, другите се додадени, ама тие 4 се нешто неверојатно.
Го имам цедето со потпис од Влатко,:) ни беше на гости многу одамна на времето со жена му.
Се слагам, стално уживам кога и да го пуштам..

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно