Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Страв од AI или страв од сопственото незнаење?

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
И сега одговорноста за ова чива е? На офицерот што прави последна проверка? На тој што го потпишал /одобрил овој проект?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.516
Skopje
www.wemaxa.com
Причината зошто OpenAI практично се оттурна од агресивен развој и комерцијализација на Sora и нејзините наследници не е во тоа што технологијата не функционира или дека не можат да се натпреваруваат, туку во многу попроста реалност: видео генерација е финансиска црна дупка во оваа фаза. За разлика од текст, каде еден одговор чини фракција од цент, или сликите каде цената е веќе оптимизирана, видео моделите трошат огромни количини GPU време за секоја секунда генериран материјал, што значи дека секој корисник директно претставува реален трошок што не се враќа со ист интензитет преку претплати или API повици. Кога на тоа ќе се додаде фактот дека пазарот за видео сè уште не е јасно дефиниран во смисла на стабилни, високоплатежни use-case сценарија, OpenAI направи рационална одлука да ги пренасочи ресурсите кон области каде што веќе има јасен поврат, како што се enterprise алатки, програмерски асистенти и модели што можат да се вградат директно во бизнис процеси. Паралелно, тие немаат сопствена инфраструктура на ниво на Google или Amazon, туку зависат од Microsoft Azure, што значи дека секоја експанзија во compute-интензивен домен како видео дополнително ја намалува нивната контрола врз трошоците и маржата, па на крај излегува дека технички можеш да водиш, но економски губиш.

Во меѓувреме, играта ја преземаат оние што имаат вертикално интегриран систем, односно сопствен хардвер, сопствени дата центри и директен пристап до огромни количини податоци и корисници. Google тука има најчиста позиција, затоа што не само што развива модели како Veo, туку има и сопствени TPU чипови, глобална инфраструктура и дистрибуција преку YouTube, што значи дека може да ја апсорбира цената на видео генерацијата како дел од поширок екосистем наместо да ја наплатува директно. Meta игра слична игра, со огромни инвестиции во GPU кластери и директен пристап до видео податоци преку Facebook и Instagram, што им дава реален тренинг материјал на скала што малкумина ја имаат. Microsoft е во позиција на инфраструктурен крал, не како креатор на модели туку како снабдувач на compute, што значи дека заработува без разлика кој модел победува. Паралелно со нив, кинеските компании како ByteDance и Tencent напредуваат агресивно затоа што имаат комбинација од државна поддршка, огромен домашен пазар и директен пристап до видео содржина преку платформи како TikTok, што им овозможува да тренираат и тестираат модели на реални сценарија со милијарди корисници.

Она што ја менува динамиката дополнително е тоа што бариерата за влез почнува да паѓа, бидејќи се појавуваат open-source варијанти на video модели кои можат да се тренираат со далеку помал буџет отколку што беше случај пред една година, што значи дека иновацијата повеќе не е резервирана само за најголемите играчи, туку инфраструктурата останува единствениот вистински диференцијатор. Суштински, ова поле не е натпревар кој има најдобар алгоритам, туку кој може најдолго да си дозволи да гори струја и GPU време без да банкротира, и токму затоа OpenAI направи чекор назад не затоа што не знае како да игра, туку затоа што не сака да игра игра каде што правилата се поставени од оние што контролираат хардвер, енергија и дистрибуција.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
518
Битола

Едно ми е јасно само, се помалку и помалку се смеам на Terminator и Cameron сценариата, можеби поблиску сме до Black Mirror со сегментот на AI него то. Ама како било, на долга стаза ... we lose.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Едно ми е јасно само, се помалку и помалку се смеам на Terminator и Cameron сценариата, можеби поблиску сме до Black Mirror со сегментот на AI него то. Ама како било, на долга стаза ... we lose.
Само треба регулации, треба обука без а потоа со ВИ, плански и паметно... Но не изгледа дека има шофер позади воланот. Само алчни копита гладни за профит.

Инаку само што гледав забавно филмче, не е како спомнатите ама е забавно: Good.Luck.Have.Fun.Dont.Die.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
View: https://www.youtube.com/watch?v=vpbt4VGEvoc

Супер размислување, одвојте 7мин ислушајте го
Интересно видео, една работа што луѓето ја забораваат кога работат со ВИ алатки е тоа дека му го даваш цел контекст на роботот место ти да го чуваш во глава и некој друг го работи за тебе.

Не те тера да ти размислуваш чекор по чекор и да чуваш знаење за одредена фунцкионалност во глава.

Тоа е исто како и моментот кога водиш тим и ќе му речеш на колега да имплементира функционалност.

Тоа прави да си мислиш дека ти фали контекст кога читаш и прегледуваш код на некој друг што го напишал и автоматски не е толку интересно или креативно веќе затоа што некој друг ти прави нешто за тебе.

Алатките како алатки се супер ако склопуваш решенија на брзина додека експериментираш, (што за жал таква е индустријата и луѓето градат концепти а не целосни решенија како што треба, се нешто се брза некаде) ама ако седнеш и треба да направиш нешто како што треба, во тој случај не верувам дека е побрзо или поефективно заради проблемот што го пишав погоре.

Имам колеги што почнале полека полека рачно да пишуваат пак код заради овој проблем.

Мене лично ми станува досадно од време на време кога работам на овој начин.

Не е дека секогаш сум сакал и сум уживал во самиот процес на пишување код, но моментот кога градиш нешто од нула сакаш убаво да го размислиш, да си го направиш по твое како ти знаеш и умееш, има некаква креативност во процесот, ова само го даваш на некој друг и не се замараш. Истото го имам чуено од повеќе колеги.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Интересно видео, една работа што луѓето ја забораваат кога работат со ВИ алатки е тоа дека му го даваш цел контекст на роботот место ти да го чуваш во глава и некој друг го работи за тебе.

Не те тера да ти размислуваш чекор по чекор и да чуваш знаење за одредена фунцкионалност во глава.

Тоа е исто како и моментот кога водиш тим и ќе му речеш на колега да имплементира функционалност.

Тоа прави да си мислиш дека ти фали контекст кога читаш и прегледуваш код на некој друг што го напишал и автоматски не е толку интересно или креативно веќе затоа што некој друг ти прави нешто за тебе.

Алатките како алатки се супер ако склопуваш решенија на брзина додека експериментираш, (што за жал таква е индустријата и луѓето градат концепти а не целосни решенија како што треба, се нешто се брза некаде) ама ако седнеш и треба да направиш нешто како што треба, во тој случај не верувам дека е побрзо или поефективно заради проблемот што го пишав погоре.

Имам колеги што почнале полека полека рачно да пишуваат пак код заради овој проблем.

Мене лично ми станува досадно од време на време кога работам на овој начин.

Не е дека секогаш сум сакал и сум уживал во самиот процес на пишување код, но моментот кога градиш нешто од нула сакаш убаво да го размислиш, да си го направиш по твое како ти знаеш и умееш, има некаква креативност во процесот, ова само го даваш на некој друг и не се замараш. Истото го имам чуено од повеќе колеги.
има креативност во месење бурек дома, ама идеш и купуваш и не се замараш.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
има креативност во месење бурек дома, ама идеш и купуваш и не се замараш.
Тоа е друго, има и креативност во правење апликации ама зошто би правел ако можеш да си купиш алтернатива? Не правиме муабет за тоа.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Тоа е друго, има и креативност во правење апликации ама зошто би правел ако можеш да си купиш алтернатива? Не правиме муабет за тоа.
Апликација е техничка работа. Креативност може да има во насока, како да се решава некој проблем, ама тоа пак може да се изведе подобро и да добиеш насоки како некој веќе го решил подобро од што си замислил.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Зависи што сакаш во животот. Сакаш да го бркаш зајакот за да го фатиш или сакаш да уживаш во бркањето а откако ќе го фатиш мање битно.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно