Користите застарен прелистувач. Тој можеби не ја прикажува оваа или други интернет страници како што треба. Би требало да го надградите или да користите алтернативен прелистувач.
Се изговара со „т“, но се пишува со „д“ - подфорум. ;p Ono i ti si u pravo Fatal1ty_ yo slichno na подгрупа / потгрупа neka projdev 20 godine pa ke ga vratimo pa u potforum
ОК има логика заради тоа што следи буквата „ф“. Но јас колку што знам ваквата форма не треба да го следи правилото. Сепак не сум до толку стручен во областа за да дебатирам на оваа тема.
Едит:
Да да, сепак сега читнав малку речник и кај нас секогаш се претопува независно од структура. Потфорум е правилно. Под-форум не е воопшто точно во суштина. Корекција и се извинувам.
Ne mi teknue Fatal1ty_... ali u pravo e profesor. Mene nekako vizuelno ne mi lichi, za zvuchno ok e
Always cool. Prasha jos ednu profesorku:
Финална пресуда: "потфорум" според правилото за едначење по звучност во стандардниот македонски.
Причината е:
под- + форум -> потфорум
Тука имаме д + ф.
д е звучна согласка, а нејзиниот безвучен пар е т.
ф е безвучна согласка.
Едначењето оди според втората согласка, па звучното д се обезвучува во т.
Значи не е важно дека д и ф не се пар. Паровите се д <> т и в <> ф. Бидејќи ф е безвучно, тоа го тера претходното д да стане неговиот безвучен пар т.
Актуелниот Правопис на македонскиот јазик експлицитно вели дека едначењето при додавање префикси редовно се бележи и дава токму под- -> пот-, со примери потпис, потсвест, потсетник.
И примерот со подварок не го побива тоа: таму по д стои звучното в, па нема причина д да се обезвучи.