Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кој од овие 3 лаптопи?

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0
Планирам во скоро време да си земам еден лаптоп, и во финале влегоа три модела: Sony VAIO FZ 4000, HP Pavilion dv6700t SE и DELL XPS 1530. Перформанси не пишувам бидејќи ќе биде customized. Ме интересира ваши мислења за овие 3 и кој од овие вие би ми го препорачале?

И нормално, ваши искуства :)

друже ако не е тајна од каде планираш да го зимаш лаптопот?

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0
Од USA, customized :)

Некои други мислења и искуства?

а дали си запознаен со царините, т.е. дали се плаќа царина кога ќе го донесеш и ако да колку е царината, зашто и јас сега ќе одам и планирам да си земам, само незнам како е со царините. позз

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Ако носиш еден со тебе, отпакуван, нема да платиш царина, личен багаж, исто како и за мобилен што не плаќаш. За повеќе мислам дека се плаќа.

Што се однесува до лаптопите, читав reviews на интернет. DELL има неколку проблеми: многу екрани не се добри; touchpad-от често забегува; кај некои примероци нормалните батерии се доста слаби; звучници - катастрофа, нема некој што не се жали од звучниците. Кај VAIO-то единствен проблем кој го најдов - нема дигитален видео излез (DVI или HDMI) што не е случај кај другите два, но има VGA и S-Video. Покрај тоа, еден пријател што веќе има таков ми се пожали дека многу тешко нашол драјвери на интернет, а и виртуелизацијата под default била оневозможена, но успеал да среди. HP пак има многу проблеми - тастатура катастрофа, многу проблеми со матични, неколку проблеми со екрани и touchpad и доста слаба нормална батерија.

Според тоа, најверојатно ќе се одлучам за VAIO, кој има најдобар дизајн според мене (иако имам неколку забелешки) но тоа е повеќе личен вкус. Ако има некој што има еден од овие модели, нека напише негови искуства. Фала.

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Ако носиш еден со тебе, отпакуван, нема да платиш царина, личен багаж, исто како и за мобилен што не плаќаш. За повеќе мислам дека се плаќа.

Ако патник од странство на влез во Македонија носи свој Лаптоп отпакуван не се плаќа царина ама му го запишуваат во пасошот дека го внесува во Македонија. При излегувањето треба истиот Лаптоп да биде изнесен од Македонија. Ако патникот го нема со себе Лаптопот на излез од Македонија, тогаш си плаќа царина за него. :rolleyes:
Е сега, има пропусти во Царината и не секогаш ги запишуваат личните работи во пасошот (Лаптоп, камера, моб. телефон и сл) и во тој случај нема да платите царина. ;)

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
@AMD_fan

Не ги знам законите, ова ми го имаат кажувано луѓе кои биле во USA, и кои носеле наваму електроника. Баш еден другар лани беше и донесе триста тракатанци (меѓу кои и MacBookPro) и рече дека за ништо не платил царина.

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0

Што се однесува до лаптопите, читав reviews на интернет. DELL има неколку проблеми: многу екрани не се добри; touchpad-от често забегува; кај некои примероци нормалните батерии се доста слаби; звучници - катастрофа, нема некој што не се жали од звучниците. Кај VAIO-то единствен проблем кој го најдов - нема дигитален видео излез (DVI или HDMI) што не е случај кај другите два, но има VGA и S-Video. Покрај тоа, еден пријател што веќе има таков ми се пожали дека многу тешко нашол драјвери на интернет, а и виртуелизацијата под default била оневозможена, но успеал да среди. HP пак има многу проблеми - тастатура катастрофа, многу проблеми со матични, неколку проблеми со екрани и touchpad и доста слаба нормална батерија.

Според тоа, најверојатно ќе се одлучам за VAIO, кој има најдобар дизајн според мене (иако имам неколку забелешки) но тоа е повеќе личен вкус. Ако има некој што има еден од овие модели, нека напише негови искуства. Фала.

истото и јас го најдов, многу луѓе се жалат од екраните на dell и имам читано дека и тачпадот не бил добар, така да и јас се одлучив за сони.:bravo: само приметив дека таксата на sonystyle.com е доста голема-околу 100 и нешто долари и плус поштарина:ua: а дизајнот им е супер. читав reviews дека од постарите модели на сони се жалат од хард дисковите, што не е случај со VAIO 4000, но од него пак неколку луѓе се жалат дека неможеле да користат линукс на него, имале проблеми со препознавање на хардверот под линукс:plachko2:

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Ако патник од странство на влез во Македонија носи свој Лаптоп отпакуван не се плаќа царина ама му го запишуваат во пасошот дека го внесува во Македонија. При излегувањето треба истиот Лаптоп да биде изнесен од Македонија. Ако патникот го нема со себе Лаптопот на излез од Македонија, тогаш си плаќа царина за него. :rolleyes:
Е сега, има пропусти во Царината и не секогаш ги запишуваат личните работи во пасошот (Лаптоп, камера, моб. телефон и сл) и во тој случај нема да платите царина. ;)
Ima povekje raboti za da go zaokruzhish toa, se razbira nelegalni :tainstven:
Ex. Vnesuvash prozvod ( laptop vo sluchajov ) od stranstvo, posle izvesno vreme go prijavuvash vo policija kako ukraden.. Koga kje se uvide deka stvarno laptopot "ne e" kaj tebe, istorijata zavrshuva. Malce mozhebi kje ti bide rizichno pri izleguvanje od drzhavata ( iako istiot mozhesh da go skriesh kaj i da bilo so tebe dodeka ja preminuvash granicata ) no barem nema da platish carina :LOL:
Lichno bi predlozhil da ne se praktikuva nachinov, no dobro e da se znae. :D

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
@AMD_fan

Не ги знам законите, ова ми го имаат кажувано луѓе кои биле во USA, и кои носеле наваму електроника. Баш еден другар лани беше и донесе триста тракатанци (меѓу кои и MacBookPro) и рече дека за ништо не платил царина.

Како што кажав, во законот за Царините и во Царинската тарифа за 2008 е пропишана царинска стапка за компјутери и компјутерски делови од 5% (мислам дека е 5%, не ме држи за збор). Ова е во законот. А за во пракса има одстапки. Ако имаш пријател на Царина или ако е расположен цариникот во моментот :)) и не ти ги заведе во пасош тие тракатанци не плаќаш царина.
Пред 2 години мој братучед од Австралија требаше да ми донесе дигитална камера и на аеродром во Скопје му ја запишале во пасошот. Така да, на враќање му наплатија царина за камерата.
Значи, се зависи дали на влез ќе ти го заведат Лаптопот на Царина или не. Ако не, тогаш не плаќаш ништо за него.

Commie

poweruser
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com
добро бе колега, сега и мене ме преправаш да не земам DELL :D j/k. Ќе треба да се размисли дефинитивно на оваа тема

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0
а дали некој знае како можам да го платам лаптопот во УСА, мојата Visa Elecron не е признаена таму.:ermm:

psybaron

lurker
10 април 2007
745
44
Куманово
markoaleksic.com
Како што кажав, во законот за Царините и во Царинската тарифа за 2008 е пропишана царинска стапка за компјутери и компјутерски делови од 5% (мислам дека е 5%, не ме држи за збор). Ова е во законот. А за во пракса има одстапки. Ако имаш пријател на Царина или ако е расположен цариникот во моментот :)) и не ти ги заведе во пасош тие тракатанци не плаќаш царина.
Пред 2 години мој братучед од Австралија требаше да ми донесе дигитална камера и на аеродром во Скопје му ја запишале во пасошот. Така да, на враќање му наплатија царина за камерата.
Значи, се зависи дали на влез ќе ти го заведат Лаптопот на Царина или не. Ако не, тогаш не плаќаш ништо за него.

Po pravilo tocne e deka treba da se plati carina. Ja pred godina dena donesov laptop, 2 digiralni kameri i uste eden kup sitnici od US, i nisto ne plativ. Ali sega kako e stegnata rabotata...ima pogolemi sansi da nagazis na "cesni" carinarnici i da platis. Ama sega neznam, kako carina koga ja neznaat pravata cena na toa sto si go kupil? Dali odat po schwake, kako koga se carinat avtomobili ili?

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0
So Visa ili so Master.. najcesto oni se preiznaeni. I gledaj dali pravat international shipping.

нема да го купувам од тука, него од USA, не ми треба international, како што кажав имам Visa Electron, ама на sonystyle.com прифаќаат само картички од USA.
@ psybaron ако не е тајна како купуваше од нет во USA?

psybaron

lurker
10 април 2007
745
44
Куманово
markoaleksic.com
нема да го купувам од тука, него од USA, не ми треба international, како што кажав имам Visa Electron, ама на sonystyle.com прифаќаат само картички од USA.
@ psybaron ако не е тајна како купуваше од нет во USA?
Ako kupuvas od USA, ke koristis amerikanska karticka...normalno. Visa Electron e samo sranje product za nasive banki tuka.
Ako me prasuvas kako plakjav: so paypal najcesto i zavisi kade so Visa(deibtna) i Master(paypal)...a kupuvav na ebay,amazon i red drugi sajtovi..za koi smetav deka se bezbedni.

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Зборував online со customer support од SunTrust Bank кој ми рече дека не е проблем странски државјанин да отвори сметка во банката која е поврзана со Visa дебитна картичка која може да се користи и за интернет купување.

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Po pravilo tocne e deka treba da se plati carina. Ja pred godina dena donesov laptop, 2 digiralni kameri i uste eden kup sitnici od US, i nisto ne plativ. Ali sega kako e stegnata rabotata...ima pogolemi sansi da nagazis na "cesni" carinarnici i da platis. Ama sega neznam, kako carina koga ja neznaat pravata cena na toa sto si go kupil? Dali odat po schwake, kako koga se carinat avtomobili ili?

Во врска со царината, ѕирни ја оваа тема.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.581
Јас имам само 1 лаптоп - Тошиба, и да не го урочам веќе скоро 3 години не мрднал, а иначе го имам шетано наваму натаму - така да ако се прашувам што ќе земам следен лаптоп - без размислување Тошиба.

maverik

read-only
2 јуни 2008
4
0
И јас имам Toshiba и многу сум задоволен. Единствена замерка ми е што прилично знае да загрее.

Може тоа е нормално кај новите лаптопи пошто мојот нема ни година.

Commie

poweruser
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com
Не ни требаат брат радијатори за у зима да греат, треба компјутер односно лап топ кој ќе биде способен да седи и по неколку дена уклучен.

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0
ja si zemav Sony Vaio FZ430E i sum prezadovolen, zakon e, ne mi se davaa dodatni 300$ za posebna graficka da zemam FZ4000, ama sum mnogu zadovolen, kako i da e grafickata ne mi znaci mnogu, ne sum po igrite bas:D

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно