Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

VIA Post - Општа дискусија

marchesk

hello world
4 септември 2012
171
105
Скопје
Точно е дека Виа пост немаат лиценца за царинско застапување ниту царински склад, затоа имаат потпишано договор со компанија која има. Нејсе, дебатиравте и се запрашувавте до сега како иде, продолжете и понатаму. Си реков да ви споделам точна информација како иде процедурата од самиот почеток, но залудно. Занемарети ги моите постови од погоре.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Не пишувајте глупости и нема што да занемариме. Секогаш им се јавувам и секогаш иста приказна, дозвола и услови за брза царинска постапка има само македонска пошта, пратката ќе биде вратена, немаме царински магацин за да извршиме постапка ние или друг шпедитер.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Точно е дека Виа пост немаат лиценца за царинско застапување ниту царински склад, затоа имаат потпишано договор со компанија која има. Нејсе, дебатиравте и се запрашувавте до сега како иде, продолжете и понатаму. Си реков да ви споделам точна информација како иде процедурата од самиот почеток, но залудно. Занемарети ги моите постови од погоре.
А која е таа фирма што виа пост има потпишано договор за царинско застапување? Можеби ова е нешто ново пошто на @gamon му се има случено ова пред 1 месец.... И како ќе биде царината и шпедицијата со таа нова фирма за царинско застапување? Сигурно не се очекува да се плаќа и шпедиција за алиекспрес пратки како федех и дхл што е....Уште тоа фале само гледат како да рекетират...

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Точно е дека Виа пост немаат лиценца за царинско застапување ниту царински склад, затоа имаат потпишано договор со компанија која има.
Ова го воопшти, барем напиши на кого му реплицираше.
Нејсе, дебатиравте и се запрашувавте до сега како иде, продолжете и понатаму. Си реков да ви споделам точна информација како иде процедурата од самиот почеток, но залудно. Занемарети ги моите постови од погоре.
Е сега сподели своја информација како апсолутно точна, луѓево што претходно имале идентични проблеми ги направи манипулатори и на крај занемарете што напишав.
Не оди тоа така.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
со закон е регулирана работата на пошта, услови и законска можност за брза царинска постапка има само пошта. Има и 100 други шпедиции и компании со царински складови но може да царинат само по редовна постапка, со моментална тарифа секоја пратка над 22 еур ќе има 3000ден+ царина и данок давачки.

Perdita_Durango

hello world
13 декември 2020
105
73
И шо е сеа воа со новиов играч у сапуницава Аљиекспрес!?!??? Екологистик???

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Да очекуваме @Isak Keyten ако сака да ни сподели негово искуство за случајов. Барем ќе имаме повеќе информации

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Само смени го бројот на крајот на линкот
Господ здравје да ти даде за оваа информација. Јас ги прашав слепците таму во Виа на телефон како да ги следам пратките кои се кај нив, ми кажаа нема начин. Поздрав
Мислењето е автоматски споено:

Не сфаќам зошто толку хејтање на пошта ?
Ниедна пратка до сега ми нема доцнето што е пратена од други земји па и кина гледано со Yanwen и SunYou, и истите пратки претежно ги носат нареден ден откако ќе се стигнати во пошта и тоа до пред влезна врата оставени (како што и треба да биде доставата) за разлика од виапост што ти се јавуваат кога ќе се кај тебе и "ајде искачај кај живееш" па ти дали си дома или не, е тотално небитно... што ако имаш 10-15 ситни пратки треба да остави човек работа за виапост или да не искочи од дома ?
Тоа пратката дали стигнала 10 дена побрзо со виапост не ми менува ништо а и само една пратка со нив ми има стигнато побрзо така да...
Во секој случај лично ја преферирам услугата на пошта отколку "брзината" и услугата на виапост

По коментарите во претходната тема најверојатно ги враќаат истите пратки назад во унгарија за да бидат прератени во пошта

Не одат сите преку нив некои стигаат преку пошта како што гледам од нарачкиве што ги имам
Веројатно затоа што Пошта е тешка мизерија. А Виа пост е башибозук. Веројатно е такво поднебјево...

глупости, 4 пратки за 2 месеца вратени од виапост, ги враќаат во маџарска и дополнителни 5-6 недели.
Немојте да пишувате небулози!
Погледнете го атачментот 138949Погледнете го атачментот 138950Сакаш да кажеш Унгарија веројатно?

Точно така, исти трошоци како да пристигнала преку овие брзи курири, со тоа што Виа пост ги двои тие над 22€ (само тие подлежат на трошоците), додека брзиве курири царинат се без разлика на вредноста.

Неможе да се одбегне царинење доколку на писмото е деклалирана помала вредност, а самата пратка чини повеќе (како кај државна пошта кога поминувале пратки со вредност над 100€ без царинење) бидејки со вреќите пристигнуваат и листи со вистинската вредност на пратките и точно се знае кои треба се одвојат, али поради обемноста има некоја луфта на сумата од 22€.
Ако е вака како што велиш, тогаш го изедовме и тоа сосе ташаци....

Последна промена:
25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Кога ќе иам повеќе инфо ќе ви кажам.
Да се самоцитирам. Ми кажаа од виа пост дека била под царински надзор, ќе ме контактирале. Ќе сум требал да платам ДДВ и шпедитерски услуги :unsure:.
Во зависност од колку коштаат тие “шпедитерски услуги“ или ќе се радувам или ќе плачам :)

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Да се самоцитирам. Ми кажаа од виа пост дека била под царински надзор, ќе ме контактирале. Ќе сум требал да платам ДДВ и шпедитерски услуги :unsure:.
Во зависност од колку коштаат тие “шпедитерски услуги“ или ќе се радувам или ќе плачам :)
Е сега доаѓаме до наредната констатација. Ако пратките до сега доаѓаа во пошта која има лиценца за брзо царинење како што наведе @gamon и ако пошта се уште прима и дистрибуира RR пратки од Алиекспрес, кој одлучува дали примателите ќе примаат пратки само со цена за ДДВ и/или Царина, или ќе плаќаат и шпедитерски услуги? Тоа значи дека под исти услови одредени приматели ќе бидат привилегирани а останатите дискриминирани. Кој го одлучува ова?
Во овој случај примателот мора да има можност самиот да избере кај кој поштенски оператор му доаѓа пратката.
Ова веќе навлегува во други води кои се далеку посериозни.

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
1721208553181.png

Некој со слично инфо од Виа Пост?
Ги барам не се јавуваат, не дека ми се брза.
Ама два дена ако стои у магацин, сам ќе идам да си ја земам.

15 септември 2012
1.164
1.300
28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
По се изгледа ке плачеме сите што сме нарачале поскап производ во последниов месец...
Цена за шпедитерски услуги од мое искуство кога е пратена со Федекс е 2100 ден. Очекувај околу таа цифра. Зависно колку ти е производот ако е баш на лимитот од 22 евра, повеќе ке те коштаат шпедитерски услуги (за дополнување на џебот на приватњакот) во однос на давачки кон државата односно царина и ддв.

Пиши инфо кога ке те контактираат, колку ти бараат и прашај ако одбиеш, дали ја враќаат назад за да бите пуштена по нормална пошта. Ако ги вака прават ке чекаме ама па барем чекањето ке се исплати.

Пред некој да ми каже така налага закон. Да налага закон и немам проблем со плаќање царина, сум плаќал во пошта во случаеви кога ке начекаат поскапа пратка. Секако разбирам дека и дека шпедицијата треба да живее од некаде и дека таа услуга не е џабе, ама само кај нас може да се деси да царина, ддв и давачки за шпедиција да изнесуваат 80% од вредноста на производот односно за производ од 5000 денари царина + ддв е 2000 па плус на тоа 2100 денари шпедитерски услуги. Нема никаква логика за ситна работа.

Во овој случај примателот мора да има можност самиот да избере кај кој поштенски оператор му доаѓа пратката.
Ова веќе навлегува во други води кои се далеку посериозни.
Да, има 3 опции односно со нив, друга шпедиција или сам да носиш фактури итн. во царинска испостава за мали пратки на железничка (барем ја така сватив, ако кажав нешто грешно нека ме поправи некој). Ама ако сакаш сам да си ја цариниш па ке ти опнат да платиш лежарина. Така да ке има дерење.

Последна промена:

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Погледнете го атачментот 139024

Некој со слично инфо од Виа Пост?
Ги барам не се јавуваат, не дека ми се брза.
Ама два дена ако стои у магацин, сам ќе идам да си ја земам.
Па слична ситуација имам арно ама кај мене не се однесени во магацин....
73635.png

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Погледнете го атачментот 139037
Бев кај нив, гужва е и затоа… Не ја земав, ама проаѓав од таму секако.
Ќе ја донесе поштар до адреса, инаку се добро организирани и се сортираат на рафтови и не е хаос како во МК пошта.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Погледнете го атачментот 139037
Трпение-спасение. Ќе биде...

Ќе ја донесе поштар до адреса, инаку се добро организирани и се сортираат на рафтови и не е хаос како во МК пошта.
Мк пошта е државна (односно к.. ги боли). А овие ќе ги боли, приватно е. Така да не може да биде како во Пошта...

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Мислам дека не може да бидат цените на услугата како за експрес сервисите. Ова сепак е обична пошта, пуштена по стандарден канал а не експресен. Ќе мора да смислат нешто прифатливо и за купувачите. Ионака на ова се решија само затоа што Мк Пошта не функционира, инаку немаше ова да го прават....

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Не е скапа, не ми се брза, бев кај нив случајно на поминување...
Признај дека ти е страв да не се предомислат па да ти ја царинат. :ROFLMAO:

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980