Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Живи срамој е рајава
Се слагама, ама што побрзо стават камери Струга и Охрид тоа подобро. Цел град индијанци во коли, мотори и што све не...
Секој вози како сака и каде сака, исто и со паркирањето е...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Се слагама, ама што побрзо стават камери Струга и Охрид тоа подобро. Цел град индијанци во коли, мотори и што све не...
Секој вози како сака и каде сака, исто и со паркирањето е...
Охрид нема основна култура ниту на живеење, ниту на однесување, ниту сенс за туризам. Не знам каков сити да стават дали ќе има било каков ефект.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Минатата недела, прв пат видов казна за мотор.
Скутер беверли казнет поради непрописно заобиколување на колона пред семафор.
Имате вие некое искуство?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.523
Skopje
www.wemaxa.com

Локација? Каде виде, во билтен на МВР или на лице место? Елаборирај малце живо ме занима.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Редно беше! Цело време се пикаат меѓу колите и претекнуваат кај што ке им текне само за први да го фатат зеленото светло. Само така да камиказите. Да научат дека се дел од сообраќајот колку што е и возилото што чека во ред.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Добро му направиле, ама сепак мислам дека работата е до таму отидена што под итно прво треба да се ловат моторчињата што возат по пешачки премини, тротоари, што проаѓаат на црвено, па после за непрописно заобиколување. Секако, каков и да видат прекршок полицајците треба да реагираат.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.960
6.054
Skopje
Ме интересира колкумина пазат кога поминуваат поред училиште, и ја намалуваат брзината? Дозволено е 30 km/h, а скоро никој не го почитува тоа. Дури ми се случува и да ми свират на такви делници. Пример, поред Димитар Влахов. Знам дека е булевар испред, ама си стои знак за 30...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Па малку намалувам (ама на 40) ако е време за во школо, навечер не. Ама не се почитува, сепак е многу необично да возиш 30 едно сто метра на булевар. Таму треба некој подземен или надземен премин.

FikanA

hello world
3 април 2025
194
244
Средe никаде...
Ме интересира колкумина пазат кога поминуваат поред училиште, и ја намалуваат брзината? Дозволено е 30 km/h, а скоро никој не го почитува тоа. Дури ми се случува и да ми свират на такви делници. Пример, поред Димитар Влахов. Знам дека е булевар испред, ама си стои знак за 30...
Горе кај Кочо Рацин основното има камера, али таму се и само 20тина метра во прашање плус угорница со легнати полицајци. И да сакаш да шибаш не ти се исплати.
На другите места спуштам до 35 у случај да скокне џандар од грмушка или од земја да излезе али не се почитува баш посебно кога се гледа дека живо пиле нема. Ако нешто повеќе гужва има кај што смееш 50 да возиш неголи кај што смееш 30..

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Локација? Каде виде, во билтен на МВР или на лице место? Елаборирај малце живо ме занима.
Близок мој е казнет, ми ја покажа и смс пораката и маилот. Не ми беше верно.
На слика беше обележан во квадратче, 99% сум сигурен дека ја имаше прегазено белата линија. Локација Скопје Север. 35 евра казна, 1085 ако платиш одма.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
На слика беше обележан во квадратче, 99% сум сигурен дека ја имаше прегазено белата линија. Локација Скопје Север. 35 евра казна, 1085 ако платиш одма.
Што во практична смисла ќе значи одма, односно дали одел низ одисејава опишана овдека, на сите овие, кои ете платиле одма:
СО „БЕЗБЕДЕН ГРАД“ МВР КАЗНУВА ДИГИТАЛНО, А НАПЛАЌА РАЧНО, УПЛАТНИЦИТЕ МОРА ДА СЕ НОСАТ ЛИЧНО ВО ПОЛИЦИСКА СТАНИЦА - Сакам Да Кажам
Дали се нормални и оти НЕ?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.523
Skopje
www.wemaxa.com

Ми нема логика, тоа не беше наведено дека ќе се казнува

Од 1 февруари 2026 година, во Македонија стапува на сила системот „Сејф сити“, кој овозможува автоматско санкционирање на сообраќајни прекршоци преку камери и електронски уреди. Казните се утврдени според Законот за прекршоци и Законот за безбедност на патиштата, и се однесуваат на четири главни прекршоци:

1. Пречекорување на брзината: До 20 км/ч над дозволеното 20 евра, 20-30 км/ч над дозволеното: 45 евра, 30-50 км/ч над дозволеното 300 евра + забрана за управување 3-12 месеци, над 50 км/ч: 400 евра + 4 казнени поени + минимум 1 година забрана. Во населено место казните се повисоки, до 500 евра.

2. Минување на црвено светло повлекува казна од 250 евра + забрана за управување 3-12 месеци. Ако е предизвикана опасност или незгода, може да следува и кривична одговорност

3. Управување со возило со истечена регистрација/сообраќајна дозвола казната е за возач 100 евра додека за сопственикот (ако не е возачот) 250 евра.

4. Непрописно запирање и паркирање стандардно казната е 30 евра. Ако се попречува сообраќајот 45 евра, паркирање на место за лица со попреченост 50 евра и возилата кои претставуваат ризик можат да се подигнат со пајак-служба, со дополнителни трошоци.

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
215
151
Јас некако цело време паметам, дали некаде имав прочитано или Тошковски имаше изјавено дека ќе се казнува и нелегално менување на лентата пред семафор каде што е полна линијата :unsure: Така што најлогично ми е казната да е за тоа всушност, што се случило како последица од претекнување на колоната

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
Јас некако цело време паметам, дали некаде имав прочитано или Тошковски имаше изјавено дека ќе се казнува и нелегално менување на лентата пред семафор каде што е полна линијата :unsure: Така што најлогично ми е казната да е за тоа всушност, што се случило како последица од претекнување на колоната
25 евра е беспотребно менување на лента (цик цак), пред десетина години го ставија во Законот за безбедност на сообраќајот. Значи не менуваш лента ако на следната раскрсница не вртиш некаде... Емтое

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
.
63dcdc30c8518957d9aa919d65abff9f.jpg

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Охрид нема основна култура ниту на живеење, ниту на однесување, ниту сенс за туризам. Не знам каков сити да стават дали ќе има било каков ефект.
Во Охрид треба да стават сејф сити камери пред кафичи и ресторани а богами и низ пешачките улички.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ама и овој на крај што "поентирал" - Овде плата не се зема во евра него во дИнари.
Цареви сме сите нема што :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Во Охрид треба да стават сејф сити камери пред кафичи и ресторани а богами и низ пешачките улички.
Ам требит да се стајт и на плажа, з'ш како ќе ги казнвит шо ги мијт колине во езероно?
Мислењето е автоматски споено:

Ама и овој на крај што "поентирал" - Овде плата не се зема во евра него во дИнари.
Цареви сме сите нема што :)
Башка, ако добро памтам, треба да е спротивно на законот во закони и правни акти да се користат странски валути за пропишување износи. Еврото е странска единица и не е дозволено да се употребува во домашниот промет. Кој го смисли пресметувањето на казната во денари преку износ на евра е епски идиот со примеси на дебил и кретен.

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.344
Ам требит да се стајт и на плажа, з'ш како ќе ги казнвит шо ги мијт колине во езероно?
Мислењето е автоматски споено:

Башка, ако добро памтам, треба да е спротивно на законот во закони и правни акти да се користат странски валути за пропишување износи. Еврото е странска единица и не е дозволено да се употребува во домашниот промет. Кој го смисли пресметувањето на казната во денари преку износ на евра е епски идиот со примеси на дебил и кретен.
То вие скопјанишчава се к'пите везеро ко невидени вода! Да е кабиљ со лајца ќе го исркате.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Редно беше! Цело време се пикаат меѓу колите и претекнуваат кај што ке им текне само за први да го фатат зеленото светло. Само така да камиказите. Да научат дека се дел од сообраќајот колку што е и возилото што чека во ред.
Скроз не ми смета ако помине пред мене, ама многу ми смета ако - скраја да е - случајно го подбутнам со благо завртување лево/десно избегнувајќи дупка или препрека... Така да, треба да ги казнуваат.

Теоретски е возможно, само на Партизанска додуше (лентите се доволно широки), возилата да застануваат малку понастрана за во средина да остане мала лента за моторите. Јас не би имал ништо против на ова, кога моторџииве би возеле претпазливо, е сега пошто ова последново е невозожно за голем дел од нив...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
То вие скопјанишчава се к'пите везеро ко невидени вода! Да е кабиљ со лајца ќе го исркате.
Ние скопјанишчава не ви се к'пиме в-ензероно више, ние им мочаме на гркојне наму у нивноно енѕеро. Ние им го направивме солено пошчо им идеме небањати им се к'пиме.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Скроз не ми смета ако помине пред мене, ама многу ми смета ако - скраја да е - случајно го подбутнам со благо завртување лево/десно избегнувајќи дупка или препрека... Така да, треба да ги казнуваат.

Теоретски е возможно, само на Партизанска додуше (лентите се доволно широки), возилата да застануваат малку понастрана за во средина да остане мала лента за моторите. Јас не би имал ништо против на ова, кога моторџииве би возеле претпазливо, е сега пошто ова последново е невозожно за голем дел од нив...
Абе така се пикаат да ако малку свртиш лево или десно без да пуштиш поглед на ретровизор може да го плеснеш и ете ти сообраќајка. Само затоа што на него му текнало да го превари системот и да отиде прв во редот.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Што во практична смисла ќе значи одма, односно дали одел низ одисејава опишана овдека, на сите овие, кои ете платиле одма:
СО „БЕЗБЕДЕН ГРАД“ МВР КАЗНУВА ДИГИТАЛНО, А НАПЛАЌА РАЧНО, УПЛАТНИЦИТЕ МОРА ДА СЕ НОСАТ ЛИЧНО ВО ПОЛИЦИСКА СТАНИЦА - Сакам Да Кажам
Дали се нормални и оти НЕ?
Прекрасно, ова вака нека остане... Си возел брзо во Охрид во недела, ќе си седиш еден ден плус и во понеделник ќе си ја однесеш уплатницата во полиција. Не треба за ова дигитализација баш е супер.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно