Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ко ке ги надмине 4К read and write перформансите или барем приближи на EVO тогаш бај бај ке биде :D Да видиме ASSSD тестови од Crucial со 4К резултати па да видиме ѓто е чаламењето :D Самсунг уште долго врме ке биде најдобар во секоја калса,и во бест бај и во топ перформанс SSDa.Башка 840 evo е стар модел на SSD ако го споредуваме со најновиве.Samsung ке извади уште 3 нови SSDa наредниве 2-3 месеци,покрај новите кој веке излегоа,башка софтверчето за оптимизација од самсунг е Плус,кое форсира ТРИМ прекрасно.На 50% полно ССД без твикови микови,не се замарам многу со тоа 4К ми беа опаднати на 34мб/с за читање и 110мб/с за пишување без рестарт,туку само преку совтверот со оптимизација на трим ми ги крена на 38мб/с со 127мб/с што е супер за 50% полно ССД без твикови,а тазе форматирано ми даде невероватни 40мб/с читање и 140мб/с пишување(имам постирано скрин од AASSD) така за парите презадоволен сум од Samsung evo,дај боже другиве фирми да го престигнат со уште пониски цени,тоа е добро за нас крајните корисници,но самсунг во последно како да си го загарантира местото во SSD пазарот.

S

Sukhoi

Гостин
Точно Дејан, од се ова крајните корисници се во плус. Само вака ке паѓа цената на SSD, коишто полека стануваат незаменлив дел од пц. Еве мое кратко искуство, 3-4 недели сум на SSD и не ми се враќа назад. Едноставно кога ке седнам на некој лаптоп или пц што е на HDD, чудно ми станува, подигнување трае барем минута ако не и повеќе, ништо не е инстантно, секоја акција бара трпение и још на сетоа тоа слушаш и плочите на дисковите како се вртат. Игрите одат како подмачкано, пример нешто забележително е во BF3 на големи мапи, кога леташ со авион текстурите и стварите околу тебе многу брзо се вчитуваат(речиси и не се приметува дека се појавуваат-како природно да си стојат). Плус loading скриновите се кратки(5-6 секунди) и повеќе те кочи интернетот и пингот отколку самото пц. Дефинитивно секој кој склопува нов пц, мора да си одвои пари за SSD, немора pro верзии, и кај послабите верзии на SSD има разлика од HDD.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Bye Bye заради цената.....не зборам за перформанси само. Помина времето на EVO не е веќе бест бај.

Помина времето и на Pro, 850-та е крај на програмата од аспект на хај енд SSD.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Bye Bye заради цената.....не зборам за перформанси само. Помина времето на EVO не е веќе бест бај.
Никое SSD не е вечно бест бај или најбрзо,све шо иде поново ке биде подовро(со искличоци)Свет остаје младима како што викаше маршалот :D Mене се додека има конкуренција ми е одлично,значи ке паѓаат цените уште и Samsung 840 evo ке биде уште поевтино наредниве месец-два и ке си земам уште дно за RaiD 0 колку за чалам,инака не ми е потребна толкава брзина,мене секое ССД што ми е компитабилно,не прави проблем со компитабилност на системов од 2012 навака ми е и повеке од доволно,за игри мулти особено.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
За да ги прогласам цените за добри ќе чекам да видам какви ќе бидат за 1 тера моделите и конечно да ги извадам тракторите од компјутеров и да работам како човек а нив да ги користам за бекап.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.937
2.525
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
31 јануари 2014
1.261
1.439
Skopje
Nikola Sone's setup  
Processor & Cooler
i7 6700K | [email protected] | CM Nepton 240M
Motherboard
ASUS Maximus Hero VIII
Storage
840 EVO - 120GB; WD10EZEX
PSU
CM V850
RAM
HyperX Savage 32GB @2933MHz CL13
Video card
ASUS GTX TITAN 6GB || HerculeZ X3 Ultra Cooler
Case
SAMA Titan Gaming Black
Monitor
Dell U2412M || U2312HM
OS
Win 10 x64
Носи некој Crucial кај нас?

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
Daj kazi so kratki zborovi dali e podobro ama i od kade Crucial vo mk cenava e bomba inaku, ja seuste ke recam Samsung 830 ili nekoe enterprajs SSD od Intel bezbednosta na podatocite e najbitna :D

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
Дечки дали се ок резултативе? иначе денеска го ставив и само што го форамтирав пц и го подесував,според пишаното на псисајд.

иначе се работи за следново ссд (Hyperx Fury 120gb)

Capture.JPG

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.886
3.819
Дечки дали се ок резултативе? иначе денеска го ставив и само што го форамтирав пц и го подесував,според пишаното на псисајд.

иначе се работи за следново ссд (Hyperx Fury 120gb)

Ок е, еве го тестирано овдека, истите резултати ги имаш:
http://www.ssdreview.com/review/com...ry-120gb-25-inch-560abbf0/asssdbenchmark.html

as_ssd.jpg

Зашто не си земал Самсунг 840 Ево, има побрзо време за пристап и далеку побрз запис од ова? И колку го зема?

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
Ок е, еве го тестирано овдека, истите резултати ги имаш:
http://www.ssdreview.com/review/com...ry-120gb-25-inch-560abbf0/asssdbenchmark.html

as_ssd.jpg

Зашто не си земал Самсунг 840 Ево, има побрзо време за пристап и далеку побрз запис од ова? И колку го зема?
е ајде де се залетав за ова,затоа што демек ова има 500мб read и 500 mb write,така пишуваше демек а еве ги резултатите.иначе од сет го земав по цена од 3900 денари.

едит : еве нов тест

1.JPG

Последна промена:

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
HyperX fury Е ниска класа SSD, требаше да се советуваш пред да го купиш, не дека е лошо за парите ок си е за парите но ке додадеше нецела 1000ка и ке си земеше Samsung 840 Evo кое е каде каде подобро од тоа но тоа е, сепак е SSD и огромна разлика е во перформасни vs ХД и ке ти врши работа како секое SSD.Инаку тие се резултатите, инсталирај IntelRST Ако немаш тоа малку ке ги дотера перформасните.

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
HyperX fury Е ниска класа SSD, требаше да се советуваш пред да го купиш, не дека е лошо за парите ок си е за парите но ке додадеше нецела 1000ка и ке си земеше Samsung 840 Evo кое е каде каде подобро од тоа но тоа е, сепак е SSD и огромна разлика е во перформасни vs ХД и ке ти врши работа како секое SSD.Инаку тие се резултатите, инсталирај IntelRST Ако немаш тоа малку ке ги дотера перформасните.
веќе бидна иначе сум користел и самсунг 84о баш ево,и сепак мислев дека овој е подобар од него,али тоа е се зезнав.да сме здрави и живи ке си врши и овој работа,иначе имам снимено IntelRST.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.886
3.819
во секојдневна работа, ако не работиш нешто ептен профи или инсталираш по 10 игрици дневно, скоро и да нема разлика, со здравје да се служиш :)

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
во секојдневна работа, ако не работиш нешто ептен профи или инсталираш по 10 игрици дневно, скоро и да нема разлика, со здравје да се служиш :)
Компјутерот го користам,претежно за нет,и игрици али не сум нешто гејмер ау,него онака знам во текот на денот 1 саат да поиграм нешто од поновиве игрици.фала по убавo да си купиш :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
Flegma ги сака SSD-ињата и SSD-ињата го сакаат Flegma :)

Поентата на постов е да покажам колку е добар 840 Pro кој е користен од 1 март наваму. Единствено преместување има на привремените фолдери на WinRar и WinZip и Default Sandbox го имам ставено на друга партиција. И торентите ги симнувам на механички диск....

Сликата е од „реставриран“ систем со Acronis (денес околу 11:00, сликите се направени вечерва околу 22:00)

11.png

as-ssd-bench Samsung SSD 840  15.08.2014 21-55-00.png

9 јули 2013
1.391
1.279
Tehnologiva's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 3900X & Corsair H115i RGB Platinum
Motherboard
ASUS Crosshair VIII HERO X570 Wi-Fi
Storage
Samsung 980PRO 1TB PCIE 4.0, Corsair Force MP600 1TB PCIE 4.0, Toshiba x300 4TB, WD Blue 1TB
PSU
Corsair RM1000x 1000w GOLD
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB 3200Mhz CL14 (2x16)
Video card
MSI RTX 2080Ti Gaming X Trio
Case
Corsair Crystal 570X RGB Mirror Black
Mouse
Logitech G502 HERO SE
Keyboard
Logitech G513 Carbon Romer G Tactile
Audio
Yamaha HS7 + Steinberg UR22mkII + Yamaha YTS-SW120 Audio Technica ATH-PRO700 SV
Monitor
LG UltraGear 27GL850 144Hz 1440p Gysnc, Freesync 1ms IPS
OS
Windows 10 Pro 64bit
Супер резултати, ама гледам неколку што го имаат истото ссд вадат уште подобри од ова али тоа е не се разбирам од сетирање на ссд..
SSD.jpg

S

Sukhoi

Гостин
Супер резултати, ама гледам неколку што го имаат истото ссд вадат уште подобри од ова али тоа е не се разбирам од сетирање на ссд..
Погледнете го атачментот 20353
Иста ова тема, само прва страна и прв пост и тоа е одма ке го сетираш на најдобрите сетинзи.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
Озбилно
Друга придобивка е тоа што сега ќе можеш да правиш некои работи без чекање. На пример инсталацијата на нешто „масивно“ и временски долго нема да те спречи да го користиш компјутерот за сурфање или, општо, луркање низ фолдерите додека се користи дискот.
Активирањето на повеќе програми истовремено е like a breeze

Копирањето од и на SSD е значително побрзо, boot-ањето исто така, сурфањето исто..
Ептен генеричко прашање постави „што добивам освен брзина“ :) А тоа е и поентата

Смеата на страна ама работата со SSD е значително помазна и без сецкања. На пример антивирусот побрзо ќе си ја врши работата (скенирања и слично), инсталацијата на самиот Windows побрза (ако е со USB стик)
Среќа неопишлива. Нирвана, мирен сон, повеќе време за пи*иња, апетит се подобрува..тен на кожа исто така :)

Ајде..ќе частиш пиво на некоја свадба откако ќе купиш.

Само не земај Kingston жити све..

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно