Overrated ?? Значи Ray-tracing и то како менва во разлика и квалитет, само шо нормално најмногу се сеќава на игри шо се high-end (Alan Wake II, RDR 2, Hellblade II, Cybperpunk RT version итн. други во иднина шо ќе дојдат) немојш да очекуваш во Fortnite RTX да ти мени или некоја си слично multiplayer shit. Исто така треба да имаш и салам output канал за да ја видиш таја разлика, јас гејмам на OLED C2-ka, да видиш таму како менва Ray-tracing и сите тие навидум ситници, AMD излезе од трката со Nvidia, незнам ни шо го спомнувате поќе, сфатија дека неможат и тоа е, не сум среќен, ради шое село без кучиња за Nvidia и глеаме шо цени лупат сега, ама тое.Мое лично мислење - NVIDIA е многу overrated, графичките им се добри за Ray-Tracing ама сметам дека тоа (сеуште) е технологија со која многу FPS се жртвува за да се добие не до толку голема разлика во визуелен квалитет за да се оправда загубата на респонзивност.
Растер перформансите на AMD графичките по $ се многу подобри и треба да се прва опција за „буџет“ гејмери, меѓутоа мислам дека за стримери/јутубери NVIDIA би бил подобар избор чисто ради NVENC енкодерот.
Se slagam so ova, kako gejmer sto imam izigrano dosta igri, ni vo edna ne sum gledal tehnologija od tipot fsr ili dlls, mene mi e bitno igrata da mi e fluidna i da nema seckanja stavas sve na ultra i igras, koristev rx 580, rx 5700xt, rx 6700xt koga igrav na 1080p i nemav nikakvi problemi, od koga se prefrliv na 1440p sega sum na rx 6800xt i mozam za grafickata da kazam deka dobro me sluzi. Taka da moe mislenje e deka od taa pricina na mnogu gejmeri mu e podobar izbor AMD a za nvidia ne mozam da komentiram posto ne sum probal a veruvam i toa ke bide vo skoroМое лично мислење - NVIDIA е многу overrated, графичките им се добри за Ray-Tracing ама сметам дека тоа (сеуште) е технологија со која многу FPS се жртвува за да се добие не до толку голема разлика во визуелен квалитет за да се оправда загубата на респонзивност.
Растер перформансите на AMD графичките по $ се многу подобри и треба да се прва опција за „буџет“ гејмери, меѓутоа мислам дека за стримери/јутубери NVIDIA би бил подобар избор чисто ради NVENC енкодерот.
Да се разбереме - РТИкс е многу убава работа. Не дека АМД не може да „рејтресира„ ама многу послабо и со послаби перформанси.Overrated ?? Значи Ray-tracing и то како менва во разлика и квалитет, само шо нормално најмногу се сеќава на игри шо се high-end (Alan Wake II, RDR 2, Hellblade II, Cybperpunk RT version итн. други во иднина шо ќе дојдат) немојш да очекуваш во Fortnite RTX да ти мени или некоја си слично multiplayer shit. Исто така треба да имаш и салам output канал за да ја видиш таја разлика, јас гејмам на OLED C2-ka, да видиш таму како менва Ray-tracing и сите тие навидум ситници, AMD излезе од трката со Nvidia, незнам ни шо го спомнувате поќе, сфатија дека неможат и тоа е, не сум среќен, ради шое село без кучиња за Nvidia и глеаме шо цени лупат сега, ама тое.
Секогаш моеш да намалиш детали и да исклучиш реј трејсинг. Не е дека немаш избор. Факт е дека нема беспари рејтрејсинг, скапа работа е, си бара струја.Сметам дека 95% од корисниците ќе видат само добивки со multi frame generation (MFG) без да ги приметат недостатоците.
Арно ама ако некој има потреба од native рендерирање (пример јас барам чисто native заради sim racing во VR), и те како ќе ги видам MFG недостатоците како latency, артифакти, ghosting, etc. Имам пробано обичен frame generation и се осеќа delay. Во чил ААА игри реално ќе лажам ако речам дека приметив каснење оти не играш компетитивно.
Е сега тука зависи и колку си осетлив на input lag/delay, ама за игри со брзо движење (sim racing/FPS) или multiplayer, сметам дека поќе ќе е досадно MFG отколку корисно. А за AAA игри во секој случај ќе има примена, посебно на 4K.
се согласувам околу скокот од 25% генерација кон генерација. во мојот случај, ќе е многу над 25% пошто уште сум со античка 3080ТиПогледнете го атачментот 145293
Искрено, не сум нешто посебно импресиониран од перформансите на RTX 5090 ако ги игнорираме игриве кај што е уклучен MFG 4X. Far Cry 6 ~25%, A Plague Tale: Requiem ~40%. Стандарно генерациско подобрување. Разочарувањето е што истото доаѓа за сметка на ~30% повисок TGP и 25% повисок MSRP.![]()
MFG не го гледам како нешто што би ги продавало картициве, лимитирана примена има. Бенефитот е ако имаш 240/360 Hz монитор/телевизор и го уклучиш на основа од минимум 60-90 fps. Она што ме импресионира е новиот DLSS AI модел кој секако е backwards compatible со постарите картици, надреално делува она што го постигнале, скоро совршен квалитет. Исто и Reflex 2 е топ.
За тие што се на RTX 30 серија да, RTX 50 делуваат како одлична можност за надградба. RTX 3070 8GB > RTX 5070 12GB, RTX 3080 10GB > RTX 5070 Ti/5080 16GB, RTX 3090 24GB > RTX 5090 32GB. Надградба од генерација на генерација ретко кога може да се оправда рационално.се согласувам околу скокот од 25% генерација кон генерација. во мојот случај, ќе е многу над 25% пошто уште сум со античка 3080Тида се нормализират тро цените, прво да се апгрејдни напојување па после ќе биди 5090ката
Мое мислење е дека gpu-first стсбилизација на волтажа е екстремно потребна само ако клокаш со течен азот. Во спротивно мислам дека е overkill, па и цената шо е 800 долари, кај нас мош и 1000 евра да стигни. Јас искрено би одел со bequiet dark power pro 13 1200w, и то е atx 3.1 напојување. Сепак ова е само мое мислењеЗа тие што се на RTX 30 серија да, RTX 50 делуваат како одлична можност за надградба. RTX 3070 8GB > RTX 5070 12GB, RTX 3080 10GB > RTX 5070 Ti/5080 16GB, RTX 3090 24GB > RTX 5090 32GB. Надградба од генерација на генерација ретко кога може да се оправда рационално.
Инаку кога спомна напојување јас ова го меркам:
Thor III Platinum 1200W со GPU-First технологија, се надевам ќе биде достапно на време.![]()
ROG THOR 1200W Platinum III | Power Supply Units
With GaN MOSFET, “GPU-First” voltage stabilizer, and a magnetic OLED display, ROG Thor 1200W Platinum III delivers top-tier performance and rock-solid stabilityrog.asus.com
Идејата/претпоставката ми беше дека со приоритизација на екстра стабилен напон за GPU би елиминирало потенцијален coil whine. Но не знаев дека цената е таа, мислев ќе е околу 500-600 евра, не повеќе. Ако е 800 долари MSRP не го сакам веќе, ќе се рагледуваат алтернативи.Мое мислење е дека gpu-first стсбилизација на волтажа е екстремно потребна само ако клокаш со течен азот. Во спротивно мислам дека е overkill, па и цената шо е 800 долари, кај нас мош и 1000 евра да стигни. Јас искрено би одел со bequiet dark power pro 13 1200w, и то е atx 3.1 напојување. Сепак ова е само мое мислење
hwbusters.com
До вчера викаше ќе зимам 5090 за од денеска да почнеш да ја хејташ серијава на најако. Plot twist на најако.Погледнете го атачментот 145305
Сајберпанк 4К Се на максимум - ДЛСС - десно 4090 - лево 5090
(„ки момент„ - 36мс латенција)
Ви шиткаат ДЛСС4 оваа генерација Нгридија
Шо праиме ? Лајнус вика имало блурој , гоустинг...
Ако таа слика ти е смешна, на оваа ќе се тркалаш по земја и мочаш во гаќи:Погледнете го атачментот 145305
Сајберпанк 4К Се на максимум - ДЛСС - десно 4090 - лево 5090
(„ки момент„ - 36мс латенција)
Ви шиткаат ДЛСС4 оваа генерација Нгридија
Шо праиме ? Лајнус вика имало блурој , гоустинг...
Абе не сум јас за едните или другите. Само покажи перформанси - за пари нема проблем .До вчера викаше ќе зимам 5090 за од денеска да почнеш да ја хејташ серијава на најако. Plot twist на најако.
Шта речи а не заплакати ..Ако таа слика ти е смешна, на оваа ќе се тркалаш по земја и мочаш во гаќи:
Погледнете го атачментот 145309
Но ако споредиш со овие две од подолу и разбереш дека frametime=/=latency, можеби и нема да ти е смешно:
Погледнете го атачментот 145310
Погледнете го атачментот 145311
Има и тоа на сликата, ама секој си гледа само тоа што сака да види. Во Digital Foundry видеото од претходната страна анализират и многу повеќе.1% lows никој не покажува. Успат таа латенција е мизерна посекако. Скапа микровална. За парите воопшто не изгледа ветувачки.
И тој ја разбрал сликата исто колку и ти.Еве ги.постовите на Редит. Не сум прв ни последен што забележав латенција ...
Погледнете го атачментот 145315
Како и да е - ДЛСС4 и Фрејмџен и тоа како додаваат латенција. Видов дека реалните бројки се 12мс (Рендер лејтенци) - само на тоа мора да додадеш и ова од ДЛЛС4 и ФремџенИма и тоа на сликата, ама секој си гледа само тоа што сака да види. Во Digital Foundry видеото од претходната страна анализират и многу повеќе.
И тој ја разбрал сликата исто колку и ти.
frametime=/=latency
Никој не гејма со "single digit ms input lag" како што наводно било во старите добри времиња.
Табелава исто така вика дека 4090 е 70% побрза од 4080 па знаеме дека не е така, намали малку со тој копиумот.И нема што да чекаме резултати . Еве најреална споредба по перформанси
Погледнете го атачментот 145317
5070 ? Со 3080 се рамни !
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES EXTRALINK MI ROBOT VACUUM SET FOR E10/E12
1.140,00 ден
Бесплатна достава
OD DVD RW SATA ASUS DRW‑08D6MT, Black, 90DD0340-B19000
1.960,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), Pink, 910-007373
9.950,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V6 ULTRA 8K Full Size QMK/VIA, HS, RGB, Silk POM BROWN Switch, Black, 2.4Ghz/BT/Wired, w/knob, V6U-D3
8.100,00 ден
Бесплатна достава
MONITOR 32" BENQ PD3226G 4K, 144Hz,WIDE IPS, HDMI, DP, THUNDERBOLT 4, USB Type-C, VESA 100x100, Anti-Glare, w/speakers, Black, 9H.LMVLA.TBE
67.500,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Brown switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M3
5.450,00 ден