Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Kako e mozno kompanija koja prodava pred se IT oprema i bela tehnika uredi za domakinstvo kako mikseri fenovi, tosteri.... (popatno i klimi) da e pokonkurentna te da ima poniska cena od kompanija koja se bavi samo so klimatizacija i e direkten uvoznik!? Primer modelot na Haier Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA SMART WIFI Haier Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA SMART WIFI go nudat vo SETEK po cena od 26.000 Denari (a 27.500 koja li kompanija bese za klimatizacija!?) eve i клими.мк HAIER Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA по супер цена од 27.490 ден. Kinez so kompresor Mitsubishi i so Eurovent (koj pa za parite 26K i ne e taka los).... Golem konkurent na Lomo ili AEZI!
Ke bese ubvavo nekoj sto ja ima da kazese za iskustvoto so Tundrata!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Јас би ти рекол да ја погледнеш тундра 18ката, зошто е со подобар пдесигнх. И има 900м3/час што е многу. И тоа треба да се врачуна во перформансите, дека нема да може да даде толкави перформанси како на тестот на еуровент зошто ќе се користи главно на пониските нивоа на внатрешно дување.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Јас би ти рекол да ја погледнеш тундра 18ката, зошто е со подобар пдесигнх. И има 900м3/час што е многу. И тоа треба да се врачуна во перформансите, дека нема да може да даде толкави перформанси како на тестот на еуровент зошто ќе се користи главно на пониските нивоа на внатрешно дување.
Мала просторија планирам да загревам со инвертер. Тундра, Ломо или АЕРИ се опциите, здравје за идната зима ....Соба 4Х4м.
Знам дека е Ѕвер Тундрата 18ка и според еуровентот има одлични перформанси..... ама за мала просторија не е! Можеби за салон од +25м2...
900м3/h би ме одувале во мала соба!.... Би рекол дека е посоодветна за мене 09-ка отколку 18ка. Но поради слаба изолација и стара столарија 12ките на помала моќ (издув) мислам би вршеле работа....

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Многу мал избор има на средни клими. Ама не би требало да имаш проблем со било која салам 12ка. Ломото ако можеш со добар попуст да го начекаш или аери би било супер.

Јас би Аери 18ка или фх35ве од мицубиши. И ќе си отворам и врати како човек.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Kako e mozno kompanija koja prodava pred se IT oprema i bela tehnika uredi za domakinstvo kako mikseri fenovi, tosteri.... (popatno i klimi) da e pokonkurentna te da ima poniska cena od kompanija koja se bavi samo so klimatizacija i e direkten uvoznik!? Primer modelot na Haier Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA SMART WIFI Haier Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA SMART WIFI go nudat vo SETEK po cena od 26.000 Denari (a 27.500 koja li kompanija bese za klimatizacija!?) eve i клими.мк HAIER Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA по супер цена од 27.490 ден. Kinez so kompresor Mitsubishi i so Eurovent (koj pa za parite 26K i ne e taka los).... Golem konkurent na Lomo ili AEZI!
Има промени на цени кај HAIER на пазарот, ке има и кај нас за неколку дена.

Многу мал избор има на средни клими. Ама не би требало да имаш проблем со било која салам 12ка. Ломото ако можеш со добар попуст да го начекаш или аери би било супер.

Јас би Аери 18ка или фх35ве од мицубиши. И ќе си отворам и врати како човек.

18ка во соба 4х4 ?! ТОТАЛЕН ОВЕРКИЛ.

@Antropos
Мој предлог ти е 12ка, макар да и 9ка ке биде сосема доволно но ако имаш буџет и послаба изолација 12ка ти е добро решение.
Кга бираш гледај да има ГРЕАЧИ! Кој шо сака нека вика, греачите се наоѓаат и тоа како, поготово греачот на кондензатор.

Може да ги погледнеш следниве модели:
Мој предлог а да се до 30к цена се следниве модели:

GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G
GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 26.990 ден.

VIVAX ACP-12CH35AERI
VIVAX ACP-12CH35AERI по супер цена од 27.990 ден.

Моделто на GREE ти е на промоција до крај на Април или потрошување на количини.

Евентуално ако имаш поголем буџет погледни и:
VIVAX ACP-12CT35AERI
VIVAX ACP-12CT35AERI по супер цена од 39.990 ден.

и

GREE GEH12AA-K3DNA1C
GREE GEH12AA-K3DNA1C по супер цена од 41.990 ден.

Според мене подобро конзолна ако имаш можност каде би ја монтирал него ли поскап модел на пример ХАНСОЛ, или Тошиба или Митсу и слично...

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово

Во сите области е така, производител или директен увозник е поскап од препродавачот, не му е конкурент ама пак продава и сите се во ќар, имам многу такви примери сретнато.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Сме заклучиле до сега дека не е важна „бројката“ на климата туку капацитетот на компресорот.

12ka AEZI и 12ка ломо еко и 12ка фх35ве и 12ка уруру сарара, везе си немаат едно со друго. А се иста „бројка“. Затоа Аери „18ка“ е блиску до реална 12 фх35ве по големина на компресор, а не „12ка“ аери.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Сме заклучиле до сега дека не е важна „бројката“ на климата туку капацитетот на компресорот.

12ka AEZI и 12ка ломо еко и 12ка фх35ве и 12ка уруру сарара, везе си немаат едно со друго. А се иста „бројка“. Затоа Аери „18ка“ е блиску до реална 12 фх35ве по големина на компресор, а не „12ка“ аери.
Не гледам дека некој спомна дека се исти или спореди воопшто 12ка АЕРИ со 12ка ФХ35ВЕ, муабетот дека нема потреба од 1000 евра клима а поготово не од клима со огромен минимален издув во 16м2 просторија.

Воедно постојано споредуваш 18ка АЕРИ со 12ка ФХ35ВЕ а двете клими немаат ништо конкретно за споредба, како да споредуваш баби и жаби, тоа што имаат иста големина на компресор на ЛИСТ ХАРТИЈА е само исто, се друго е драстично различно. Воедно и двете клими ВОООПШТО не се за иста големина на просторија наменети буквално споредбата е баби и жави само затоа што големината во м3 на компресорите е слична. Ова ке испадне земи ST клима 24ка исто ти е како Mitsubishi FH35.
Тоа ти е како споредуваш мерцедес А класа и волксваген Пасат. И двете имаат 1900м3 мотор и се приближно иста цена ама комплетно различни класи.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Искуство со FH35VE, овие денови температурата падна и до -2 -3 степени кај нас во Штип, и конечно мислам дека климата работеше стабилно без On\Off циклуси. Се осеќаше дека дува ептен топло, бидејќи кога е надвор повисока температура и зададени степени на аутофан, се лигави. Ако зададам 25 степени на климата долу во собата е околу 23 степени, а на мел клаудот гледам дека кај неа горе е 25-26 степени измерено. И ако надвор е повисока температурата воздухот што го дува не е толку топол освен ако не ја напам на 31 степен, споредба со коа беа температурите во минус или околу 0 кога и да застанев до неа ептен врело дуваше. Претходно коа е температурата над 6-7 степени. чат пат работи како On\Off клима. И ова зборувам за 35 м2, понекогаш ја отварам и кујната околу 45м2. Мое мислење дека во овој простор при надворешни температури од околу -10 степени нема да имам никаков проблем со загревање на простор па дури и -15 да допре не би имал проблем.

Она што сакав да го потенцирам а истото го прочитав на српски, бугарски, хрватски форуми итн... е дека ваквите единици како FH35VE и останати од тој калибар, би рекол и Хансолот? Се наменети да работат во голем простор, т.е во поголем салон, не се за во соба од 12-20 m2. Мислам дека дури и fh25ve нема да работи како што треба во соба од 12-20 м2. А бидејќи спалната ми е 20 m2 и детската околу 16m2 се мислев FH25VE две такви за во двете соби, но се плашам дека се оверкилл. Голем дел од времето ќе работат како on/off и дека поради големата внатрешна единица ќе има колку и да е тивка, а е екстремно тивка, пак ќе стварат нелагодност.

Затоа, која би била правилно димензионирана клима за 12-20m2 простор. нешто како Toshiba Daisekai 8, 2.5.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Искуство со FH35VE, овие денови температурата падна и до -2 -3 степени кај нас во Штип, и конечно мислам дека климата работеше стабилно без On\Off циклуси. Се осеќаше дека дува ептен топло, бидејќи кога е надвор повисока температура и зададени степени на аутофан, се лигави. Ако зададам 25 степени на климата долу во собата е околу 23 степени, а на мел клаудот гледам дека кај неа горе е 25-26 степени измерено. И ако надвор е повисока температурата воздухот што го дува не е толку топол освен ако не ја напам на 31 степен, споредба со коа беа температурите во минус или околу 0 кога и да застанев до неа ептен врело дуваше. Претходно коа е температурата над 6-7 степени. чат пат работи како On\Off клима. И ова зборувам за 35 м2, понекогаш ја отварам и кујната околу 45м2. Мое мислење дека во овој простор при надворешни температури од околу -10 степени нема да имам никаков проблем со загревање на простор па дури и -15 да допре не би имал проблем.

Она што сакав да го потенцирам а истото го прочитав на српски, бугарски, хрватски форуми итн... е дека ваквите единици како FH35VE и останати од тој калибар, би рекол и Хансолот? Се наменети да работат во голем простор, т.е во поголем салон, не се за во соба од 12-20 m2. Мислам дека дури и fh25ve нема да работи како што треба во соба од 12-20 м2. А бидејќи спалната ми е 20 m2 и детската околу 16m2 се мислев FH25VE две такви за во двете соби, но се плашам дека се оверкилл. Голем дел од времето ќе работат како on/off и дека поради големата внатрешна единица ќе има колку и да е тивка, а е екстремно тивка, пак ќе стварат нелагодност.

Затоа, која би била правилно димензионирана клима за 12-20m2 простор. нешто како Toshiba Daisekai 8, 2.5.
GREAT REVIEW!

Обично спалните соби се некој степен поладни бидејќи најчесто сите имаат проблем да спијат во топла соба. Ако е случајот таков и кај тебе зошто не размислеш за некој поефтин 3.5kW модел од VIVAX, GREE, HAIER и слично нешто околу 23-27К. Парите шо би ги дал за една FH ке купеш две клими, монтажата за нив и ке ти останат за частење.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
За во спална е битно да е многу тивка и внатершната и надворешната. Иначе ќе ти бучи и ќе ја гасиш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
HAIER Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA по супер цена од 27.490 ден. Kinez so kompresor Mitsubishi i so Eurovent (koj pa za parite 26K i ne e taka los).... Golem konkurent na Lomo ili AEZI!
Хајер на хартија не изгледа лошо - за парите. Проблемот е што веќе со години чекаме некој јунак да се реши да го земе и да пренесе искуства каква клима е во реалност. После толку време ниедно искуство, изгледа дека најверојатно го купуваат само луѓе што не учествуваат во вакви дискусии. Самото тоа зборува многу за целната група на муштерии.

А тоа дека ххх бренд фирма го произведува компресорот од рандом клима, не значи ништо. ОЕМ делови нарачани со прва и најважна спецификација: цена - па после сето друго. Тој Хаер освен името на ОЕМ делот во него, нема шанси да се споредува со Мици климите (од аспект на перформанси и квалитет).
Секогаш паметен избор е уред кој има широка корисничка база, и од кој прилично точно можеш да знаеш што можеш реално да очекуваш. Без разлика за која ценовна класа се зборува.

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Немам илузии дека Haier може да биде Mitsubishi, како што SsanYong (со мерцедес мотор) неможе да биде Мерцедес!
Само напомнав дека Haier-от се со Митс... компресор и имаат солиден Еуровент за 26К...
и тоа единствени се од Кинезите, како реков кои имаат Еуровент, а немаат да речеме многу фалените Gree или Vivax.... да не ги спомнувам шкљ кинески производители на клими.... Хајер ми се чини е многу попопуларен е во Хрватска, многу повеќе отколку Gree на пример (но помалку од Вивакс)
Да, во право си... нема корисник кој ќе кажеше впешатоци и мислење, или пак има ама не е на форумите...
Еве од друг форум успеав да ископам еден задоволен од Тундрата 35ка, кој објавува слики за доказ....
во најголемиот студ во Скопјево, некаде средина на Јануари, во 18,30 часот на -10 степени! Ова како ви изгледа?
Не е премногу речит, вели:
Eve potrosuvacka na haier tundra
(верувам нема да се налути или да ме тужи за авторско право :))

img_20170108_181327-jpg.163134
screenshot_2017-01-08-18-14-47-png.163135

Последна промена:

Mpman

read-only
25 април 2017
4
7

Mpman

read-only
25 април 2017
4
7
Zdravo na site clenovi.Kako nov clen na forumov i opsto vo forumski diskusii bi spodelil iskustvo so vas za Haier Thundra inverter 12.Klimata ja zemav na 09.11.2016 i ja postaviv na istoto mesto od starata on/off klima.Bidejki ziveam vo stan na prizemje jug/zapad orientacija svetlina ima vo izobilstvo.Stanot e devet godini star so 5 komoren pvc profil i po stari standardi sendvic zid(12 cigla,tervol,najlon,12 cigla).Mislam deka so samata uzvedba i zagushuvanjeto na Skopjevo bez provev e najlosha mozna izvedba i zatoa kaj sto se site stolbovi se pojavuva muvla koja so intenzivno koristenje na klimata e vo pomala kolicina.Mislam deka so nadoresna izolacija 8 stirpor ke go resham problemot.Inaku da se navratam na Haierot.Izborot padna za taa klima bidejki se raboti za ozbilen uvoznik pa bev skeptik za Gree ili Vivax.Znaci nemav merac za potrosuvacka na energija i se orientirav spored smetkite za struja.A i ne kazav stanot e 52 kvadrati sto e mnogu za 3.5 kw klima pa kakva saka neka e.Znaci do -5 ili -10 stepeni klimata si raboti bez problem na zadadeni 25 'C i treta brzina na izduv i go gream stanot.Postavena e vo kujna duva nakaj hodnik i ja gream spalnata i postignuna vo dnevna 23'C na merac postaven na 1m.Bidejki rabotam na otvoreno sakam doma da mi bide toplo pa zatoa zimava koja bese ladna dogrevav so panelka termor 2.5 kw koja gree i trosi.Konkretno sum zadovolen od klimata koja sto merev merev temperatura na izduv i momentala potrosuvacka vo Dekemvri na -7'c.Na zadadena temp. od 30'C i treta brzina na izduv so pomos na panelka vo dnevna soba dade 53'C na uzduv so momentalna potrosuvacka od 1.5 kw.Znaci toa e startot od rabota za posle pet minuti da namali na potroshuvacka od 800 w.A ako ne se opteretuva trosi 450-500 w struja(mereno so pozajmen merac dva dena).Ako samo raboti klimata mi trosi okolu 2000 den za struja na temp. do -7,8 i sum zadovolen.E sega druga prikazna bese Januari kade panelkata ne se ni gasese i plativ 11000 za struja,pa fevruari 6700 za od Mart se stabilizira na 3800.Klimata ima tri godini garancija taka da ne ja stedam i seuste raboti od 20h-11h samo sto navecer namaluvam temp. Ne kazav deka imam 2.5 godisno dete koe e doma i go cuvaam jas i majkami i nema prostor za odmor na klimata mora da odrzavam konstantno temperatura doma.Inaku cela zima se nemame pokrieno so jorgan a jas oblekov gorna pizama pet pati vo cela zima :) i postojano sme po kratki rakavi po doma.Mojata deviza e podobro da dadam pari za greenje nego li po lekari sto do sega funkcionira.Malku moze predolgo pisuvav ama mi e prvpat pa da spodelam i jas,a ponataka ke baram i jas mislenje za pogolema klima.Blagodaram ubav den

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Хајерот Тхундра 12 има:
1. капилара (нема експанзионен вентил)
2. еднореден изменувач на надворешна единица
3. само 7мм дијаметар на цевка на изменувач (26кг)
4. 780gr фреон
5. 550m3/h максимален издув
6. 10,2cc3 компресор
Слична оваква изведба на клима e ЛомоЕко само е 5к поефтино.
А слична изведба со ЛомоЕко имате и за 29900 ако веќе 27 ви се малку.
LomoEco energy label.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Капилара не значи скоро ништо. Освен дека нема да симне под рецимо 500w и ќе дува потопло дури и на минимум.

А од работи кои ги има се: еуровент.

И според него нема потреба да се замараш сам да измислуваш топла вода зошто некој веќе ја измислил. :)

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Капиларата значи дека за 27000 нема да добијат ниту Lomo LCLH ниту AERI, за 27000 иако цената е слична со споменатите модели се добива само ЛомоЕко.
Една цела пониска класа е овој Хаиер, а 5к за Еуровент кој вика на -10 едвај 2Kw сo 1Kw потрошувачка не е податок за фалење.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Муабетот е дали да платиш 5000ден и да добиеш еуровент или да не платиш и да заштедеш а добиеш ист проивод.
Или веќе даваш 27к можеш:
а) да се водиш по голем број на ЛИЧНИ искуства и од и надвор од форум и да добиеш подобар производ
б) да му веруваш на еуровент и да добиеш послаб производ

За мене секогаш ЛИЧНО искуство е 100 пати подобро мерило отколку еуровент.

HAIER Tundra треба да е добар клима уред, не е популарен па и за тоа немам некое мерило за квалитет и слично. ДО сега НЕМА поплаки но и број на продадени е прилично мал. Како и да е со моменталниот ценовник МЕНЕ не би ми бил баш прв избор. Но со оглед дека на пазарот се нудат модели со многу полош квалитет и перформанси за слична или пак и за повисока цена не би рекол ни дека HAIER Tundra е лош избор.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Муабетот е дали да платиш 5000ден и да добиеш еуровент или да не платиш и да заштедеш а добиеш ист проивод.
Или веќе даваш 27к можеш:
а) да се водиш по голем број на ЛИЧНИ искуства и од и надвор од форум и да добиеш подобар производ
б) да му веруваш на еуровент и да добиеш послаб производ

За мене секогаш ЛИЧНО искуство е 100 пати подобро мерило отколку еуровент.

HAIER Tundra треба да е добар клима уред, не е популарен па и за тоа немам некое мерило за квалитет и слично. ДО сега НЕМА поплаки но и број на продадени е прилично мал. Како и да е со моменталниот ценовник МЕНЕ не би ми бил баш прв избор. Но со оглед дека на пазарот се нудат модели со многу полош квалитет и перформанси за слична или пак и за повисока цена не би рекол ни дека HAIER Tundra е лош избор.
Кој го вика ова конкретно? Ајде да разјасниме детално. Од каде го најде ова конкретново што го кажа? А? Ајде 3,2,1.
Да беше без болдираното, океј, пеки. Ама си го залепи позади на раченицата така фино и суптилно.

Е заради ова толку омраза и нервоза се причинува кај народот. Толку, се е кажано.

Mpman

read-only
25 април 2017
4
7
Kako laik na temava a citav po forumi dolgo vreme ja zemav Haier klimata.Mi trebase vreme da naucam da ja koristam i normalno da se stoplam.E sega vo katalog pisuva deka ima Mitsubishi kompresor i eurovent sto mene ne mi e od korist mnogu.Znam samo deka koga bese -15 vo Januari si rabotese OK a kolku potrosi neznam.Vo komsii ima staveno dva Vivax klimi i po nadvoresnata valjda ima i greac na tacna.Klimite se postaveni pod strea ama bea celite zamrznati a mojot Haier ne.Na ladnoto ne ni osetiv da pravi defrost,a imase samo maka koga imase magli i golema vlaznost.Kako i da e mislam deka klimata si e OK i za sledno ke mi treba mislenje od poiskusni planot e Haierot da odi vo spalna bidejki ima Silent mod i stvarno e beshumna,a za vo dnevna da zemam 5.5 kw.Po citanje na forumov zakluciv deka najdobra varijanta e konzolna Vivax koja bese 40k a sega e okolu 45k.Ako nekoj ima konzolna klima bi mu bil blagodaren da spodeli mislenje.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Jaс сепак би почекал да се јават повеќе корисници на Хаејер пред да носам заклучок за тој произведувач.

Без навреда @Mpman aма на форум веднаш се пали црвено светло за бс кога доаѓа нов член и првите 3 поста му се пофалби за одреден производ.
Притоа неколку издвоени мисли:
- „немам мерач на потрошувачка, ама сметките се ОК“
- „не мерам потрошувачка, ама мерев температура на издув (за мене, еден од најбескорисните параметри) и дува топло“
- „скептик сум кинески брендови од кои се задоволни многумина форумџии, ама не сум скептик за многу помалку познат кинески бренд - затоа што има хартија на која пишува дека платиле арач на ЕУ“
- „климата ја ставив во ходник и наместена на 25с ја греам спалната на 23с“

Од друга страна секој на форумов мора да почне од некоја дискусија, и затоа без понатаму да шпекулирам - ти посакувам добредојде на форумот.
Пар добро намерни совети:
- Набави мерач за потрошувачка, не се скапи, на нет ги има од 10$ па нагоре. Само така може да зборуваме за потрошувачка, зошто некој дома готви 3 оброци а некој ниеден, некој има домашни кои во денот неколку пати го празнат (и го загреваат) бојлерот а други тоа може да биде многу помалку. Споредување на вкупните сметки за струја е како споредување на баби и жаби.
- Не постои клима која не влегува во дефрост, разликата е во честотата и должината на дефростот. Целосно замрзнување на климите е дефект (додуше стандарден за Мидеите кои идат во Вивакс).
- Батали класични греалки како панелките, ризик за пожар и за пар сезони ќе заштедиш за поевтина клима.
- Клима (ако е само една) првенствено се става во дневната просторија.

Голема штета е клима да ставиш во ходик, сега најтопло место во станот ти е плафонот на тој ходник. Ја разбирам (фаличната) логика дека од ходник ќе грее секаде, но ако малку повеќе си читал вакви дискусии ќе знаеше дека клима во ходник е едно големо НЕ (за греење).
Од друга страна па ако повеќе си читал вакви дискусии многу потешко ќе се одлучеше за Хајер... :)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Капилара не значи скоро ништо. Освен дека нема да симне под рецимо 500w и ќе дува потопло дури и на минимум.

А од работи кои ги има се: еуровент.

И според него нема потреба да се замараш сам да измислуваш топла вода зошто некој веќе ја измислил. :)

Капларата значи он офф работа (компресор повеќе страда) кога е потопло и нерамномерна температура.
А EEV вентилот значи ке си работи без да исклучува и постабилна температура.
Иначе грее хансолот работи и со 107-108 вати и не исклучува.
DSC_0496.JPG ова е шо ти сијалица :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно