Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со компјутерот,замрзнува од време на време

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
Вака не знам во што спаѓа мојов проблем па ќе го пишам тука...компјутеров почна ужасно да ми кочи да не функционира како што треба цело време бучи како да ржи и ко га не сум на интернет пак ми кочи, ќе се заглави и после 5 мин,. знае да се одглави и не можам да играм игри тогаш најмногу кочи. Многу ме нервира што ли му е проблемот ако некој знае да ми каже да го поправам. п.с. пентиум 4 е стар е околу 6 год. позз

JunkieMKD

poweruser
3 декември 2008
2.400
1.175
Ке Пенине
alekgorde си го скенирал ли некогаш од вируси?Си го исчистил од прашинка и подмачкал кулерите?Мислам дека можеби е потребни да седнеш да го скенираш од вируси а после да ги провериш темптературите,кулерите па да го отвориш и исчистиш од прашина.

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
За скенирње тоа го направив немам вируси а темп. не знам како се проверува кулерот е добар нешто има што ми пречи на комп. да работи континуирано...како да се мачи цело време.помислив да не е време да се смени нешто и сл.

JunkieMKD

poweruser
3 декември 2008
2.400
1.175
Ке Пенине
Спушти ја Everest програмата и види ја состојбата на температурите.Ако се тие ок тогаш ке бараме друго чаре.И дај кажи точна конфигурација процесор,рам,графичка,хард итн.

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
тоа што ми го испрати веќе не е во упетраба а со другиве не можам да се снајдам симнував едно 10 мин и на крај не сака да го твори го симнав и со торент меѓутоа не сака да го отвори или немало меморија или корумиран кабинет фајл ми покажува

Unknown

read-only
8 февруари 2010
29
0
@alekgorde твојот проблем е дефинитивно хардверски. Тука имаш 2 можни проблема, а тоа се поголемиот матичната и полесниот и по мене можниот проблем PSU (Напојувањето). Затоа како совет ќе ти предложам да откачиш све од матична (доколку многу не се разбираш запишувај кое кај било). На матичната ќе видиш една батерија во форма на паричка која ќе треба да ја извадиш. Е сега ќе земеш нешто за дезинфекција и нежно ќе ја исчистиш матичната (се надевам нема да истуриш вода на неја:), а при тоа ќе го помирисаш напојувањето да видиш дали има умрен мириз :). Кога ќе завршиш со чистење почнуваш да ги прикчавуваш сите компоненти назад вклучуваќи ја и BIOS батеријата и ќе видиш што ќе се деси. Ако пак те заебава тогаш напојувањето е!

П.С. Јас имав ваков проблем и проблем беше во Хард дискот, ама тогаш грешката беше кај мене. Скршена пипка на дискот па погрешно залемена.

тоа што ми го испрати веќе не е во упетраба а со другиве не можам да се снајдам симнував едно 10 мин и на крај не сака да го твори го симнав и со торент меѓутоа не сака да го отвори или немало меморија или корумиран кабинет фајл ми покажува

Еверест Симни тука:
Преземање

Поздрав.... :bravo:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.247
Ова мириса на расипан кулер/вентилатор кој не обезбедува адекватно ладење на компонента. Но можеш и сам да го отвориш копмјутерот и да видиш/чуеш кој вентилатор грче и вие па точно да лоцираш.

Ако можеш исчисти ги вентилаторите и подмачкај ги. Доколку не си вичен за вакви работи носи го на сервис што поскоро.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Се согласувам со Гокица. Јас претпоставувам дека тенекето и кулерот се зациментирани со прашина.

Што се однесува до чистење и дијагностика, можеш да го донесеш кај мене. 070 545-946, Кирил

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
фала на предлозите ќе пробам сега и со тоа што го напомена @unknown па ќе видиме што ѓе се случи...инаку кулерчињата се чисти и пак го има проблемот. позз

Unknown

read-only
8 февруари 2010
29
0
фала на предлозите ќе пробам сега и со тоа што го напомена @unknown па ќе видиме што ѓе се случи...инаку кулерчињата се чисти и пак го има проблемот. позз

Нормално дека кулерот ќе ти е чист, па дури и пајаци да се прцкат во него пак нема теоретски шанси тој да биде причина, бар за твојот голем проблем.
@alekgorde пиши ни што било проблемот кога ќе го решиш! :bravo:

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
сега имам поголем проблем ги извадив деловите од мат.плоча и запишував каде се наоѓаат ама пак ми излезе проблем..кога го уклучувам комп. убаво си работи али не ми го уклучува мониторот нема контакт..нормално мониторот ми е уклучен ама го нема тоа титкање дол у куќиштето кога се поврзува со мониторот isplashen:

Unknown

read-only
8 февруари 2010
29
0
сега имам поголем проблем ги извадив деловите од мат.плоча и запишував каде се наоѓаат ама пак ми излезе проблем..кога го уклучувам комп. убаво си работи али не ми го уклучува мониторот нема контакт..нормално мониторот ми е уклучен ама го нема тоа титкање дол у куќиштето кога се поврзува со мониторот isplashen:

Си заборавил да ја вратиш назад батеријата од BIOS-от. Ако е ставена види дали убаво си ја ставил и извади ја нека постои 5 минути и стави ја пак. Тоа треба да го реши проблемот, а доколку ни така несака тогаш провери го рамот. Ако имаш 2 плочки рам смени им ги местата или стави ги во други слотови. Ако ни така не бива слободно пиши да ти кажам што понатака. Поздрав...

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
mislam deka se e vo red namesteno samo sto ete go imam toj problem plus nema kontakt t.e. Ne se otvara toa za cd ne sveti sijalickata. Sorry za fontot pisuvam od mob.pa ako moze da najdeme resenie

Mr Punisher

hello world
4 септември 2009
74
0
i jas imam slicen problem ama neznam do sto moze da e koga e malku poladno vo soba samrznuva i taka ke mora restart da mu udram (isto daka monitorot mi e mnogu bled)neznam dali ima edno so drugo vrska ama mora da najdam nekoe care ili nov pc ili nov lap top ili novi delovi :bravo:

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
poradi toa st gledam deka ne se razbiras dovolno vo kompjuteri (sto i nee taka loso) ne bi sakal da ti davam soveti sto da pravis ,za da ne bi napravil pogolema belja. zatoa apsolutno se slagam so Gokica i Gojdo -- naj prosto resenie ti e 070 545-946, Кирил :)

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
toa e ok ali ako bide ekspeditivno t.e.ne mnogu cekanje poradi sto ne go nosam na popravki i odprilika kolku bi me cinelo toa zemajki go kako faktor za site ovie moi glupi popravki

boojan

hello world
26 февруари 2009
74
3

види дали сите кабелчиња од напојувањето ти се закачени убаво, дека јас еднаш заборавив да закачам едно кабелче па не се пушташе....и провери ги уште еднаш дали се ти е на место закачено...

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
znaci dokolku ne ti sveti sialickata i ne se otvara cd i koga stiskas na kopceto za palenje ne reagira nisto, togas napravigo slednovo:
1. vidi glavniot kabel od napajanjeto -atx-( eden golem pravoagolen) slucajno da ne ti obratno uklucen vo maticna t.e izvadigo i povtorno uklucigo. ako ova ne ti zavrsi rabota i povtorno nema nikakov znak da zapali
2. ima edni tenki zici koj odat do maticnata t.e od kopceto za palenje do maticnata( gi ima poveke para ,mislam 5 para so se zvucniceto )
proveri da ne ti se otkacile od maticnata i fino vidi kade da gi priklucis .pisuva na niv a i na maticnata do pinovite no so mnogu sitni bukvi

tolku od mene zasega :)

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
Се си е на место како што треба ама пак не сака можно ли е да се оштетил некој дел од моето вадење и ставање на деловите ...

oops

hello world
6 мај 2007
75
5
Се си е на место како што треба ама пак не сака можно ли е да се оштетил некој дел од моето вадење и ставање на деловите ...

се е можно, ако нешто не расипеш сам нема да научиш, целиот проблем што го опиша не е целосно прикажана состојбата, а и предлозите од колегиве можат повеќе да те збунат, сега после сите постови јас неможам да разберам дали не се пали компјутерот или цд-то не ти реагира.
како прво батеријата за биосот не проблем со неа или без неа компјутерот ќе запали само датумот ќе биде многу постар, ако не пали воопшто, треба да провериш дали се добро вратени рамот и графичката, притисниги за да легнат во слотот рамномерно, а секој кабел од напојувањето што си го извадил треба да го вратиш на своето место , неможеш големи грешки да направиш бидејќи секој конектор може да се вклучи само на својот соодветен, освен ако не претераш насилно. ако имаш звучен сигнал при стартот а нема слика на монитор проблемот е до рамот или графичката.

Unknown

read-only
8 февруари 2010
29
0
Замрзнува, па после не се пали мониторот, па после се пали монитор ама е блед. :LOL:

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
na kraj dobivas milozvucno kukiste i beskorisen monitor sto ne se budi a znaes deka resenieto e tolku blisko a sepak daleku za mene i si trosis kb od mob trudejki da si go vratis komp. vo normala. Pozz

alekgorde

read-only
13 февруари 2010
12
0
zemav gi izvadiv uste ednas delovite t.e.kabelcinjata i poleka gi vrativ na mesto e sea koga go uklucuvam komp. odma i se gasi samo sto ke go stisnam kopceto nesto ne e ok tuka a sto li ako moze help pocnuva da me nervira :)

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Хмм И јас имав таков проблем, ќе се упалеше и за една секунда се гасеше... Провери си ја рам меморијата дали налегнала во слотот убаво, провери ја графичката исто така. И не заборавај да го провериш 12 волтниот кабел, тој со четири жици дали ти е конектиран на плочата....

А зошто не провериш дали си изместил некоја компонента дур си ги проверувал каблите, наместо само кабли да проверуваш ? :)

Бидејќи гледам дека не се разбираш баш од хардвер, викни некој локален хаќер кај тебе дома на кафе, и ќе го средите компјутерот... :D :LOL:

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно